Koreaanse marines wisselen waarschuwingsschoten

Noord- en Zuid-Koreaanse oorlogsschepen hebben dinsdag waarschuwingsschoten gewisseld nadat een Noord-Koreaans vaartuig de omstreden zeegrens was overgestoken. Dat zegt een bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie.

De schoten belandden in zee en veroorzaakten geen schade of verwondingen. Het Noord-Koreaanse schip voer zo'n tien minuten in Zuid-Koreaanse wateren eer het zich terugtrok. De Zuid-Koreaanse marine zond eerst een waarschuwingssignaal uit en loste daarna waarschuwingsschoten. Hierna bestookten beide marines elkaar voor korte tijd.

Het afgelopen jaar wisselden de rivaliserende Koreaanse marines vaker schoten. Ook hierbij vielen voor zover bekend geen doden of gewonden. Het laatste dodelijke incident vond plaats in 2010, toen de Noord-Koreaanse marine met een torpedo een Zuid-Koreaans korvet tot zinken bracht. Hierbij kwamen 46 matrozen om het leven. Later dat jaar bestookte Noord-Korea het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met artillerie, waarbij vier mensen het leven lieten.

De zeegrens tussen beide Korea's is omstreden. Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden de Noordelijke Limietlijn (NLL) aan die in de jaren vijftig aan het einde van de Koreaanse Oorlog door troepen van de Verenigde Naties werd getrokken. Noord-Korea heeft deze grens nooit erkend. Het communistische land wordt door de NLL afgesneden van visrijke wateren.

Het incident komt drie dagen nadat Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleders Seoul hadden bezocht en met Zuid-Koreaanse regeringsfunctionarissen hadden gesproken. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei maandag dat ze het belangrijk vindt om regelmatig overleg te voeren met Pyongyang, maar dat het communistische land wel eerst moet bewijzen de onderlinge betrekkingen echt te willen verbeteren.