PvdA blijft voor verbreding A27 bij Amelisweerd

De PvdA blijft een voorstander van de verbreding van de A27 bij het natuurgebied Amelisweerd. De partij houdt zich aan de afspraken die daarover zijn gemaakt, zei Tweede Kamerlid Attje Kuiken woensdagmiddag tijdens een debat over infrastructuur.

Tijdens dat debat pleitten verschillende oppositiepartijen ervoor het advies van het Centraal Planbureau (CPB) te volgen. Dat adviseerde vorige week om de verbreding van de ringweg rond Utrecht uit te stellen, aangezien het project pas rendeert als de fileproblematiek rond de domstad 'aanzienlijk verergert'. Ook suggereerde het CPB dat verbreding van de weg bij Amelisweerd naar twee keer zeven rijstroken überhaupt niet nodig is.

De PvdA verzette zich in het verleden stevig tegen de verbreding van de A27, maar in het regeerakkoord is afgesproken dat de besluitvorming daarover wordt afgerond. Kuiken verwees naar eerder onderzoek waaruit bleek dat de verbreding nodig was uit het oogpunt van de verkeersveiligheid. Op basis daarvan is gekozen voor verbreding. "Daar heb ik me aan gecommitteerd."

"Het CPB zegt ook niet dat we het niet moeten doen", vervolgde zij. Het bureau pleit alleen voor uitstel. "Alles overwegende steun ik de minister in haar voornemen om de verbreding bij Amelisweerd door te zetten. We moeten nu zorgen voor duidelijkheid. Twee jaar extra levert niet veel duidelijkheid op."

De oppositie was met stomheid geslagen. Het is gek dat de PvdA het onderzoek van het CPB 'zo makkelijk van tafel veegt", zei Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Kuiken laat zich 'ontzettend in de bak naaien van de coalitiepartner', sneerde zij met een verwijzing naar de 'bak' waarin de A27 bij Amelisweerd ligt. Verbreding gaat ten koste van een strook natuur.

Stientje van Veldhoven (D66) zei nog dat veel afspraken uit het regeerakkoord al zijn gesneuveld, dus dat dat geen argument kan zijn. Wat haar betreft wordt eerst de Noordelijke Randweg bij Utrecht onder handen genomen, iets waar ook GroenLinks en de SP voor pleitten. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) weet zich met de steun van de PvdA verzekerd van een meerderheid. Ook de VVD en PVV steunen de verbreding.

Schultz herhaalde waarom zij de verbreding wil doorzetten. Het kabinet gaat uit van een hoger groeiscenario dan het CPB, waarmee het project wel rendabel is. Bovendien wordt de ring verbreed voor de komende tientallen jaren en zal de bevolking ook nog groeien. Voor wat betreft Amelisweerd verwees de bewindsvrouw naar het eerdere onderzoek. Het heeft geen zin om dat nog een keer over te gaan doen."Dat hebben we al gedaan."