CDA: pillen slikken op dancefeesten onacceptabel

Naar aanleiding van drie drugsdoden bij het Amsterdam Dance Event (ADE) vindt het hoofdstedelijke CDA dat de burgemeester meer moet doen om te zorgen dat dancefeesten drugsvrij worden. De partij wordt gesteund door de VVD. GroenLinks, D66, SP en PvdA pleiten juist voor de terugkeer van pillentesters op dancefeesten.

"Ik weiger te accepteren dat er massaal harddrugs wordt gebruikt op dancefeesten", aldus fractievoorzitter Marijke Shahsavari tegen Het Parool. Harddrugs zijn immers verboden want ze zijn slecht voor de gezondheid, voegt ze eraan toe. Het stoort haar dat het niemand meer uit lijkt te maken omdat zoveel mensen ze gebruiken. We moeten niet gedogen omdat 'driekwart stijf van de pillen staat', meent ze. "Als het aantal woninginbraken stijgt, gaan we toch ook niet achteroverleunen?"

Eisen dat de ton subsidie voor het vijfdaagse ADE-festival moet worden ingetrokken, gaat de partij vooralsnog te ver. Wel moet de burgemeester volgens de christendemocraten met de organisatie om tafel om te zorgen dat het ADE drugsvrij wordt. "Desnoods moet de organisatie maar drugshonden inzetten."

Volgens GroenLinks is repressie echter niet de oplossing. "Drugs en dance zijn niet van elkaar te scheiden", zegt fractieleider Rutger Groot Wassink. Drugsgebruik uitbannen op een festival met 350.000 mensen is volgens hem een illusie, waarbij incidenten zoals drugsdoden dan ook 'helaas' niet te voorkomen zijn.

Groot Wassink wijst er echter op dat het meestal misgaat door 'vervuilde troep' en niet door de drugs als zodanig. "Met recreatief gebruik hebben wij op zich ook geen probleem." Door het testen van drugs ter plekke toe te staan zorg je volgens hem voor 'optimale randvoorwaarden' om dergelijke incidenten zo veel mogelijk te vermijden.

D66, de SP en de PvdA zijn dezelfde mening toebedaan als GroenLinks. Het CDA wordt echter door de VVD gesteund. "Mensen moeten maar gewoon feesten zonder pillen", liet die partij dinsdag aan de NOS weten.

Drugstesten op dancefeesten was tot medio 2002 legaal. Het kabinet Balkendende-1 (CDA, VVD, LPF) maakte er een einde aan. Met PvdA, D66, SP en GroenLinks als voorstanders blijft de Kamermeerderheidsteller vooralsnog steken op 65 van de 150 zetels.