Massale rouwmars na moord in Moskou

Tienduizenden mensen hebben zondagmiddag in Moskou meegelopen in een treurmars voor de vrijdag doodgeschoten oppositieleider Boris Nemtsov. Voor zover bekend is de tocht zonder problemen verlopen.

Over het aantal deelnemers liepen de schattingen uiteen. Sommige media hadden het over 70.000 deelnemers, Russische staatsmedia waren bescheidener met nog geen 20.000 mensen. Maar tv-beelden lieten zien dat die schatting veel te laag was.

De tocht begon rond 13.00 uur Nederlandse tijd. Deelnemers moesten door een soort detectiepoortjes en werden gecontroleerd door veiligheidsmensen, voordat ze zich konden aansluiten bij de mars.

De autoriteiten in de Russische hoofdstad hadden toestemming gegeven voor een rouwmars met maximaal 50.000 deelnemers, maar de oppositie hield rekening met meer mensen.

Nemtsov was een van de leiders van de oppositie tegen president Vladimir Poetin. Hij werd vrijdag doodgeschoten op een brug in Moskou nabij het Kremlin. Die plek is ook het eindpunt van de rouwmars. Velen legden daar de afgelopen dagen bloemen neer.

Opvallend veel deelnemers droegen de vlag van Rusland bij zich. Ook was er een groot spandoek met de tekst 'helden gaan nooit dood'. Anderen droegen een bord voor zich met 'Ik ben Boris' er op.

De politie sloot de weg naar het Kremlin, die onder de brug van de moord loopt, met een cordon af.

Massale rouwmars na moord in Moskou
Massale rouwmars na moord in Moskou (Foto: ANP)