Nagenoeg volledige Bulgaarse gewichthefploeg betrapt op doping

Bijna de volledige nationale gewichthefploeg van Bulgarije is betrapt op het gebruik van doping. De elf sporters waren zich aan het voorbereiden op het EK gewichtheffen van volgende maand in Tbilisi, toen ze verrast werden door een dopingcontrole. Bij de analyse in het Duitse Keulen bleken de stalen van alle sporters sporen te bevatten van stanozolol, een anabole steroïde.

De Bulgaarse gewichthefbond heeft het nieuws van de massale positieve tests vrijdag zelf naar buiten gebracht. Onder de namen bevinden zich vele gewichtheffers die ereplaatsen en zelfs titels pakten op grote toernooien. Slechts één mannelijke atleet wist te 'ontsnappen', omdat hij tijdens de onaangekondigde tests deelnam aan een wedstrijd in Duitsland.

Stoyan Enev pakte op de vorige drie EK's respectievelijk brons, zilver en brons. Ivaylo Filev pakte vorig jaar zelfs Europees goud, terwijl Demir Demirev in 2006 en 2007 goed was voor WK-brons. Ook Maya Ivanova heeft al twee bronzen EK-medailles op zak, Milka Maneva won op EK's al brons, zilver en goud. De grootste naam is echter veruit Ivan Markov. In de klasse tot 85 kilogram werd hij vorig jaar Europees kampioen, pakte hij in het jaar daarvoor EK-zilver en wist hij zowel in 2013 als in 2014 zilver te pakken op het WK. Nadejda May is tot slot een andere opvallende naam. Zij heeft nog geen grote resultaten staan, maar is dan ook nog maar 14 jaar.

De voorzitter van de Bulgaarse bond, Nedelcho Kolev, zegt dat een intern onderzoek al tot een mogelijke oorzaak van de positieve tests heeft geleid. "Na dringend onderzoek hebben wij al te horen gekregen dat stanozolol een ingrediënt is van Tribestan, een product wat gewichtheffers van het nationale team gebruiken op aanraden van onze medische staf."