FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 juni 2014

Bondscoach Australië trots op ploeg

Australië maakte ook tegen het Nederlands elftal een positieve indruk. Toch staat de ploeg van bondscoach Ange Postecoglou opnieuw met lege handen. De trainer vindt dat Australië trots kan zijn op het nationale team.

"Maar het is wel heel teleurstellend, vooral voor de spelers. Ze waren vandaag geweldig. Het is jammer dat we er niet meer uit hebben gehaald", reageerde Postecoglou na afloop. "Mensen denken nog steeds dat ze kunnen voorspellen hoe wij gaan spelen, maar wij kunnen dat zo weer veranderen. We wilden ons eigen spel spelen en de tegenstander afstraffen als ze ons onderschatten."

Na drie kwartier stonden Oranje en Australië in evenwicht door goals van Arjen Robben en Tim Cahill. "Onze eerste helft was uitstekend. Ze kregen maar één goede kans. Robben is een speler van wereldklasse. De goals na de pauze hadden we wel kunnen voorkomen."

Desondanks neemt Postecoglou zijn spelers niets kwalijk. "Ik wil dat we leuk voetbal spelen en uiteindelijk moeten de spelers dat doen. Ze waren vandaag geweldig. We hebben alles gegeven en dat zullen we tegen Spanje ook weer doen."

Nederlands elftal naar achtste finales

Het Nederlands elftal heeft zich als eerste land geplaatst voor de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Oranje won vanavond met 3-2 van Australië en zag Chili met 2-0 winnen van Spanje, waardoor het na twee wedstrijden al zeker is van de volgende ronde.

In Groep B, eerder aangeduid als de Poule des Doods, is de strijd na twee duels al beslist. Nederland staat na zeges op Spanje (5-1) en Australië op zes punten, even veel als Chili dat van Australië (3-1) en Spanje won. Voor regerend wereldkampioen Spanje en Australië rest volgende week slechts een wedstrijd om de eer, terwijl Oranje en Chili in een onderling duel uit gaan maken wie winnaar wordt in Groep B. Oranje heeft op dit moment het betere doelsaldo.

In de achtste finale wachten de nummers een en twee in Groep A. Daarin staan thuisland Brazilië en Mexico op dit moment eerste en tweede, maar ook Kroatië en Kameroen zijn nog niet uitgeschakeld. Het duel tussen Nederland en Chili kan van invloed zijn op het scoreverloop in deze groep.

[Groep B] Uitslag Spanje - Chili

Voor regerend wereldkampioen Spanje zit het Wk er al na de eerste ronde op. Na de 1-5 nederlaag tegen Nederland was vanavond Chili met 0-2 te sterk. Hierdoor zijn Chili en Nederland zeker van de volgende ronde en gaan ze in een onderling duel uitmaken wie er groepswinnaar wordt.

Het was vanaf de eerste minuut duidelijk dat Chili zich niet de underdog voelde en ging voor de aanval. Het eerste gevaar kwam van Vargas, maar zijn schot ging net naast. Spanje probeerde daarna het initiatief te nemen, maar het was Chili wat vervolgens op voorsprong kwam. Na een snelle aanval omspeelde Vargas Casillas en scoorde zo de 1-0. Spanje, dat moest winnen om zicht te houden op de volgende ronde, ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. 

Er waren kansjes voor Xabi Alonso en Costa, maar met weinig succes. Nog voor rust was het doek gevallen voor de winnaar van de laatste drie grote toernooien. Een vrije trap van Sanchez werd nog weggebokst door Cassilas, maar de bal belandde in de voeten van Aranguiz. Die liet die mogelijkheid niet onbenut en verdubbelde de score.

De tweede helft begon Spanje aan een bijna onmogelijke opdracht. Al snel waren er kansen voor Costa en Busquets, maar deze werden niet benut. Daarna zakte de hoop weg kwam het niet in de buurt van een doelpunt.


Alexis Sanchez in duel met Sergio Busquets (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Spanje

0 - 2

Chili

     20' Vargas 
 43' Aránguiz 
 
 Gele kaart: Xabi Alonso (Spanje), Vidal, Mena (Chili)
 
Stadion: Estádio Mário Filho (Maracanã), Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74.101
Arbiter: Geiger (VS)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Azpilicueta
Martínez
Ramos
Alba
Pedro (Cazorla/76)
Busquets
Silva
Xabi Alonso (Koke/46)
Iniesta
Costa (Torres/64)
  Bravo
Silva
Medel
Jara
Isla
Aránguiz (Gutiérrez/64)
Vidal (Carmona/87)
Díaz
Mena
Sánchez
Vargas (Valdivia/85)

Powell mag wedstrijden lopen

De schorsing van sprinters Asafa Powell en Sherone Simpson is voorlopig opgeheven. Beide Jamaicanen mogen wedstrijden lopen zolang er geen uitspraak is in het beroep dat ze bij sporttribunaal CAS hebben lopen.

Powell en Simpson werden achttien maanden geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen, voor Powell was dat oxilofrine. Beiden vonden hun straf te zwaar en stapen naar het CAS. Hun zaken dienen op 7 en 8 juli. Mochten de Jamaicanen het beroep verliezen dan moeten ze hun tot 20 december lopende schorsing gewoon uitzitten. Het argument dat Powell aanvoert is dat de verboden stof in een legaal supplement zat, maar dat het door de fabrikant niet op de verpakking vermeld was.

Man steekt zichzelf op straat in brand

Een man heeft zichzelf woensdag op straat in Voorburg, ten oosten van Den Haag, in brand gestoken. Dat deed hij rond 20.00 uur op de Rozenboomlaan voor het oog van omstanders, zegt een politiewoordvoerder.

Enkele omstanders en agenten hebben het vuur geblust. Daarna is de man overgebracht naar een ziekenhuis. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is en waarom hij zichzelf in brand stak.

Plasterk ziet nog kansen voor superprovincie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) denkt nog steeds dat het mogelijk is om voldoende politieke steun te krijgen voor zijn plan voor de vorming van een superprovincie. Dat zei hij woensdagavond na afloop van overleg over de kwestie op zijn ministerie.

"We zijn met vier partijen serieus in gesprek over de randvoorwaarden die nodig zijn om zo'n nieuwe provincie goed uit de startblokken te laten komen", zei Plasterk. Desgevraagd zei hij nog steeds optimistisch te zijn, ondanks aanzwellende signalen dat het kabinet op het punt staat het plan te laten varen.

Plasterk sprak woensdagavond met Kamerleden van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Die laatste twee partijen zijn in ruil voor concessies bereid steun te geven aan het plan voor een superprovincie, zodat er ook voldoende steun voor is in de Eerste Kamer. GroenLinks eist meer geld voor natuur.

Verschillende ingewijden achten de kans klein dat de superprovincie er komt. Plasterk streeft er echter nog altijd naar voor het zomerreces met een wetsvoorstel naar de Kamer te komen. Hij vindt het belangrijk dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland snel duidelijkheid krijgen.

Fed draait geldkraan verder dicht

De Federal Reserve draait de geldkraan nog een beetje verder dicht. Opnieuw schroeft de Fed het opkoopprogramma van obligaties met tien miljard dollar (7,4 miljard euro) terug naar 35 miljard dollar. De rente blijft ongewijzigd. Dat maakte de Amerikaanse bankenkoepel woensdag bekend na de beleidsvergadering.

De Fed is al enkele maanden bezig met het afbouwen van zijn steunprogramma omdat de aantrekkende economie van de Verenigde Staten minder steun nodig heeft. Ook deze maand was de beslissing unaniem.

Zoals verwacht stelde de Fed de groeiverwachtingen voor dit jaar naar beneden bij. Dat was nodig doordat de Amerikaanse economie te kampen had met een slecht eerste kwartaal als gevolg van een strenge winter.

De koepel van centrale banken verwacht dat de economie dit jaar met 2,1 tot 2,3 procent groeit. In maart werd nog uitgegaan van een groei van 2,8 tot drie procent. De prognose voor volgend jaar bleef staan op 3 tot 3,2 procent, die voor 2016 op tweeënhalf tot drie procent.

De vooruitzichten voor de werkloosheid werden licht naar beneden bijgesteld voor volgend jaar, van 5,6 tot 5,9 procent naar 5,4 tot 5,7 procent. Volgens Yellen is er wel sprake van herstel op de arbeidsmarkt, maar de werkloosheid blijft nog relatief hoog. Op dit moment staat het werkloosheidspercentage op 6,3 procent.

Dat de rente niet werd verhoogd kwam niet als een verrassing. De Fed wil het tarief pas verhogen nadat de afbouw van het steunprogramma is voltooid.

Overleg superprovincie donderdag verder

Het politiek topoverleg over het kabinetsplan voor de vorming van een 'superprovincie' gaat donderdag verder. Dat bleek woensdagavond na overleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken tussen de fractiespecialisten en minister Ronald Plasterk (PvdA).

Woensdag was er overleg tussen Plasterk en Kamerleden van de coalitiepartijen en van D66 en GroenLinks, die in ruil voor concessies bereid zijn steun te geven aan de fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman zei dat alle partijen hun wensen woensdagavond op tafel hebben gelegd. Volgens haar is het nu aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om de financiële kaders aan te geven. Ze hoopt donderdag te horen op welke punten het kabinet D66 en GroenLinks tegemoet wil komen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. "We hebben onze wensen op tafel gelegd, en morgen zullen we wel zien." Over de kans dat het tot een akkoord komt wilde hij geen uitspraken doen.

Bronnen rond het overleg zijn niet erg optimistisch over de kans dat het tot een akkoord komt. Vermoedelijk wordt de vorming van de 'superprovincie' op de lange baan geschoven.

Van Gaal: "Wist dat het moeilijk zou worden"

Louis van Gaal was na afloop van Nederland - Australië opgelucht. De coach had verwacht dat de wedstrijd tegen Australië een zware kluif zou worden. "Ik wist van tevoren dat het een heel moeilijke wedstrijd zou worden, want Australië is gewoon een heel goede ploeg met veel passie en vechtlust. Dan ligt het aan de scheidsrechter waar de grens ligt."

Ondanks de tegentreffers die Oranje tegen kreeg, vond Van Gaal dat zijn team niet veel had weggegeven. "Het probleem was balbezit. Toen Bruno er uit moest hebben we het omgezet naar 4-3-3 zodat we eerder druk konden zetten. Wij doen dat toch wel op de strook waar wij dat willen. Zo hoef je ook minder te lopen dan bij 5-3-2, zeker Blind en Janmaat werden op deze manier ontzien."

De scheidsrechter deed weinig goed in de ogen van Van Gaal. De gele kaart die Van Persie opliep was er geen en ook over de strafschop waaruit Australië de 2-1 scoorde was hij duidelijk: "Dat was geen penalty."

Grote prostitutiewijk Indonesië op slot

In de Indonesische stad Soerabaja is een grote prostitutiewijk op slot gegaan. Op een ceremonie woensdag in een islamitisch centrum kondigde de burgemeester van de stad de sluiting van het complex, Dolly, aan. Sekswerkers zijn woedend en spreken van broodroof.

Zo'n honderd hoogwaardigheidsbekleders uit Soerabaja en omgeving waren op de ceremonie aanwezig. Zij tekenden daar een verklaring waarin zij de sluiting van de prostitutiewijk, een van de grootste in Zuidoost-Azië, steunen.

Elk van de naar schatting vijftienhonderd sekswerkers in de wijk krijgt zo'n driehonderd euro mee om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Honderden prostitués gingen uit protest tegen de sluiting de straat op.

Bussemaker vordert subsidie Gaykrant terug

De subsidie die de stichting Vrienden van de Gay Krant heeft gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt teruggevorderd. Dat schrijft minister Jet Bussemaker (PvdA) woensdag in een Kamerbrief.

De accountant van de stichting heeft op basis van een extra onderzoek zijn goedkeurende controleverklaring voor de subsidieaanvraag ingetrokken. Bij nadere bestudering van de aanwezige stukken concludeerde hij volgens de minister dat hij geen goedkeurende verklaring had mogen geven.

Robben in de buurt van WK-record Rep

Met de 1-0 van Arjen Robben tegen Australië heeft de aanvaller zijn zesde doelpunt gemaakt op een WK. Daarmee nadert hij het WK-record van oud-aanvaller Johnny Rep van zeven doelpunten.

Robben staat nu gedeeld tweede met Rob Rensenbrink en Dennis Bergkamp. Beide hebben ook zes doelpunten gemaakt op een WK. Van Persie staat met zijn doelpunt nu op vijf treffers op een WK.

Met de treffers van Robben en van Persie zijn beide aanvallers gedeeld topscorer op het WK 2014. Beiden hebben nu drie doelpunten gemaakt, net als de Duitser Thomas Müller.

Van Persie: "Eerste helft was slecht"

Robin van Persie was na afloop van de benauwde zege tegen Australië duidelijk over het spel van het Nederlands elftal. "We hebben de eerste helft zeker niet goed gespeeld. De tweede helft speelden we ons eigen voetbal." Dat Nederland ondanks twee tegengoals toch wint, doet de aanvoerder desondanks goed. "Het tekent ons wel dat we zo terugkomen."

Toch maakte de aanvoerder van Oranje zich geen zorgen over het vertoonde spel. "Je kan in een toernooi niet iedere wedstrijd goed spelen en zulke wedstrijden moet je ook winnen."

De 2-2, die Van Persie zelf scoorde, was volgens hem belangrijk. "Dat was de aansluitingstreffer. Die moet je gewoon snel maken. Ik was daar erg blij mee. Ook omdat ik er zelf niet bij ben de volgende wedstrijd." Net als tegen Spanje kreeg Van Persie geel en dus is hij voor de derde poulewedstrijd geschorst.

Gilbert wint proloog ZLM Toer voor Nederlanders

Philippe Gilbert heeft de proloog van de Ster ZLM Toer gewonnen. De Belgische coureur was over het zeven kilometer lange parcours sneller dan de Nederlanders Dylan van Baarle (Garmin-Sharp) en Albert Timmer (Giant-Shimano).

Lange tijd werd de beste tijd neergezet door de jonge Belg Yves Lampaert. De proloog werd nog onderbroken door een woningbrand. Daardoor werd de wedstrijd twintig minuten gestaakt. Toen de wedstrijd weer werd hervat was Timmer zes seconden sneller dan Lampaert.

Uiteindelijk waren alleen Gilbert en Van Baarle sneller dan Timmer. Het verschil tussen Gilbert en Timmer was een seconde, maar was voldoende om de winst binnen te halen.

Hersenschudding voor Martins Indi

Bruno Martins Indi heeft aan het WK-duel tegen Australië een hersenschudding overgehouden. De Nederlandse verdediger werd vlak voor rust getorpedeerd door Tim Cahill en kwam ongelukkig op zijn hoofd terecht. Hij moest per brancard van het veld af.

Het is nog onbekend hoelang het herstel van Martins Indi zal vergen. Het is zeer waarschijnlijk dat hij maandag het laatste groepsduel tegen Chili zal moeten missen. Ook Cahill zal maandag niet in actie kunnen komen. Hij kreeg geel voor de charge op Martins Indi en mist door een schorsing het duel tegen Spanje.

Krajicek gelooft in terugkeer in top honderd

Michaëlla Krajicek denkt dat ze op korte termijn kan terugkeren in de top honderd van de wereld. "Na Wimbledon ga ik me weer meer focussen op het enkelspel", zei de huidige nummer 207 na haar nederlaag tegen Yaroslava Shvedova in de tweede ronde van het grastoernooi van Rosmalen. "De top honderd moet dan zeker haalbaar zijn."

Haar positie op de wereldranglijst is voor Krajicek momenteel onvoldoende om zich rechtstreeks te plaatsen voor grote toernooien. In Rosmalen werd ze toegelaten met een wildcard. "Ik hoop hier volgend jaar met een betere ranking te staan. Ik verdien een mooier getal achter mijn naam dan 207."

Volgende week is de 25-jarige Krajicek wel te bewonderen op Wimbledon, maar dan alleen in het dubbelspel. In het gemengd dubbel vormt ze een koppel met Martin Emmrich, met wie ze binnenkort in het huwelijksbootje stapt. De Duitser vroeg haar eerder deze week in Rosmalen ten huwelijk.

Hoewel Krajicek tegen Shvedova moeite had haar concentratie vast te houden, lag dat volgens haar niet aan de aandacht die ze de afgelopen dagen kreeg na het aanzoek van haar vriend. "Daar laat ik met echt niet door afleiden, maar het wilde vandaag gewoon niet lukken. Mijn service liep niet en ik had pech met de calls van de umpire. Bovendien irriteerde ik me vandaag aan alles, op en buiten de baan."

Krajicek hoeft nog niet te vertrekken uit Rosmalen. Met Kristina Mladenovic staat ze in de halve finale van het dubbelspel. "Het gaat de laatste tijd lekker met het dubbelspel", refereert ze onder meer aan haar halvefinaleplaats op Roland Garros. "Ik sta daar nu dicht bij de top dertig, dus dat begint steeds interessanter te worden. Al is het maar om op terug te kijken aan het einde van mijn loopbaan."

i7 4790K doorbreekt 7 GHz grens

Intel heeft afgelopen week twee nieuwe processoren geïntroduceerd, de Core i5 4690K en de Core i7 4790K. De i7 is door overklokker Nick Shih onderhanden genomen en heeft nu al een interessant resultaat geboekt.

De chip, die ook wel bekend staat als Devil’s Canyon, is door middel van vloeibare stikstof gekoeld om zo een overklok te behalen van 7003,38 Mhz. Dit is één van de eerste resultaten met deze nieuwe processor. Het is de vraag of dit resultaat lang aan de top blijft staan. Patience zal in ieder geval nog sneller de kaarten schudden dan voorheen.

[Upd] Slechts 3.8% voorspelde uitslag goed

Ja, we hoeven niet meer te spelen, stop maar met warmlopen, Het wordt 2-0 voor Oranje. 

Dat zegt althans de meerderheid van de FOK! Poulepoll.  16,9 procent zegt 2-0, 16,6 procent zegt 3-1. 14,3 procent zegt 2-1. Kortom, Nederlanders denken dat Nederland wint. Verrassend. Zes procent zegt het niet uit te maken omdat ze niet van voetbal houden danwel zure haters zijn. Bij elkaar opgeteld denkt 9 procent van de stemmers dat de Australiers gaan winnen. Over een kwartier gaat het los. Wees dus niet verbaasd als je buurman met de toeter gaat lopen toeteren.

Update 20.08 uur

Slechts 3.8% voorspelde de uitslag goed. Julie mogen allemaal een ijsje gaan halen.

Brandalarm helpt laatkomende reiziger niet

Een te late passagier op Londen City Airport dacht dinsdag een slimme manier te hebben gevonden om toch nog zijn vlucht naar Frankfurt te halen. Hij liet het brandalarm afgaan op de luchthaven waardoor die volledig moest worden ontruimd.

