Frank Snoeks stopt als schaatscommentator

Frank Snoeks zal niet meer op tv te horen zijn als schaatscommentator. Dat heeft de NOS woensdag bekendgemaakt. Snoeks was twintig jaar lang dé stem van het schaatsen op de Nederlandse tv. Hij wil zich nu alleen nog gaan richten op het becommentariëren van voetbalwedstrijden.

"Ik heb twintig jaar het schaatsen gevolgd, maar nu wil ik mij meer op voetbal gaan richten. Het is dus een bewuste keuze", aldus Snoeks in een persbericht van de NOS. In 1998 werd de commentator vooral beroemd met zijn uitspraak "Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?!" tijdens de Olymische Spelen van Nagano. Marianne Timmer was daar op de 1500 meter op weg naar een nieuw wereldrecord en de olympische titel.

Volgens Snoeks gaat hij zich op het voetbal richten omdat de NOS naast de Eredivisie en de Champions League nu ook EK-kwalificatiewedstrijden uitzendt. Daardoor is er voor de vaste voetbalcommentatoren, waaronder Snoeks, veel werk te verdelen.

De hoofdredacteur van NOS Sport, Maarten Nooter, noemt het 'oprecht jammer' dat de ervaren Snoeks niet meer bij de schaatswedstrijden te horen zal zijn. "Maar na twintig jaar dienst op de schaatsbaan is deze stap hem van harte gegund." De plaats van Snoeks zal worden ingenomen door Erik van Dijk, die al commentaar heeft verzorgd bij onder meer roeien, basketbal, waterpolo en bobsleeën. Herbert Dijkstra en Martin Hersman blijven wel aanwezig als vaste commentatoren.

"Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?!"aldus Snoeks in Nagano 1998 (Bron: YouTube)