Bos wint debat nipt

Icoon Verkiezingen PvdA-leider Wouter Bos is door het televisiekijkend publiek gekozen tot winnaar van het lijsttrekkersdebat op RTL4. 50% vond Bos de beste debater. Het publiek waardeerde ook de uitlatingen van CDA-leider Jan Peter Balkenende. 46 procent vond hem de winnaar.

Het was een stevig en serieus debat, waarin het vooral ging om de inhoud. Bos vond vooral het sociale gezicht van zijn partij belangrijk, terwijl Balkenende de nadruk legde op de aantrekkende economie. Beide lijsttrekkers verschillen van mening over de hypotheekrenteaftrek. Bos vindt dat de vijf procent rijksten minder voordeel moeten krijgen van de hypotheekrenteaftrek. Balkenende is het hier niet mee eens, omdat dat het vertrouwen in de huizensector kan schaden. Beide lijsttrekkers vonden dit standpunt zo belangrijk, dat ze alleen gaan regeren als dit standpunt regeringsbeleid wordt.

Ook op het gebied van kinderopvang verschillen beide partijen. Bos wil dat kinderopvang voor iedereen gratis wordt. Balkenende heeft liever dat kinderopvang alleen gratis wordt voor de allerarmsten. Hij is bang dat er anders teveel vraag naar komt, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van kinderopvang.

Op het gebied van AOW verschillen beide partijen aanmerkelijk. Bos wil dat de rijkste ouderen mee gaan betalen aan de AOW. Toen Bos begon over Drees werd hij hard afgestraft door Balkenende. De CDA-leider stelde dat Drees de plannen van Bos waarschijnlijk niet in dank af zou nemen. Bos was echter sterk toen hij aan Balkenende vroeg of het kabinet ook maar één maatregel genomen had tegen hoge inkomens. Balkenende kon slechts antwoorden met het feit dat mensen met hoge inkomens meer belasting betalen.

Na de uitzending heeft TNS/NIPO een opiniepeiling gehouden van televisiekijkers. De jury in de studio had Balkenende uitgeroepen tot winnaar, omdat hij globaal gezien zelfverzekerder overkwam. Bos leek gespannen, maar had volgens lichaamstaaldeskundige Henkjan Smits "momentjes". Wel viel Bos de CDA-leider vaak in de rede en zou hij een "control freak" zijn.

TNS/NIPO denkt dat Bos waarschijnlijk opzettelijk gekozen heeft om het sociale gezicht te benadrukken. Zo waren inkomensnivellering, hypotheekrenteaftrek, huren en voedselbanken belangrijke thema's voor Bos. TNS/NIPO denkt dat Bos hier opzettelijk op inspeelt om SP-kiezers voor zich te winnen. Volgens TNS/NIPO heeft Bos goed gescoord bij SP-kiezers. 19 procent van de SP'ers gaat dankzij het debat een stem uitbrengen op de PvdA.