Het personeel had de oorzaak echter snel gevonden en binnen een kwartier kon iedereen weer naar binnen, zo meldt de luchthaven woensdag in een verklaring. "Hoe mooi Frankfurt ook is, de persoon die het alarm liet afgaan wenst waarschijnlijk met terugwerkende kracht dat hij zijn verlies genomen had en een nieuwe vlucht had geboekt, aangezien de politie zich nu over de zaak buigt." Wat voor straf de gehaaste reiziger boven het hoofd hangt, is niet bekend.

London City Airport benadrukt dat laatkomers écht geen andere keuze hebben dan hun verlies te accepteren. "Zodra de motoren van een vliegtuig zijn gestart, kun je als laatkomer er weinig aan doen om alsnog aan boord te komen, behalve jezelf vastklampen aan het landingsgestel - wat we natuurlijk niet aanraden."

Brandalarm helpt laatkomende reiziger niet
Brandalarm helpt laatkomende reiziger niet (Foto: ANP)

Ex-spion Afghanistan mag MIVD'ers horen

Een ex-spion van Nederland in Afghanistan mag medewerkers van de militaire inlichtingendienst MIVD als getuige oproepen om te bewijzen dat hij inderdaad als spion werkzaam was. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De man eist een schadevergoeding omdat zijn identiteit op straat kwam te liggen.

De rechtbank erkent dat de staat een zorgplicht heeft ten opzichte van een man die in Afghanistan diensten heeft verleend. Omdat de zorgplicht groter is voor mensen die als agent zijn ingezet, mag de zakenman nu door het verhoren van getuigen bewijzen dat hij dat inderdaad was. Daarbij gaat het om huidige en oud-MIVD'ers.

De man, met de bijnaam De Windhond, spande vorig jaar een kort geding aan omdat hij vindt dat de staat in 2009 zijn identiteit niet had mogen lekken. De zakenman wil ruim anderhalf miljoen euro zien, omdat hij door zijn vlucht uit Afghanistan miljoenen euro's aan zakenbelangen misliep.

De zakenman zou vanaf 2006 vanuit een safehouse in Kabul stempels in paspoorten en verschillende auto's voor commando's die actief waren in Afghanistan hebben geregeld. Ook regelde hij ontmoetingen met Taliban-leiders. De identiteit van de man zou bekend zijn geworden, onder meer doordat in zijn netwerk navraag werd gedaan. De man vindt dat hij daardoor alleen kwam te staan en het land moest ontvluchten.

Een klacht die de man bij de Nationale Ombudsman indiende, werd twee jaar geleden ongegrond verklaard. De commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten verklaarde in 2010 eenzelfde klacht van de man eveneens ongegrond.

Van Persie mist duel met Chili

Het Nederlands elftal kan in de laatste groepswedstrijd op het WK geen beroep doen op Robin van Persie.

De Oranje-spits kreeg in de wedstrijd tegen Australië zijn tweede gele kaart van het toernooi. Van Persie maakte kort na de pauze een overtreding waarvoor hij bestraft werd met geel. De ster van Manchester United deelde een tik uit in het gezicht van Matthew Spiranovic.

Kort voor de pauze kreeg Oranje ook al een domper te verwerken, want Bruno Martins Indi moest worden vervangen door Memphis Depay. Martins Indi werd per brancard weggedragen na een overtreding van Tim Cahill. Hoe ernstig de blessure is, is nog niet duidelijk.

Overigens kreeg ook Cahill voor zijn overtreding zijn tweede gele kaart van het toernooi. De Australiër mist daardoor de derde en laatste groepswedstrijd tegen Spanje.

[Groep B] Uitslag Australië - Nederland

Het Nederlands elftal heeft op het wereldkampioenschap voetbal ook haar tweede zege weten te boeken. In Porto Alegre werd Australië na een zwaarbevochten duel met 3-2 opzij gezet. De ploeg van Louis van Gaal staat hierdoor met anderhalf been in de achtste finale.

Nederland en Australië begonnen afwachtend aan het duel, wat resulteerde in veel fouten en weinig goed voetbal. Arjen Robben hielp de eerste Nederlandse mogelijkheid om zeep doordat hij de bal zelf over de achterlijn tikte. Australië ging na dat moment beter spelen en zette Nederland onder druk. De Oranjeverdediging had het lastig met de Socceroos die met veel lopen en inzet probeerden kansen te creëren.

Toch was de eerste kans aan de andere kant, want Robben kon na twintig minuten na een fout aan Australische zijde ontsnappen en de 1-0 aantekenen. Lang duurde de voorsprong niet, want vanaf de aftrap ging Australië weer in de aanval. Tim Cahill nam een verre voorzet van Ryan McGowan op de slof en via de onderkant lat denderde de bal achter Jasper Cillessen.

Het tempo ging omhoog en Nederland kreeg via Ron Vlaar uit een hoekschop een goede mogelijkheid. Toch waren het de Australiërs die de beste mogelijkheden kregen. Bresciano kwam alleen voor Cillessen te staan, maar schoot over en ook Spiranovic had de 2-1 op zijn schoen. Op slag van rust moest Nederland zonder Martins Indi verder nadat Cahill de verdediger torpedeerde en hij ongelukkig op zijn schouder en nek terechtkwam.

Louis van Gaal gebruikte de blessure om na rust over te schakelen van de 5-3-2 naar een 4-3-3 formatie. Vanaf de aftrap ging Australië meteen weer los en scoorde. Dit doelpunt werd vanwege een overtreding op Daley Blind afgekeurd. Aan de andere zijde was Sneijder dichtbij een treffer, maar de Australische doelman Ryan wist deze inzet te pareren. Toch zou er snel een treffer vallen, want de scheidsrechter oordeelde dat hands van Janmaat in het Nederlandse strafschopgebied opzettelijk was en legde de bal op de stip. Jedinak schoot dit buitenkansje makkelijk binnen.

Van Persie juicht voor invaller Depay die man van de wedstrijd werd (Pro Shots/Action Images)

Toch konden ook de Australiërs niet lang genieten van hun voorsprong. Invaller Memphis Depay gaf een uitstekende voorzet op Van Persie die hard binnenschoot: 2-2. Vlak daarna kreeg Robben de kans om Nederland op voorsprong te zetten, maar zijn inzet was te zacht. Ook Australië liet zich niet onbetuigd, want Oar kon de bal bij de volledig vrijstaande Leckie bezorgen. Omdat de bal te laag was deed de aanvaller het met zijn borstkas. Dit gaf de uit positie staande Cillessen de kans om de bal nog te stoppen. Uit de tegenstoot was het Depay die vanaf twintig meter uit kon halen en de 2-3 aantekende. Ryan zat nog wel aan de bal die op het eerste oog houdbaar leek.

Nederland leek eindelijk los te zijn en ging op zoek naar het vierde doelpunt. Zo miste Robben een goede mogelijkheid uit een vrije trap en stuitte Nigel de Jong even later op doelman Ryan. De pijp leek bij Australië leeg te zijn, al probeerde de ploeg met de laatste krachten nog de gelijkmaker uit het vuur te slepen. Zo werd door Oranje een zwaarbevochten zege uit het vuur gesleept en staat de ploeg van Van Gaal met anderhalf been in de achtste finale.

Australië

2 - 3

Nederland

 21' Cahill
 54' Jedinak(pen)
   20' Robben
 58' Van Persie
 68' Depay
 
 Gele kaart: Cahill (Australië), Van Persie (Nederland)
 
Stadion: Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 42.877
Arbiter: Haimoudi (Alg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ryan
McGowan
Wilkinson
Spiranovic
Davidson
Leckie
Jedinak
Bresciano (Bozanic/52)
McKay
Oar (Taggert/77)
Cahill (Halloran/69)
  Cillessen
Janmaat
De Vrij
Vlaar
Martins Indi (Depay/45 3)
Blind
De Guzman (Wijnaldum/78)
Sneijder
N.de Jong
Van Persie (Lens/87)
Robben

Great Barrier Reef niet op rode lijst Unesco

Unesco stelt het besluit om het Great Barrier Reef al dan niet op te nemen op de lijst van bedreigd werelderfgoed met een jaar uit. Dat heeft de organisatie woensdag gezegd. Australië heeft inmiddels maatregelen genomen om het koraalrif voor zijn kust beter te beschermen, maar Unesco heeft niet aangegeven welke dat zijn.

In januari uitten milieuactivisten felle kritiek op een plan van Australië om grote hoeveelheden sediment, dat vrijkomt bij een baggerproject voor de uitbreiding van een kolenhaven, op het rif te storten.

Unesco heeft Australië nu gevraagd om in februari 2015 een rapport in te leveren over de status van de bescherming van het natuurgebied. "Unesco heeft er alle vertrouwen in dat de weg die nu is ingeslagen richting de beslissing van volgend jaar een positieve is", aldus Unesco-directeur Kishore Rao.

Gerd Müller: "Thomas gaat record verbreken"

Gerd Müller is zeer onder de indruk van naamgenoot Thomas Müller. De speler van Bayern München was maandag drie keer trefzeker voor Duitsland tegen Portugal.

De 24-jarige Müller wordt bij zowel club als nationale ploeg vooral als buitenspeler of aanvallende middenvelder gebruikt, maar toch was hij in 2010 in Zuid-Afrika al gedeeld topscorer van het WK. Ook werd hij toen uitgeroepen tot beste jonge speler van het toernooi.

Gerd Müller scoorde voor Duitsland liefst 68 keer in 62 interlands. Het totaal van de jongere Müller (vijftig interlands, twintig goals) is echter ook niet verkeerd. "Die jongen is snel en hij heeft een goede techniek. Hij zal een fantastische speler worden", aldus de 68-jarige Duiter tegenover Sport Bild.

Gouden Schoen
Gerd Müller is samen met Miroslav Klose de Duitse topscorer op WK's met veertien doelpunten. Ronaldo (Brazilië) voert met vijftien goals het lijstje aan. "Ik weet zeker dat Thomas dat record wel gaat afpakken, want hij heeft nog wel twee of drie WK's te gaan." Müller junior staat door zijn hattrick tegen Portugal op acht.

Als de jonge Duitser in Brazilië topscorer van het toernooi wordt, is hij de eerste die die prijs twee keer op rij pakt. "Ik hoop dat het hem lukt. Ik ga voor hem duimen", besloot Der Bomber.

Vrouw dagen vastgehouden in eigen woning

Twee mannen hebben een 41-jarige vrouw ongeveer drie dagen vastgehouden en mishandeld in haar eigen woning in Breda. Ze wist woensdag vanaf de eerste verdieping te ontsnappen en de politie te waarschuwen, meldt de politie.

De politie viel de woning van de vrouw aan de Montessoristraat binnen, maar toen was er niemand meer. De mannen zijn bekenden van de vrouw. De politie sluit niet uit dat er aanhoudingen volgen.

De vrouw liep door de mishandelingen schaafwonden en kneuzingen op. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis. "Na behandeling zullen we haar horen om meer te weten te komen", zegt de woordvoerder. De politie heeft in de woning een onderzoek ingesteld.

Merkel ziet 'speciale' rol VS in Irak

De Verenigde Staten hebben een speciale verantwoordelijkheid in Irak nu het land kampt met een opstand. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd naar aanleiding van uitspraken van haar partijgenoot Volker Kauder.

Kauder zei woensdag tegen de Hannoversche Allgemeine Zeitung dat het aan de VS is om te zorgen voor stabiliteit in Irak. Washington moet volgens hem overwegen opnieuw militair in te grijpen. Gevraagd naar deze uitspraak zei Merkel dat de 'speciale verantwoordelijkheid van de VS niet alleen in Irak ligt' en dat de Amerikaanse president Barack Obama de afgelopen dagen al zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.

Merkels voorganger Gerhard Schröder was een fel tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. De regering heeft ook nu weer duidelijk gemaakt niet van plan te zijn om militairen naar Irak te sturen om de huidige crisis het hoofd te bieden.

De VS bekijken nog welke stappen zij willen zetten om het tij te keren in Irak. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zei woensdag in de Senaat dat de VS 'de uitkomst niet kunnen bepalen' en dat het 'aan het Iraakse volk is' om de koers van hun land te bepalen. De BBC meldde op gezag van Martin Dempsey, voorzitter van de gezamenlijke chefs der staven, dat Bagdad de VS om luchtaanvallen heeft verzocht.

Dodental ebola-uitbraak West-Afrika naar 337

De uitbraak van ebola in West-Afrika blijft zich uitbreiden. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd. Inmiddels heeft de uitbraak al aan 337 mensen het leven gekost.

Gezondheidswerkers hebben grote moeite om de virusuitbraak in te dammen. De meeste patiënten komen uit Guinee, maar ook in Sierra Leone en Liberia heeft ebola levens geëist. Volgens de WHO zijn er vermoedelijk meer dan vijfhonderd mensen besmet geraakt.

Een uitbraak van ebola, waar geen behandeling voor is, komt maar weinig voor in West-Afrika.

Ukip vormt nieuwe fractie in Europees Parlement

De Britse eurosceptische partij Ukip heeft een nieuwe partijgroep in het Europees parlement gevormd. Dat heeft Ukip-leider Nigel Farage gezegd in een verklaring op de website van de partij. De groep Europa voor Vrijheid en Democratie (EFD) vertegenwoordigt volgens Farage 'de stem van het volk'.

EFD bestaat naast Ukip uit de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, de Litouwse partij Orde en Gerechtigheid, de Zweedse Democraten, de Vrije Volkspartij uit Tsjechië en de Letse Boerenunie. Ook een onafhankelijke europarlementariër uit Frankrijk sluit zich bij de groep aan. Het zou daarbij gaan om iemand die voorheen lid was van het Front National.

Grillo sprak van een 'overwinning voor de directe democratie'. "We hebben geworsteld met veel politiek verzet voor de vorming van deze groep en ik ben er zeker van dat deze goed zal functioneren. Nu de groep is gevormd, verwacht ik dat anderen zich snel bij ons aansluiten", aldus Farage.

Wat de fractie voor gevolgen heeft voor de coalitiewensen van onder andere de PVV van Geert Wilders is nog onduidelijk.

Huta Galung niet opgewassen tegen Verdasco

Tennisser Jesse Huta Galung is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. Hij moest op het Brabantse gras zijn meerdere erkennen in Fernando Verdasco: 5-7 en 3-6. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst treft nu Jürgen Melzer uit Oostenrijk. Die klopte qualifier Lukas Lacko met 5-7, 6-3 en 6-3.

Door de uitschakeling van Huta Galung is Thiemo de Bakker de laatste Nederlander in het toernooi. De Westlander bereikte dinsdagavond zonder te spelen de kwartfinale omdat Dmitri Toersoenov zich geblesseerd afmeldde. Hij neemt het nu op tegen de Portugese qualifier Joao Sousa.

Bij de vrouwen werd woensdag Michaëlla Krajicek als laatste Nederlandse uitgeschakeld.

Modolo is de snelste in Zwitserland

Sacha Modolo heeft de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De Italiaan was in de massaspurt sneller dan Peter Sagan en John Degenkolb. Beste Nederlander was Danny van Poppel op de zesde plek. De sprint werd ontsierd door een valpartij, waarbij Mark Cavendish werd geschept.

De etappe over 184 kilometer ging over vier bergjes van de vierde categorie, maar dat kon de sprinters niet imponeren. Frederik Veuchelen, Jaroslaw Marycz en Sander Armée waren de vluchters van de dag, maar werden tien kilometer voor de streep gegrepen.

Tony Martin blijft leider in het algemeen klassement, Tom Dumoulin staat nog steeds op de tweede plek en Peter Sagan blijft staan op drie. Serieus geklommen wordt er pas zaterdag. Dan wordt de koninginnenrit verreden, die eindigt met een klim naar skioord Verbier.

VS hervatten executies

Zeven weken nadat een executie in Oklahoma hopeloos verkeerd verliep hebben de Verenigde Staten voor het eerst weer doodstraffen voltrokken. Dinsdagnacht en woensdagochtend werden twee veroordeelde moordenaars in Georgia in Missouri met een dodelijke injectie om het leven gebracht.

Na het drama in Oklahoma werden executies in de VS tijdelijk stilgelegd. Toen stierf de terdoodveroordeelde Clayton Lockett niet door de dodelijke injectie, maar doordat zijn ader knapte en hij schuimbekkend aan een hartaanval bezweek. Sinds eind april werden negen geplande executies uitgesteld na de gruwelijke dood van Lockett.

De leverancier van het dodelijke goedje weigert openheid te geven over waar de ingrediënten van het executiemiddel vandaan komen. Het bedrijf vreest dat het bekendmaken hiervan mogelijk leidt tot verdere exportverboden van Europese bedrijven. Eerder weigerden Europese ondernemingen bestanddelen te leveren die in de Verenigde Staten voor dodelijke injecties kunnen worden gebruikt.

In Georgia werd dinsdagnacht de doodstraf voltrokken tegen Marcus Wellons, die in 1989 zijn 15-jarige buurmeisje verkrachtte en wurgde. In Missouri werd John Winfield geëxecuteerd. Hij bracht in 1996 twee vrouwen met geweld om het leven. Later woensdag krijgt John Ruthell Henry in Florida een dodelijke injectie toegediend, ook voor moord.

Vrouw opnieuw aangehouden in Vlaardingse moordzaak

Een 25-jarige vrouw is woensdag in Vlaardingen opnieuw gearresteerd wegens betrokkenheid bij de moord van de 27-jarige Jeffrey Macintosch. Dat meldde de politie woensdag.

De vrouw, die geen vaste verblijfplaats heeft, werd aangehouden op basis van nieuwe informatie. Ze was in september ook al opgepakt, kort nadat het slachtoffer levenloos was aangetroffen in een woning aan de Nieuwe Kerkstraat in Vlaardingen. De vrouw was op vrije voeten, maar wel verdachte gebleven, aldus de politie.

Macintosch werd in zijn woning met een vuurwapen om het leven gebracht. Ondanks meerdere zoektochten is het wapen niet gevonden. In april werden een 31-jarige man uit Vlaardingen en een 41-jarige plaatsgenoot gearresteerd. Zij kwamen weer vrij, maar worden verdacht van het leveren van het vuurwapen.

De politie zoekt nog naar mensen die meer informatie hebben over de zaak.

Irak vraagt VS om luchtaanvallen

De regering in Bagdad heeft een formeel verzoek ingediend bij de Verenigde Staten om luchtaanvallen uit te voeren op de jihadisten van ISIS. Die hebben inmiddels meerdere steden in het land in handen. Dat meldt de BBC.

De Amerikaanse bevelhebber Martin Dempsey liet weten een verzoek om luchtsteun van de Iraakse regering te hebben ontvangen, aldus de Britse omroep.

Eerder riep de Iraakse premier Nouri al-Maliki op tot eenheid. "We zijn in staat geweest om de aanval in te dammen en verdere verslechtering tegen te gaan. We hebben nu de tegenaanval ingezet, het initiatief teruggenomen en teruggeslagen", aldus Al-Maliki.

Het Iraakse leger heeft de strategische stad Tal Afar op de grens met Syrië deels heroverd op ISIS. Ook zou de aanval van ISIS op de olieraffinaderij in Baiji zijn afgeslagen.

