Gouverneur Russische Sachalin opgepakt om corruptie

De gouverneur van het Russische eiland Sachalin is woensdag aangehouden voor het aannemen van steekpenningen. Aleksander Chorosjavin is naar Moskou overgebracht waar hij voor de duur van het gerechtelijk onderzoek is opgesloten. Ook een aantal medeverdachten van de gouverneur is ingerekend.

Aanklager Sergej Tsjernov stelde woensdag in de rechtszaal dat Chorosjavin omgerekend 5 miljoen euro aan smeergeld in zijn zak heeft gestoken. De gouverneur spreekt de beschuldigingen tegen en vroeg de rechter hem op borgtocht vrij te laten. Als de rechtbank van Basmanny Chorosjavin schuldig bevindt hangt hem volgens de Russische pers een gevangenisstraf van vijftien jaar boven het hoofd.

Volgens de Russische Onderzoekscommissie zijn er grote sommen aan contanten en grote hoeveelheden juwelen uit Chorosjavins kantoren en woningen in beslag genomen. Ruslands hoogste onderzoeksorgaan verklaarde woensdag dat de arrestatie van Chorosjavin de vastbeslotenheid toont van de regering om de corruptie aan te pakken. Moskou zou zich daarbij niets gelegen laten liggen aan ambt of rang.

Sachalin ligt in het verre oosten van Rusland.