'Duits tolplan ontoelaatbaar'

De Duitse tolplannen zijn discriminerend. Het is ontoelaatbaar dat alleen Duitsers de kosten krijgen vergoed. Dat vindt Europarlementariër Wim van de Camp (CDA), die dinsdag 42.827 handtekeningen tegen de plannen kreeg aangeboden uit handen van ANWB-directeur Frits van Bruggen.

Van de Camp, coördinator verkeersbeleid bij de EVP, de grootste fractie in het Europarlement, beschouwt de ruim veertigduizend handtekeningen als extra argument om te protesteren bij de Europese Commissie. Die moet toetsen of het plan aan de Europese regels voldoet. "Een wegenvignet invoeren mag in Europa. Maar discrimineren mag absoluut niet. Het kan niet, mag niet en zal niet gebeuren dat alleen Nederlanders en andere niet-Duitsers voor de kosten opdraaien", aldus Van de Camp.

De ANWB lanceerde begin juli een internetpetitie tegen het Duitse tolvignet. De heffing staat volgens de belangenvereniging haaks op het principe van het vrije verkeer van goederen en personen in de Europese Unie. Bovendien leveren buitenlandse automobilisten in Duitsland al hun bijdrage via de accijns op benzine en diesel, is de denktrant van de ANWB.

De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt wil het tolvignet voor personenauto's voor alle wegen vanaf 2016 invoeren. De Duitsers moeten worden gecompenseerd via de belastingen. De bewindsman vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruikmaken van de wegen maar niet bijdragen aan het onderhoud. Het land heft al wel tol voor vrachtwagens.

Nederland liet eerder weten zich niet zomaar neer te leggen bij de invoering van een tolvignet in Duitsland. Andere EU-landen hebben al een gang naar de rechter aangekondigd.