Mislukt EK zet Zonderland op scherp

Hij kwam misschien wel voor twee toestelfinales, maar voor Epke Zonderland zitten de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier er na de kwalificaties alweer op. Op rek voorkwam een val dat de olympisch kampioen zondag zijn vorig jaar in Sofia behaalde titel kan verdedigen. Een nieuwe oefening op brug bleek nog niet stabiel genoeg. Over een halfjaar gaat het bij de WK in Glasgow om olympische tickets. "Eén kans, daar mag dit niet gebeuren. Het zet me op scherp", sprak hij na de treurige aftocht, nota bene op zijn 29e verjaardag.

Zonderland ging aan de rekstok in de fout bij de combinatie van de vluchtelementen Kolman en Gaylord 2 en belandde op de vloer, resulterend in een score van 13,733; daarmee werd hij 23e.

Drie jaar geleden wilde hij in Montpellier voor het eerst in een grote wedstrijd zijn driedubbele combinatie laten zien waarmee hij later bij de Spelen in Londen de turnwereld in vervoering bracht. Toen viel Zonderland zelfs twee keer uit de rekstok. "Het grootste probleem zat 'm in het verschil tussen het toestel in de trainingshal en de wedstrijdhal. Dat moet je door zien te krijgen en dat is niet gelukt", verklaarde hij zijn val. "Maar het is toeval dat het hier gebeurt, de vorige keer ging het mis met mijn grip, nu was het timing."

Met één hand leek hij de stok nog te kunnen grijpen. "Als ik er niet was uitgevallen had ik de finale misschien nog net kunnen bereiken. Maar het was geen goede oefening. Ook de andere vluchtelementen liepen niet zo fijn. Het was hard werken. Ik zat vaak te dicht op de stok", vertelde Zonderland, die zich op dat moment ook al weinig kansen toedichtte voor een finaleplaats op brug. "Ik heb een half punt laten liggen door bij een spreidstand iets te veel naar voren te hellen." Nadat alle turners in actie waren gekomen bleek zijn score van 14,908 goed voor de twaalfde plaats. "Het is een nieuwe oefening en ondanks die fout is het gevoel gewoon goed."

Het moet anders, straks in Glasgow. "Dit was een heel ander toernooi, het staat op zichzelf. Je kon hier nog wat nieuwe dingen proberen. Daardoor is mijn voorbereiding ook iets anders verlopen. Ik heb me nu meer gefocust op brug. Dat was een keuze."