Eind juni acties op het Belgische spoor

Personeel van de Belgische spoorwegen legt op zondag 29 juni hoogstwaarschijnlijk het werk voor een etmaal neer. Alleen concrete toezeggingen van spoorbedrijf NMBS en spoornetbeheerder Infrabel kunnen de acties nog voorkomen. Dat heeft de socialistische vakbond ACOD Spoor woensdag laten weten.

Het personeel van de spoorbedrijven maakt zich volgens de vakbond zorgen over zijn toekomst en over de kwaliteit 'van de jobs' bij de Belgische spoorwegen. Gesprekken hierover met de directies van de bedrijven waren zonder resultaat. "Men komt niet op een gepaste manier tegemoet aan de verzuchtingen van de werknemers", schrijft de vakbond.

De spoorbedrijven nemen volgens de vakbond te weinig mensen aan. Hierdoor kunnen de werknemers onvoldoende vakantiedagen opnemen. Het reservoir aan vakantiedagen zou al opgelopen zijn tot een miljoen. Volgens de vakbond lijken de gezondheid en de veiligheid van werknemers en reizigers 'ondergeschikt aan de financiële doelstellingen van de directie'.

De acties van ACOD beginnen op zondag 29 juni 22.00 uur en eindigen een dag later om hetzelfde tijdstip. De acties kunnen het treinverkeer op het volledige spoorwegennet en in alle diensten verstoren, voorziet de vakbond.

Overleg over superprovincie hervat

De oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn woensdag opnieuw aangeschoven bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voor overleg over diens plannen voor de vorming van een 'superprovincie', die lijken te gaan stranden.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman toonde zich voor aanvang van het overleg optimistisch, ondanks aanzwellende geruchten dat het einde van de plannen van Plasterk nabij is. GroenLinks stelt als eis dat de provincie echt macht krijgt op een aantal terreinen, en ook wil de partij meer geld voor natuur.

D66-Kamerlid Gerard Schouw zei te hopen op een constructief overleg. "We zullen zien hoever we kunnen komen." D66 wil dat de nieuwe provincie genoeg taken krijgt, en de partij wil ook afspraken maken over de inpassing van de superprovincie in de rest van het landsbestuur.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is ook bij het overleg, evenals Kamerleden van VVD en PvdA. Dijsselbloem wilde voor aanvang niet zeggen of hij geld heeft voor de wensen van GroenLinks en D66. Het overleg duurt naar verwachting tot ongeveer 19.00 uur. Donderdag wordt er verder gepraat, dan met premier Mark Rutte (VVD) en de fractievoorzitters.

Wiebes blijft Omtzigt accijnsstukken weigeren

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wil informatie over de accijnsverhoging nog steeds niet delen met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat blijkt uit een nieuwe brief die Wiebes daarover heeft gestuurd aan de Tweede Kamer. Omtzigt had daarom gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Wiebes doet in zijn brief omstandig uit de doeken waarom hij het verzoek van Omtzigt niet heeft beoordeeld op basis van de Wob, maar op basis van de grondwettelijke informatieplicht van het kabinet jegens het parlement. Die reikt namelijk in alle gevallen tenminste even ver en soms verder dan de verplichtingen om informatie openbaar te maken op grond van de Wob.

Hiermee komt Wiebes dus 'maximaal tegemoet' aan het verzoek van Omtzigt om nadere informatie. Daarnaast verwijst de bewindsman naar een uitspraak van Raad van State, die vindt dat het niet de bedoeling is dat een rechter oordeelt over een geschil tussen regering en parlement, wat bij een Wob-verzoek uiteindelijk het geval zou kunnen zijn.

Op basis van dat oordeel is toetsing aan de grondwettelijke informatieplicht niet alleen het meest passend, maar ook de 'enige aangewezen weg in het verkeer tussen regering en parlement'. Daarmee komt Wiebes 'niet toe aan een formele weigering op basis van de Wob-procedure'. Omtzigt zou nog wel op persoonlijke titel een beroep op de Wob kunnen doen, dus niet als Kamerlid en ook niet via de voorzitter van de Tweede Kamer, schrijft Wiebes.

"Een dergelijk verzoek zal dan met inachtneming van de voor de Wob geldende regels worden behandeld", aldus de staatssecretaris. Niet dat dit veel zal opleveren. Ook op grond van de Wob mag Wiebes de informatie die hij van de oliemaatschappijen heeft gekregen niet openbaar maken.

Omtzigt laat in een reactie weten dat hij het hier 'natuurlijk' niet bij laat zitten en hij vraagt zich af wat Wiebes te verbergen heeft. De CDA'er had gevraagd om de onderliggende stukken, omdat hij niets snapt van de berekeningen op basis waarvan het kabinet besloot om de omstreden accijnsverhoging niet terug te draaien.

Wiebes heeft gebruikgemaakt van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Belastingdienst en een aantal oliemaatschappijen. De informatie van de oliemaatschappijen wil hij niet openbaar maken, omdat het om vertrouwelijke informatie gaat. De cijfers van het CBS zijn wel openbaar, die van de fiscus deels.

'Nigeria pakt belangrijke terrorist'

De Nigeriaanse autoriteiten hebben een persoon opgepakt die op de lijst met meest gezochte terroristen staat. Dat heeft het Nigeriaanse ministerie van defensie woensdag gezegd.

De verdachte werd samen met 485 anderen aangehouden. De honderden arrestanten werden opgepakt, omdat ze in het holst van de nacht met een konvooi van 33 bussen door de deelstaat Enugu reisden. Ooggetuigen zouden tegen lokale media hebben gezegd dat ze onderweg waren naar Port Harcourt, in het zuiden van Nigeria, om werk te zoeken.

Trailer: The Expendables 3

Jaja, daar zijn ze weer! Na twee eerdere avonturen zijn Sylvester Stallone en de zijnen terug voor The Expendables 3. Wat je kan verwachten? Oude actiehelden, veel gevechten en natuurlijk een overvloed aan oneliners.

Hetzelfde als altijd dus, en ook voor dit derde deel in Stallone's filmreeks wordt weer een vers (of juist bejaard) blik filmsterren opengetrokken. Zo maken Mel Gibson en Harrison Ford hun opwachting, evenals Antonio Banderas en Wesley Snipes. Hieronder vast een glimps van het pareltje dat uit deze samenwerking voortkwam. The Expendables 3 draait vanaf 14 augustus in de bioscoop.

Krajicek in tweede ronde uitgeschakeld in Rosmalen

Michaëlla Krajicek heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales op het tennistoernooi van Rosmalen. De Kazachse Jaroslava Sjvedova was met 7-6 (6) en 7-6 (4) te sterk voor de Nederlandse. In 2006 wist de 25-jarige Krajicek het toernooi op het Brabantse gras nog te winnen.

De wedstrijd begon later dan gepland vanwege regen. In beide sets nam Krajicek een voorsprong, maar twee keer wist haar tegenstander terug te komen. Sjvedova staat op plek 67 op de wereldranglijst, 140 plaatsen boven Krajicek, die 207e staat.

Krajicek was de laatste overgebleven Nederlandse vrouw in het toernooi. Later op de dag komt Jesse Huta Galung in zijn tweederondepartij in actie in het mannenenkelspel. Thiemo de Bakker staat al in de kwartfinales.

In het dubbelspel haalde Jean-Julien Rojer samen met de Roemeen Horia Tecau de halve finales. In de kwartfinale versloegen ze Marin Draganja en Florin Mergea met 6-3 en 6-4. Rojer is als eerste geplaatst voor het toernooi.

Van Gaal houdt vast aan dezelfde spelers

Bondscoach Louis van Gaal begint aan het WK-duel tegen Australië met dezelfde spelers die Spanje met 5-1 versloegen. Ook Ron Vlaar, die de afgelopen dagen last had van zijn hamstring, is van de partij. Afgaande op de laatste training leek Jeremain Lens in de basis te beginnen, maar hij zit opnieuw op de bank.

Of Van Gaal het 5-3-2-systeem intact laat in Porto Alegre, is niet duidelijk. Als hij voor 4-4-2 kiest, schuift Daley Blind door naar het middenveld. Oranje kan zich bij winst plaatsen voor de achtste finales, maar is daarvoor wel afhankelijk van de uitkomst van het duel tussen Spanje en Chili. De aftrap in het Estádio Beira-Rio is om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Opstelling Nederlands elftal:
Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Jonathan de Guzman, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie.

Namen sollicitanten Nationale Ombudsman bekend

De namen van sollicitanten op de functie van Nationale Ombudsman zijn uitgelekt. Behalve Guido van Woerkom hadden ook Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken een gesprek gehad. Dat bericht de NOS woensdag. Een van hen bereikte de laatste ronde van de sollicitatieprocedure.

De Tweede Kamer had eerder ANWB-topman Van Woerkom benoemd tot Nationale Ombudsman. Die trok zich dinsdag terug.

Kroegen bezocht door 'tv-politie'

Ook tijdens de tweede WK-wedstrijd van Oranje, woensdag tegen Australië, gaan controleurs op pad om te kijken of horecagelegenheden wel een licentie hebben om de wedstrijd te laten zien. Tijdens Nederland-Spanje werden vorige week al 1100 kroegen gecontroleerd en daarvan bleek de helft niet de juiste vergunning te hebben. Het gaat om controleurs van Videma, de graaiersclub die gaat over de rechten om tv-beelden te vertonen aan het publiek.

Videma is aangewezen om namens de wereldvoetbalgraaiersclub FIFA de uitzendrechten te innen. "Het was de allereerste keer dat wij controles uitvoerden tijdens een wedstrijd op een EK of WK", zei de woordvoerder. "We hadden het aantal cafés zonder juiste licentie op 20 procent geschat, maar de helft van de kroegen hadden wij niet verwacht. We zetten de controles dan ook door. Gelukkig zijn er ook heel veel horecaondernemers wel netjes."

Sommige 'nette' horecaondernemers klaagden bij Videma over de 'wanbetalende' collega-kroegeigenaren. "Zij zijn de wanbetalers zat en vinden het oneerlijk. Daarbij komt ook dat een licentie helemaal niet duur hoeft te zijn. Een eigenaar van bijvoorbeeld een klein café betaalt maar 165 euro per jaar en mag dan alles, van het WK tot Wimbledon, vertonen", stelt de zegsman.

Cafébazen die toch zonder licentie beelden laten zien, riskeren een hoge kostenpost. "Wij kunnen de eigenaren niet beboeten, maar wij stappen wel naar de rechter en brengen de licentiekosten in rekening." Daarnaast verhaalt Videma de kosten van de gang naar de rechter. "Het te betalen bedrag kan dan snel oplopen", aldus de woordvoerder.

Leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn op tijd geïnformeerd over de controles. "We maken de horecaondernemers er attent op dat ze naast een televisie ook een licentie van Videma nodig hebben. Via ons zouden zij zo'n licentie, zelfs met flinke korting, kunnen krijgen", zegt een woordvoerder. "Maar wij kunnen alleen informeren en dat doen we."

[WK] Wedden op het WK - Deel 4

Nu alle landen op het WK minstens één groepswedstrijd achter de rug hebben is het een mooi moment om weer eens naar de bookmakers te kijken. Er zijn een aantal opvallende dingen gebeurd, en dat heeft natuurlijk ook zijn uitwerking op de noteringen. 

De meest opvallende uitslag, in elk geval vanuit Nederlands oogpunt, mag duidelijk zijn: De 5-1 zege van Oranje op regerend wereldkampioen Spanje. De gelukkige gokker die daarop had ingezet kon tot maar liefst vijfhonderd keer zijn inzet terugkrijgen. Deze overwinning had logischerwijs grote gevolgen voor de kansen van Nederland om ver in het toernooi door te dringen.

Vooraf kon je met een Nederlandse kwartfinaleplek je inzet bijna verviervoudigen. Door de zege is de kans echter groot dat Brazilië ontlopen wordt in de tweede ronde, en plots staat de notering voor het bereiken van de laatste acht nog maar op 1,7. Het halen van de halve finale, vooraf genoteerd op 7, krijgt met een notering van bijna 3 nu ook al ruim 30% kans toebedicht van de bookmakers.

Na de eerste speelronde zijn er niet vier, maar nog drie duidelijke titelfavorieten. Brazilië en Argentinië staan nog altijd op één met noteringen van 4,5 tot 5,5, maar Duitsland volgt na de ruime zege op Portugal op de voet. Op de vierde plaats staan nu twee landen: Spanje en, jawel, Nederland. Een eerste Oranje wereldtitel levert je nu 'nog maar' dertien keer je inzet op, tegenover veertig keer voor de eerste wedstrijd begon.

De schitterende treffer van Van Persie, waarmee hij de titelkansen van Nederland op wist te hogen (PRO SHOTS/Action Images)
De schitterende treffer van Van Persie, waarmee hij de titelkansen van Nederland op wist te hogen (PRO SHOTS/Action Images)

Er vielen natuurlijk ook landen tegen. Zo verloor Uruguay zeer verrassend van Costa Rica, waardoor de halve finalist van 2010 al bijna uitgeschakeld lijkt. Voor het toernooi begon stonden de Zuid-Amerikanen nog op de negende plek in het lijstje kanshebbers, inmiddels zijn ze gezakt naar plaats twintig. Met het simpelweg bereiken van de achtste finales kun je je geld nu al vervijfvoudigen.

In de groep van Nederland mag duidelijk zijn dat Nederland de topfavoriet is: Groepswinst levert hooguit 1,3 keer de inzet op. Daarachter is het echter spannend en lijkt Chili meer kans te hebben om zich te plaatsen dan Spanje. De wedkantoren geven Spanje met een notering van 2 hooguit 50% kans, Chili staat er met 1,8 als quote beter voor. Het belooft woensdag dus een erg spannend rechtstreeks duel te worden. 

Naast de groepen van Uruguay en Nederland is er nog één andere met een verrassende ontwikkeling. In groep G werd Portugal met 4-0 ingemaakt door Duitsland, waardoor ze plotseling niet meer de favoriet zijn voor plek twee in de poule. Die status moeten ze nu delen met de VS, die net als Portugal een notering van iets boven 2 krijgen om door te gaan naar de volgende ronde.

Casillas en Müller
Niet alleen het Spaanse team heeft zijn winstkansen zien slinken, ook keeper Iker Casillas staat er minder rooskleurig voor. Vooraf was hij een van de favorieten voor de titel van beste keeper van het toernooi. Na zijn optreden tegen Nederland kun je voor elke euro echter al dertig euro terugkrijgen. Het zal geen verrassing zijn dat Guillermo Ochoa goede zaken heeft gedaan. De Mexicaanse doelman hield zijn ploeg tegen Brazilië 90 minuten op de been en staat nu in de topvijf van favorieten.

Thomas Müller is na zijn hattrick tegen Portugal favoriet voor de topscorerstitel. Vooraf stond hij nog genoteerd op 35, maar nu kun je hooguit vier keer je inzet terugkrijgen. Drie man delen de tweede plek: Favorieten Messi en Neymar, en nu ook onze eigen Robin van Persie. Karim Benzema volgt met een notering van 10. 

Nederland - Australië
Tot slot kijken we vooruit naar de wedstrijd van Nederland tegen Australië. Met een notering van 1.26 lijkt de kans wel bijzonder groot dat de mannen van Louis van Gaal het duel tegen de Socceroos gaan winnen. Naast de vraag wie er wint kan er echter ook op vele statistieken ingezet worden. Zo verwachten de bookmakers ongeveer 60% balbezit voor Nederland, en kun je erop inzetten of dat meer of minder zal zijn.

Uiteraard kan er ingezet worden op het aantal goals, gele kaarten en corners, maar misschien wel opvallender: Ook op het aantal schoten op doel kun je je geld kwijt. De bookmakers verwachten er ongeveer vijftien, waarvan zo'n tien stuks voor Nederland. Als je denkt dat het een schoppartij wordt kun je inzetten op meer dan dertig overtredingen, waarbij je je geld zou verdubbelen.

Tot slot bieden de bookmakers noteringen aan voor het aantal keren buitenspel - de verwachting is zo'n vijf keer - en het aantal schoten op doel van Robben en Van Persie. Men verwacht één of twee overtredingen gemaakt door Nigel de Jong, terwijl er volgens de bookmakers twee á drie keer een overtreding gemaakt gaat worden op Robben. Het mag duidelijk zijn dat er keuze genoeg is bij de wedkantoren.

PvdA blijft voor verbreding A27 bij Amelisweerd

De PvdA blijft een voorstander van de verbreding van de A27 bij het natuurgebied Amelisweerd. De partij houdt zich aan de afspraken die daarover zijn gemaakt, zei Tweede Kamerlid Attje Kuiken woensdagmiddag tijdens een debat over infrastructuur.

Tijdens dat debat pleitten verschillende oppositiepartijen ervoor het advies van het Centraal Planbureau (CPB) te volgen. Dat adviseerde vorige week om de verbreding van de ringweg rond Utrecht uit te stellen, aangezien het project pas rendeert als de fileproblematiek rond de domstad 'aanzienlijk verergert'. Ook suggereerde het CPB dat verbreding van de weg bij Amelisweerd naar twee keer zeven rijstroken überhaupt niet nodig is.

De PvdA verzette zich in het verleden stevig tegen de verbreding van de A27, maar in het regeerakkoord is afgesproken dat de besluitvorming daarover wordt afgerond. Kuiken verwees naar eerder onderzoek waaruit bleek dat de verbreding nodig was uit het oogpunt van de verkeersveiligheid. Op basis daarvan is gekozen voor verbreding. "Daar heb ik me aan gecommitteerd."

"Het CPB zegt ook niet dat we het niet moeten doen", vervolgde zij. Het bureau pleit alleen voor uitstel. "Alles overwegende steun ik de minister in haar voornemen om de verbreding bij Amelisweerd door te zetten. We moeten nu zorgen voor duidelijkheid. Twee jaar extra levert niet veel duidelijkheid op."

De oppositie was met stomheid geslagen. Het is gek dat de PvdA het onderzoek van het CPB 'zo makkelijk van tafel veegt", zei Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Kuiken laat zich 'ontzettend in de bak naaien van de coalitiepartner', sneerde zij met een verwijzing naar de 'bak' waarin de A27 bij Amelisweerd ligt. Verbreding gaat ten koste van een strook natuur.

Stientje van Veldhoven (D66) zei nog dat veel afspraken uit het regeerakkoord al zijn gesneuveld, dus dat dat geen argument kan zijn. Wat haar betreft wordt eerst de Noordelijke Randweg bij Utrecht onder handen genomen, iets waar ook GroenLinks en de SP voor pleitten. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) weet zich met de steun van de PvdA verzekerd van een meerderheid. Ook de VVD en PVV steunen de verbreding.

Schultz herhaalde waarom zij de verbreding wil doorzetten. Het kabinet gaat uit van een hoger groeiscenario dan het CPB, waarmee het project wel rendabel is. Bovendien wordt de ring verbreed voor de komende tientallen jaren en zal de bevolking ook nog groeien. Voor wat betreft Amelisweerd verwees de bewindsvrouw naar het eerdere onderzoek. Het heeft geen zin om dat nog een keer over te gaan doen."Dat hebben we al gedaan."

