Judobond blijft bij één of twee topsportlocaties

De Judobond Nederland (JBN) blijft vasthouden aan een nieuwe stuctuur met met één of hooguit twee topsportlocaties in plaats van de vier steunpunten van nu. Dat liet voorzitter Willem Jan Stegeman weten tijdens een persconferentie in Alphen aan den Rijn. Volgens Stegeman is de huidige werkwijze niet houdbaar.

Van der Geest kraakte vorige week in een open brief het topsportbeleid van de judobond die in het project Judo 2.0 centralisatie nastreeft. Volgens de voormalig technisch directeur heeft het topjudo er juist baat bij dat de beste judoka's bij hun clubs een stimulans vormen voor de laag eronder. In de nieuwe plannen gaan de topjudoka's niet bij hun clubs trainen, maar met elkaar op een centrale locatie. 

Het bondsbestuur heeft er, mede op aandringen van sportkoepel NOC*NSF, uiteindelijk voor gekozen vanaf het najaar 2016 te gaan werken op maximaal twee locaties. "Beide opties lijken financieel mogelijk", aldus Stegeman. In eerste instantie ging men nog uit van één werkplek op Papendal. In de huidige plannen is de ruimte opengehouden tot twee topsportlocaties te komen, mits ze gekoppeld zijn aan zogenoemde CTO's, centra voor topsport en onderwijs.