FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 juli 2015

Referendum Griekenland: overtuigend NEE

Het referendum in Griekenland over het doorvoeren van hervormingen en bezuinigingen is uitgedraaid op een overtuigend NEE. Volgens de eerste exit-polls leek het nog even spannend te worden, maar toen de stemmen werden geteld was het al snel duidelijk: ruim 61 procent van de Grieken stemde nee, een kleine 39 procent ja.

De Grieken gingen naar de stembus om te stemmen over een nieuw akkoord met internationale geldschieters, in ruil voor extra noodkrediet. De regering van premier Alexis Tsipras is fel gekant tegen het akkoord, omdat de Grieken dan opnieuw flink moeten bezuinigen.

Verantwoordelijkheid
'Griekenland komt er alleen boven op wanneer de diep gewortelde problemen worden aangepakt. Ik hoop zeer dat er eerlijke politici naar voren treden die bereid zijn die verantwoordelijkheid te nemen', schrijft Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, in een brief aan PvdA-leden, zo meldt RTL Nieuws.

Dijsselbloem benadrukt nogmaals dat de uitkomst van het referendum dat vandaag wordt gehouden, beslissend is voor de vraag of Griekenland bij de euro blijft of niet. 'Hoewel de regering in Athene anders wil doen geloven.' Volgens hem zijn de gevolgen voor gewone Grieken dramatisch als het land uit de eurozone gaat.

Update 18.42 uur:
De NOS wijst erop dat de peilingen een foutmarge kennen. In alle onderzoeken zit het nee-kamp tussen de 49 en 54 procent, het ja-kamp tussen de 46 en 51 procent. De uitslag staat dus nog niet vast. Zeker is wel dat de uitslag rechtsgeldig is, omdat de minimaal vereiste opkomst van 40 procent is gehaald.

Update 21.00 uur:
Met de helft van de stemmen geteld, blijkt het percentage nee-stemmers veel groter dan volgens de exit-polls. Ruim 61 procent stemde nee, nog geen 39 procent ja. In Athene is het nee-kamp de straat op gegaan om feest te vieren.

Update 21.22 uur:
De Brit Nigel Farage, leider van eurosceptische UKIP, is blij met de uitslag van het referendum. Hij prijst de moed van de Grieken om nee te zeggen tegen het politieke en economische 'gepest' vanuit Brussel. 'Het EU-project is aan het doodgaan', aldus Farage op Twitter.

De leider van liberale euro-fractie, Guy Verhofstadt, is een stuk milder. 'Dit is niet het einde', twittert hij. Verhofstadt wil dat premier Tsipras met nieuwe hervormingsvoorstellen komt. 'Als hij dat doet, moeten Europese leiders hem een tweede kans geven', aldus de Belgische oud-premier.

Update 23.39 uur:
Politiek Den Haag heeft ook gereageerd op de Griekse nee. 'Het is nu aan de Griekse regering om samen met andere Europese landen een geloofwaardige weg naar economisch en sociaal herstel te vinden', zegt PvdA-kamerlid Henk Nijboer tegen RTL Nieuws. Volgens de sociaal-democraten zijn ingrijpende maatregelen onvermijdelijk. D66-leider Alexander Pechtold legt de bal bij premier Tsipras. 'Hoewel een grote minderheid wel een akkoord wil, heeft premier Tsipras zijn zin en Griekenland geïsoleerd.'

Volgens SP-leider Emile Roemer heeft Griekenland investeringen nodig om de economie op gang te brengen. 'De nee-stem van de Grieken is een duidelijk signaal dat de Europese schuldeisers niet zomaar opzij kunnen schuiven.' Door nee te zeggen hebben de Grieken het zichzelf erg moeilijk gemaakt, meent de VVD. Kamerlid Mark Harbers: 'Verdere hulp aan Griekenland zou alleen mogelijk zijn als er nog veel meer bezuinigd wordt dan in het voorstel dat voorlag in het referendum. Juist tegen verdere bezuinigingen hebben de Griekse regering en bevolking nu nee gezegd.'

Het CDA wil dat het kabinet duidelijk maakt dat Griekenland wat Nederland betreft niet alsnog soepeler voorwaarden kan afdwingen. Kamerlid Pieter Omtzigt: 'De Griekse regering heeft de bevolking actief opgeroepen nee te stemmen, en daarmee meegewerkt aan de vertrouwensbreuk tussen de Griekse bevolking en de Europese instellingen.' PVV-leider Wilders, tot slot, wil dat de uitslag leidt tot een grexit; een spoedig vertrek van Griekenland uit de eurozone, die hij het liefst volledig ontmanteld ziet worden. 'Hoe eerder er een einde komt aan die perverse transferunie; hoe eerder Nederland de eurozone en de EU verlaat, hoe beter.'

190 mensen onwel tijdens schuttersfeest

In het Roermondse Maasniel zijn zondag zo'n 190 mensen onwel geworden tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS). Dat had alles te maken met de hoge temperaturen. Medewerkers van onder meer de EHBO en de GGD ontfermden zich over de mensen. Eén bezoeker moest naar het ziekenhuis worden gebracht, meldt de organisatie.

Zo'n 20.000 toeschouwers waren aanwezig bij het feest in Maasniel. De schietwedstrijd stopte zondagavond rond 21.45 uur toen het te donker werd om verder te schieten. Toen waren er nog 37 schutterijen in de race. Die strijden komende zaterdag verder om de eer wie volgend jaar het OLS mag organiseren.

Hello Kitty-film op de planning

In 2019 zal een Hello Kitty-film de weg vinden naar de bioscoop. Dit meldt Entertainment Weekly.

Sanrio, het bedrijf dat het patent heeft op het kleine katje, heeft 200 miljoen dollar over voor een film over het opmerkelijke figuurtje. Het is ook geen gekke keuze, aangezien alles wat Hello Kitty is wel verkocht wordt. De officiële verklaring van het bedrijf verklaart dat "Sanrio zich verder wil gaan uitbreiden naar lifestyle en dat een film daarbij past".

Er is al eerder een animatieserie geweest over het katje. Sanrio bezit ook rechten over de figuurtjes uit Mr. Men en Little Miss. De rechten voor een verfilming zijn inmiddels verkocht aan Fox. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt voor de Hello Kitty-film.

Gesink: "Voetjes weer op de grond"

Zelf hield Robert Gesink de schade zondag nog redelijk beperkt in de barre Touretappe naar Neeltje Jans, maar dat konden veel van zijn ploeggenoten niet zeggen. "Na de fantastische dag van gisteren staan we weer eventjes met de voetjes op de grond", zei Gesink, die in het tweede peloton over de finish kwam op anderhalve minuut van het voorste groepje. Ploeggenoten als Wilco Kelderman en Laurens ten Dam verloren meer dan vijf minuten.

"Het klinkt misschien raar, maar ik ben toch ontevreden. Min of meer gelukkig komen er nog heel veel van zulke lastige dagen'', zei Gesink. "Er kan nog veel gebeuren."

De wind en harde regen zorgden ervoor dat het peloton tussen Utrecht en Zeeland uit elkaar werd geblazen. Het leidde ook tot veel valpartijen. "Met onze banden gingen het prima, ik ben geen moment gegleden. Maar er rijden ook veel jongens op andere banden rond. Daardoor gingen ze onderuit op plekken waar je normaal nooit zou vallen. Links en rechts zag ik ze liggen.''

Arrivabene niet tevreden ondanks podiumfinish

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene is niet tevreden met hoe de Britse Formule 1-race is verlopen, ondanks een derde plaats voor Sebastian Vettel. Vettel wist in de verraderlijke omstandigheden van de vijfde naar de derde plek te klimmen maar Arrivabene zegt dat er geen reden tot blijdschap is.

De Ferrari-teambaas was wel tevreden over de uitgevoerde strategie, maar zei erbij dat het anders had kunnen aflopen als de hele race droog was gebleven. "Het glas is half leeg, niet half vol," zei Arrivabene na afloop van de race.

"Als we serieus willen zijn moeten we daar beginnen en werken aan de problemen die we ondervinden. We kwamen snelheid te kort op de rechte stukken en konden het niet terugwinnen in de snelle bochten."

Kimi Räikkönen, van wie de gok om vroeg naar de intermediates te gaan niet goed uitpakte, waardoor hij naar de achtste plek terugzakte, bevestigde dat Ferrari topsnelheid mist.

"We waren sneller dan Hülkenberg in de eerste stint maar ik kon er niet voorbij komen," zei de Fin, "De wagen was prima. Het voelde beter dan gisteren, alles was goed, enkel de rondetijden waren niet snel genoeg. Ik weet niet hoe het komt, maar de wegligging kon niet beter."

50PLUS praat met kabinet over belastingplan

Ouderenpartij 50PLUS gaat deze week om tafel met de top van het kabinet om te praten over het nieuwe belastingstelsel. Partijleider en senator Jan Nagel zei in het NOS-journaal dat hij bereid is om steun te geven aan plannen van het kabinet als er ook iets voor de ouderen in zit.

Zo zou hij graag zien dat van de geplande 5 miljard euro aan lastenverlichting ongeveer 1 miljard ten goede komt aan de verhoging van de AOW. Volgens Nagel zijn ouderen er veel op achteruit gegaan en krijgen ze er in de voorstellen tot nu toe ook niets bij.

Het kabinet moet steun krijgen van oppositiepartijen om een belastingwijziging door de Eerste Kamer te krijgen. Het overleg met de constructieve partijen D66, GroenLinks en ChristenUnie is echter stukgelopen. 50PLUS heeft twee zetels in de Senaat.

Nummerdor/Varenhorst verliezen finale WK beachvolleybal

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn er op de Hofvijver in Den Haag net niet in geslaagd om wereldkampioen beachvolleybal te worden. In een spectaculaire finale werd er in drie sets nipt verloren van het Braziliaanse duo Bruno Schmidt en Alison Cerutti. De Nederlanders kregen in de derde sets liefst vijf matchpoints, maar deze kon niet worden benut door het duo.

De eerste set was overduidelijk voor Nummerdor en Varenhorst. Vooral Varenhorst was de uitblinker aan Nederlandse kant. Supporters Koning Willem Alexander en Koningin Maxima zagen dat de lange man drie aces sloeg en ook nog eens zes blocks maakte aan het net. Mede daardoor werd de set overtuigend gewonnen met 21-12.

Aan het begin van de tweede set namen de Nederlanders gelijk een 3-0 voorsprong, maar verloren gaandeweg de set steeds meer de controle. Bruno en Alison kregen steeds meer vat op het spel en wisten Varenhorst vaker te vermijden. De set ging dan ook met 14-21 naar het Braziliaanse duo, dat daarmee een beslissende derde set afdwong.

