Russische 'dopingcoach' eindelijk weggewerkt

De Russische atletiekcoach Viktor Chegin is eindelijk weggewerkt uit de rangen van de Russische atletiekwereld: donderdag maakte Chegin zijn aftreden bekend. Onlangs werd bekend dat de Russische antidopingautoriteit RUSADA eindelijk een onderzoek is gestart naar de van zeer veel dopingvergrijpen verdachte snelwandeltrainer. Dat resulteerde erin dat de Russische atletiekbond donderdag liet weten dat de kans nagenoeg nihil was dat er Russische snelwandelaars, die allemaal tot de absolute wereldtop behoren, op het WK atletiek in Beijing van komende maand aanwezig zouden zijn. Dit werd volgens de bond beslist "om de reputatie van de Russische atletiek geen schade toe te brengen".

Volgens de VFLA, de Russische atletiekbond, worden er gedurende het onderzoek naar Chegin geen snelwandelaars meer naar internationale wedstrijden gestuurd. Chegin was jarenlang de grote baas van het nationale trainingscentrum in Saransk, waar vrijwel alle snelwandeltoppers vandaan kwamen. Velen van hen, inclusief veel wereld- en olympisch kampioenen, zitten schorsingen uit voor doping of hebben dat in het verleden moeten doen.

Eerder dit jaar kwam al een groot schandaal naar buiten over geschorste snelwandelaars die tijdens hun doping toch meededen aan wedstrijden in Saransk. Steeds meer toppers raakten hierbij betroken en meerdere atleten bleken zelfs 'geheime schorsingen' uit te zitten. Onder de betrokken atleten bevonden zich kampioenen als Elena Lashmanova, Olga Kaniskina, Sergey Kirdyapkin, Denis Nizhegorodov, Valeriy Borchin en Sergey Bakulin, samen goed voor een enorme kast vol medailles van WK's, EK's en Olympische spelen. Velen van hen werden door de Russen overigens op een dusdanige manier geschorst dat ze de meeste medailles konden houden: alleen de resultaten tussen de grote toernooien door raakten ze kwijt.

Chegin was inmiddels niet meer de baas van het "Viktor Chegin Trainingscentrum" in Saransk, die rol droeg hij over aan Kaniskina die op haar beurt na krap een maand op moest stappen vanwege dopingperikelen. Donderdag sprak Chegin in Saransk kortstondig de Russische pers toe, waarbij hij liet weten te stoppen als coach van de snelwandelaars en zijn handen van de Russische atletiek af te trekken. Gedurende zijn loopbaan als trainer zijn meer dan twintig van zijn atleten betrapt op het gebruik van doping.