Omstreden Japanse scheidsrechter gedegradeerd

Scheidsrechter Yuichi Nishimura moet na zijn optreden in het openingsduel van het WK pas op de plaats maken. De FIFA heeft hem als vierde official aangesteld voor het duel tussen Honduras en Ecuador vrijdag. De Japanner nam vorige week donderdag tijdens de wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië enkele controversiële beslissingen.

Nishimura kende onder meer een strafschop toe aan het gastland na een vermeende overtreding van Dejan Lovren op Fred. In de slotfase deed hij een grote kans van de Kroaten teniet, omdat Ivica Olic doelman Julio César zou hebben gehinderd. De ontmoeting in São Paulo werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen door Brazilië.

De beslissingen van Nishimura leidde bij Kroatië tot woede. "Een grote schande", zei Lovren. "Als het zo gaat, kunnen we de beker wel meteen aan Brazilië geven."

Avondspits eerder op gang door WK

De avondspits is woensdag door de WK-wedstrijd tussen Nederland en Australië een uur eerder dan gebruikelijk op gang gekomen. "We zitten nu op het niveau van 17.00 uur", zei een woordvoerder van de ANWB even voor 16.00 uur.

De ANWB verwacht dat rond 16.30 uur de piek wordt bereikt. "Normaal staat een uur later op het hoogtepunt zo'n 120 kilometer file." Omdat Oranje al om 18.00 uur speelt, werd al verwacht dat veel forenzen eerder van hun werk naar huis zouden gaan. Een drukke spits is het vooralsnog niet.

"Er stond alleen een grote file op de A58 van Eindhoven naar Tilburg door een ongeluk." Inmiddels zijn de rijstroken vrijgegeven.

'Anouk niet zwanger van drummer'

Drummer Satindra Kalpoe is vrijwel zeker niet de vader van de baby waarvan Anouk nu zeven maanden zwanger is. De 39-jarige zangeres wil niets zeggen over wie de vader, maar volgens zangeres Shirma Rouse, bekend van The Voice of Holland, is Kalpoe er de man niet naar om onlangs met Anouk het bed in te zijn gedoken.

"Satindra heeft al jaren een stabiele relatie met zijn vriendin en heeft met haar een rijtje kinderen", zegt Rouse woensdag tegen het AD. Zij kent Kalpoe als vriend en collega uit de Rotterdamse muziekscene. Het lijkt haar zeer onwaarschijnlijk dat Kalpoe met Anouk een slippertje heeft gemaakt. "Zo zit hij bij mijn weten niet in elkaar", zegt Rouse.

De geruchten over de vader van Anouks kind doen al maanden de ronde. Eerder werd dj Afrojack genoemd, maar die heeft inmiddels ontkend. De naam van Kalpoe komt niet geheel uit de lucht vallen, want hij en Anouk zouden in de jaren negentig ook al een relatie hebben gehad.

Kuipers fluit Frankrijk - Zwitserland

Björn Kuipers fluit vrijdag het WK-duel tussen Frankrijk en Zwitserland. Dat heeft de FIFA woensdag bekendgemaakt. De wedstrijd in Salvador begint om 21.00 uur. Het wordt voor Kuipers zijn tweede optreden in Brazilië. De arbiter uit Oldenzaal leidde eerder het treffen tussen Italië en Engeland (2-1). In die wedstrijd gaf hij één gele kaart.

Frankrijk en Zwitserland wonnen zondag allebei hun eerste groepswedstrijd. Frankrijk versloeg Honduras met 3-0. Zwitserland stelde in de laatste minuut een 2-1 zege op Ecuador veilig. Kuipers wordt tijdens de wedstrijd bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

Leiders coup Turkije veroordeeld tot levenslang

De rechtbank in het Turkse Ankara heeft woensdag de twee nog levende leiders van de staatsgreep in 1980 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De 97-jarige Kenan Evren en de 89-jarige Tahsin Sahinkaya werd schuldig bevonden aan misdaden tegen de staat.

Het proces tegen de twee generaals liep al sinds 2012. Beiden zijn nooit in de rechtszaal geweest vanwege hun broze gezondheid. Ze legden een verklaring af via een videoverbinding.

Evren werd na de coup in eerste instantie door veel Turken gezien als een held omdat de staatsgreep een einde maakte aan geweld tussen linkse en rechtse groeperingen. De coup luidde echter ook een golf van executies, martelingen en verdwijningen in. De toenmalige generaal ontbond het parlement, schortte de grondwet op, zette het burgerbestuur achter de tralies en liet politieke partijen ontbinden. Vervolgens was hij zelf tot 1989 president.

In totaal verdwenen tijdens de staatsgreep zo'n 650 duizend mensen achter de tralies en meer dan 230 duizend mensen werden door militaire rechtbanken vervolgd. Ruim driehonderd mensen lieten het leven in de gevangenis, van wie 171 als gevolg van marteling.

Evren en Sahinkaya zijn de enige twee leden van de groep militairen die destijds de macht greep die nog in leven zijn.

'Nederland blijft aantrekkelijke vestigingsplek'

Nederland was ook in 2013 weer een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. In totaal maakten 161 buitenlandse investeerders de stap naar de Nederlandse bodem, waarvan een groot deel uit de Verenigde Staten komt. Dat stelt accountantsreus E&Y woensdag in een jaarlijks onderzoek naar het Europese vestigingsklimaat.

Het aantal nieuwe buitenlandse investeerders ligt daarmee op hetzelfde niveau als in 2012, terwijl in 2011 nog 170 bedrijven een vestiging of holding in Nederland openden. Het aantrekkelijkste vestigingsland is opnieuw Groot-Brittannië en ook de nummers twee en drie - Duitsland en Frankrijk - behouden hun stek. Nederland is opnieuw zesde, een plek onder België.

Belangrijke redenen om een deel van de werkzaamheden naar Nederland te verhuizen zijn het opleidingsniveau van lokale werknemers en de goede infrastructuur, zowel logistiek als op het gebied van telecom. Ook de relatief hoge kwaliteit van leven is voor de buitenlandse investeerders een stimulans om de overstap naar Nederland te wagen.

De hoge kosten in Nederland vormen echter een struikelblok, zo stelt E&Y na vraaggesprekken met ruim tweehonderd topmanagers van grote bedrijven. Zo is het hoogopgeleide Nederlandse personeel relatief duur, de vennootschapsbelasting te hoog en de subsidies te laag. Ook de regelgeving is aanleiding om af te zien van een vestiging in Nederland.

De meeste nieuwe buitenlandse bedrijven in Nederland zijn ook dit jaar werkzaam in de verkoop of marketing, maar het aantal neemt af in vergelijking met 2012. Hoofdkantoren en internetdatacenters hebben vorig jaar juist vaker de weg naar Nederland gevonden.

Eis: boete voor illegale opslag Moerdijk

Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) moet vijfhonderdduizend euro boete, waarvan tweehonderdduizend euro voorwaardelijk, betalen voor de opslag van miljoenen liters illegale stoffen buiten het bedrijventerrein. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag geëist voor de rechtbank in Rotterdam.

Tegen de directeur van het bedrijf eiste de officier van justitie bovendien een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Volgens het OM hebben het bedrijf en de directeur begin 2010 'welbewust en weloverwogen' bijna 4,5 miljoen liter gevaarlijke afvalstoffen aan boord van twee binnenschepen geladen.

De schepen dienden als tijdelijke opslag, omdat de opslagcapaciteit voor gevaarlijke stoffen op het bedrijventerrein vol was. De binnenvaartschepen werden vervolgens enkele weken met hun gevaarlijke lading aan kades in de omgeving van Rotterdam aangemeerd. "Met alle risico's van dien", stelde de officier.

Uit onderzoek is gebleken dat ATM valse documenten heeft opgemaakt om de illegale opslag te verhullen. Volgens de papieren zouden de stoffen worden getransporteerd. De officier laakte de houding van het bedrijf en de directeur. "Men zou beter moeten weten. Het handelen van ATM is ten kostte gegaan van de veiligheid van werknemers en mens en milieu in de omgeving van het bedrijf."

Het is niet de eerste keer dat het industrieterrein van Moerdijk negatief in de publiciteit komt. Bij Shell Moerdijk ontplofte twee weken geleden een reactor waarna vijftigduizend liter ethylbenzeen in brand vloog. De klap was in de wijde omtrek te voelen en het enorme vuur was van ver te zien.

In januari 2011 verwoeste een brand chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Bij het bestrijden van het vuur lekte veel vervuild bluswater weg. Om verontreiniging te voorkomen werden onder meer twee afschermingen en een waterzuiveringsinstallatie geplaatst. De rekening daarvoor ging naar Chemie-Pack.

'Overheid moet ergste nood vluchtgarage verhelpen'

De overheid moet direct ingrijpen om de ergste problemen in de zogenoemde vluchtgarage in Amsterdam te verhelpen. De situatie in het kraakpand in de Bijlmer, waar ruim honderd vluchtelingen verblijven, dreigt uit de hand te lopen. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens na een bezoek aan het pand.

"Voorkom dat het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven", schrijft het college in een oproep aan de gemeente Amsterdam en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Het college spreekt van een niet-menswaardige leefomgeving. "Een tekort aan sanitaire voorzieningen en voedsel. Gemeenten regelen niet voor niets een douche, bed en eten voor dakloze Nederlanders."

Het pand heeft toiletten, maar geen douches of warm water. De vluchtelingen kunnen zichzelf en hun kleding volgens het college moeilijk wassen. Voor voedsel zijn zij afhankelijk van giften. "Twee keer per week brengen vrijwilligers eten, maar dit is niet genoeg. Gevolg is dat er ruzie ontstaat over het eten." Ook zouden enkele vluchtelingen om medische zorg hebben gevraagd, maar bij het ziekenhuis zijn weggestuurd omdat zij geen verzekering hebben.

Het Nederlandse beleid is erop gericht vreemdelingen zonder verblijfsstatus terug te sturen. "Maar dat neemt niet weg dat Nederland verplicht is om mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen te helpen. Ook moet de overheid voorkomen dat deze mensen in een situatie terechtkomen die niet meer menswaardig is", schrijft het college.

De groep in de vluchtgarage bestaat uit mannen tussen de 18 en 65 jaar uit Sudan, Eritrea, Somalië en Ethiopië. De groep vluchtelingen kwam vorig jaar in het nieuws toen ze van locatie naar locatie in Amsterdam trokken zonder opvangplek. De helft van de groep belandde in de vluchtgarage.

Contentpatch voor Diablo 3: Reaper of Souls aangekondigd

Blizzard heeft patch 2.1.0 aangekondigd voor Diablo 3: Reaper of Souls. De eerste grote patch voor de uitbreiding zal binnenkort op de testservers te spelen zijn.

De grote veranderingen binnen deze patch zijn:

  • Seasons – Dit zal een beetje in de stijl zijn van de oude ladders uit Diablo 2.
  • Greater Rifts – Deze zijn om onder andere je gear-progressie te meten.
  • Leaderbords – Hierin kun je zien waar je staat ten opzichte van je vrienden of andere mensen.
  • Combat changes – Veranderingen in Dexterity, Survivability en Healing.
  • The Cresspools – Een nieuw gebied voor Adventure Mode. 

Wanneer de patch live gaat is nog niet bekendgemaakt. Voor de volledige lijst met veranderingen kun je hier kijken.

Patch 2.1.0 Diablo 3

[vid] Ilse DeLange en Waylon werken weer samen

Ilse DeLange en Waylon zijn voor het eerst na een pauze weer samen aan het werk. Het duo, dat als The Common Linnets een cd uitbracht en tweede werd tijdens het Eurovisie Songfestival, is woensdag aan het oefenen voor een optreden zaterdag op het Twentse festival Tuckerville. DeLange plaatste een video van de repetitie op Instagram.

Vorige maand ontstond ophef omdat Waylon tijdens optredens van The Common Linnets werd vervangen door zanger Jake Etheridge. Waylon liet toen weten dat het concert in Enschede zijn laatste show is van The Common Linnets omdat er geen sprake was van 'creatieve gelijkwaardigheid'.

DeLange werd vervolgens op social media door het slijk gehaald. Waylon reageerde daar weer op door te zeggen dat de manier waarop zij werkt 'haar goed recht is'.

[vid] Jongen trapt meisje onderuit

Vandaag dook er een video op van een jongen die een meisje onderuit trapt.

De aanleiding of achtergrond weten we nog niet. Wel hebben we de video voor je. We zien hoe een meisje keihard van achteren onderuit wordt getrapt en later nog een trap krijgt. Dit alles werd gefilmd en online gezet.

Update 15.30 uur:
De politie meldt op haar website dat de 15-jarige knaap woensdagmiddag is aangehouden. Hij wordt verdacht van de mishandeling van het slachtoffer. Het incident zou afgelopen maandag plaats hebben gevonden in Rotterdam-Alexander. 


Original Video - More videos at TinyPic

'Xavi tekent in Qatar'

Sterspeler Xavi Hernández speelt vanaf volgend seizoen in Qatar. Dat bevestigt Dan Petrescu, coach van de Qatarese club Al-Arabi woensdag in de Spaanse sportkrant Sport. De 34-jarige middenvelder van Barcelona speelde vijftien jaar in het eerste van Barça.

"Xavi heeft met ons een voorcontract getekend", legt Petrescu uit. Er waren ook andere teams in hem geïnteresseerd, maar ons aanbod heeft hem overtuigd." Petresecu en Xavi hebben elkaar al gesproken.

De Spanjaard, die momenteel met Spanje actief is op het WK, heeft nog een contract voor twee jaar bij Barcelona. Sport weet ook te melden dat Xavi bij Al-Arabi acht miljoen dollar (5,9 miljoen euro) gaat verdienen in zes maanden tijd.

Kouyaté van Anderlecht naar West Ham United

De Senegalese international Cheikhou Kouyaté maakt de overstap van Anderlecht naar West Ham United. De 24-jarige voetballer heeft getekend voor vier jaar, zo meldt de Engelse club. Over de transfersom zijn geen mededelingen gedaan. Eerder trok West Ham United al de Argentijn Mauro Zarate aan.

Kouyaté is zeer verguld met de overstap. "Ik ben erg blij dat West Ham United mij de kans geeft om in de Premier League te spelen. Als kind was het een droom voor mij om in de Engelse competitie te spelen. Deze droom is nu gerealiseerd."

In totaal stond Kouyaté zes seizoenen onder contract bij Anderlecht. Met het vertrek van Kouyaté verliest de Belgische club opnieuw een belangrijke speler. Een paar weken eerder vertrok Massimo Bruno naar Red Bull Salzburg.

McIlroy speelt voor Ierland op Olympische Spelen

Golfer Rory McIlroy speelt op de Olympische Spelen van 2016 voor Ierland. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. De 25-jarige Noord-Ier twijfelde lang over welk land hij moest representeren. Hij had ook voor Groot-Brittannië mogen uitkomen.

De kwestie hield McIlroy, de huidige nummer zes van de wereld, al meer dan een jaar in zijn greep. "Ik heb veel over mijn keuze nagedacht", vertelt McIlroy aan de vooravond van het Iers Open in Cork. "Ik herinnerde mij al die keren dat ik Ierland als amateur heb vertegenwoordigd." Om controverse te voorkomen overwoog McIlroy eerder nog helemaal niet mee te doen aan de Spelen.

McIlroy is een van de grootste sterren in het golf. Hij won in 2011 de US Open en schreef een jaar later het PGA Championship op zijn naam. Golf staat in Rio voor het eerst sinds 1904 weer op het olympische programma.

Spiraal wint terrein ten koste van pil

Het aantal vrouwen dat de pil gebruikt als anticonceptiemiddel neemt af. Vorig jaar slikte 37 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil, tegenover 41 procent in 2003. Het spiraaltje daarentegen wint terrein, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De pil is wel nog steeds de meestgebruikte methode om zwangerschap tegen te gaan. Vooral onder vrouwen van 18 tot 25 jaar is deze vorm van anticonceptie populair. Ruim zes op de tien jonge vrouwen slikten vorig jaar de pil.

Sterilisatie verloor de afgelopen tien jaar ook terrein. Het aandeel gesteriliseerden onder vooral de partners van vrouwen lag vorig jaar lager dan in 2003. Het gebruik van een spiraaltje nam juist toe: van vier procent onder de 18- tot 45-jarige vrouwen in 2003 naar twaalf procent in 2013.

Of een vrouw een voorbehoedmiddel gebruikt hangt voor een groot deel af van het al dan niet hebben van een vaste relatie. Ruim zeventig procent van de vrouwen van 18 tot 45 jaar met een partner gebruikte vorig jaar een methode van geboorteregeling. Tien procent had een kinderwens of was zwanger. Negen procent gebruikte om een andere reden geen anticonceptie.

Van de vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep die vorig jaar geen vaste partner hadden gebruikte ruim de helft een anticonceptiemiddel, tegen ruim veertig procent in 2003.

'Onrust Oekraïne eist honderden levens'

Sinds begin mei is het aantal moorden en ontvoeringen door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne fors toegenomen. Ook neemt het aantal gevallen van martelingen toe. Honderden mensen zijn al om het leven gekomen. Dat hebben waarnemers van de Verenigde Naties woensdag gezegd.

Zeker 356 mensen, onder wie 257 burgers, zijn sinds 7 mei om het leven gekomen, schrijven de 34 VN-waarnemers in een rapport. Ook 86 Oekraïense militairen vonden de dood. De meeste militairen kwamen om toen een transportvliegtuig van het Oekraïense leger werd neergehaald. Daarbij vielen 49 slachtoffers. Het is niet duidelijk wie de dertien andere slachtoffers zijn.

De VN maken ook melding van tweehonderd gevallen van marteling. Bovendien zaten op 7 juni 81 mensen vast. "We hebben het over een regime van angst, om niet te zeggen een regime van terreur, in die gebieden", aldus Gianni Magazzeni, hoofd van de Europese afdeling van de VN-Mensenrechtenraad.

Volgens mensenrechtenchef van de VN Navi Pillay heeft het 'klimaat van onzekerheid en angst' tot gevolg gehad dat 34 duizend mensen ontheemd zijn geraakt. De meeste ontheemden komen uit de regio's Donetsk en Loehansk, die zich onafhankelijk hebben verklaard van de rest van Oekraïne.

"De escalatie van de criminele activiteiten, met mensenrechtenschendingen tot gevolg, richt zich niet langer alleen op journalisten, gekozen functionarissen, lokale politici, ambtenaren en burgerrechtenactivisten", schrijven de VN in een rapport. "Ontvoeringen, detentie, mishandelingen, marteling en moorden gepleegd door gewapende groepen hebben nu ook gevolgen voor de rest van de bevolking in de twee oostelijke regio's."

'Roddelsites drijven sterren naar chirurg'

Roddelsites drijven met hun foto's en artikeltjes veel Hollywood-sterren tot plastische chirurgie. Dat zegt regisseur David Cronenberg in gesprek met Novum Nieuws.

"Sites als TMZ drijven grotendeels op dat soort tendentieus nieuws. Het is daar elke week weer smullen geblazen, met die foto's van voor en na de behandeling. Dat is een van de gevaarlijkste onderdelen van Hollywood, want natuurlijk krijgt een acteur zo het idee dat alles onder een microscoop ligt en de hele wereld hem in de nek hijgt."

