Fifty Shades-regisseur niet terug voor vervolg

De vervolgfilms van het met gemengde reacties ontvangen Fifty Shades of Grey zullen niet worden geregisseerd door Sam Taylor-Johnson. Dat meldde de regisseur van de best scorende film van 2015 in een statement tegenover Deadline.

Het succes van de eerste film heeft er onder andere toe geleid dat E.L. James, de auteur van de drie boeken waarop de drie films worden gebaseerd, heeft besloten zelf het scenario te schrijven voor de tweede (en mogelijk derde) film, een beslissing die zij contractueel mag nemen. Het is mogelijk ook de reden dat Taylor-Johnson niet terugkeert naar de regiestoel.

"De regie van Fifty Shades of Grey was een intense en geweldige ervaring waar ik enorm dankbaar voor ben," meldt de regisseur. "Daar mag ik Universal voor danken. Ik heb een hechte en blijvende vriendschap opgebouwd met de cast, producers en de crew en vooral met Dakota en Jamie. Hoewel ik niet terugkeer om de regie van de vervolgfilms te doen, wens ik zij die met de films aan de slag gaan niets dan succes."

Rondom de release van de eerste film werd bekend dat, naast de gebrouilleerde verhouding tussen de sterren van de film, Dakota Johnson en Jamie Dornan, ook James en Taylor-Johnson elkaar niet helemaal liggen. Naar verluidt gebruikte James de contractuele macht die zij over de creatieve richting van de film had om de boekenfans tevreden te houden, waardoor de regisseur zich "creatief gehandboeid" voelde. Daardoor ontstonden al snel speculaties dat Taylor-Johnson het bij één film zou houden.

Fifty Shades of Grey kwam uit in het weekend van Valentijnsdag en heeft wereldwijd meer dan 500 miljoen euro opgehaald, waardoor het niet alleen de best scorende film van het jaar is, maar ook de op twee na best scorende film geregisseerd door een vrouw en de op drie na best scorende R-rated film aller tijden. In Nederland is de film ook de best scorende van het jaar, met een omzet van 6 miljoen euro.

Fifty Shades of Grey: Dakota Johnson en Jamie Dornan
Fifty Shades of Grey: Dakota Johnson en Jamie Dornan