In die beslissende set hadden Varenhorst en Nummerdor constant een (kleine) voorsprong, maar Alison en Bruno wisten weer terug te komen tot 10-10. Op 13-13 maakte het duo een bijna cruciale fout door een service verkeerd in te schatten. Het eerste Braziliaanse wedstrijdpunt werd echter niet benut, waarna Varenhorst het Nederlandse duo op matchpoint bracht na een goed block, echter werd dat punt ook niet afgemaakt.

Nederland hield daarna continue het psychologische voordeel door telkens weer op een wedstrijdpunt te komen, maar vijf wedstrijdpunten waren niet aan het duo besteed. De Brazilanen kwamen bij 20-21 op hun derde wedstrijdpunt en wisten deze af te maken. Zij werden daarmee de opvolgers van Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, die in 2013 de titel behaalden.

Christiaan Varenhorst (r) met blok op de bal van Alison Cerutti. (Pro Shots/Kay int Veen)
Christiaan Varenhorst (r) met blok op de bal van Alison Cerutti. (Pro Shots/Kay int Veen)

Darter Klaasen pakt eerste PDC-titel in acht jaar

Jelle Klaasen heeft zondag in Wigan zijn eerste PDC-titel in bijna acht jaar gepakt. De inmiddels 30-jarige Brabantse darter versloeg in de finale van Players Championship 14 de Engelsman Ian White overtuigend met 6-2. Dat leverde hem 14.000 euro op.

Op weg naar de eindstrijd won Klaasen van Christian Kist, Mark Dudbridge, Gerwyn Price, Adrian Lewis, Daryl Gurney en Rowby-John Rodriguez. Ian White won in de andere halve finale van Michael Smith, die weer in de kwartfinale te sterk was voor Dirk van Duijvenbode. Een ronde eerder had deze Engelsman een einde gemaakt aan de aspiraties van Benito van de Pas.

Vincent van der Voort en Jermaine Wattimena werden in de derde ronde uitgeschakeld. Mike Zuydwijk, Jeffrey De Zwaan wisten slechts één partij te winnen. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen waren in Wigan niet aanwezig.

Magnus Caris gooide in de eerste ronde tegen Jason Marriott een negendarter. Klaasen staat momenteel 25e op de wereldranglijst en zal volgende week meedoen aan de World Matchplay, na het WK het belangrijkste toernooi van het jaar. De loting voor de World Matchplay is maandag. Naast Klaasen zullen ook Van Gerwen, Van Barneveld, Van der Voort en Van de Pas aan de oche verschijnen in de Winter Gardens te Blackpool.

Uitslagen Player Championship 14 - vanaf achtste finales

Achtste finales
Michael Smith 6-4 Benito van de Pas
Dirk van Duijvenbode 6-5 Johnny Haines
Ian White 6-5 Jason Lovett
Peter Wright 6-4 Phil Taylor
Mensur Suljovic 6-4 James Wade
Rowby-John Rodriguez 6-4 Wayne Jones
Daryl Gurney 6-2 Josh Payne
Jelle Klaasen 6-4 Adrian Lewis

Kwartfinales
Michael Smith 6-1 Dirk van Duijvenbode
Ian White 6-5 Peter Wright
Rowby-John Rodriguez 6-3 Mensur Suljovic
Jelle Klaasen 6-2 Daryl Gurney

Halve finales
Ian White 6-5 Michael Smith
Jelle Klaasen 6-2 Rowby-John Rodriguez

Finale
Jelle Klaasen 6-2 Ian White

Jelle Klaasen na acht jaar weer eens de beste bij de PDC. (PRO SHOTS/Action Images)
Jelle Klaasen na acht jaar weer eens de beste bij de PDC. (PRO SHOTS/Action Images)

[Tour] De wind wint


Toen de renners Utrecht uitreden wisten ze nog niet wat voor donkere wolken zich samenpakten boven Zeeland. Beelden van de finish maakten echter al duidelijk dat er waaiers op komst waren, want de dranghekken waaiden er zelfs om. Molens werden vastgezet, de golven sloegen hoog over de Deltawerken en Gods toorn bulderde boven de dijken, omdat in zijn Zeeland op zondag werd gefietst. Waar zou dat allemaal toe leiden?

Uiterst zeldzame SNES PlayStation-prototype opgedoken

Op Reddit zijn afbeeldingen verschenen van de SNES-PlayStation, de PlayStation/Nintendo-hybride waar ooit aan gewerkt werd door Nintendo en Sony. Het apparaat werd door de Reddit-gebruiker gevonden in een doos gelabeld "box of junk" en stond op de nominatie om bij het grof vuil te belanden.

De SNES-PlayStation werd gemaakt om zowel ROM-cartidges als CD-ROM's af te kunnen spelen en was eigenlijk het originele plan van wat we nu kennen als de PlayStation/PSX. De console geraakte echter nooit in productie vanwege de vete die ontstond tussen Sony en Nintendo tijdens de CES-show in 1991.

Tijdens die beruchte International Consumer Electronics Show in 1991 maakt Sony bekend dat het ging samenwerken met Nintendo om te werken aan een gameconsole-project. Een dag later echter, kwam Sony er op pijnlijke manier achter dat het feestje niet doorging; Nintendo onthulde namelijk een gloednieuwe samenwerking met het Nederlandse Philips N.V., Sony's aartsrivaal.

Sony kwam echter dubbel zo sterk terug toen het besloot om de PlayStation dan maar eigenhandig te gaan ontwikkelen en beëindigde hiermee uiteindelijk de machtspositie van Nintendo in de gameindustrie. Sony verkocht met PlayStation uiteindelijk meer dan honderd miljoen exemplaren en opvolger PlayStation 2 deed het nog veel beter met meer dan 155 miljoen verkochte consoles, wat het de best verkochte console ooit maakte.

Grappig om te lezen: een artikel uit 1991 van de New York Times, waarin wordt bericht over Nintendo's 'double-cross' tijdens CES van dat jaar.

Jurassic World vijfde allertijden

Jurassic World kan zich na dit weekend de op vijf na succesvolste film allertijden noemen. De film gaat daarmee Avengers: Age of Ultron en Harry Potter: Deathly Hallows - Part 2 voorbij. Dit meldt BoxOfficeMojo.

Het vervolg op het eveneens succesvolle Jurassic Park uit 1993 wist dit weekend in de VS na meer dan drie weken in omloop te zijn nog steeds de nummer 1 positie te behouden en meer dan 30 miljoen dollar op te halen. De dinosaurus-film is tot nu toe goed geweest voor 1,39 miljard dollar. 

Ook Inside Out, dat in Nederland volgende week uit zal komen als Binnenstebuiten, wist weer goed te presteren. De nieuwe Pixar-film haalde eveneens meer dan 30 miljoen dollar op en is tot nu toe goed voor 360 miljoen dollar. Inside Out moet nog in een groot aantal landen uitkomen, dus de kans dat dit opnieuw een groot succes zal worden voor Pixar, is groot.

Nieuwkomers Magic Mike XXL en Terminator: Genisys hadden het moeilijk in hun eerste weekend. De nieuwe Terminator-film wist net geen 30 miljoen dollar binnen te halen en het vervolg op de stripperfilm uit 2012 wist nog geen eens in de buurt daarvan te komen en bleef steken op 11 miljoen.

Verstappen: "Dit was niet mijn weekend"

Voor Max Verstappen zat de Grote Prijs van Groot-Brittannië er zondag na drie rondes al op. De Formule 1-coureur van Toro Rosso spinde in de vierde ronde, net nadat de safetycar naar binnen was gegaan. Volgens Verstappen had zijn spin niets te maken met koude banden. "Die waren goed op temperatuur", zei hij op Verstappen.nl. "Ik was net weer vol op het gas gegaan, toen de achterkant van de auto ineens uitbrak. Het lijkt op hetzelfde probleem als dat van gisteren", zo verwees hij naar zijn teleurstellende kwalificatie op zaterdag (dertiende).

De Limburger had even hoop dat hij zijn weg nog kon vervolgen, maar dat zat er niet in. "Ik tikte de vangrail nog net aan waarna ik de auto niet in zijn achteruit kreeg. Helaas was dit niet mijn weekend", verzuchtte Verstappen. Hij krijgt over drie weken kans op revanche, als de Grote Prijs van Hongarije op het programma staat.

Verstappen: dit was niet mijn weekendVerstappen: dit was niet mijn weekend (Foto: ANP)

Shenmue 3 krijgt fysieke release op PlayStation 4

Shenmue 3 zal een fysieke versie krijgen op release voor zowel pc als PlayStation 4. Dat beloofde de ontwikkelaar op de Kickstarter-pagina van het project.

Een versie op schijf was al beloofd voor pc, maar er kwamen veel teleurgestelde reacties op het feit dat een fysieke PlayStation 4-versie uitbleef. Voor zowel pc als PlayStation 4 zijn nu dus de fysieke en digitale versie beschikbaar als beloning voor het steunen van de Kickstarter. Mensen die reeds 60 dollar doneerden en de fysieke pc-versie gekozen hadden, krijgen de mogelijkheid om alsnog te switchen naar de fysieke PlayStation 4-versie.

Tijdens Sony's E3-moment enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat Shenmue 3 ontwikkeld zal worden als er genoeg ondersteuning blijkt te zijn voor crowdfunding. Het eerste doel van twee miljoen werd binnen negen uur gehaald. De financiering is sindsdien behoorlijk gestagneerd; het nieuwe doel van tien miljoen moet binnen twaalf dagen gehaald worden, terwijl het bedrag nu net tegen vierenhalf miljoen aan zit.

Klimaatactivisten verplaatsen tentenkamp

Zo'n honderd milieuactivisten hebben zondagmiddag op last van de gemeente Amsterdam een braakliggend terrein in het Westelijk Havengebied verlaten. Ze hebben hun tentenkamp nu opgeslagen op de voormalige scheepswerf van ADM aan de Hoornweg. Daar willen ze tot komende dinsdag blijven.

De klimaatactivisten gebruikten een gemeentelijk terrein om te demonstreren tegen de steenkool-, benzine- en soja-industrie in de hoofdstad. Dit in samenhang met de zogenoemde 'Climate Games' in de stad, een bijeenkomst met workshops over onder meer het gebruik van fossiele brandstoffen.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam droeg de activisten op het terrein uiterlijk zondagmiddag te ontruimen. Een woordvoerder van de 'Climate Games' zegt dat bewust is gekozen voor verhuizing naar een ander, nabijgelegen terrein.