Cronenberg weet ook dat veel Hollywoodsterren 'zichzelf langzaam zien sterven voordat ze werkelijk dood zijn'. "Ze kijken elke dag in de spiegel en zien ieder rimpeltje. Voor sommigen drogen de rollen op. Natuurlijk grijpen ze dan naar plastische chirurgie."

Filmmuseum EYE wijdt vanaf zondag een uitgebreid retrospectief aan de Canadese filmmaker. Eind augustus gaat Cronenbergs nieuwe film Maps to the Stars in première. Het drama met Julianne Moore, Robert Pattinson, John Cusack en Mia Wasikowska vertelt over een familie in Hollywood die er alles voor over lijkt te hebben om beroemd te worden.

"Je ziet het bij de grootste sterren, ook bij zeer succesvolle acteurs", gaat de 71-jarige regisseur van films als The Fly, Videodrome en A History of Violence verder. "Voor acteurs zijn hun gelaat en hun lichaam de belangrijkste instrumenten waarmee ze werken. Die willen ze dus koste wat het kost behouden."

"Acteurs merken op de meest verraderlijke manieren dat ze ouder worden, of op zijn minst ouder worden gevonden", zegt Cronenberg. "Isabella Rossellini, toch een zeer begaafd actrice, vertelde mij eens dat ze altijd werd gevraagd naar nieuwe liefdes. Na haar veertigste wilde ineens niemand dat meer weten. Blijkbaar werd ze door de pers ineens veel minder seksueel interessant bevonden. Ik kan me goed voorstellen dat een acteur dan onzeker kan worden. Isabella niet, maar niet iedereen staat zo sterk in zijn schoenen."

"Ik heb tot nu toe de mazzel gehad om met acteurs te werken die niet dat soort onzekerheden hebben", zegt Cronenberg onomwonden. "Julianne Moore is een prachtige vrouw die, hoewel zij net als iedereen ouder wordt, absoluut geen behoefte heeft aan chirurgische ingrepen. En die heeft ze wat mij betreft ook zeker niet nodig."

De Canadese filmmaker prijst zich gelukkig dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn uiterlijk. "Als regisseur kan ik snotverkouden en met een koortslip op de set verschijnen. Daar heeft niemand anders echt last van."

Hardwell kondigt Amerikaanse tournee aan

Hardwell gaat toeren door Noord-Amerika. Dat heeft de Brabantse dj dinsdag bekendgemaakt door op veertig schermen op Times Square in New York de locaties van zijn toer in een filmpje te laten zien.

De 26-jarige Hardwell, die eigenlijk Robbert van de Corput heet, trapt zijn toer op 31 oktober af in Chicago. De dj en producent doet met zijn I Am Hardwell-tournee ook steden als Los Angeles, San Francisco en New York aan.

Hardwell, die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste dj van de wereld, draait al geregeld in het buitenland. Zo is de dj deze en de komende twee maanden meerdere keren te zien op Ibiza en doet hij in oktober ook Australië aan.

Onderzoek naar misstanden bij marine Curaçao

De marechaussee gaat onderzoek doen naar vermoedelijke misstanden bij de marine op Curaçao. Instructeurs en cursisten van de marinekazerne Suffisant zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer mishandeling, bedreiging en aanranding van medecursisten.

De marechaussee meldt woensdag dat het vermoeden bestaat dat de misstanden door de verdachten zijn vastgelegd op video. Cursisten zouden onder meer geboeid op de grond liggen en daarbij worden geschopt en geslagen. Ook zou iemand met een brandslang onder dwang bespoten zijn.

De commandant van de kazerne heeft aangifte gedaan. Zeven personen zijn aangemerkt als verdachten. Drie van hen zijn inmiddels gehoord. De marechaussee werkt in het onderzoek samen met het Openbaar Ministerie op Curaçao.

Gemeenten willen proces over regulering wietteelt

Acht Limburgse 'coffeeshopgemeenten' willen een proefproces uitlokken om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag. De gemeenten zijn bereid om de strijd aan te gaan met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) die stelt dat het legaliseren en reguleren van wietteelt strafbaar is en in strijd met internationale regels.

Burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA), die voor de acht gemeenten de regulering uitwerkt, stelt dat niet Opstelten maar de rechter het laatste woord heeft in deze kwestie. "De vraag is niet meer óf er gereguleerd wordt, maar wanneer. En in een rechtstaat is het de rechter die beslist of iets strafbaar is of niet."

Een proefproces kan plaatsvinden als de gemeenten worden betrapt op het gedogen van een wietplantage. Het Openbaar Ministerie moet zo'n kwekerij dan oprollen en de mensen erachter gaan vervolgen. Een andere optie is een procedure bij de Raad van State. Maar dan moeten eerst de stukken van de gemeenteraad, waarin wordt ingestemd met de gereguleerde wietteelt, worden vernietigd.

D66 wil nieuw besluit over verbreding A27

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet het besluit over de verbreding van de A27 bij Amelisweerd herzien. Dat zal D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven woensdag bepleiten tijdens een debat in de Tweede Kamer over infrastructuur. Aanleiding is een kritisch rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB adviseerde om de verbreding van de ringweg rond Utrecht uit te stellen. Het project rendeert namelijk pas als de fileproblematiek rond de domstad 'aanzienlijk verergert'. Ook suggereerden de rekenmeesters dat de weg bij Amelisweerd überhaupt niet hoeft te worden verbreed naar twee keer zeven rijstroken, wat ten koste zou gaan van een strook natuur.

"De minister staat op het punt honderden miljoenen euro's over de balk te gooien voor een project dat niets doet tegen files", stelt Van Veldhoven, die spreekt van 'stevige conclusies' van het CPB. "Omwonenden, de natuur en de schatkist zijn beter af met uitstel van deze plannen."

Volgens D66 heeft Utrecht er meer baat bij als de Noordelijke Randweg wordt aangepakt. "Ik roep de minister op te kiezen voor echte oplossingen", aldus Van Veldhoven.

Huawei hijgt Nokia en BlackBerry in de nek

De kans is groot dat Huawei de komende kwartalen Nokia en BlackBerry voorbijstreeft op de Nederlandse telefoniemarkt. Het marktaandeel van het Chinese producent van smartphones groeit, terwijl BlackBerry en Nokia hun aandeel al kwartalen zien teruglopen. Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper woensdag in een rapport over het eerste kwartaal.

Huawei is een relatieve nieuwkomer op de Nederlandse markt, maar heeft inmiddels een marktaandeel van drie procent, evenveel als BlackBerry en Nokia. Vooral BlackBerry holt achteruit, een jaar geleden was het aandeel van het Canadese merk nog twee keer zo hoog.

De drie merken vallen voorlopig nog in het niet bij Samsung en Apple. De Koreaanse en Amerikaanse concerns verdelen zeventig procent van de markt.

Vooral ouderen en jongeren hebben relatief vaak een telefoon van Huawei. Negentien procent van het klantenbestand van het merk zit tussen de 65 en 80 jaar, terwijl het marktgemiddelde negen procent is. Bij jongeren is dat 24 procent, tegen een gemiddelde van negentien procent.

Nokia heeft met 48 jaar gemiddeld de oudste gebruikers. Apple-gebruikers zijn met 37 jaar gemiddeld het jongst.

'Een vijfde minder faillissementen dit jaar'

Het aantal faillissementen in Nederland neemt dit jaar met vijftien tot twintig procent af ten opzichte van het recordjaar 2013. Alleen in Spanje neemt het aantal bedrijven dat noodgedwongen de deuren moet sluiten met 23 procent harder af. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes woensdag.

In de 42 onderzochte landen daalt het aantal faillissementen in 2014 met gemiddeld acht procent, verwacht de verzekeraar. Voor volgend jaar wordt een daling verwacht van drie procent. Ook dan doet Nederland het beter dan gemiddeld, met een verwachte afname van zeven procent.

De sterkere daling in Nederland komt mede doordat het aantal faillissementen de afgelopen jaren juist erg hoog lag. Vorig jaar ging een recordaantal van bijna 9500 bedrijven inclusief eenmanszaken failliet. Nederlandse bedrijven profiteren echter ook sterker dan bedrijven in andere landen van de aantrekkende wereldhandel, zo verklaart directeur risico van Euler Hermes Walter Toemen.

Het aantal faillissementen ligt tot nu toe dit jaar al ruim twintig procent lager, meldde faillissementsdossier.nl begin deze maand. In mei lag het aantal faillissementen zelfs een derde lager. Volgens Euler Hermes vlakt de afname later in het jaar wat af.

Ook Hogenkamp onderuit op Wimbledon

Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Daarmee komen er dit jaar geen Nederlandse vrouwen in actie op het gras in Londen.

Hogenkamp verloor in de tweede kwalificatieronde van de Amerikaansw Irina Falconi. Het werd 6-4 en 6-4. Kiki Bertens, Arantxa Rus en Indy Vroome verloren al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Hogenkamp kwam in in beide sets wel een break voor te staan, maar iedere keer kon Falconi terug in de set komen. 

Ook in de tweede set kwam Hogenkamp voor. Dit keer nam ze een 3-2 voorsprong, maar ook nu brak Falconi gelijk terug. Bij 5-4 maakte Falconi op de service van Hogenkamp een einde aan de partij. Bij de heren zullen Robin Haase en Igor Sijsling in het enkelspel in actie komen. 

The Witcher 3-interview

In een interview met IGN zegt Jose Teixeria, senior visual effects artist van The Witcher 3, dat alles in de game met de hand is gemaakt. Bij CD Projekt RED wordt daarnaast niet gesproken van een ‘einde’ van het spel; het zijn ‘world states’. Op dit moment zijn er ongeveer 36 world states.

Als ontwikkelaars normaliter een stad maken, dan worden er een aantal huizen ontworpen. Deze worden dan met copy-paste vermenigvuldigd. In The Witcher 3 is alles van te voren met de hand gemodelleerd. Elk onderdeel (‘asset’) in het spel is dus uniek.

Als je de verhaallijn hebt uitgespeeld, dan is dat niet een einde, maar een world state. Er wordt onder andere bijgehouden wie er nog leeft, wie niet en welke steden nog overeind staan. 

The Witcher 3: Wild Hunt komt uit op 24 februari 2015 voor PlayStation 4, Xbox One, Windows, Mac en Linux.

Kamp gunt netbeheer op zee ook aan TenneT

Het beheer van het netwerk van elektriciteitsleidingen van windmolens naar het vasteland komt in handen van één partij: TenneT. Dat heeft het minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag laten weten aan de Kamer. De centralisering van het netbeheer levert drie miljard euro aan besparingen op over vijftien jaar, aldus de minister.

Nu zijn de bouwers van windmolens nog verantwoordelijk voor het transport van de opgewekte elektriciteit. Volgens Kamp kan staatsbedrijf TenneT dat beter en goedkoper doen, en wordt het netwerk hierdoor bovendien betrouwbaarder.

De taak van TenneT als zeenetbeheerder wordt door Kamp in een apart wetsvoorstel gegoten. Er wordt al gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van de aansluitingen van 3450 megawatt aan windparken, zoals die volgens het energieakkoord de komende jaren gebouwd moeten worden.

Miljonair verstopt geld in Parijs en Londen

De Amerikaanse miljonair Jason Buzi gaat ook in Europa geld verstoppen. De filantroop verborg vorige maand al geld in Amerikaanse steden en kondigt nu aan Parijs en Londen te verrijken. Via zijn Twitteraccount HiddenCash geeft de rijkaard hints naar de vindplekken.

Buzi verstopt dit weekeind tweeduizend euro verdeeld over tien enveloppen in Parijs, schrijft de Franse krant Le Parisien. Ook in Londen worden zaterdag twintig enveloppen met honderd pond opgeborgen in een 'groot park' in het centrum, weet de Britse krant The Telegraph.

De identiteit van de vastgoedhandelaar uit Californië werd vorige week onthuld. Buzi heeft een team van welgestelden verzameld die ook geld doneren aan het initiatief.

"We kozen voor euro's en geen dollars", legt Buzi uit aan de Franse krant. "Dat zou arrogant zijn. We gebruiken altijd lokale valuta." Hij is niet van plan zelf naar Parijs en Londen af te reizen om het geld te verstoppen, maar draagt het over aan een vriend.

Toch een nieuwe Hulk-film?

Volgens Mark Ruffalo moet de mogelijkheid van een een spin-off voor de Hulk niet zomaar afgeschreven worden. Tegen Digital Spy zegt de 46-jarige acteur dat waar de deur voor een Hulk-film eerst ferm gesloten leek, deze nu op een kier lijkt te staan.

Ruffalo is al als Bruce Banner/groene reus te zien in The AvengersIron Man 3 en in het in 2015 te verschijnen Avengers: Age of Ultron. In het verleden hebben zowel regisseur Joss Whedon als Marvel zelf geprobeerd om geruchten over een op zichzelf staande film de kop in te drukken. Whedon verklaarde vorig jaar bovendien dat ook in het vervolg op The Avengers geen solorit zal zijn weggelegd voor de boze wetenschapper.

Nu dan toch een ommekeer? Dat blijft giswerk, want Mark Ruffalo geeft aan dat er (nog) geen concrete plannen zijn. Het is dus afwachten of na Bill Bixby, Eric Bana en Edward Norton ook Ruffalo zijn kunstjes in een eigen film mag vertonen. De interesse lijkt er nu echter wel.

Silva: "Door media geen penalty gekregen"

Brazilië wist dinsdag in Fortaleza niet te winnen van Mexico. Doelman Guillermo Ochoa was de grote uitblinker aan Mexicaanse kant. De keeper hield onder meer Neymar en Silva op stijvolle wijze van scoren af. Thiago Silva vond dat de Brazilianen vlak voor tijd een strafschop hadden moeten krijgen.

Marcelo ging naar de grond na een duel met Raul Jimenez, maar arbiter Cüneyt Çakır legde de bal niet op de stip. Silva denkt dat dat besluit te maken heeft met de controversiële strafschop die Brazilië kreeg in de openingswedstrijd tegen Kroatië (3-1 zege). Scheidsrechter Yuichi Nishimura kreeg veel kritiek over zich heen toen hij een tackle op Fred zag. De aanvaller liet zich snel vallen.

"Na de vorige wedstrijd was de eerste vraag die ik kreeg over de scheidsrechter", zei de verdediger (29) tegen diverse media. "Nu komen dezelfde vragen weer terug. Vanuit mijn positie vond ik het een strafschop."

"Ik houd er niet van om over zulke dingen te praten, maar het is goed dat jullie er over beginnen. Ik denk dat alle media-aandacht rond de penalty van Fred van invloed was op deze wedstrijd. Daar twijfel ik niet aan. Als het niet zo uitvoerig was besproken, hadden we misschien nu wel een strafschop gekregen", aldus Silva.

Brazilië heeft net als Mexico vier punten uit twee duels. Kroatië en Kameroen treffen elkaar woensdagnacht in Manaus. "Ik denk dat we beter speelden dan tegen Kroatië. We worden steeds iets beter. We hebben nu een grote stap gezet. Omdat we niet winnen, zullen er vast nog twijfels zijn. Maar als team hebben we goed gepresteerd", besluit de mandekker van Paris Saint-Germain.

Grote pleinen Utrecht vuilvrij met oog op Oranjefans

In Utrecht stinkt het vanavond wat minder. De gemeente Utrecht geeft aan dat de grote pleinen, waar vanavond veel Oranjefans worden verwacht, in de stad vrijgemaakt zijn van afval. In Amsterdam en Groningen hebben bewoners en fans minder geluk, want daar blijft de troep gewoon liggen.

In de hoofdstad wordt het vuilnis enkel opgehaald wanneer dit de doorgang belemmert, of er een verhoogd risico ontstaat op ongelukken. Op de Groninger Vismarkt is wel opgeruimd, na de wekelijkse dinsdagmarkt. "Dat was voor de staking al afgesproken", aldus een woordvoerder. Hij noemt de vuilnisophoping inmiddels 'goed zichtbaar'. "Maar we hebben niet de indruk dat het tot gevaarlijke situaties leidt."

Het afval in de drie genoemde steden wordt sinds maandag niet meer opgehaald. De vuilophalers staken uit protest over het uitblijven van een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Ze willen dit jaar een loonsverhoging zien van drie procent, en over 2013 eist men met terugwerkende kracht een verhoging van tweeënhalf procent. Donderdagochtend gaan de vuilophalers desondanks weer aan het werk.

Man gooit bal gevuld met drugs naar gevangenis

Een man heeft in de Amerikaanse staat Michigan geprobeerd een bal gevuld met drugs en mobiele telefoons op de binnenplaats van een gevangenis te werpen. Dat hebben lokale autoriteiten dinsdag gezegd. De worp was niet ver genoeg en de bal belandde tussen twee hekken.

Na zijn mislukte poging werd de 22-jarige Christen D. Moore opgepakt. Dinsdag werd hij beschuldigd van bezit van verboden middelen. In de bal zaten heroïne, marihuana, tabak en drie mobiele telefoons met opladers.

Dortmund verwacht Gündogan over drie maanden terug

Borussia Dortmund hoopt over drie maanden weer te kunnen beschikken over Ilkay Gündogan. De middenvelder heeft deze week een operatie ondergaan aan een wervel in zijn rug, meldt de Duitse club. De 23-jarige Gündogan staat al sinds half augustus aan de kant.

De Duitser, die door zijn blessure het WK in Brazilië mist, is niet de eerste speler van Dortmund die het begin van het nieuwe seizoen mist. Marco Reus is er drie maanden uit vanwege een enkelblessure, die hij opliep in een oefeninterland van Duitsland tegen Armenië.

Wiggins geeft op in Zwitserland na valpartij

Bradley Wiggins is woensdag niet meer van start gegaan in de Ronde van Zwitserland. De kopman van Team Sky kwam in de rit van dinsdag ten val. "Hij kampt met schaafwonden en blauwe plekken op zijn rechterbeen", laat ploegarts Steve Baynes weten. "Dat beperkt hem in zijn bewegingsvrijheid. Hij moet worden behandeld."

Wiggins hoopt weer fit te zijn voor het Brits kampioenschap tijdrijden volgende week donderdag in Monmouthshire. Door zijn troebele verstandhouding met teamgenoot Chris Froome rekent de 34-jarige Brit niet op deelname aan de Tour de France, die een week later begint. Hij won la Grande Boucle nog in 2012.

In het klassement in Zwitserland stond Wiggins 99e op bijna een kwartier van leider Tony Martin. "Ik had deze week al last van een infectie", vertelt Wiggins. "Daardoor ben ik iets teruggeworpen en kon ik al niet op mijn beste niveau presteren."

Hells Angels kopen pand in centrum Kerkrade

De Hells Angels kopen een pand in het centrum van Kerkrade. Het gaat om een voormalig restaurant op de Markt in de Limburgse stad, zegt de eigenaar van het pand woensdag tegen L1. De gemeente beraadt zich nog op een reactie.

