Flinke winststijging voor Renault

Renault heeft ondanks een lagere omzet de winst in de eerste halfjaar ruim verachtvoudigd. Dat bleek uit de cijfers die de Franse autofabrikant dinsdag bekendmaakte.

De omzet van Renault daalde in de eerste zes maanden met drie procent naar 19,8 miljard euro, vooral als gevolg van een negatief wisselkoerseffect. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 0,9 procent. Onder de streep restte een nettowinst van 801 miljoen euro, flink meer dan de 97 miljoen euro een jaar eerder, onder meer doordat Renault de kosten beter in de hand had.

In totaal verkocht de fabrikant bijna vijf procent meer auto's. Dat kwam volgens topman Carlos Ghosn vooral dankzij de lancering van nieuwe modellen. In Europa won de fabrikant een procentpunt aan marktaandeel.

Volgens Renault was er sprake van een gemengd marktbeeld, met een sterker dan verwachte vertraging in de opkomende markten, gecompenseerd door een sterker herstel in Europa. Voor de rest van het jaar voorziet Renault een soortgelijk beeld. De fabrikant heeft de vooruitzichten voor het hele jaar dan ook niet gewijzigd, ondanks de opwaartse bijstelling van de groei in Europa.