De gemeente Amsterdam bevestigt dat het gewraakte tentenkamp is ontruimd. Over het ADM-terrein, in bezit van particulieren, heeft de gemeente geen zeggenschap.

N31 afgesloten wegens hevige regenval

De N31 is zondagmiddag na hevige regenval in Friesland afgesloten voor alle verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat.

De weg van Leeuwarden naar Drachten is tussen de afritten Leeuwarden-West en Leeuwarden-Noord versperd. De weg onder het aquaduct op dat traject is volgelopen met water. Volgens Rijkswaterstaat gaat de wegafsluiting tot 22.00 uur duren.

Wateroverlast is niet het enige probleem op de N31. In de buurt van Harlingen zouden koeien op de weg lopen, melden Twitter-gebruikers.

Tour 1980: Twee Nederlandse zeges op één dag

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Kan een dag in de Tour voor Nederland nog succesvoller zijn dan met een etappezege? Het antwoord is ja, namelijk met twee etappezeges. Dit gebeurde op de tweede dag van de Tour in 1980. Jan Raas won in de ochtend een vlakke rit, 's-middags won de Raleigh-ploeg van Peter Post de ploegentijdrit.

De ochtend etappe was er één zonder groot verhaal. Een rit van bijna 133 kilometer over een bijna vlak parcours van Frankfurt naar Wiesbaden. De onbekende Fransman Phillippe Tesnière reed 120 kilometer solo, maar werd in de finale gegrepen. In de massasprint die volgde was Raas oppermachtig. Hij bleef erkende sprinters als Sean Kelly en Didi Thurau voor.

In de middag stond er een ploegentijdrit van Wiesbaden terug naar Frankfurt op het programma. De Raleigh's toonden hierin dat ze beste ploeg hadden door superieur naar de zege te rijden. De Renault-ploeg van Bernard Hinault werd op driekwart minuut gereden, de Peugeot-ploeg van Hennie Kuiper moest zelfs één minuut en negen seconden toegeven.

Na deze dag had hadden de Raleigh's ook drie truien in bezit. Gerrie Knetemann mocht het geel overnemen van Hinault, het groen was voor Raas en Johan van der Velde mocht de witte trui voor beste jongere aantrekken. Toch was er ook tegenslag. Bert Pronk kon het tempo van zijn ploeggenoten niet volgen en moest al na tien minuten lossen. Hij kwam buiten tijd binnen en werd uit koers genomen.


Johan van de Velde schouder aan schouder hier met Gerrie Knetemann met daarachter de rest van de Ploeg Post, succesvol tijdens de eerste etappe en ploegentijdrit van de Ronde van Frankrijk in 1980. (PRO SHOTS/ANP)

Uitslag etappe 1A

# Naam Ploeg Tijd
1. Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh 3:19'39"
2. William Tackaert (Bel) DAF Trucks + 00'00"
3. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 00'00"
4. Dietrich Thurau (Dui) Puch - Sem + 00'00"
5. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 00'00"
6. Joël Gallopin (Fra) Miko - Mercier + 00'00"
7. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 00'00"
8. Paul Sherwen (GBr) La Redoute + 00'00"
9. Cees Priem (Ned) Ti - Raleigh + 00'00"
10. Yvon Bertin (Fra) Renault + 00'00"

Uitslag etappe 1B

# Naam Tijd
1. Ti - Raleigh 53'45"
2. Renault + 00'44"
3. Peugeot - Esso + 01'09"
4. Ijsboerke + 01'17"
5. DAF Trucks + 02'03"
6. Miko - Mercier + 02'12"
7. La Redoute + 02'14"
8. Puch - Sem + 02'47"
9. Splendor - Admiral + 02'54"
10. Marc - Carlos + 03'07"

Klassement na de eerste etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh 3:26'42"
2 Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh + 00'20"
3 Bernard Hinault (Fra) Renault + 00'20"
4 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 00'22"
5 Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 00'28"
6 Cees Priem (Ned) Ti - Raleigh + 00'37"
7 Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 00'44"
8 Pierre-Raymond Villemiane Renault + 00'52
9 Patrick Bonnet (Fra) Renault + 00'57"
10 Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 00'59"

BMX'ers Van Gendt en Smulders superieur op NK

Twan van Gendt en Laura Smulders hebben bij de Nederlandse kampioenschappen BMX beiden twee titels veroverd. De twee fietscrossers pakten in Klazienaveen zowel goud op de tijdrit als in de race.

De 23-jarige Van Gendt, die vorige maand bij de Europese Spelen zilver veroverde, zegevierde zaterdag op de tijdrit in 29,564 seconden. Niek Kimmann pakte het zilver (29,760) gevolgd door Martijn Jaspers (29,777).

Ee dag later profiteerde Van Gendt in de finale van een valpartij tussen Martijn Jaspers en Kimmann. Daardoor kon hij de kop overnemen en zijn tweede titel veroveren. Na bestudering van de fotofinish ging het zilver naar Raymond van der Biezen en het brons naar Joris Harmsen.

Smulders was in de tijdrit met 33,210 Judy Baauw (33,687) en Merle van Benthem (33,786) te snel af. Zondag klopte Smulders in de finale Van Benthem op de valreep.

Waterpoloërs verslaan Australië op Universiade

De Nederlandse waterpoloërs hebben zondag hun tweede zege geboekt op de Universiade in Zuid-Korea. Oranje versloeg Australië dankzij een sterke derde periode met 9-8 (2-2 2-2 5-3 0-1). Robin Lindhout was topscorer met vier treffers. Jorn Winkelhorst en Thomas Lucas hadden ieder tweemaal succes. Het andere doelpunt was van Joep van den Bersselaar.

Bondscoach Robin van Galen heeft de complete nationale selectie meegenomen naar Gwangju. De ploeg opende de Studentenspelen met een nipte nederlaag tegen Frankrijk (9-10), zaterdag werd overtuigend afgerekend met Brazilië: 18-6 (5-2 5-1 2-1 6-2). Winkelhorst (5) en Lindhout (4) waren in dit duel de productiefste spelers.

Bednarek slaagt tijdens proef bij Utrecht

De Poolse doelman Filip Bednarek is tijdens zijn proefperiode bij FC Utrecht zo in de smaak gevallen, dat de club hem een jaarcontract heeft gegeven. Bovendien heeft de club een optie genomen voor nog een jaar, aldus FC Utrecht zondag.

Twee weken terug kwam Bednarek naar de Domstad en maakte daar indruk. De Pool speelde eerder in de jeugd van FC Twente. Bednarek is de tweede keeper bij de selectie, naast Robbin Ruiter.

PSV opent met zege op amateurs

PSV heeft de allereerste wedstrijd van het seizoen met 0-6 gewonnen. In Bergen op Zoom werden de amateurs van SV Dosko zondag geklopt door de landskampioen.

PSV stond binnen 25 minuten al op 0-3 door goals van Rai Vloet, Jürgen Locadia en Nikolai Laursen. Voor rust maakte Steven Bergwijn er zelfs 0-4 van. In de tweede helft bepaalden Aleksandar Boljevíc en Andrija Lukovic de eindstand.

Man bedreigt ambulancepersoneel met mes

In Riethoven (Noord-Brabant) is zondag een 40-jarige man uit Eindhoven opgepakt die eerder twee ambulancemedewerkers had bedreigd met een mes. Politie en hulpdiensten kwamen zaterdagmiddag af op een melding dat een dronken man in een sloot lag en niet aanspreekbaar was.

Toen ze hem naar zijn caravan op een nabijgelegen camping in Riethoven wilden brengen, pakte de man plotseling een groot mes en bedreigde daarmee de twee ambulancemedewerkers. Eenmaal in de caravan verwondde hij zichzelf met het mes in een arm en een hand, aldus de politie.

De verdachte kreeg meteen medische hulp en is daarna eerst naar een ziekenhuis en vervolgens naar het politiebureau gebracht.

Gesprek burgemeester met familie Henriquez

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft zondag een gesprek gehad met familie van Mitch Henriquez. De man overleed vorige weekeinde toen politie hem aanhield wegens aggressief gedrag en roepen dat hij een wapen had.

Een woordvoerder liet namens de burgemeester weten dat Van Aartsen "veel bewondering en respect heeft voor de wijze waarop de familie omgaat met dit verlies." Meer zegt de gemeente niet over het gesprek.

Zaterdag liepen enkele honderden mensen mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Henriquez. De burgemeester liep niet mee, op verzoek van de familie. Die wilde dat de stille tocht een herdenkingsmoment zou zijn voor familie en vrienden.

De agenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn op non-actief gesteld. In de video die rond ging is te zien hoe meerdere agenten proberen de arm van de verdachte op zijn rug te krijgen terwijl een andere agent hem in een wurggreep houdt. Uiteindelijk wordt Mitch bewusteloos afgevoerd. Hij overleed een dag later aan de gevolgen van zuurstofgebrek.

Agenten krijgen per jaar 32 uur training. In die tijd moeten ze leren in álle mogelijke situaties om te gaan met dreiging, geweld en verzet bij arrestaties, krijgen zij wapentraining en leren zij om te gaan met dreigende situaties. Inmiddels gaan er oproepen rond om te zorgen dat agenten beter getraind worden zodat dergelijke ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Gesprek burgemeester met familie Henriquez
Gesprek burgemeester met familie Henriquez (Foto: ANP)

Greipel wint Nederlandse waaieretappe in Tour

André Greipel heeft op Neeltje Jans de tweede etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser uit de Belgische Lotto-formatie was in de sprint van een 166 kilometer lange waaieretappe te sterk voor Peter Sagan en Fabian Cancellara. De Zwitser nam hiermee de gele trui over Rohan Dennis die op ruim een minuut in een grote groep Tourfavorieten finishte.

Vooraf was al gewaarschuwd voor de waaiers op de Nederlandse wegen en die voorspelling kwam helemaal uit, mede dankzij de buien die over ons land trokken. De ontsnapping van de dag, bestaande uit Stef Clement, Jan Barta, Armindo Fonseca en Perrig Quémeneur, werd dan ook al ruim voor de finish opgeraapt.

Een van de verliezers van de dag was LottoNL-Jumbo-renner Wilco Kelderman die meerdere malen viel. De laatste maal was in Rotterdam, waarna hij, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk samen met een grote groep anderen op achterstand kwamen te rijden. Uiteindelijk verloren zij ruim vijf minuten.

