Chili wint Copa América na strafschoppen

Chili heeft zaterdag (plaatselijke tijd) voor eigen publiek de Copa América gewonnen. Het gastland versloeg in de eindstrijd in Santiago Argentinië na strafschoppen (4-1). In de reguliere speeltijd en de verlenging wisten beide ploegen niet te scoren. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Chili kampioen van Zuid-Amerika is geworden.

Chili kwam in de eerste helft vol overtuiging uit de startblokken. De ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli dwong Argentinië met het kenmerkende intense spel terug op eigen helft, maar vergat het overwicht om te zetten in een doelpunt. Naar mate de wedstrijd vorderde werd het spel steeds grimmiger.

Ángel di María kwam in de beginfase nog goed weg toen hij geen schade overhield aan een harde overtreding van Charles Aránguiz. Even later moest hij toch naar de kant wegens een hamstringblessure die hij opliep bij een sprint. Lionel Messi kreeg een trap in de maag te verwerken van Gary Medel, die slechts geel kreeg voor deze aanslag.

In de tweede helft kregen beide partijen nauwelijks kansen. Argentinië was zelf in de laatste minuut van de reguliere speeltijd ook nog dicht bij de winnende goal. Invaller Higuaín schoot de bal in het zijnet. In de verlenging kreeg alleen Alexis Sánchez een kans, maar hij schoot wild over waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

In de strafschoppenserie zette Matias Fernández Chili op voorsprong. Lionel Messi trok de stand gelijk. Arturo Vidal zorgde voor 2-1 voor het thuisland, waarna het mis ging bij Argentinië. Eerst miste Gonzalo Higuain voor 2-2, waarna Charles Aránguiz er 3-1 voor Chili van maakte. Ever Banega verzuimde daarna om 3-2 te maken. Alexis schoot zijn land vervolgens naar de winst, waarna het feest op het veld en de tribunes in Santiago losbarstte.

Chili wint de Copa América na strafschoppen. (Bron: YouTube)