Brussel ook bereid tot steun van visserij na ban

De visserijsector kan ook op steun rekenen van de Europese Commissie om de gevolgen van de Russische importban het hoofd te bieden. Dat heeft eurocommissaris Maria Damanaki verklaard. Ze denkt aan al beschikbare financiële hulp en aan het opschuiven van meer visquota dan nu mogelijk is.

Het is al mogelijk om tien procent van de visquota door te schuiven naar volgend jaar, omdat door de ban minder kan worden gevist. Damanaki onderzoekt of dit percentage vanwege de uitzonderlijke omstandigheden kan worden verhoogd zonder dat dit de visstanden beïnvloedt.

De Griekse eurocommissaris schrijft verder dat ze de lidstaten heeft opgeroepen zo snel mogelijk gebruik te maken van het al bestaande visserijfonds EMFF. Daarmee kunnen vissers hun vangst invriezen, om zo een overschot te voorkomen. Hiervoor is geen toestemming nodig van de Europese Commissie.

De lidstaten van de Europese Unie verscheepten vorig jaar 144 miljoen euro aan visproducten naar Rusland. Sinds begin augustus houdt Rusland veel EU-producten tegen bij de grens. De EU trok vanwege de ban tot nu toe extra geld uit voor hulp aan de groente- en fruitsector en aan de zuivelindustrie.