Vooraan brak het hierna meerdere malen. Eerst raakten onder meer Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Nairo Quintana en Alejandro Valverde aan de verkeerde kant van de waaier. Later kwam hier een groep met Robert Gesink bij. Deze beide groepen smolten uiteindelijk samen, maar de 25 man tellende kopgroep met Alberto Contador, Chris Froome en Tom Dumoulin konden ze niet meer inhalen. Uiteindelijk verloor de groep Gesink bijna anderhalve minuut.

Etixx - Quick-Step bereidde richting Neeltje Jans de sprint voor, waarbij Marc Cavendish het af zou moeten maken. De Brit kwam echter te vroeg op kop, waarna Greipel het af kon maken, voor Sagan en Cancellara die op de streep Cavendish nog voorbij stak en zo de gele trui overnam van Dennis. Dumoulin greep door in de eerste groep te finishen de witte trui, de trui van de leider in het jongerenklassement.

In het algemeen klassement heeft Cancellara nu drie seconden voorsprong op Tony Martin en zes tellen op Dumoulin. Beste klassementsrenner is Froome op plaats tien op 48 seconden van het geel.

'Grexit is meest waarschijnlijke scenario'

Het meest waarschijnlijke scenario voor Griekenland na afloop van het referendum is het Grexit-scenario, waarin het land het moet zien te rooien zonder nieuw steunpakket en ECB-geld voor zijn banken. Dat stelde econoom Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit zondag.

Volgens Jacobs zijn er, als alle stemmen geteld zijn, twee sleutelvragen: is de uitslag zodanig dat de eurolanden voldoende vertrouwen hebben om onderhandelingen over een nieuw steunpakket te beginnen? En, gaat de ECB de Griekse banken steunen of redden mocht dat nodig zijn?

"Ik vrees dat het Grexit-scenario het meest waarschijnlijk is geworden", stelt de econoom. Hierin wordt Griekenland door de overige eurolanden feitelijk uit de euro gemanoeuvreerd. "Dit gebeurt wanneer de referendumuitslag een weinig overtuigend ja of nee laat zien en de ECB meent dat het eurogebied een Grexit goed kan opvangen".

De eurolanden willen de Griekse regering volgens Jacobs geen nieuw steunpakket meer aanbieden omdat "alle vertrouwen in de Griekse overheid is vervlogen". Bovendien zou de ECB geen goede reden meer zien om de banken in het land te helpen om de financiële stabiliteit in de eurozone te garanderen. Ongeveer 80 procent van de Griekse schulden is in handen van de officiële sector (noodfondsen, bilaterale leningen, IMF en ECB) waardoor wanbetalingen geen groot direct besmettingsgevaar opleveren.

Griekenland belandt vervolgens in de "moeder aller crises". Jacobs voorziet dat Griekse banken voor onbepaalde tijd worden gesloten, waardoor niemand meer bij zijn geld kan. "De Griekse overheid zal zich door Europa en de ECB verraden voelen, want de instituties hebben de Griekse economie over de rand van de afgrond geduwd. De Griekse overheid zal dan zoveel mogelijk wanbetalen op haar schulden."

'Grexit is meest waarschijnlijke scenario'
'Grexit is meest waarschijnlijke scenario' (Foto: ANP)

CVC-baas ontkent verkoop F1-aandelen

CVC Capital-vicebaas Donald Mackenzie ontkent dat de investeringsmaatschappij haar aandelen in de Formule 1 van de hand wil doen. Vorige maand werd bekend dat een consortium van bedrijven uit de Verenigde Staten en Qatar de meerderheid van stemrechten in de sport wil verwerven, maar zij krijgen nu nul op het rekest.

MacKenzie sprak met Reuters: "Wij hebben geen einddatum voor het aandelenbezit. We hadden twaalf jaar uitgetrokken om onze investering terug te verdienen en dat hebben wij al gedaan, dus de druk is er af. Wij zijn blij met onze aandelen in de Formule 1 en willen ze niet verkopen. Er zijn altijd mensen die ze willen hebben, want het is een goede investering."

Brand raakt leiding kwijt in Giro Rosa

Wielrenster Lucinda Brand is de leiding kwijt in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. De 26-jarige renster van Rabo-Liv werd in de tweede etappe uit de roze leiderstrui gereden door de Amerikaanse Megan Guarnier, die de sterkste was uit een kopgroep van acht. De 30-jarige Guarnier klopte Anna van der Breggen in de sprint van de eerste etappe op Italiaanse bodem. Zij kwam in San Fior als tweede over de finish.

Brand eindigde vrijdag tijdens de proloog in Ljubljana als tweede achter Annemiek van Vleuten en nam zaterdag de leiding over, door in de eerste etappe door Slovenië ook tweede te worden achter de Italiaanse sprintster Barbara Guarischi. Brand ontbrak zondag echter in de kopgroep die in de eerste rit door Italië vooruit bleef.

Grondeffect mogelijk terug in F1 vanaf 2017

De Formule 1 is op zoek naar manieren om de wagens een paar seconden per ronde sneller te maken en de FIA heeft teams uitgenodigd om hun eigen voorstellen in te dienen na de Strategy Group vergadering eerder deze week. Eén van die voorstellen is om het grondeffect te herintroduceren.

Er wordt gepraat over veel ideeën om de downforce te verhogen maar het verlies van aerodynamische prestaties vlak achter een voorganger te beperken. Onder de huidige regels halen de Formule 1-wagens de downforce vooral uit de voorvleugel, de achtervleugel en de diffuser.

In de loop der jaren zijn de voorvleugels door hun cruciale bijdrage aan de luchtstroom om de auto zo complex geworden, dat het dicht achter een andere wagen rijden grote gevolgen heeft voor de luchtstroom.

Enkele voorstellen zijn om de hoeveelheid downforce die van de vleugels komt te beperken en om een lange tunnel aan de onderkant van de wagen te gebruiken. De wagens zouden dan minder gevolgen ondervinden van de voorganger en dat het inhalen zonder de hulp van het Drag Reduction System makkelijker wordt.

Om te voorkomen dat de wagens te hard zullen gaan op rechte stukken, iets wat in de vroege jaren tachtig een grote rol speelde, wordt er een simpelere vloer gesuggereerd door één van de teams. De beslissing om met een aangepaste vloer te rijden wordt gemaakt in maart 2016.

In het huidige voorstel blijven de voorvleugels complex met als enige verandering een toegenomen breedte, die samen met de bredere banden komt. Het is mogelijk dat met de nog steeds complexe voorvleugel de voorgestelde regelveranderingen weinig effect zullen hebben.

Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De Brit verloor bij de start twee posities, maar wist deze via een goed geplande pitstop weer goed te maken. Hij hield zijn hoofd koel tijdens de twee korte regenbuien en won de race voor zijn teamgenoot Nico Rosberg.

Sebastian Vettel maakte optimaal gebruik van de veranderende situatie en werd derde, voor de Williams-coureurs die lang de race leidden. Voor Max Verstappen duurde de race slechts enkele ronden, toen hij na een safety-car situatie de controle over zijn wagen verloor en naast de baan eindigde.

Nog voor de race was begonnen was er al een uitvaller te melden. Felipe Nasr viel tijdens een van de installatierondjes stil wegens versnellingsbakproblemen en ging uiteindelijk niet meer van start. Bij die start ging het niet goed met de Mercedes-coureurs. Zowel Massa als Bottas passeerden de rijders van de eerste rij. Hamilton wist nog in de eerste ronde Bottas terug te pakken, maar werd daarna gehinderd door een safety-car situatie.

Die was ontstaan na een crash tussen Lotus-coureurs Romain Grosjean en Pastor Maldonado, daardoor moest Fernando Alonso uitwijken en kwam in contact met zijn teamgenoot Jenson Button. Uiteindelijk wist alleen Alonso, na een lange pitstop, nog zijn weg te vervolgen. Max Verstappen, die als enige op de harde band startte, wist die crash net te ontwijken en bleef daarmee op plaats dertien staan.

Bij de herstart ging het alsnog mis voor Verstappen, die de controle verloor over zijn Toro Rosso en in, jawel, de grindbak belandde. Ook Hamilton had een slechte herstart. Hij nam veel risico om Massa te passeren, maar moest dat uiteindelijk bekopen met een plaats verlies aan Bottas. De Fin ging direct achter zijn Braziliaanse teamgenoot aan, maar wist hem ronde na ronde niet te passeren, terwijl de Mercedes-coureurs daarachter rustig aan het afwachten waren.

Hamilton ging als eerste de pits in van de koplopers en dat gaf hem direct de leiding, aangezien zowel Massa, als Bottas na hun stop achter de Brit terecht kwamen. Rosberg bleef echter nog achter de twee Williams-coureurs hangen op plaats vier. Daarachter was er een gevecht tussen de Ferrari-coureurs om plaats vijf, echter wel ruim achter de vier koplopers. Ondertussen vielen Daniel Ricciardo en Carlos Sainz uit, waardoor er nog maar dertien coureurs in de race waren met vijftien rondes te gaan.

Op dat moment begon het ook lichtjes te regenen op en rond het circuit, waardoor coureurs begonnen te twijfelen of ze de intermediate banden onder moesten zetten. Van de toppers was Kimi Raïkkonen de eerste die dat deed. Bottas had voorin de meeste problemen met de veranderende weersomstandigheden en hij verloor een positie aan Rosberg. De Duitser schoot naar voren in het veld en had twee rondes later ook de tweede positie te pakken toen hij Massa inhaalde. De coureurs die op de intermidates hadden gegokt leken pech te hebben, aangezien de eerste bui niet doorzette.

Rosberg bleef ondertussen verreweg de snelste van het veld en kwam snel dichterbij zijn leidende teamgenoot. Hamilton had last van zijn banden en besloot naar binnen te gaan en alsnog te gokken op intermediatebanden aangezien de tweede bui wel leek door te zetten. De gok van de Brit pakte goed uit, want een ronde later moest ook Rosberg naar binnen gaan. Ook Sebastian Vettel had in zijn Ferrari goed gegokt. Hij kwam in dezelfde ronde naar binnen als Hamilton en lag na de pitstops van de rest op de derde positie. De Wiliams-coureurs lagen na de stops op plaats vier en vijf. Grote verliezer tijdens deze periode was Marcus Ericsson, die drie keer zijn banden moest wisselen en daardoor buiten de punten kwam.

