Olympisch shorttrackkampioene stapt over naar langebaan

Shorttrackster Park Seung-hi heeft de overstap gemaakt naar het langebaanschaatsen. Dat heeft haar management woensdag bekendgemaakt. De Zuid-Koreaanse is nog maar 22 jaar, maar heeft desondanks al een zeer indrukwekkend palmares opgebouwd in het shorttracken.

In 2010 won Park in Vancouver brons op de 1000 en 1500 meter. Dit jaar ging het in Sochi nog een stuk beter, want naast brons op de 500 meter pakte ze het goud op de 1000 meter en de aflossing. Ook pakte ze dit jaar in Montréal de wereldtitel op de 500 meter, wat al haar zevende gouden WK-medaille was, waarvan vijf individueel. Daarnaast won ze op WK's ook nog eens vijf keer zilver en één keer brons.

Park heeft de nationale trials voor het komende shorttrackseizoen overgeslagen en doet vanaf vrijdag mee aan de trials voor het nieuwe seizoen in het langebaanschaatsen. Tijdens het zomerseizoen is ze regelmatig op de langebaan aan het trainen geweest met de inmiddels gestopte sprintlegende Lee Kyou-hyuk.

Park wint shorttrackgoud op de 500 meter in Sochi (Foto: Getty)

Het doel van Park is om in 2018 mee te doen aan de Olympische Spelen in eigen land in Pyeongchang. "Na de Spelen in Sochi heb ik erover nagedacht om mijn loopbaan af te sluiten, maar ik wil mijzelf een kans geven om voor eigen publiek op de Spelen in actie te komen", aldus de Zuid-Koreaanse. "Ik ben nooit bang geweest voor de overstap, want ik ben een optimistisch persoon die graag een uitdaging aangaat en ik heb veel hulp gekregen van mensen om mij heen."

De nu voormalig shorttrackster heeft ook al regelmatig getraind met Lee Sang-hwa, die de afgelopen jaren de 500 meter op de langebaan domineert en het wereldrecord daarop verpulverde. Naar het schijnt wist Park tijdens trainingswedstrijden al regelmatig de tweede tijd neer te zetten, achter Lee. "Zij staat aan de top van de sport en zij gaat mij helpen. Hopelijk kunnen we elkaar wat mooie concurrentie bieden."