Van der Ven bereikt finale WK boogschieten

Boogschutter Rick van der Ven heeft donderdag bij de WK in Kopenhagen op indrukwekkende wijze de finale bereikt van het olympische onderdeel recurve. De 24-jarige Brabander was in de halve finale veel te sterk voor de Japanner Takaharu Furukawa, die hem in 2012 in Londen nog uit de olympische finale had gehouden. Van der Ven versloeg de winnaar van olympisch zilver met 6-0 en staat zondag in de WK-finale tegenover de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin. Die versloeg Elias Malave uit Venezuela met 6-4.

De Nederlandse nummer vier van de Spelen schoot op de winderige baan in Denemarken vijf van zijn negen pijlen in de 10, de maximale score. Van der Ven raakte daarnaast vier keer de 9 en troefde de Japanner daarmee steeds af (28-26, 30-27 en 28-27). De Brabander had in de kwartfinale de Braziliaanse tiener Marcus D'Almeida (17) met 7-3 verslagen. Een ronde eerder schakelde hij landgenoot Sjef van den Berg af, al had hij daar wel een shoot-off voor nodig (6-5).

Van der Ven schiet in de finale tegen de Koreaanse oud-wereldkampioen Kim Woo-jin, die in 2011 al eens de titel pakte. Kim veroverde dat jaar ook goud met de landenploeg. Van der Ven strandde toen al in de derde ronde, twee jaar geleden bij de WK in Belek was de achtste finale zijn eindstation.

De Brabander maakte in 2012 naam tijdens de Spelen van Londen, waar hij net naast een medaille greep. Van der Ven gaat volgend jaar voor de tweede keer naar de Olympische Spelen. Samen met Van den Berg en Jan van Tongeren bereikte hij eerder deze week de kwartfinale in de landenwedstrijd, waardoor ze zowel individueel als met het team gekwalificeerd zijn voor Rio 2016.

Van der Ven bereikt finale WK
Van der Ven bereikt finale WK (Foto: ANP)