Dat betekende goed nieuws voor Fernando Alsonso, die daardoor op plek tien kwam en zijn eerste punt van het seizoen pakte. Voorin veranderde weinig meer en dat zorgde ervoor dat Hamilton zijn vijfde zege van het seizoen kon boeken. Rosberg werd tweede en ziet daardoor zijn achterstand in het wereldkampioenschap groeien naar zeventien punten. Vettel werd voor de vierde keer derde dit seizoen, voor Massa, Bottas, Kvyat, Hülkenberg, Raikkonen, Perez en dus Alonso.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:31:27.729
2 Nico Rosberg Mercedes +10.956
3 Sebastian Vettel Ferrari +25.443
4 Felipe Massa Williams +36.839
5 Valtteri Bottas Williams +1:03.194
6 Daniil Kvyat Red Bull +1:03.955
7 Nico Hülkenberg Force India +1:18.744
8 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
9 Sergio Perez Force India +1 ronde
10 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
11 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
12 Roberto Merhi Manor +3 ronden
13 Will Stevens Manor +3 ronden
DNF Carlos Sainz jr. Toro Rosso +21 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +31 ronden
DNF Max Verstappen Toro Rosso +48 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +51 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +52 ronden
DNF Jenson Button McLaren +52 ronden
DNS Felipe Nasr Sauber +52 ronden


Voorlopige coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 194
2 Nico Rosberg Mercedes 177
3 Sebastian Vettel Ferrari 135
4 Valtteri Bottas Williams 77
5 Kimi Räikkönen Ferrari 76
6 Felipe Massa Williams 74
7 Daniel Ricciardo Red Bull 36
8 Daniil Kvyat Red Bull 27
9 Nico Hülkenberg Force India 24
10 Romain Grosjean Lotus 17
11 Felipe Nasr Sauber 16
12 Sergio Perez Force India 15
13 Pastor Maldonado Lotus 12
14 Max Verstappen Toro Rosso 10
15 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 9
16 Marcus Ericsson Sauber 5
17 Jenson Button McLaren 4
18 Fernando Alonso McLaren 1
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Will Stevens Manor 0
21 Kevin Magnussen McLaren 0


Voorlopige constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 371
2 Ferrari 211
3 Williams 151
4 Red Bull 63
5 Force India 39
6 Lotus 29
7 Sauber 21
8 Toro Rosso 19
9 McLaren 5
10 Manor 0

Man in onderbroek belaagt conducteur

Een 29-jarige man is zaterdag opgepakt nadat hij een conducteur een kopstoot had gegeven in de trein van de Duitse stad Emmerich naar Arnhem. Dat meldde de politie zondag.

De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, was slechts gekleed in een onderbroek op het moment dat hij toesloeg.

De conducteur heeft aangifte gedaan maar raakte niet gewond. Het is het zoveelste incident in de afgelopen maanden waarbij geweld wordt gebruikt tegen treinpersoneel.

KNMI: noodweer komt tourkaravaan tegemoet

De tourkaravaan en het verwachte slechte weer met regen, onweer en harde windstoten zullen elkaar in de loop van zondagmiddag tegenkomen. Dat laat het KNMI weten. Vanuit het zuidwesten trekken onweersbuien naar het noordoosten en ook op andere plaatsen kunnen ze plotseling ontstaan.

"Op dit type weer is het heel lastig vooruitblikken. Een speldenprik op de weerkaart kan snel uitgroeien tot een bloemkool", aldus een woordvoerder.

Het KNMI heeft voor zondagmiddag en -avond eerder al code geel voor gevaarlijk weer ingesteld. De hitte houdt nog even aan en daarnaast waarschuwt het weerinstituut voor onweersbuien met lokaal kans op zware windstoten tot 100 kilometer per uur. "De onweersbuien intensiveren naarmate ze verder naar het noordoosten komen."

KNMI: noodweer komt tourkaravaan tegemoet
KNMI: noodweer komt tourkaravaan tegemoet (Foto: ANP)

Ajax-aanvoerder Klaassen: "Geweldige eer"

Davy Klaassen kreeg zaterdag te horen dat hij de nieuwe aanvoerder van Ajax is. De jonge middenvelder is zeer trots. Hoewel coach Frank de Boer al wel had laten doorschemeren dat Klaassen kansmaakte op de aanvoerdersband, had hij het zelf niet helemaal verwacht. "John (Heitinga, red.) is erbij gekomen en hij is ook iemand die de leiding pakt en het perfect zou kunnen zijn", vertelt hij op de officiële website van Ajax.

"Zeker was ik er dus niet van, maar ik wist wel dat ik een van de kanshebbers was." De 22-jarige speler is uiteraard enorm trots. "Het is geweldig. Een eer natuurlijk." Klaassen volgt Niklas Moisander op, die Ajax heeft ingeruild voor Sampdoria.

De Boer benadrukt dat Heitinga de reserve-aanvoerder is, terwijl daarna Joël Veltman, Nemanja Gudelj en Jasper Cillessen in aanmerking komen. "Zij moeten het goede voorbeeld geven en deze jonge groep gaan leiden."

Klaassen droeg zaterdag de aanvoerdersband tijdens het eerste oefenduel van Ajax in de voorbereiding op het komende jaar. De Amsterdammers sloten het trainingskamp in Oostenrijk af met een 2-2 gelijkspel tegen Dinamo Moskou.

Koikarpers en goudvissen gered uit vijver

De politie in Den Haag heeft zeker vijftig vissen gered uit een zwaar vervuilde vijver bij een woning in de wijk Laakkwartier. De bewoonster van het huis aan de Zuigerstraat is onlangs overleden en de woning was door een deurwaarder ontruimd. Daarbij werden de vissen kennelijk over het hoofd gezien.

De dierenpolitie heeft zich over de goudvissen en kooikarpers ontfermd. De deurwaarder krijgt een proces-verbaal vanwege 'het onthouden van de benodigde zorg aan de vissen'.

Australië zet Tomic uit Daviscupteam

Bernard Tomic mag over twee weken niet meedoen aan de strijd in de kwartfinales van de Daviscup tussen zijn land Australië en Kazachstan. De 22-jarige tennisser is door de Australische bond uit het team gezet, omdat hij forse kritiek uitte op de bond.

Tomic zei na zijn uitschakeling in de derde ronde op Wimbledon boos te zijn omdat de bond de financiële bijdrage voor hem en zijn zusje Sara heeft stilgezet. Dat is gebeurd omdat hun vader John Tomic al langer overhoop ligt met de leiding.

"Zijn gedrag is onacceptabel", zei voorzitter Steve Healy zondag. "Het is een privilege om voor je land te mogen spelen, maar bij zo'n privilege hoort de verplichting om je correct te gedragen. Dat heeft Bernard nagelaten."

Australië strijdt van 17 tot en met 19 juli in Darwin tegen Kazachstan om een plek in de halve eindstrijd.

Kinderen verdronken in Duitsland

Meerdere mensen die dit weekend in Duitsland verkoeling zochten in meren of plassen hebben dit moeten bekopen met de dood. Onder hen waren een aantal kinderen. Onder meer in Aken, Brandenburg en Hamburg verdronken de afgelopen dagen badgasten.

In Beieren verdronk een vierjarig kind in een meer. Een kind van zes jaar oud verdronk zaterdag in de Rijn bij Keulen toen het aan de oever van de rivier speelde. In een recreatieplas bij Siegen kwam een tiener door verdrinking om.

De Duitse reddingsmaatschappij waarschuwt mensen alleen op plaatsen te zwemmen waar toezicht is. Ook moeten mensen rekening houden met de gevaren van natuurwateren. De bodem kan plotseling sterk aflopen en er kunnen grote temperatuurverschillen in het water optreden. Ook kunnen zwemmers verstrikt raken in waterplanten, aldus de reddingsdienst.

Politiemensen maken zich klaar voor 'actie'

Politiemensen uit alle delen van het land maken zich zondagochtend in Rotterdam op voor acties rond de Tour de France. De politiebonden demonstreren daarmee voor een betere cao.

Bikers, waterpolitie en agenten met auto's en boten verzamelen zich in Rotterdam. Ook wordt een politiehelikopter ingezet. "In totaal zullen een paar honderd medewerkers komen demonstreren", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zondagochtend.

De bonden hadden aanvankelijk een grote verkeerscontrole gepland op de Erasmusbrug, op de route van de reclamekaravaan, die aan de wielrenners voorafgaat. Maar dat gaat niet door. De acties, zo is eerder afgesproken, zullen geen vertraging voor de renners opleveren.

68 tegengoals in twee duels voor Micronesische voetballers

Voor de doorgewinterde voetbalfan zal het geen verrassing zijn dat Micronesië niet tot de sterkste teams ter wereld hoort. Tijdens de Pacifische Spelen in Port Moresby, de hoofdstad van Papoa Nieuw Guinea, gaat het echter wel heel erg moeizaam voor de Micronesiërs. In hun eerste twee duels kregen ze in totaal liefs 68 tegengoals te verwerken.

Het begon afgelopen vrijdag al met een lastige wedstrijd tegen Tahiti, op papier de sterkste ploeg in de groep met verder Vanuatu en Fiji. In het Bisini Sports Complex stond het halverwege al 10-0, onder meer dankzij een hattrick van Tevairoa Tehuritaua. Toch verdween niet elke kans in het Micronesische doel: keeper Walter Pengelbew vierde elke redding alsof hij zijn land zojuist naar de wereldtitel had geholpen. 

De Tahitiaanse machine ratelde ook in de tweede helft door, met uiteindelijk als resultaat dat zeven spelers een hattrick scoorde - waaronder een dubbele hattrick van Fred Tissot - en dat er 30-0 op het scorebord stond. Makkelijk was het echter niet, aldus de Tahitiaanse bondscoach Patrice Flaccadori: "Een openingswedstrijd van zo'n toernooi is nooit makkelijk, maar toch konden we wat tactische dingen proberen die ik in mijn hoofd had zitten. We wilden vooral goed verdedigen, goed reageren bij balverlies en een aantal goals scoren", legt hij de geslaagde doelstelling uit. Zoals hieronder te zien is is het begrijpelijk dat Micronesië wat lood in de benen had: ze kregen voor de wedstrijd een angstaanjagende haka te verwerken van de Tahitianen.

Zondag stonden de amateurs uit Micronesië tegenover Fiji, een sterkere tegenstander dan ze gewend zijn: bij gebrek aan georganiseerd voetbal in het eilandenstaatje bestaan de oefenwedstrijden meestal uit partijtjes tegen 'spelers' van toevallig bezoekende schepen. Het duurde ongeveer een minuut voor Fiji dankzij Chris Wasala op voorsprong kwam, kort daarop gevolgd door de 2-0. Opvallend genoeg schoot Fiji binnen een paar seconden drie keer op de paal, maar zes minuten later stond het dan toch 7-0. 

