Handelsmissie China goed voor half miljard

Nederlandse bedrijven hebben tijdens de handelsmissie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) voor minstens een half miljard aan orders binnengehaald. Het gaat om twaalf overeenkomsten in uiteenlopende sectoren, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Een van de deals is die tussen het grote Chinese technologiebedrijf SMIC en het Nederlandse hightechbedrijf ASML uit Eindhoven. Ook zijn onder andere afspraken gemaakt op het gebied van scheepsbouw, telecom en de aanleg van ijsbanen.

Ploumen is blij met het resultaat. Ze heeft de wens uitgesproken om de relatie 'nog verder te intensiveren'."Op het gebied van handel, maar ook op andere terreinen." De minister verwacht dat de opbrengst van de missie de komende jaren 'aanzienlijk verder oploopt'.

De minister bezocht tijdens de handelsmissie Shanghai en Beijing. Naast Ploumen is ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) met een handelsdelegatie in China. Ploumen en Van der Laan trokken gedeeltelijk samen op.