De verkoper is Joep J., die verdacht wordt van vastgoedfraude. Hij heeft naar eigen zeggen een mondelinge overeenkomst met de motorclub bereikt voor de verkoop van het pand voor 750.000 euro. De Hells Angels hebben de sleutel al gekregen. Wanneer de motorclub het pand betrekt en wat de leden ermee van plan zijn is niet bekend.

De gemeente plaatste eerder deze maand nog extra camera's op de Markt omdat café-eigenaren door Hells Angels waren geïntimideerd.

Ajax strikt Kroatisch talent Muric

Ajax heeft overeenstemming bereikt met het Kroatische toptalent Robert Muric. De 18-jarige aanvaller komt over van Dinamo Zagreb en tekent een contract voor vier seizoenen, meldt de Amsterdamse club woensdag. Er moet nog wel een aantal formaliteiten worden vervuld voordat Muric speelgerechtigd is.

Muric ligt al enige tijd overhoop met Dinamo. De jeugdinternational claimt dat hij deze zomer transfervrij is, terwijl de club volhoudt dat hij nog een verbintenis voor een jaar heeft. Of de kampioen van Kroatië zich neerlegt bij de overgang, is niet duidelijk.

Ajax troeft met het vastleggen van Muric tal van Europese clubs af. De vleugelspeler kwam nog niet in actie in het eerste elftal van Dinamo.

Joyrider (16) aangehouden na 'wilde achtervolging'

De politie heeft woensdagochtend een jongen van 16 uit Loenen aan de Vecht aangehouden na een wilde achtervolging in een auto. De achtervolging begon op de A2 bij Breukelen, waar een agent bij een tankstation rond 04.30 uur zag dat de kentekenplaten van het voertuig van de jongen waren vastgetapet.

Toen de jongen de agent zag ging hij ervandoor. Volgens de politie werden hoge snelheden gehaald bij de achtervolging. De jonge automobilist reed zich uiteindelijk klem in een brandgang aan de Wilhelminaweg in zijn woonplaats, waarop hij te voet verder vluchtte.

De jongen werd even later aangehouden in zijn woning. De politie heeft tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor benzinediefstal, valse kentekenplaten en rijden zonder rijbewijs.

Sterk Nederlands team op EK atletiek landenteams

Nederland zal met een sterk team gaan verschijnen op het Europees kampioenschap atletiek voor landenteams. Deze titelstrijd wordt dit weekend in het Duitse Braunschweig georganiseerd. Er zal op veertig onderdelen gestreden gaan worden.

Het is voor het eerst dat Nederland in de super league uitkomt. Oranje promoveerde vorig jaar in de Ierse hoofdstad Dublin en heeft voor dit jaar handhaving op het hoogste niveau ten doel gesteld. De onderste drie teams degraderen naar de first league.

Onder meer Dafne Schippers (200 meter en estafette), Churandy Martina (200 meter en estafette), Ignisious Gaisah (verspringen), Thijmen Kupers (800 meter) en Sifan Hassan (3000 meter) moeten ervoor zorgen dat het doel behaald wordt.

Djokovic als eerste geplaatst op Wimbledon

Novak Djokovic is als eerste geplaatst voor Wimbledon. De Servische mondiale nummer twee wordt hoger ingeschaald dan wereldranglijstaanvoerder Rafael Nadal, maakte het grandslamtoernooi woensdag bekend. Titelverdediger Andy Murray is als derde geplaatst, voor de Zwitsers Roger Federer en Stanislas Wawrinka.

Wimbledon, dat maandag begint, bepaalt de hiërarchie voor een groot deel op basis van de prestaties op grastoernooien de laatste twaalf maanden. Bij de vrouwen gelden die criteria niet. Daar wordt de wereldranglijst wel gevolgd. Serena Williams is als eerste geplaatst, voor Na Li, Simona Halep, Agnieszka Radwanska en Maria Sharapova.

Mansveld bekijkt strengere eisen plastic fles

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) gaat kijken of ze aanvullende afspraken kan maken met gemeenten en bedrijven over het tegengaan van zwerfafval en om te bewerkstelligen dat er meer wordt gerecycled. Dat zei de bewindsvrouw woensdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de wens van haar partijgenote en Kamerlid Yasemin Çegerek. Die spoorde Mansveld aan de ambitie flink op te schroeven. Zij wees erop dat in Canada plastic flessen al voor honderd procent bestaan uit gerecycled plastic. In Nederland ligt dat percentage veel lager. "We worden ingehaald door de ontwikkelingen", zei ze. Mansveld moet afspraken maken zodat dit percentage in Nederland ook omhooggaat.

Mansveld zegde dat toe om daarover in gesprek te gaan met het bedrijfsleven en de gemeenten. Maar afspraken alleen zijn niet genoeg als het gaat om het bevorderen van duurzaamheid. Er moet ook een cultuurverandering komen. "Het laaghangend fruit is geplukt", zei de bewindsvrouw. "Het gaat erom het gedrag van het individu te veranderen."

Tijdens het debat bleek verder dat een meerderheid Mansvelds besluit steunt om het afschaffen van het statiegeld een jaar uit te stellen, omdat supermarkten nog niet al hun toezeggingen zijn nagekomen. Ook regeringspartij VVD - fervent voorstander van het afschaffen van het statiegeld - steunde dat besluit. De partij gaat er wel van uit dat het statiegeld per 2016 alsnog wordt afgeschaft.

Dijsselbloem legt bal salarissen ABN bij Kamer

De Tweede Kamer moet bepalen of ze kan leven met de salarisverhoging van twintig procent bij ABN AMRO. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag gezegd.

"Ik heb net een nieuwe wet ingediend die met de Kamer zal worden besproken, en dan zal de Kamer aangeven of ze dit een goede en passende vertaling vindt", zei Dijsselbloem in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Dat er enige compensatie in het vaste salaris zou plaatsvinden was te verwachten."

Dijsselbloem wil de bonussen bij banken verlagen tot maximaal twintig procent van het vaste salaris. In reactie op dat plan geeft ABN Amro, dat in staatshanden is, zo'n honderd managers net onder de raad van bestuur een salarisverhoging van twintig procent, zo werd woensdag bekend. Volgens topman Gerrit Zalm is dat nodig om te voorkomen dat talent wordt weggekocht.

Dijsselbloem wijst erop dat het hem er vooral om gaat dat bankiers niet met hoge bonussen worden aangemoedigd onverantwoorde risico's te nemen. "De bonussen bij deze bank konden vroeger honderd procent zijn, dus we maken nog steeds veel winst."

Zaakwaarnemer Kelderman praat met andere ploegen

Het nieuws dat Belkin de stekker trekt uit de sponsoring van de wielerploeg is ook bij Wilco Kelderman hard aangekomen. Zijn zaakwaarnemer Rik van Dongen reist deze week naar de Ronde van Zwitserland om te interesse van andere ploegen in de jonge Nederlander te polsen.

Van Dongen zegt in de Gelderlander dat de eerste voorkeur van Kelderman nog steeds uitgaat naar blijven bij de huidige Belkin-formatie. Hij wil spoedig met teambaas Richard Plugge om tafel. "Ik hoorde het nieuws van het stoppen van Belkin ook pas dinsdagmorgen. We willen in ieder geval zo snel mogelijk helderheid. Je kunt zeggen dat Wilco over twee maanden nog altijd 'hot' is, maar hij behoort tot de renners die een sleutelpositie innemen in het format van een ploeg. Wilco is geen 'oktober-postje' voor die teams."

De 23-jarige Kelderman heeft de afgelopen maanden veel reclame voor zichzelf gemaakt. De jonge Nederlander eindigde als zevende in de Giro d'Italia waarin hij zich meermalen goed heeft laten zien. Afgelopen week in de sterk bezette Critérium du Dauphiné zelfs vierde. Onder meer Orica-GreenEdge, Sky en BMC hebben hun belangstelling voor de coureur al getoond.

Wilders: verbreek betrekkingen met Saudi-Arabië

Nederland moet de diplomatieke betrekkingen verbreken met landen als Saudi-Arabië en Qatar, omdat die verantwoordelijk zijn voor het financieren van terrorisme. Dat stelt PVV-leider Geert Wilders in een woensdag gepresenteerd tienpuntenplan tegen 'islamterreur'.

Jihadreizigers die vertrekken naar Syrië, Irak of elders moeten de Nederlandse nationaliteit verliezen en als ze terugkeren worden opgesloten, zegt Wilders. Moskeeën, scholen en andere organisaties die Syriëgangers steunen moeten worden gesloten. Verder pleit Wilders opnieuw voor een immigratiestop uit islamitische landen en de herinvoering van grenscontroles.

"Terroristen die dood en verderf zaaien in Syrië en Irak mogen nooit de kans krijgen om in Nederland hetzelfde te doen. Deze islamitische misdadigers zijn een gevaar voor onze samenleving. Dit kwaad moet keihard worden aangepakt", zegt Wilders.

Het punt over de betrekkingen tussen Nederland en Saudi-Arabië is opvallend, omdat die ernstig zijn bekoeld vanwege een de anti-islamstickers die Wilders heeft verspreid. Nederlandse bedrijven zeggen dat ze worden geboycot.

Hoes handelde rechtmatig met sluiting Easy Going

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft rechtmatig gehandeld toen hij in 2012 coffeeshop Easy Going voor de duur van een maand sloot. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State (RvS).

De coffeeshop leefde de regels rond de inmiddels afgeschafte wietpas niet na. Eigenaar Marc Josemans weigerde tot twee maal toe om buitenlanders de toegang tot zijn shop te ontzeggen terwijl hij dat volgens het zogenoemde ingezetenencriterium wel verplicht was. Josemans was van mening dat de overheid hem met die maatregel dwong om te discrimineren.

De RvS stelt dat Hoes het ingezetenencriterium, waarbij alleen Nederlanders ouder dan 18 jaar toegang krijgen tot een coffeeshop, mag handhaven om daarmee drugstoerisme te voorkomen en de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. "De burgemeester dient daarmee een legitiem doel dat niet met andere, minder ingrijpende middelen kan worden bereikt."

Staatsraad advocaat-generaal Leen Keus was in december bovendien al tot de conclusie gekomen dat het weren van buitenlanders uit coffeeshops niet in strijd is met de wet, het internationale recht en het Europese recht, aldus de raad. Daarnaast is de bevoegdheid van een burgemeester om een coffeeshop te sluiten opgenomen in de Opiumwet, stelt de RvS.

Met het oordeel van de Raad van State wordt een uitspraak van de rechtbank in Maastricht vorig jaar april van tafel geveegd. Die bepaalde het tegenovergestelde, Hoes had de deuren van Easy Going niet mogen sluiten. Hij had bij zijn besluit moeten aantonen waarom andere, minder vergaande maatregelen niet mogelijk waren.

De raad publiceerde ook een uitspraak over coffeeshop de Toermalijn in Tilburg. Daar deed zich een vergelijkbare situatie voor als in Maastricht. De coffeeshop had de regels overtreden door softdrugs te verkopen aan buitenlandse toeristen. Burgemeester Peter Noordanus besloot daarop de shop voor een dag te sluiten waarna de Toermalijn naar de rechter stapte. De bestuursrechter in Breda oordeelde in januari vorig jaar dat de sluiting rechtmatig was en de RvS stelt woensdag dat die uitspraak 'niet voor vernietiging in aanmerking komt'.

[upd] Grote brand in centrum Leeuwarden

In het centrum van Leeuwarden woedt momenteel een grote brand. De eerste melding van de brand aan het Ruiterskwartier kwam iets na twaalven binnen bij de hulpdiensten.

De brand wordt met man en macht bestreden. Meer informatie ontbreekt op dit moment, onduidelijk is ook bij welke zaak waar de brand is ontstaan. Er komt veel rook vrij. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Nog geen jaar geleden woedde er ook een enorme brand in het centrum van de Friese hoofdstad. Daarbij viel één dode, en werden vijf winkels en elf appartementen verwoest.

Update 13:15 uur: De brand is volgens Omrop Fryslân onder controle. Er is niemand gewond raakt. Het vuur woedde op de bovenverdieping van sushirestaurant Kyo.

Om 12:54 uur werd nog een NL-Alert verstuurd, waarin omwonenden nogmaals werd gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. Op dat moment was er van de brand echter weinig meer te zien.

'Syrische luchtaanvallen op vluchtelingen'

Het Syrische leger heeft met gevechtshelikopters vluchtelingen die zich ophielden bij het dorp Sharaja, bij de grens met Jordanië, aangevallen. Dat hebben activisten woensdag gezegd. Zeker zeven mensen zouden zijn omgekomen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er twaalf slachtoffers gevallen, onder wie negen kinderen en tieners. De Lokale Coördinatiecomités houden het op zeven doden, onder wie vier kinderen.

Al maanden leveren het Syrische leger en de rebellen slag in de Syrische provincie Daraa, die grenst aan Jordanië.

Fifa 15 Legends alleen voor Xbox

Het onderdeel Legends van Fifa 15 is exclusief voor Xbox 360 en Xbox One. Dat is zojuist bevestigd door een woordvoerder van EA. Fifa Ultimate Teammode 15 is, voor zover hij wist te vertellen, wel voor alle platformen.

Het gerucht dat Legends alleen voor Xbox-bezitters zou zijn is ontstaan bij het zien van de hoesjes voor de Xbox-versies. Daar staat op dat Legends exclusief is. Onderstaand filmpje is naar aanleiding daarvan gemaakt. Net is dus de bevestiging vanuit EA gekomen dat dit helaas op waarheid berust.

De Legends-modus van Fifa 14 heeft onder andere Gullit, Bergkamp, Kluivert en Rijkaard.

 

box 360

box 1

CBR nam minder rijexamens af

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft vorig jaar minder examens afgenomen dan een jaar eerder. Door 'nieuwe regelgeving en economische omstandigheden' daalde het aantal examens van 1,4 naar 1,3 miljoen. Dat staat in het woensdag gepubliceerde jaarverslag van het CBR.

Het aantal theorie-examens daalde met zo'n tachtigduizend tot 570.000. De daling werd volgens het CBR veroorzaakt door een daling van het aantal motorexamens. De leeftijd om direct op te mogen voor de zwaarste motor ging omhoog van 21 naar 24 jaar, waardoor het aantal examens halveerde.

Het CBR nam bijna 622.000 praktijkexamens en toetsen af, ruim 33.000 minder. Ook bij de praktijkexamens was de daling het gevolg van een lager aantal motorexamens.

De proef 2toDrive, waarbij jongeren van 17 jaar hun rijbewijs kunnen halen, zorgde nog wel voor en lichte stijging van het aantal examens voor de personenauto. Vorig jaar deden 63.000 17-jarigen rijexamen, ruim een verdubbeling van de dertigduizend van een jaar eerder.

Capello: "We begonnen erg nerveus"

Rusland startte het WK vannacht met een gelijkspel tegen Zuid-Korea (1-1). Bondscoach Fabio Capello vond dat zijn ploeg zich goed herstelde na een fout van doelman Igor Akinfeev. De Russische doelman liet een afstandsschot van Lee Keun-ho knullig uit zijn handen glippen. Zes minuten later bepaalde Aleksandr Kerzhakov de eindstand op 1-1.

"Ik ben blij met het resultaat, maar ik vind het erg jammer dat we niet hebben gewonnen. Het team reageerde geweldig na de openingstreffer", reageerde Capello na afloop volgens het ANP. Over de beginfase was de Italiaanse oefenmeester echter niet helemaal tevreden. "De spelers begonnen erg nerveus aan de wedstrijd. Later groeiden we in het duel en dat vind ik zelf belangrijk."

In dezelfde poule maakte België dinsdagavond een achterstand tegen Algerije goed: 2-1. Komende zondag staan de Belgen en de Russen tegenover elkaar in Rio de Janeiro. In de laatste speelronde ontmoet Rusland nog Algerije.

PEC Zwolle haalt keeper Boy de Jong

PEC Zwolle neemt keeper Boy de Jong transfervrij over van Feyenoord. De 20-jarige doelman heeft een contract getekend voor twee seizoenen, meldt de club woensdag. Afgelopen seizoen werd De Jong verhuurd aan Excelsior, maar kwam niet in actie in de Jupiler League. Bij Zwolle wordt hij derde doelman achter Diederik Boer en Kevin Begois.

"Hij is een talentvolle keeper, die de afgelopen jaren in diverse Nederlandse jeugdelftallen heeft gespeeld", laat Technisch directeur Gerard Nijkamp weten op de clubsite. "Hij heeft bij Feyenoord een goede opleiding doorlopen en hij krijgt bij Zwolle de kans om een volgende stap in zijn carrière te zetten."

Kroatië met fitte Modric tegen Kameroen

Kroatië kan vannacht in zijn tweede groepswedstrijd op het WK tegen Kameroen rekenen op Luka Modric. De spelmaker had na een trap in het openingsduel tegen Brazilië last van zijn voet, maar is helemaal hersteld. Hij trainde maandag en dinsdag zonder problemen mee, liet bondscoach Niko Kovac weten.

De Kroaten kunnen in Manaus ook beschikken over Mario Mandzukic, die de eerste wedstrijd miste vanwege een schorsing. Zowel Kroatië (3-1 tegen Brazilië) als Kameroen (1-0 tegen Mexico) begon het toernooi met een nederlaag. Het land dat vannacht weer verliest, is uitgeschakeld voor een plek in de achtste finale.

PvdA hekelt salarisverhoging ABN-top

De salarisverhoging voor topmanagers van ABN AMRO is onwenselijk. Dat vindt de regeringspartij PvdA. De Kamerleden Henk Nijboer en John Kerstens hebben minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in schriftelijke Kamervragen donderdag om opheldering gevraagd.

De politici willen onder meer weten of het besluit om de salarissen te verhogen aan Dijsselbloem is voorgelegd. De staat is nog steeds eigenaar van de bank. Ook vragen zij hem hoe dit besluit zich verhoudt tot zijn eerdere oproep aan de Nederlandse banken om de beloningen van hun personeel te matigen.

Ook willen ze weten wat de minister van de salarisverhoging vindt. "Bent u het met de PvdA eens dat de salarisverhoging van ABN AMRO een onwenselijk signaal is en dat topbankiers meer dan genoeg verdienen?"

Dijsselbloem moet verder antwoord geven op de vraag hoe hoog de salarissen zijn in vergelijking met de lonen die managers van ING, Rabobank en SNS krijgen. De PvdA vindt dat de salarissen die in de top worden uitbetaald gelijke tred moeten houden met de loonstijging voor medewerkers die onder de cao vallen. Ook moet er in de financiële sector een 'normalisering van salarissen' plaatsvinden, aldus de sociaaldemocraten.

ABN AMRO maakte woensdag bekend dat de hoogste managers een salarisverhoging van twintig procent krijgen, omdat ze vanaf volgend jaar waarschijnlijk niet langer kunnen rekenen op een stevige bonus. De verhoging is bedoeld voor honderd managers net onder de raad van bestuur.

Man (23) bezwangert stiefdochter (14)

In het Nieuw-Zeelandse Wairarapa diende deze week een wel heel opmerkelijk rechtszaak. Een 23-jarige man heeft namelijk zijn 14-jarige stiefdochter zwanger gemaakt. Dat terwijl de beste man juist bezig was samen met zijn vriendin, de moeder van het meisje, een kind te krijgen.