Na een kwartiertje spelen mocht Micronesië warempel een heuse corner nemen, maar een treffer leverde het niet op. De goal werd tien minuten schoongehouden door keeper Pengelbew, maar nog voor de drinkpauze na een half uur noteerde Wasala zijn vijfde van de dag: 14-0. Dat Pengelbew de regels nog even door moet nemen werd pijnlijk duidelijk toen hij met de bal in zijn handen zijn strafschopgebied uitliep, met een vrije trap als gevolg. Die belandde op de lat, maar Wasala maakte zijn dubbele hattrick compleet met de rebound. Vier goals in vier minuten blessuretijd betekenden een ruststand van 21-0.

Kort na het begin van de tweede helft, het stond inmiddels al 22-0, werd keeper Pengelbew verrassend vervangen door middenvelder en aanvoerder Dominic Gadad. Deze op het oog briljante tactische zet pakte niet verkeerd uit, want Fiji wist slechts twee keer te scoren in de volgende tien minuten. Toch moest ook Gadad zijn keeperscursus nog even opfrissen, want net als Pengelbew eerder wandelde hij met de bal in de hand buiten de lijnen, met een vrije trap - en weinig verrassend, een goal - als gevolg. 

Na 79 minuten en weer een drinkpauze zorgde kersvers invaller Manasa Nawakula voor de historische 32-0: hiermee werd het de grootste zege ooit in het wereldwijde interlandvoetbal. Scheidsrechter Hillary Ani uit Papoa Nieuw Guinea vond zes minuten blessuretijd gepast en kon in die tijd nog zes treffers noteren: 38-0. De zege gaat echter niet de geschiedenisboeken in als officieel grootste zege ooit in een interland. Op de Pacifische Spelen wordt gespeeld met teams met spelers tot 23 jaar, omdat het toernooi ook dienstdoet als kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Daarvoor lijkt Nieuw-Zeeland de favoriet, dat in hun groep met 2-0 en 1-0 won van respectievelijk de Salomonseilanden en Papoa Nieuw Guinea. 

Aston Martin in gesprek met Red Bull

Aston Martin kan komend seizoen mogelijk na een jarenlange afwezigheid terugkeren in de Formule 1, als partner van Red Bull Racing. De Britse sportautofabrikant is op dit moment nog in onderhandeling met het Oostenrijkse team.

In de deal waar over onderhandeld wordt, gaat Aston Martin de samenwerking aan met viervoudig wereldkampioen Red Bull in ruil voor onderhandelingen met Mercedes om motor-leverancier te worden van het Oostenrijkse team. Mercedes is voor vijf procent eigenaar van Aston Martin, dat eerder meedeed in de Formule 1 in 1959 en 1960.

De gesprekken zouden zijn aangezet door Aston Martin-baas Andy Palmer en hoofd van marketing en communicatie Simon Sproule, die beiden mee hebben geholpen met Infintis lange sponsoring van Red Bull toen ze bij Nissan werkten. Infiniti is een exclusief merk van Nissan, dat een verbond heeft met Renault.

Red Bull heeft op dit moment nog een contract met Renault tot het einde van 2016, maar de relatie die al vier kampioenschappen heeft opgeleverd, staat de afgelopen twee jaar onder druk door tegenvallende prestaties van de Renault-krachtbron ten opzichte van Mercedes en Ferrari.

Vakantiebanen liggen voor het oprapen

Post bezorgen, serveren op feesten en evenementen of bij mensen thuis langs gaan om hun smartphone te installeren of te repareren. Jongeren hoeven zich deze zomer niet te vervelen. Diverse studentenuitzendbureaus melden dat er voorlopig genoeg vacatures zijn voor vakantiewerkers.

Nu de economie weer aantrekt, is er ook voor jongeren in de vakantieperiode meer werk. ,,Bij YoungCapital hebben we vergeleken met vorig jaar ruim 40 procent meer vacatures. We hebben nu bijna 21.000 vacatures openstaan, tegenover bijna 15.000 vorig jaar’’, laat een woordvoerder van het uitzendbureau weten.

Hierdoor kunnen jongeren zich weer veroorloven om kieskeurig te zijn. Zo staat het bezorgen van post volgens Tempo-Team op nummeréén. Op de tweede en derde plek vinden we respectievelijk bediening- en schoonmaakwerk. ,,Het vakantiebaantje dat het meest in de smaak valt, is het werken bij feesten en evenementen. Daar willen jongeren het liefst aan de slag’’, aldus de zegsman van dit bedrijf.

Naast traditionele vacatures ontstaat ook nieuw werk. Zo vertelt YoungCapital dat jongeren steeds vaker worden ingezet voor vakantiebaantjes die door de groei van de digitalisering zijn ontstaan. ,,Voor magazijnen van webshops zoeken we bijvoorbeeld volop orderpickers, die de bestellingen moeten uitvoeren. Ook kunnen jongeren aan de slag op de digitale klantenservice van bedrijven, waar zij bijvoorbeeld via social-mediakanalen en een chatfuntie vragen en klachten beantwoorden van klanten.’’

Bovendien kiezen veel jongeren deze zomer steeds meer voor een vakantiebaantje dat aansluit op hun studie en waar ze later iets aan hebben. Het gaat niet alleen maar om het geld, maar ook om het interessanter maken van hun cv, meldden diverse uitzendbureaus.

Omdat de zomer nog maar net is begonnen zijn precieze cijfers over het aantal jongeren dat vakantiewerk doet, nog niet te geven.

Grieks referendum verloopt zonder problemen

Het referendum in Griekenland lijkt vooralsnog rustig en probleemloos te verlopen. Volgens het Griekse ministerie van Binnenlandse zaken zijn er tot nu toe geen noemenswaardige incidenten voorgevallen.

In sommige stembureaus in Athene ontbraken aanvankelijk stemenveloppen, maar dat probleem was gauw verholpen.

Bijna tien miljoen Grieken zijn opgeroepen om hun mening te geven over hervormingsvoorstellen van schuldeisers van het land. Ze kunnen kiezen tussen 'niet mee eens/nee’ of 'ja/mee eens’. Peilingen laten zien dat de twee kampen min of meer gelijk opgaan.

Referendum verloopt zonder problemen
Referendum verloopt zonder problemen (Foto: ANP)

Project Morpheus

Virtual reality neemt een hoge vlucht, tenminste, als we afgaan op wat er allemaal te zien en te spelen is geweest op E3, de gamebeurs in Los Angeles. Natuurlijk is er de Oculus Rift voor pc, Samsung doet ook mee voor mobile en Sony probeert de harten van PlayStation-eigenaren harder te laten kloppen met Project Morpheus. De virtual reality-bril is een accessoire dat alleen op PlayStation 4 werkt. We mochten er mee aan de slag in verschillende games en demo’s.

Start Tour trekt kijkers naar de buis

De start van de Tour de France in Utrecht heeft zaterdag veel televisiekijkers getrokken. In de top tien op de daglijst van zaterdag staan vier programma’s over de Tour. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De Dag top 25 wordt aangevoerd door de uitzending van de individuele tijdrit over een kleine 14 kilometer dwars door Utrecht: 1.541.000 mensen keken zaterdagmiddag vanaf 14.48 uur naar het wielrennen. De nabeschouwing (tweede plek in de Dag top 25) trok ook bijna anderhalf miljoen kijkers. Naar de voorbeschouwing keken ruim 1,1 miljoen mensen. Dat is goed voor een vierde plaats in de Dag top 25.

Het nieuwe sportprogramma NOS Studio Tour, zaterdagavond, trok 641.000 kijkers; daarmee komt dat programma op de tiende plaats in die top 25.

Het NOS Journaal van 20.00 uur bezet de derde plaats op de lijst. 1.389.000 mensen keken naar die uitzending, die overigens voor een groot deel ook over de start van de Tour de France ging.

Start Tour trekt kijkers naar de buis
Start Tour trekt kijkers naar de buis (Foto: ANP)

Ook zondag weer druk in het land

Zondag kan het weleens heel druk worden op de Nederlandse wegen. Dat komt door de Tour de France in Utrecht en Zeeland, het begin van de schoolvakanties en verkeer richting de kust. Rijkswaterstaat waarschuwt om vanwege de langere reistijden en de hitte in elk geval genoeg water mee te nemen.

Zondag rijdt het Tourpeloton van Utrecht via Rotterdam naar het eiland Neeltje Jans (Oosterscheldekering) in Zeeland. Wielerfans zijn welkom bij de start in Utrecht, langs het parcours en bij de finish. Ook op de gemeentelijke en provinciale wegen zal het druk zijn. De route van de tweede etappe, waaronder een deel van de N57 in Zuid-Holland en Zeeland, is zondag tijdelijk dicht. Ook zijn de op- en afritten van snelwegen die het parcours kruisen enkele uren dicht.

Ook bruggen en sluizen zijn wegens de Tour gestremd, zoals de Spijkenisserbrug en de Goereese sluis bij de Haringvliet. De wielrenners krijgen ruim baan om over de bruggen heen te rijden.

Ook zondag weer druk in het land
Ook zondag weer druk in het land (Foto: ANP)

Allochtonen 'jihadden' zwembad dicht

Een lichtgetinte minderheid van niet-Nederlandse origine is er afgelopen zaterdag in geslaagd om het zwemgenot van 2200 badgasten in buitenbad De Bercken in Reuver te 'jihadiseren'. De beruchte kleine groep 'jihadiseerde' eerst het gebruik van duik en springplanken. Daarna werden de badgasten en badpersoneel nog verder 'gejihad' door middel van spugen, slaan en schelden. Vooral jonge autochtone maagden waren een geliefd doel van de 'puberjihadisten', is te lezen op 1-Limburg.

Volgens een badmeester, die liever anoniem blijft omdat hij huisbezoek van de 'puberjihadi's' vreest, begon de aanslag op het zwemparadijs al vroeg in de middag. Toen een aantal maagden-vaders vond dat de allochtonen zich nu wel genoeg hadden uitgeleefd en ook een klein groepje gingen vormen tegen de 'puberjihadi's', besloot de politie in overleg met het zwembadbestuur om te buigen voor de terreur en het zwembad dan maar geheel te sluiten.

Volgens enkele uitgezette badgasten pakte de politie later van het kleine groepje 'puberjihadi's' een groot deel op, drie werden er aangehouden op de parkeerplaats. Een nog kleiner groepje allochtonen heeft aan de directie laten weten zich te schamen voor het gedrag van hun mede-allochtonen. Ook nuanceerde de directie het beeld nog even door te melden dat er ook een paar autochtone jongens bij de terreurgroep actief was.

