Voortvluchtige dader monstransroof gepakt in België

Een 26-jarige man die was veroordeeld voor de monstransroof uit het Catherijneconvent in Utrecht is in België opgepakt. Hij is daar aangehouden in verband met oplichting. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Utrecht vrijdag. Marko K. keerde in maart niet terug van een proefverlof.

De Belgische justitie gaat de man eerst vervolgen voor zijn betrokkenheid bij de oplichtingszaak. Als de man daar geen straf meer heeft lopen, wordt hij overgeleverd aan Nederland, licht de woordvoerder toe. In Nederland moet K. nog twee jaar de gevangenis in.

De man stal de monstrans in januari 2013 uit het Utrechtse museum. Twee dieven sloegen op klaarlichte dag de vitrine kapot en namen met het religieuze voorwerp onder de arm mee. Ze werden een maand later opgepakt. K. werd door het gerechtshof veroordeeld tot drie jaar cel.

Omdat K. in een halfopen inrichting zat, mocht hij af en toe naar buiten gaan. Hij verdween op de dag dat het gerechtshof hem tot een langere gevangenisstraf veroordeelde.

De twee andere daders zitten nog vast. Ook zij moeten nog minstens twee jaar in de cel zitten. De Hoge Raad moet nog oordelen over de uitspraak van het gerechtshof, waartegen de daders in cassatie gingen.