De Kiwi raakte in april 2011 bevriend met het toen elfjarige meisje en haar moeder. Uiteindelijk kreeg hij een seksrelatie met de moeder van het kind. Twee jaar later besloot hij bij moeder en dochter in te trekken.

De jongeman en zijn vriendin besloten zelf ook een gezamenlijk kind te verwekken, en gingen in de slaapkamer aan de slag. Zijn gedachten gingen tijdens de vrijpartijen echter uit naar de minderjarige dochter van zijn vriendin, op wie hij inmiddels verliefd was geworden.

Het meisje bleek echter ook verliefd op haar nog jonge stiefvader, zodat ook tussen hen iets moois opbloeide. Het duurde dan ook niet lang, of het jonge stel werd hevig zoenend in bed aangetroffen. Desondanks ging er nog geen belletje rinkelen.

Pas toen het meisje eenmaal veertien lentes was, bleek zij zwanger te zijn van een jongetje. Omdat de stiefvader ontkende haar te hebben bezwangerd, besloot de politie een dna-test af te leggen. En inderdaad, de man bleek de vader te zijn van zijn eigen stiefkleinzoon.

De man heeft bekend seks te hebben gehad met zijn stiefdochter en verliefd op haar te zijn. Ook gaf hij toe een surrogaatkind te willen verwekken voor de moeder van het meisje. De rechter streek dan ook over zijn hart, en legde de jongeman slechts een jaar thuisdetentie op.

Rafael van der Vaart wil graag trouwen met Sabia

Rafael van der Vaart ziet het erg zitten om in het huwelijksbootje te stappen met Sabia Engizek. "Sabia is de vrouw van mijn leven. Ik sluit niet uit dat we gaan trouwen", zegt de voetballer, die sinds vorig jaar april samen is met Engizek, in Story.

De 31-jarige Van der Vaart, die sinds eind vorig jaar is gescheiden van Sylvie Meis, heeft nog geen aanzoek gepland. "Zoiets moet spontaan komen, juist op een moment dat Sabia het niet verwacht." Engizek weet wel al wat ze gaat antwoorden als de voetballer op zijn knieën gaat. "Als Rafael mij ten huwelijk zou vragen, zou ik ja roepen. Een trouwring zou de kers op de taart zijn, maar we hebben geen haast."

Engizek, die vorig jaar een miskraam kreeg, vindt het belangrijker dat de twee vooral genieten van elkaar. "Wat wij samen hebben, is heel bijzonder. Dat wil ik voor altijd zo houden", zegt de voetbalvrouw, die al drie kinderen heeft. "Ik wil echt de rest van mijn leven bij Rafael blijven."

Van der Vaart, die door een blessure het WK voetbal mist, komt door het missen van het toernooi erg toe aan Engizek. "Het is goed dat we nu samen de tijd hebben om bij te komen van de vele heftige gebeurtenissen." De voetbalvrouw wil ook graag weer proberen zwanger te raken. "Een baby van ons samen is meer dan welkom."

Almeerse opnieuw vast voor moord op Amsterdammer

Een 54-jarige vrouw uit Almere is dinsdag aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een Amsterdammer in 2011, meldt de politie woensdag. Vorige week werd in de zaak al een 69-jarige Almeerder aangehouden. De twee zaten drie jaar geleden ook al een halfjaar vast voor de moord.

Het slachtoffer, een 45-jarige Hindoestaan uit Amsterdam-Zuidoost, werd drie jaar geleden dood gevonden in het water van de Weespertrekvaart. Het lichaam lag toen al een paar dagen in het water.

Twee vrienden hadden een paar dagen voor de vondst gezien hoe een man en vrouw een lichaam in de trekvaart duwden en belden de politie. Duikers vonden toen alleen een doek met allerlei spullen. Vier dagen later werd dus toch een lichaam aangetroffen.

VS speuren naar informatie over ISIS

De CIA en andere inlichtingendiensten speuren naar informatie over de soennitische extremistische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS). De diensten trachten erachter te komen hoe de organisatie is opgebouwd, wie sleutelposities bekleden en waar zij zich ophouden. Washington hoopt mogelijk met behulp van deze informatie ISIS met bombardementen, droneaanvallen of speciale operaties schade toe te brengen, nu een grootschalig militair grondoffensief uitgesloten lijkt te zijn.

De zoekactie is onderdeel van een grotere informatieoorlog tussen de VS en de extremistische beweging. Hoewel ISIS een sterke aanwezigheid heeft op jihadistische websites en sociale media, doet de organisatie haar best om haar leden, verblijfplaatsen en activiteiten in nevelen te hullen. De leider van de rebellengroep, Abu Bakr al-Baghdadi, is een oude bekende van de VS. Hij bracht vier jaar door in een Amerikaanse militaire gevangenis in Zuid-Irak. Verdere informatie over de beweging en zijn leiders is schaars.

Toch hebben de VS de afgelopen jaren ISIS nauwlettend in de gaten gehouden en wordt nu een inhaalslag gemaakt om de ontbrekende puzzelstukjes over het terreurnetwerk op tafel te krijgen. Inlichtingendiensten bestuderen documenten en gegevens die zijn aangeleverd door collega's uit Jordanië, Saudi-Arabië, Turkije en andere landen. Ook gaan de VS door data heen van hun eigen bronnen ter plaatse en informatie afkomstig van satellieten, drones en afgetapte communicatie. Er worden dossiers opgesteld van rebellenleiders en alle informatie over troepenbewegingen, communicatie en samenwerking met andere groeperingen wordt onder de loep genomen.

Ruim een jaar geleden zette het Contraterrorismecentrum van de CIA meer mensen op een project waarbij aan Al-Qaida gelieerde strijders in Syrië en Irak worden opgespoord en in de gaten gehouden. Volgens ingewijden wordt hier de laatste tijd nog meer werk in gestoken, hoewel zij geen details wilden geven. Wel merkten zij op dat de rebellen kosten noch moeite sparen om hun communicatie verborgen te houden en te voorkomen afgeluisterd te worden. De CIA zegt inmiddels 'best veel' te weten over ISIS en zijn sleutelfiguren, hoewel ook zij verrast werden door de snelle opmars van rebellen in Noord-Irak.

Het gebrek aan informatie over ISIS is een obstakel voor de VS om bombardementen of andere aanvallen in Irak uit te voeren. Pas zodra er een helder beeld is van wie de leiders zijn en waar zij zich ophouden kunnen eventueel speciale operaties worden ondernomen. Momenteel worstelt president Barack Obama nog met de vraag of luchtaanvallen moeten worden ingezet of niet. Hij zinspeelde eerder op de mogelijkheid om drones in te zetten tegen ISIS, maar lijkt zich momenteel op andere tactieken te willen richten. Woensdag bespreekt het staatshoofd de verslechterende veiligheidssituatie in Irak met leiders van het Congres.

Obama maant ook de Iraakse premier Nouri al-Maliki tot actie in het land. Volgens de VS is de onrust deels te wijten aan het feit dat Al-Maliki louter sjiieten op politieke topposities heeft benoemd en de soennitische minderheid volledig uitsluit van politieke deelname. Hierdoor voelen soennieten zich gediscrimineerd en behandeld als tweederangsburgers, dat bij sommigen zelfs tot sympathie voor de ISIS-rebellen heeft geleid. Obama en andere staatshoofden roepen Al-Maliki op zich serieus in te spannen om eenheid in het land te bereiken.

Dekker pakt Stichting Evangelische Scholen aan

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) gaat ingrijpen bij de Stichting voor Evangelische Scholen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij maakt hierbij voor het eerst gebruik van zijn zogenoemde aanwijzingsbevoegdheid.

Dekker meldde de Kamer in maart dat de Inspectie voor Onderwijs een 'ernstige situatie' had aangetroffen bij de stichting. Het bestuur liet vervolgens weten dat het op zou stappen. Afgesproken werd dat de scholen zouden worden overgedragen aan andere besturen of, als dat niet zou lukken, leerlingen op andere scholen werden geplaatst.

De staatssecretaris meldt de Kamer nu echter dat 'een voortvarende en adequate uitvoering' van die afspraak tot nu toe is uitgebleven. Alleen de school EBS Tamar in Den Haag wordt per 1 augustus overgedragen aan een ander schoolbestuur.

Volgens het bestuur is meer tijd nodig voor het overdragen van de andere scholen. Dekker bood daarop zijn hulp aan, maar die werd afgewezen. Hij voelt zich daarom nu 'genoodzaakt om in te grijpen en het bestuur een aanwijzing te geven'. De staatssecretaris stelt dat de onduidelijke situatie voor veel onrust zorgt bij leerlingen, ouders en personeel.

Volgens de aanwijzing moet het bestuur ervoor zorgen dat de leerlingen van de drie scholen die volgens de inspectie zwak zijn, met ingang van 1 augustus onderwijs kunnen volgen aan een andere school. De andere scholen moeten voor 1 augustus 2015 onder een ander bestuur vallen.

"De inspectie zal zolang de opdracht niet is uitgevoerd de vinger aan de pols blijven houden", meldt Dekker. Houdt het bestuur zich niet aan de aanwijzing dan volgen financiële sancties.

Koeman meteen naar Liverpool met Southampton

Ronald Koeman begint het seizoen met zijn nieuwe club Southampton met een uitwedstrijd tegen Liverpool. De Premier League gaat van start in het weekeinde van 16 en 17 augustus, dat blijkt uit het speelschema dat de Engelse voetbalbond FA woensdag heeft bekendgemaakt. Liverpool eindigde afgelopen seizoen als tweede, Southampton werd verdienstelijk achtste.

Louis van Gaal krijgt in de eerste speelronde met Manchester United bezoek van Swansea City. Bij de club uit Wales spelen onder meer de Nederlanders Jonathan de Guzman en Michel Vorm. Op 6 of 7 december treffen Koeman en Van Gaal elkaar voor het eerst, in Southampton.

Kampioen Manchester City begint met een wedstrijd bij Newcastle United. In de tweede speelronde wacht Liverpool, de eerste topper van het seizoen. De eerste derby tussen Manchester City en Manchester United wordt gespeeld in het eerste weekeinde november.

Eerste speelronde - weekend van 16 augustus

Arsenal - Crystal Palace
Burnley - Chelsea
Leicester City - Everton
Liverpool - Southampton
Manchester United - Swansea City
Newcastle United - Manchester City
Queens Park Rangers - Hull City
Stoke City - Aston Villa
West Bromwich Albion - Sunderland
West Ham United - Tottenham Hotspur

De grootste gamecollectie ooit is verkocht

De grootste gamecollectie ooit is verkocht voor 750.000 dollar. Michael Thomasson, de eigenaar van deze collectie, moest hem wegdoen wegens familieproblemen. Na de verkoop denkt de beste man er nog wel over na om ooit weer te beginnen met verzamelen.

Door de verkoop betaalt de koper nu gemiddeld 68 dollar per game. De collectie staat sinds kort ook officieel in het Guinness Book of Records.

Hier kun je foto's zien van zijn volledige collectie.

Oekraïense troepen leggen wapens neer

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn troepen opgedragen hun wapens neer te leggen. Dat heeft persbureau Interfax woensdag gemeld. De wapenstilstand stelt de pro-Russische separatisten in staat om de strijd te staken of het land te verlaten, aldus het staatshoofd.

Porosjenko noemde het staakt-het-vuren de eerste stap in een vredesplan dat hij heeft opgesteld om het conflict te beëindigen. Porosjenko stelde de wapenstilstand voor na een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

PVV verliest zetels in Peilingwijzer

De PVV heeft sinds de Europese verkiezingen drie Tweede Kamerzetels verloren in de Peilingwijzer. De partij van Geert Wilders staat in de peiling die de NOS elke maand publiceert op twintig zetels, vijf minder dan koplopers D66 en VVD.

In oktober vorig jaar was de PVV in de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde berekent van de vier grote peilingen, met 31 zetels nog de grootste partij. Nu deelt de PVV een derde plek met de SP en het CDA, dat met een langzame opmars bezig lijkt. De christendemocraten hebben nu twee zetels meer dan drie maanden geleden.

Wel staat de PVV nog altijd duidelijk in de plus ten opzichte van de vijftien die de partij er in de Tweede Kamer heeft. "Het is niet zo dat kiezers massaal weglopen de laatste maanden, maar er is wel sprake van een dalende trend", zegt politicoloog Tom Louwerse, maker de Peilingwijzer, tegen de NOS.

Ook 50Plus verliest zetels. De partij is door de ruzie rond fractievoorzitter Norbert Klein gedaald van vijf jaar twee zetels. De PvdA wint er juist drie en komt staat op zestien zetels, nog altijd twintig minder dan nu in de Kamer.

Steeds meer stellen vinden elkaar via internet

Internet is binnen vijftien jaar uitgegroeid tot een populair middel om een partner te vinden. Steeds meer mensen ontmoeten elkaar online. Van de stellen die in de afgelopen vijf jaar zijn gaan samenwonen, heeft ruim dertien procent elkaar gevonden via het wereldwijde web. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de partners die tussen 1998 en 2003 gingen samenwonen had nog minder dan twee procent elkaar via internet ontmoet. Vijf jaar later was dat al bijna tien procent en tussen 2008 en 2013 steeg het aantal verder naar ruim dertien procent. Ongeveer de helft van de mensen hebben elkaar leren kennen via een datingsite, de rest via andere websites.

Hoewel de meeste stellen elkaar nog altijd ontmoeten tijdens het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, loopt die rol volgens het CBS duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging of via de kerk. Het aantal mensen dat een partner vond via werk, school, vrienden of familie is gelijk gebleven.

De online zoektocht naar een partner blijkt vooral een uitkomst voor ouderen en gescheiden mensen. Meer dan 37 procent van de mensen tussen de 50 tot 65 jaar oud die tussen 2008 en 2013 gingen samenwonen, hebben hun geliefde via internet leren kennen. Bij veertigers ligt dit aandeel boven de twintig procent, maar bij mensen jonger dan 30 jaar is dat slechts zes procent.

Mensen die ooit een relatie waarmee ze samenwoonden of een huwelijk zagen stranden, vonden hun huidige partner in 21 procent van de gevallen via internet. Van degenen die nog niet eerder waren gescheiden was dat negen procent.

Opnieuw flinke sprong in woningverkoop

De verkoop van woningen is in mei opnieuw flink gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Na een reuzensprong van bijna 65 procent in april werden vorige maand bijna 44 procent meer woningverkopen geregistreerd. In totaal veranderden ongeveer twaalfduizend woningen van eigenaar, zo meldt het Kadaster woensdag.

Ook in vergelijking met april lag de woningverkoop fors hoger, met een verkoopstijging van zo'n elf procent. Vooral in Utrecht kochten veel Nederlanders vorige maand een nieuw huis. De verkoop steeg daar met meer dan 63 procent op jaarbasis. In de andere provincies werden echter ook veel meer verkopen geregistreerd.

In Zeeland steeg de verkoop van woningen het minst. Toch is ook daar de toename nog altijd flink, met een plus van 17,5 procent. Hoekwoningen waren vorige maand het populairst, maar eigenlijk alle type woningen werden vaker verkocht dan vorig jaar.

Robert De Niro geëerd door New Yorkse Friars Club

Robert De Niro krijgt de Entertainment Icon Award van The Friars Club. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De acteur krijgt de prijs op 7 oktober overhandigd in New York tijdens een avond waar geld wordt opgehaald voor een liefdadigheidsinstelling.

"Hij is de reden dat de term 'groot acteur' bestaat", laat een lid van de club weten in een verklaring. De Niro voelt zich vereerd. "Ik vind het heel mooi om deel uit te maken van een avond waarbij geld wordt opgehaald voor een goed doel. Bedankt, aan wie reik ik een award uit?", grapt de 70-jarige acteur.

De privéclub in New York reikte de prijs vier keer eerder uit. Vorig jaar werd de award overhandigd aan Tom Cruise. Eerder werden Douglas Fairbanks, Cary Grant en Frank Sinatra in het zonnetje gezet. The Friars Club, waarvan de leden vooral bestaan uit komieken en sterren, staat vooral bekend om zijn 'celebrity roasts', waarbij een lid een avond lag door de mangel wordt gehaald.

Geen multiplayer Mario Maker

In een interview met NZgamer zegt Takashi Tezuka, General Manager bij Nintendo, dat Mario Maker geen multiplayer krijgt. Mario Maker komt exclusief naar de WiiU en niet naar handhelds, zoals de 3DS. Verheugden jullie je al op de multiplayer of maakt deze onthulling helemaal niets uit?

Hier een verkorte uitgave van het interview Tezuka, ook wel Ten Ten genoemd:

NZ: “Wat was de reden dat jullie de spelers de mogelijkheid wilde geven om zelf levels te creëren?”
TT: “Er zijn 2 aspecten hier. (Enerzijds) hebben we in mijn ontwikkelaarsteam leden die werkten aan een parkoerseditor op de WiiU-gamepad. Deze leden maakten normaliter nooit parkoers, maar beleefden er zoveel plezier aan dat mij dat een idee gaf. In de tussentijd was ik ook aan het denken om een Mario Paint te maken voor de WiiU-gamepad.

NZ: “Komt er ook een mogelijkheid om vanuit Mario Maker, via YouTube, te kijken naar gemaakte paskoers voordat je ze downloadt?
TT: “Tussen de vele, vele dingen waar wij over nadenken, zitten ook dit soort ideeën. We hebben gewoonweg nog geen beslissing genomen wat we nu echt gaan doen.

NZ: “Nu zien we alleen maar parkoers die gedeeld worden. Komen er nog meer (zaken) naar Mario Maker, of gaat het alleen over het maken en het delen van levels?
TT: “Allereerst wil ik zeggen, dat we denken aan muziek. We hebben nog niet besloten hoe ver wij hiermee willen gaan, maar in ieder geval willen we een eenvoudige manier maken om muziek te creëren. De mensen die werken aan Mario Maker willen heel veel dingen doen met deze tool. Ze beleven er zelf zoveel plezier aan, dat ze aan veel verschillende dingen denken. We hebben eigenlijk zoveel ideeën, dat we het moeilijk vinden een keuze te maken wat er nu écht in het spel komt.

NZ: “Komt er een mogelijkheid tot multiplayer/co-op zoals we dat hebben gezien bij New Super Mario Bros Wii en Wii U? Zo niet, komen er verschillende personages die je kunt kiezen?
TT: “Ja, het lijkt mij leuk om andere personages te gebruiken. Wat betreft multiplayer, ga ik ervan uit dat het waarschijnlijk niet gebeurt. Wat belangrijk is in dit spel is de creëer-functie en daar concentreren wij ons op.

Takashi Tezuka

mm

Van Gendt voert Nederlandse ploeg aan op WK BMX

Twan van Gendt voert de Nederlandse ploeg aan op het WK BMX in Rotterdam. Van Gendt staat momenteel vijfde op de ranking van wielerunie UCI. Met Jelle van Gorkom (11), Martijn Jaspers (13) en Raymon van der Biezen (27) selecteerde bondscoach Bas de Bever nog drie rijders uit de top dertig. Ook Joris Harmsen, Jordy van der Heijden en Ivo van der Putten zijn van de partij.