Touretappe van vandaag: in waaiers naar Zeeland?

De tweede etappe van de Tour de France wordt vandaag verreden. Met Rohan Dennis in de gele leiderstrui zetten de renners koers naar Neeltje Jans, waar de finish wacht na een rit van 166 kilometer. Verwacht wordt dat de sprinters zullen gaan strijden om de ritzege.

Echter bestaat er de kans dat het niet een 'normale' sprintrit wordt. Als de wind gunstig staat bestaat de mogelijkheid tot waaiervorming. Aan de klassementsrenners dan de taak om niet in de mongolenwaaier terecht te komen. Het lijkt ook gedurende de dag slechter weer te worden, dus de kans is zeker aanwezig!

Utrecht
Utrecht is met ruim 335.000 inwoners de vierde stad van Nederland. Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum. De stad staat verder bekend om zijn grachten en diens werven. Uiteraard is ook de 112 meter hoge Domtoren, die onderdeel is van de Dom van Utrecht, bekend. Sterker; Utrecht heeft daar zijn bijnaam; de Domstad aan ontleend.

De stad ligt centraal in ons land en is mede daardoor ook een belangrijk verkeersknooppunt geworden in het land. Dit geldt door de aanwezigheid van de A2, A12, A27 en A28 voor vervoer over de weg, maar zeker ook voor het treinvervoer. Utrecht Centraal is het grootste station en spoorwegknooppunt van het land. 

De Tourstart van gisteren was net de eerste keer dat een grote ronde in Utrecht was. In 2010 eindigde de tweede etappe van de Giro d'Italia in Utrecht. Die rit werd na veel tumult in de slotfase gewonnen door sprinter Tyler Farrar.

Neeltje Jans
Neeltje Jans is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde. De Nationale Parken zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat is een landelijk netwerk van natuurgebieden. Ook maakt Neeltje Jans deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000. Tijdens de bouw van de Deltawerken was het een werkeiland. Na het voltooien daarvan is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie.

De Tour de France kwam nog nooit eerder aan op Neeltje Jans. Wel kende de Giro d'Italia eerder al een finish in Zeeland. In 2010 kwam de derde etappe aan in Middelburg. Die rit kende veel waaiervorming en valpartijen, waardoor een select groepje streed om de ritzege. Die ging uiteindelijk naar wijlen Wouter Weylandt, die een jaar nadien zwaar ten val kwam in dezelfde ronde en daarbij het leven moest laten.


Finish van de derde etappe in de Giro van 2010. (Bron: YouTube)

Etappebeschrijving
Veel vlakker dan deze rit kan het niet worden in de Tour de France. Normaliter zal de wedstrijd dan ook eindigen in een sprint. Echter; de laatste dertig kilometer worden langs de kust verreden en de wielerkennis weten dat dat de kans op waaiervorming vergroot. Een voorwaarde is wel dat we wind gunstig moet staan daarvoor. Vanuit Ouddorp wordt de weg richting de kust ingezet, waarna er een linkerbocht volgt en de renners de laatste fase van de rit de kustlijn volgen. 

Het is voor de klassementsrenners dus zaak om daar al goed voorin te zitten. De ploegen van renners die gisteren al (veel) tijd verloren zullen die tijd weer proberen goed te maken. Twee jaar geleden verloor Chris Froome nog een dikke minuut toen eerst Belkin en vervolgens Team Saxo-Bank stevig doortrokken en het peloton in diverse waaiers kreeg. Alejandro Valverde verloor toen ruim acht minuten, nadat hij ook nog eens lek reed. De etappe werd toen gewonnen door Mark Cavendish, die ook nu weer één van de favorieten is.

Profiel van de tweede etappe (Bron: Tour de France)Profiel van de tweede etappe (Bron: Tour de France)

Algemeen klassement na etappe 1

# Renner Nat. TEAM Tijd
1. Rohan Dennis Aus BMC 14' 56''
2. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step + 00' 05''
3. Fabian Cancellara Zwi Trek + 00' 06''
4. Tom Dumoulin NED Giant-Alpacin + 00' 08''
5. Jos van Emden NED LottoNL-Jumbo + 00' 15''
6. Jonathan Castoviejo Spa Movistar + 00' 23''
7. Matthias Brändle Oos IAM Cycling + 00' 23''
8. Adriano Malori Ita Movistar + 00' 29''
9. Wilco Kelderman NED LottoNL-Jumbo + 00' 30''
10. Stephen Cummings GBr MTN-Qhubeka + 00' 32''
11. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 00' 33''
12. Geraint Thomas GBr Team Sky + 00' 33''
13. Alex Dowsett GBr Movistar + 00' 36''
14. Bauke Mollema NED Trek + 00' 37''
15. Bob Jungels Lux Trek + 00' 38''
16. Dylan van Baarle NED Cannondale-Garmin + 00' 38''
17. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 40''
18. Thibaut Pinot Fra FDJ + 00' 41''
19. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 41''
20. Tejay van Garderen VS BMC + 00' 42''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Ondanks de kans op waaiers zijn toch de sprinters de grote favoriet voor deze etappe. Normaliter zitten de betere sprinters ook vaak in het juiste groepje en dan kunnen ze op het eind nog meesprinten om de zege. Favorieten zijn toch wel Mark Cavendish en André Greipel, die van de aanwezige sprinters de snelste zijn. Daarnaast is er nog een hele rij aan sprinters op de tweede rij die kans maken op de ritzege of een ereplaats. Voor Peter Sagan en John Degenkolb is het de taak om zo hoog mogelijk te eindigen om veel punten te halen voor de groene trui, waarvoor zij toch wel de grootste kanshebbers zijn.

***** Mark Cavendish, André Greipel
**** Peter Sagan, Alexander Kristoff
*** John Degenkolb, Arnaud Démare
**  Bryan Coquard, Sam Bennett
* Michael Matthews, Nacer Bouhanni, Edvald Boasson Hagen

Chili wint Copa América na strafschoppen

Chili heeft zaterdag (plaatselijke tijd) voor eigen publiek de Copa América gewonnen. Het gastland versloeg in de eindstrijd in Santiago Argentinië na strafschoppen (4-1). In de reguliere speeltijd en de verlenging wisten beide ploegen niet te scoren. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Chili kampioen van Zuid-Amerika is geworden. 

Chili kwam in de eerste helft vol overtuiging uit de startblokken. De ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli dwong Argentinië met het kenmerkende intense spel terug op eigen helft, maar vergat het overwicht om te zetten in een doelpunt. Naar mate de wedstrijd vorderde werd het spel steeds grimmiger. 

Ángel di María kwam in de beginfase nog goed weg toen hij geen schade overhield aan een harde overtreding van Charles Aránguiz. Even later moest hij toch naar de kant wegens een hamstringblessure die hij opliep bij een sprint. Lionel Messi kreeg een trap in de maag te verwerken van Gary Medel, die slechts geel kreeg voor deze aanslag.

In de tweede helft kregen beide partijen nauwelijks kansen. Argentinië was zelf in de laatste minuut van de reguliere speeltijd ook nog dicht bij de winnende goal. Invaller Higuaín schoot de bal in het zijnet. In de verlenging kreeg alleen Alexis Sánchez een kans, maar hij schoot wild over waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

In de strafschoppenserie zette Matias Fernández Chili op voorsprong. Lionel Messi trok de stand gelijk. Arturo Vidal zorgde voor 2-1 voor het thuisland, waarna het mis ging bij Argentinië. Eerst miste Gonzalo Higuain voor 2-2, waarna Charles Aránguiz er 3-1 voor Chili van maakte. Ever Banega verzuimde daarna om 3-2 te maken. Alexis schoot zijn land vervolgens naar de winst, waarna het feest op het veld en de tribunes in Santiago losbarstte.

Chili wint de Copa América na strafschoppen. (Bron: YouTube)

Coalitie bombardeert IS-bolwerk met succes

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft naar eigen zeggen flinke successen geboekt in de Syrische stad Raqqa. De coalitie onder leiding van de VS voerde zaterdag zestien luchtaanvallen uit op het bolwerk van de extremisten. Belangrijke IS-doelen en doorvoerroutes zijn daarbij vernietigd, laat het Amerikaanse leger weten.

De bombardementen waren erop gericht de infrastructuur van IS te beschadigen en te voorkomen dat de terreurgroep militaire uitrusting binnen Syrië en naar Irak kan vervoeren. Volgens een woordvoerder van de coalitie was het een van de grootste acties tegen IS in Syrië.

Man steekt stiefdochters neer in Rotterdam

Een man heeft zondagochtend vroeg zijn twee stiefdochters neergestoken aan de Molecatensingel in Rotterdam. Hij had onenigheid gekregen met de meisjes van 14 en 16 jaar en stak hen met een mes. Hun broer bemoeide zich er vervolgens ook mee en stak zijn stiefvader neer.

De stiefvader en de meisjes raakten lichtgewond. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. De broer en de stiefvader zijn aangehouden.

Grieken naar de stembus over herstelplan

De Grieken gaan zondag naar de stembus om te stemmen over een nieuw akkoord met internationale geldschieters in ruil voor extra noodkrediet. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwde vorige week dat het bij een 'nee' zeer de vraag is of Griekenland in de eurozone kan blijven.

De stemmers kunnen naar verluidt kiezen tussen 'niet mee eens/nee’ of 'ja/mee eens’. De volledige tekst van de vraag in het referendum staat niet op het stembiljet. De eerste zin van die tekst luidt: "Moeten we het ontwerpakkoord dat door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Eurogroep van 25 juni naar voren is gebracht, accepteren?"

De volksraadpleging geldt zowel binnen als buiten Griekenland als omstreden. Zo klaagde de burgemeester van Athene vrijdag dat veel kiezers de vraagstelling niet begrijpen. De Raad van Europa oordeelde deze week dat het referendum niet voldoet aan internationale maatstaven, omdat kiezers ten minste twee weken de tijd zouden moeten krijgen om een mening te vormen.

Grieken naar de stembus over herstelplan
Grieken naar de stembus over herstelplan (Foto: ANP)

Vreetwedstrijd: 62 broodjes hotdog in 10 minuten

Hij is 1 meter 73 lang en weegt zo'n 54 kilo. Je ziet het niet aan hem af, maar de 23-jarige Matt Stonie is een 'competitive eater'. Zaterdag won hij een hotdog-vreetwedstrijd in New York. In 10 minuten stouwde hij 62 broodjes hotdog naar binnen.

