Turnster Van Klaveren terug na 'rotjaar'

Ze was even de 'rising star' van het Nederlandse vrouwenturnen. Noël van Klaveren verraste met zilver op sprong bij de EK van 2013 en bevestigde zich met een plaats in de meerkampfinale later dat jaar in Antwerpen. Drie dagen na dat WK volgde de onheilstijding. Haar vader bleek ernstig ziek. Woensdag keert de inmiddels 19-jarige turnster in Montpellier terug op een groot titeltoernooi. "Ik haal kracht uit het herstel van mijn vader."

Van Klaveren heeft een gedaanteverandering ondergaan. Het 17-jarige meisje dat schrok van de belangstelling na haar zilver in Moskou praat zelfbewust over haar ontwikkeling. "Ik was nog echt een meisje. Daarna ging alles pas een beetje groeien. Ik was daarin vrij laat", vertelt ze in Beekbergen bij de voorstelling van de EK-equipe.

Bij de WK in Nanning had ze haar rentree al willen maken nadat ze acht maanden vrijwel niets gedaan had. Maar een trainingsongeval verstoorde haar voorbereiding. "Toen na het WK in Antwerpen bleek dat mijn vader longkanker had, kwam het turnen niet meer op de eerste plaats. Ik kwam aanvankelijk nog wel in de trainingshal maar deed er eigenlijk niets. Mijn hoofd stond niet meer naar turnen. Ik wilde bij hem zijn en heb zelfs gedacht om helemaal te stoppen. Maar zeker mijn vader heeft me ook voorgehouden dat niet te doen. En toen het vorige zomer beter met hem ging kwam bij mij de motivatie terug."

"Het was een rotjaar", kijkt ze terug op 2014. Lichtpuntje was de nationale titel die ze veroverde in juni. "Daarvoor was ik wel weer rustig begonnen met trainen. Maar alleen als ik zin had. Ik heb een klein jaar stilgestaan." Bij haar club Turnz Amsterdam was er alle begrip. "Ik heb heel veel steun gehad. Het was moeilijk maar ik heb in mijn hoofd de knop nu omgezet. Ik denk dat ik er mentaal zelfs sterker van ben geworden."

Op de vraag of ze na haar pauze en haar fysieke veranderingen het niveau van 2013 weer heeft bereikt, antwoordt ze zonder twijfel. "Ja hoor. Die sprongen waarmee ik tweede werd in Moskou kan ik nog. De eerste is nog hetzelfde, ik probeer 'm alleen nog netter te maken. Voor de tweede heb ik nu een compleet andere. Het niveau is internationaal weer omhoog en daarin moet je mee." Als bewijs veroverde ze vorige week al brons bij de Challenge Cup in Ljubljana.