Vooral in de Verenigde Staten en Japan is competitive eating populair. Regelmatig zijn er wedstrijden waarbij grote eters het tegen elkaar opnemen. De jaarlijkse wedstrijd van het New Yorkse hotdogrestaurant Nathan's is een begrip. Al sinds 1972 vindt de schranswedstrijd plaats op Onafhankelijkheidsdag, 4 juli.

Zaterdag was het weer zover. Matt Stonie, die vorig jaar nog tweede werd, onttroonde Joey Chestnut, die de afgelopen acht jaar het vreetfestijn won. Chestnut verorberde 'slechts' zestig broodjes hotdog; twee minder dan Matt Stonie. Bij de vrouwen at de winnares 38 broodjes hotdog.

Sportzender ESPN rekende uit dat Stonie in tien minuten 17.360 kilocaloriën, 1 kilo vet en 48 gram sodium binnen heeft gekregen. Even om te vergelijken: een volwassen man heeft dagelijks gemiddeld zo'n 2.500 kcal nodig. Stonie heeft een geldprijs van 10.000 dollar gewonnen. 'Ik heb hier hard voor getraind. Dit is geweldig', reageerde hij.

Behalve enthousiasme is er ook veel kritiek op eetwedstrijden. Het geschrans zou een verkeerd voorbeeld zijn voor de jeugd. Anderen vinden de vraatzucht ongepast omdat elders op de wereld mensen door honger omkomen. Verder gaat het eten van zulke grote hoeveelheden gepaard met allerlei gezondheidsrisico's. Er zijn meerdere gevallen bekend van deelnemers die zich letterlijk dood eten.

Verdacht pakketje in huis Zwolle, loos alarm

In een huis in Zwolle is zaterdagavond laat een verdacht pakketje gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen om het pakket te onderzoeken. De EOD vermoedt dat er een explosief in zit.

De bewoner van het huis aan de Goudsbloemstraat merkte het pakketje op en belde rond 23.30 uur de politie. Een explosievenexpert van de politie ging poolshoogte nemen en schakelde de EOD in, omdat het pakket gevaarlijk kan zijn.

De bewoner heeft geen idee hoe het pakket in het huis terecht is gekomen en hoe lang het daar al stond, meldt een politiewoordvoerder. De politie onderzoekt dat nog. Omliggende huizen worden vooralsnog niet ontruimd, maar er wordt 'momenteel nog overlegd of dat nodig is', aldus de politie.

Update 03.50 uur:
Inmiddels is vast komen te staan dat er geen explosieven in het pakketje zaten. Wat de inhoud wél was, is niet bekendgemaakt. Omliggende woningen hoefden dan ook niet te worden ontruimd. De straat was wel enige tijd afgezet. 

EOD onderzoekt verdacht pakket in huis Zwolle
EOD onderzoekt verdacht pakket in huis Zwolle (Foto: ANP)

Engelse voetbalsters 3e op WK ten koste van Duitsland

Een spelletje voetbal duurt negentig minuten en aan het einde winnen de Duitsers. Deze regel gold ook voor de Britse voetbalvrouwen, die maar liefst 31 jaar lang hun Duitse rivalen niet wisten te verslaan. Tot zaterdagavond: op het WK in Canada eiste Engeland de bronzen medaille ten koste van Duitsland op.

In Edmonton versloegen de Engelse vrouwen Duitsland in de troostfinale met 1-0. Het doelpunt viel pas in de verlenging. Het ging om een penalty, nadat Lianne Sanderson in het strafschopgebied door Tabea Kemme werd vastgehouden. Er volgde een koele welgeplaatste strafschop van Fara Williams. 

Engeland had in de halve finale nipt verloren van Japan (2-1). Dat gebeurde na een triest eigen doelpunt van Laura Bassett, welke de hashtag #itisoktocry korte tijd populair maakte op Twitter. Achteraf gezien lijkt dat aan te tonen hoezeer het vrouwenvoetbal in de lift zit. Volgens de BBC speelde Bassett, een dag eerder nog ontroostbaar, tegen Duitsland een uitstekende pot voetbal.

Duitsland was met 2-0 tegen de Verenigde Staten ten onder gegaan. De finale tussen Japan en de VS wordt zondag (plaatselijke tijd) gespeeld.

Dode bij woningbrand in Hilversum

Bij een woningbrand in Hilversum is zaterdagavond een dode gevallen, meldt de politie. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Het vuur ontstond op de zolder van een huis aan de Lobeliastraat. Hulpverleners haalden het slachtoffer uit het huis. Reanimatie mocht niet meer baten.

Het is nog onduidelijk waardoor de brand is ontstaan. De politie doet onderzoek naar de gebeurtenis.

Foutje: Turkse extremisten vallen Koreanen aan

Het zal je maar gebeuren: loop je nietsvermoedend als toerist door Istanbul, word je ineens aangevallen. Het overkwam een groep Koreanen zaterdag. Ze werden door woedende Turkse extremisten ten onrechte aangezien voor Chinezen...

Een groep Turkse nationalisten demonstreerde in Istanbul tegen de onderdrukking van de Oeigoeren; een moslim-minderheid in China. De deelnemers hielden een mars om te protesteren tegen de beperking van de religieuze vrijheid in China.

Toen de mars het eindpunt, een plein in het centrum, bereikte, renden de nationalisten ineens op een groep Aziaten af met het doel om ze aan te vallen. De Koreanen sloegen op de vlucht. De politie kon de demonstranten met behulp van traangas verdrijven.

De relatie tussen China en Turkije staat op gespannen voet, schrijft de Turkse krant Hürriyet. Volgens Turkse media mogen de Oeigoeren in China hun geloof tijdens de ramadan niet belijden, net als het vasten dat erbij hoort. Het Chinese consulaat in Istanbul ontkent die aantijgingen.

De demonstratie in Istanbul was georganiseerd door de Grijze Wolven. Deze extreemrechtse groepering is nauw verbonden met de nationalistische politieke partij MHP.

Poetin positief tegen Obama op onafhankelijkheidsdag

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op Onafhankelijkheidsdag felicitaties ontvangen uit onverwachte hoek. Zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin greep de gelegenheid aan om zich positief uit te spreken over de relatie tussen de twee grootmachten, berichtte CNN zaterdag.

Poetin sprak zijn vertrouwen uit dat Rusland en de Verenigde Staten 'oplossingen' kunnen vinden voor internationale kwesties. Rusland en de VS botsen regelmatig over het conflict in Oekraïne. De VS en de EU stelden vorig jaar sancties in tegen Moskou.

 Van enige vijandigheid was dit keer niets te merken. "De Russisch-Amerikaanse relatie blijft de belangrijkste factor waar het internationale stabiliteit en veiligheid betreft", benadrukte de Russische leider.

Poetin positief tegen Obama op onafhankelijkheidsdag
Poetin positief tegen Obama op onafhankelijkheidsdag (foto: ANP) 

Verstappen: euvel gevonden en verholpen

Formule 1-coureur Max Verstappen kreeg zaterdag vele uren na zijn min of meer mislukte kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië zekerheid over het euvel aan zijn bolide. "We hebben het probleem dat mijn kwalificatie heeft verstoord gevonden. Het had een technische oorzaak, die te maken heeft met de driveability", liet de jonge Limburger zaterdagavond op zijn website opgelucht weten.

Verstappen kwam zaterdagmiddag niet verder dan de dertiende startplaats. En dat terwijl hij eerder in het weekeinde nog de derde en de vijfde tijd had neergezet tijdens de vrije trainingen.

"Ik ben erg teleurgesteld", zei Verstappen kort na zijn uitschakeling. "Ik weet niet precies wat er aan de hand is. We hadden problemen met de balans van de auto."

Vooral in het eerste deel van de kwalificatie werd dat duidelijk, toen de jonge Nederlander van de baan spinde. Verstappen kampte naar eigen zeggen vooral met wegglijdende achterbanden. "Daardoor kwamen er geen goede rondetijden. We hadden weinig veranderd aan de auto sinds de training, dus we moeten uitzoeken wat er is gebeurd."

De monteurs van Toro Rosso konden Verstappen zaterdagavond alsnog geruststellen. "Het is jammer dat we die goede start van het weekend niet in de kwalificatie konden verzilveren. Maar de race is zondag", zei hij strijdlustig.

De race op Silverstone start zondag om 14.00 uur Nederlandse tijd. Verstappen behaalde tot dusver tien WK-punten.

Verstappen: euvel gevonden en verholpen
Verstappen: euvel gevonden en verholpen (Foto: ANP)

Prudhomme looft Utrecht: magnifieke start

Magnifiek, zo omschreef Tourbaas Christian Prudhomme de start van de Franse wielerronde in Utrecht. "We verwachtten een groot feest in Utrecht en dat is het ook geworden", zei Prudhomme bij de NOS. "Het was magnifiek, een mooie dag vol verrassingen."

De grootste verrassing was de winst van Rohan Dennis, die alle favorieten klopte, inclusief Tom Dumoulin. "De Nederlanders droomden van winst van Dumoulin, een Nederlander met een Franse naam. Maar ik ben ook heel blij met Dennis als winnaar. Misschien gaat Dumoulin later in de Tour nog wel het geel pakken", zei Prudhomme, die naar eigen zeggen weer een woordje Nederlands had geleerd. "Ik kende al 'dankjewel' en 'alstublieft', vandaag heb ik ook 'fiets' geleerd."

Aan de affaire rond Lars Boom, wiens deelname even onzeker was vanwege lage cortisolwaarden, wilde Prudhomme weinig woorden vuilmaken. "Voor mij is het geen affaire. We hebben een nare historie met veel valsspelers. Het wielrennen heeft zelf zwaardere regels ingesteld om het imago te verbeteren, dat komt in geen andere sport voor. Onze regels zijn echter niet overtreden, dus voor mij is dit geen schandaal. Alleen een stommiteit."

Mogelijk geval van ebola in Roosendaal

Een man is zaterdagavond naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht omdat hij mogelijk is besmet met ebola. Dat heeft het RIVM bevestigd na berichtgeving van Omroep Brabant.

De man was zaterdagmiddag binnengekomen op de spoedeisende hulp van het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal. Na behandeling is hij naar het Rotterdamse ziekenhuis gebracht. Onderzoek moet uitwijzen of de man inderdaad is besmet met het virus. Het RIVM verwacht de uitslag maandag.

Onlangs werden al drie patiënten in Nederland onderzocht op ebola. Geen van hen bleek het virus te hebben.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.