Bij de vrouwen is Laura Smulders, de huidige nummer drie van de wereld, de belangrijkste blikvanger. De winnares van olympisch brons in Londen krijgt gezelschap van Merle van Benthem en Dana Sprengers. "Het is een brede selectie met kanshebbers op finale- en podiumplaatsen", zegt De Bever woensdag in een verklaring van de KNWU. "Zowel bij de vrouwen als mannen."

Het WK vindt van 23 tot en met 27 juli plaats in Ahoy Rotterdam. De laatste keer dat het toernooi in Nederland werd gehouden was in 2004 in Valkenswaard.

Klinsmann heeft goede hoop voor Altidore

Jürgen Klinsmann heeft goede hoop dat hij op het WK nog kan beschikken over Jozy Altidore. Dat zei de bondscoach van de Amerikanen dinsdag. Altidore viel maandag in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Ghana al na 21 minuten uit met een hamstringblessure. De voormalige spits van AZ verliet per brancard het veld.

Hoewel Klinsmann optimistisch is, lijkt de kans klein dat Altidore zondag al in actie komt tegen Portugal. Mogelijk is hij tegen Duitsland weer van de partij. "We moeten zien hoe hij de komende dagen reageert", vertelt Klinsmann. "We hebben goede hoop dat hij in dit toernooi terugkeert."

Altidore werd tegen Ghana vervangen door Aron Johansson van AZ. Ook Clint Dempsey (gebroken neus) en Matt Besler (spierblessure) kwamen niet ongeschonden uit de strijd, maar zij zijn vermoedelijk gewoon beschikbaar.

Roda JC haalt middenvelders van rivaal MVV

Roda JC heeft drie nieuwe spelers gestrikt. Middenvelders Tom van Hyfte en Nathan Rutjes komen over van de Limburgse rivaal MVV. Nayib Lagouireh verruilt FC Eindhoven voor de club die afgelopen seizoen degradeerde uit de Eredivisie. Alle drie de spelers zijn transfervrij en tekenen een contract voor twee jaar.

"Deze drie spelers stonden al geruime tijd hoog op ons lijstje", laat statutair directeur Wim Collard weten. "Wij zien in hen absolute versterkingen. Van Hyfte heeft de juiste mentaliteit en beschikt daarnaast over een behoorlijk voetballend vermogen. Datzelfde geldt voor Rutjes, die speelt met een geweldige drive en inzet. Lagouireh is een talentvolle rechtsbuiten met snelheid, die een doelpunt kan maken."

De 23-jarige Lagouireh speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord en kwam via Excelsior terecht bij Eindhoven. De Belg speelde tot dusver 83 duels in de Eredivisie en Eerste Divisie. De 30-jarige Rutjes kwam zeven seizoenen uit voor Sparta, voordat hij bij MVV aan de slag ging. In Maastricht was Van Hyfte (28) de laatste twee jaar aanvoerder. Hij werkte daar al samen met René Trost, de nieuwe coach van Roda JC.

Puber neukt 'jongensdroom' (35)

Een 17-jarige jongen uit Ohio is de held van de school. Hij heeft namelijk zijn jongensdroom geneukt. Deze blijkt niemand minder dan Martina Stanley, een 35-jarige milf met vier koters en lerares aan de Elgin High School in Marion County.

De bofkont in kwestie leerde de viervoudige milf kennen toen zij het atletiekteam van de school coachte. Hoewel hij zelf geen les kreeg van Stanley, sloeg de vonk al snel over en kreeg het stel een seksrelatie.

Het had zo mooi kunnen zijn als de puber in kwestie gewoon zijn kop had gehouden. Maar nee, trots schepte hij op bij zijn vrienden over wie hij nou weer aan zijn straffe stroopsoldaat had geregen. Het duurde dan ook niet lang, of Bromsnor kwam het ventje met een bezoekje vereren.

Terwijl de bronstige knaap flink aan de tand werd gevoeld, maakte hij er zelfs grapjes over. Het kereltje vertelde dat hij zich goed voelde en dat de geile juf 'de droom van iedere schooljongen' is.

Maandag toonde de rechter zich opvallend mild tegenover de lekkere lerares. Hij legde haar slechts vijftien dagen cel op. Wel is zij bijgeschreven in het register van zedendelinquenten.

StanleyNice. Vieze verkrachtster, abknallen! (foto: Marion County Sheriff's Office)

Fifa 15 info en releasedatum

Veel marketingfeitjes betreffende Fifa 15 zijn nu bekend. Het spel is grafisch zwaar gepimpt, de gameplay en het gedrag van de bal zijn aangepast. De beleving van het publiek en de spelers is realistischer gemaakt. Fifa 15 komt 26 september uit, maar niet op de WiiU.

Natuurlijk wordt ieder nieuw spel in een reeks aangekondigd als hét exemplaar met ongekende prestaties die nóóit eerder zijn gezien. De voorbeschouwingen duiden erop dat Electronic Arts niet overdrijft. Een kort staatje van de verbeteringen:

  • Meer dan 600 nieuwe emoties voor de spelers, ook voor de bank.
  • Spelers reageren anders, naargelang de positie van hun team in de competitie.
  • Nieuwe tactieken voor je team, zoals Tijdrekken.
  • Een realistische grasmat met dynamische schade, zoals na een sliding, die zichtbaar blijft gedurende de hele wedstrijd.
  • De kleding wordt en blijft ook vies.
  • De bal gedraagt zich meer als een… voetbal. Aannemen wordt dus moeilijker.
  • De stadions zijn nog beter gelijkend op het origineel gemaakt, maar het publiek ook. De liederen die worden gezongen en het gedrag is gebaseerd op de echte fans van het lokale team.
  • Fifa 15 gebruikt voor next-gen de ignite-engine, dezelfde als in Fifa 14, maar deze keer ook voor de pc-versie. Daarnaast heeft pc nu dezelfde features als de PS4 en Xbox One-versies.

fifa 15

In de Fifa Ultimate Teammode (FUT) is er een nieuw onderdeel genaamd Legends. Je kan dan voetballegendes in één team opstellen. Een teruggekeerd onderdeel is de Single Online Match. Hier kun je een match spelen, die niet meetelt voor toernooi of seizoenstatistieken.

Er zijn twee edities: Standard en Ultimate. De Ultimate Teameditie heeft als extra’s onder andere het Adidas All Star-team, vijf paar adidas schoenen en voor sommige platforms 3 juich-animaties. De preorder geeft je 15 Goud-pakketten voor je Fifa dream-team.

Opmerkelijk is dat dit deel niet uitkomt voor de WiiU, maar wel voor de Wii. Er zijn geruchten, dat dit zou liggen aan de tegenvallende verkoop van de WiiU.

Fifa 15 komt uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, Xbox 360, Wii (en géén WiiU), Nintendo 3DS en Windows. Releasedatum 23 september voor Noord-Amerika en 26 september voor Nederland.

Standard Teameditie $59,99 en Ultimate Teameditie $69,99.

Minimum systeemeisen pc:
OS: Windows V/7/8/8.1 -64-bit
CPU: Intel Q6600 Core2 Quad @ 2.4Ghz
RAM: 4GB
Harde schijf ruimte nodig: 15.0 GB
Minimum ondersteunde grafische kaarten: ATI Radeon HD 5770, NVIDIA GTX 650
DirectX: 11.0

logo

Strengere regels voor hobbyjagers

Het kabinet scherpt de regels voor jagers aan. Hobbyjagers die willen schieten op konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten moeten straks toestemming vragen van de provincie. Dat staat in de nieuwe Natuurwet van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), waar Trouw woensdag over schrijft.

Het kleine wild is nu vrij bejaagbaar, maar vanuit de Tweede Kamer klinkt een steeds hardere roep om een eind te maken aan de 'plezierjacht'. Een meerderheid is voorstander van het schrappen van de wildlijst.

Dijksma laat de lijst in stand en denkt dat de nieuwe regels voldoende zekerheid geven op een 'fatsoenlijke en goed gecontroleerde' jacht. De bewindsvrouw houdt met haar nieuwe beleid nadrukkelijk rekening met de wensen van coalitiepartner VVD, die tegen het opheffen van de wildlijst is.

Büttner van Manchester United naar Dinamo Moskou

Alexander Büttner verruilt Manchester United voor Dinamo Moskou. De 25-jarige linksback tekent woensdag een contract voor drie seizoenen in de Russische hoofdstad. Büttner achtte de kans niet groot dat hij op Old Trafford een kans zou krijgen van de nieuwe trainer Louis van Gaal, zegt hij in De Telegraaf.

De voormalig speler van Vitesse ging in de zomer van 2012 bij Manchester aan de slag. Hij speelde in twee seizoenen dertien competitieduels en mocht verder onder meer opdraven in de kwartfinale van de Champions League tegen Bayern München.

"De bondscoach heeft mij bij Oranje nooit de kans gegeven, terwijl ik bij United liefst veertien keer tot 'Man Of The Match' ben uitgeroepen", vertelt Büttner tegen de ochtendkrant. "Maar Van Gaal ziet het kennelijk niet in mij zitten, dus wat dat betreft ga ik precies op het juiste moment weg."

Afgelopen seizoen eindigde Dinamo als vierde in de Russische competitie. Büttner wordt bij zijn nieuwe werkgever onder anderen ploeggenoot van Douglas, die afgelopen jaar overkwam van FC Twente, en oud-PSV'er Balázs Dzsudzsák.

WK Vandaag - woensdag 18 juni

Op dag zeven van het Wereldkampioenschap voetbal komt het Nederlands elftal voor de tweede maal in actie. Na de 1-5 zege op Spanje wacht vandaag Australië. Bij winst kan de volgende ronde vandaag al zeker gesteld worden, al is het dan afwachten op het resultaat van de wedstrijd tussen Spanje en Chili.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 B Australië Nederland Porte Alegre
21.00 B Spanje Chili Rio de Janairo
24.00 A Kameroen Kroatië Manaus

Australië  - Nederland

Vanaf 18.00 uur gaat Oranje in Porte Alegre op zoek naar hun tweede overwinning op dit WK. Na de 1-5 zege op Spanje zijn de verwachtingen in eigen land opgeschroeft, maar we hebben ook in de eerste helft van dat duel kunnen zien dat het allemaal niet vanzelfsprekend gaat bij de spelers. Mede doordat het Nederlands elftal nog nooit van Australië wist te winnen (twee keer gelijkspel, één nederlaag), maakt dat de wedstrijd tegen de Socceroos nog geen gelopen koers is. De Australiërs verloren desondanks wel hun eerste duel met 3-1 van Chili en lijken kwalitatief een stuk minder dan een paar jaar geleden. Als Oranje de lijn van de tweede helft kan voortzetten dan moet een zege, en daarbij vrijwel zekere plaatsing voor de tweede ronde, erin zitten.

Spanje - Chili

De regerend wereldkampioen Spanje zal in de wedstrijd tegen Chili op zoek willen gaan naar eerherstel na de 1-5 nederlaag van afgelopen vrijdag. De Spanjaarden zullen wel moeten, want met oog op plaatsing op de volgende ronde zouden ze de Chilenen wel moeten verslaan. Vier jaar geleden troffen beide landen elkaar ook in de groepsfase en toen wonnen de Spanjaarden met 2-1. Daardoor wisten ze zich te plaatsen voor de tweede ronde en pakten uiteindelijk zelfs de titel. Die nederlaag was één van de acht verliespartijen die Chili al moest slikken tegen Spanje. Winnen lukte nog nooit, maar vorig jaar werd in een oefenduel wel een gelijkspel uit het vuur gesleept; 2-2. 

Kameroen - Kroatië

Voor zowel Kameroen als Kroatië is het vanavond erop of eronder. Beide landen hebben na hun nederlaag in de eerste wedstrijd een overwinning nodig om een kans te houden op plaatsing in de volgende ronde. De Kroaten zullen nog steeds pissig zijn na de arbritrale fouten in hun eerste duel tegen Brazilië, wat hun uiteindelijk hun 1-0 voorsprong kostte. Kameroen had juist het geluk enigzins aan hun zijde; bij tegenstander Mexico werden twee goals onterecht afgekeurd. Desondanks verloren de Afrikanen nog wel hun duel met 1-0. Daarnaast verloren ze ook nog Samuel Eto'o vanwege een rugblessure, die daardoor de rest van de groepsfase moet missen. Op basis van de eerste duel maakt Kroatië de meeste kans op een zege.

Opmerkelijk

Australië is de houder van de grootste zege ooit in een WK kwalificatiereeks. De Australiërs wonnen in 2001 met 31-0 van voetbaldwerg Samoa. In dat duel scoorde Archie Tompson liefst 13 keer, wat ook een record is. Ondanks deze zege wist Australië zich toen niet te plaatsen voor het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan. De Socceroos wonnen wel de kwalificatie in Oceanië, maar moest het in de intercontinentale play-off afleggen tegen Uruguay.

Sinds 2006 komt Australië niet meer uit bij de Oceanische bond, maar heeft het ervoor gekozen om bij de Aziatische bond te gaan spelen. Door meer zwaardere wedstrijden te spelen hopen ze daardoor het voetbal in Australië naar een hoger niveau te tillen.

Samenvatting van de 31-0 zege van de Australiers op Samoa (Bron: YouTube)

Janmaat: "4-3-3 ook geen probleem"

Vandaag speelt Oranje zijn tweede groepsduel op het WK voetbal. Na de 5-1 overwinning op Spanje is het volgens rechtsback Daryl Janmaat geen probleem om zich te richten op het tweede groepsduel, woensdag tegen Australië.

"Dat zou moeilijk zijn geweest wanneer we met 5-1 hadden verloren in plaats van gewonnen", zegt hij in gesprek met NU.nl"Maar we hebben wel onthouden dat we allemaal goed gespeeld hebben. Dat gevoel nemen we mee naar het treffen met Australië. Tegen hen zullen we hetzelfde moeten doen", vervolgt de Feyenoorder.

Of Oranje ook tegen Australië in een 5-3-2-formatie speelt, maakt Janmaat niet veel uit. "Bij Feyenoord speel ik ook vaak in een 4-3-3-systeem. Met vijf verdedigers kan ik meer ten aanval trekken, met vier man achterin zal ik wat meer defensief werk moeten doen. Dat is niet erg, daar kan ik goed mee omgaan."

De kracht van de Australiërs is ook bekend. "Ze zijn erg goed in de omschakeling, daar moeten we voor oppassen", weet Janmaat. "Het is gewoon een hardwerkende ploeg met veel kwaliteiten."

Oranje speelt woensdag in Porto Alegre, waar het een stuk koeler is dan in Salvador. "Het zijn goede omstandigheden om in te voetballen, maar tegen Spanje hielden we het volgens mij ook aardig vol", besluit Janmaat.

Scolari: "Beter dan tegen Kroatië"

Brazilië wist ook in het tweede groepsduel van dit WK niet te overtuigen. Bondscoach Luiz Felipe Scolari zag al wel dat het tegen Mexico beter liep dan tegen Kroatië. Brazilië was de betere ploeg tegen Mexico, maar het net werd niet gevonden. Dit was mede te danken aan enkele formidabele reddingen van doelman Ochoa, de absolute uitblinker van de wedstrijd.

Felipe Scolari, keuzeheer van de Brazilianen, was toch redelijk tevreden na de remise. "Het team heeft het beter gedaan dan tegen Kroatië. We waren op zijn minst tien procent beter dan in het eerste duel. We hebben nog steeds goede kans op de volgende ronde, dus ik ben wel tevreden. Ik heb goede dingen gezien."

"In Brazilië hebben we moeite om de tegenstander een compliment te geven, maar ik moet zeggen dat Mexico vandaag uitstekend was", vervolgt Scolari zijn verhaal.

De bondscoach wilde daarnaast wat druk van de schouders van aanvaller Neymar halen. De sterspeler van de Brazilianen kon zijn stempel niet drukken. "Neymar wint niet in zijn eentje en hij verliest ook niet in zijn eentje. Hij maakt deel uit van het team. Natuurlijk kan hij in deze selectie soms het verschil maken, maar nog altijd is hij onderdeel van het grote geheel."

Aanvaller Fred kende ook een moeilijke wedstrijd tegen de Mexicanen, al had hij dat wel verwacht. "Zeker, want in de Confederations Cup hadden we het ook al lastig. Het was nu wat meer open en beide teams kregen meer kansen. Maar we moeten die keeper van hun echt niet vergeten. Hun keeper heeft enkele wonderen verricht."

'Superprovincie op lange baan'

Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot de superprovincie Noordvleugel. De Volkskrant schrijft woensdag op basis van bronnen rond het kabinet dat het onderwerp op de lange baan wordt geschoven omdat de meningsverschillen te groot zijn.

Ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), en van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) overleggen woensdag met de fractiewoordvoerders van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Het kabinet heeft steun van de laatste twee partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Een dag later staat voor de bewindslieden een nieuw overleg op de agenda met de fractieleiders en premier Mark Rutte. De bronnen van de Volkskrant verwachten dat bij dit overleg geconcludeerd wordt dat het dossier te ingewikkeld is geworden om op korte termijn tot een breed gedragen wetsvoorstel te komen.

De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is afkomstig uit het regeerakkoord, maar kan op weinig draagvlak rekenen in de provincies zelf. De commissarissen van de koning zien niets in het voorstel van Plasterk, dat volgens hen onvoldoende duidelijke maakt waarom die fusie er moet komen.

Plasterk zei zijn voorstel vorige week nog steeds 'heel verstandig' te vinden en zeer aan het project te hechten. Wel gaf hij aan draagvlak 'absoluut cruciaal' te vinden.

Ambtenaren gemeenten leggen werk neer

Medewerkers van gemeenten leggen woensdag tijdens een landelijke actiedag het werk neer. Ze zijn boos dat na ruim een jaar onderhandelen nog steeds geen goede cao-afspraken zijn gemaakt. Om hun eisen kracht bij de zetten, houden ze een manifestatie bij het jaarcongres van hun werkgever de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Hendrik-Ido-Ambacht.

De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014. Ook willen ze afspraken maken over werkgelegenheid en het terugdringen van onzeker werk. Tijdens de gesprekken kwam de VNG niet met concrete verbeteringen, zeggen de bonden.

"Gemeentemedewerkers leveren al jaren aan koopkracht in, terwijl het werk alleen maar zwaarder wordt. Hier moet meer waardering van de werkgever tegenover staan", aldus Bert de Haas, cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV.

Voorafgaand aan de manifestatie legden medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten van Amsterdam, Groningen en Utrecht drie dagen het werk neer. Die zijn verantwoordelijk voor het ophalen van vuil en afval in deze steden en het schoonhouden van de openbare ruimte.

Hoeveel gemeenteambtenaren woensdag naar de manifestatie komen is nog onduidelijk, maar het is niet uitgesloten dat in sommige gemeenten burgers voor dichte loketten staan, zegt de vakbond.

Ambtenaren gemeenten leggen werk neer
Ambtenaren gemeenten leggen werk neer (Foto: ANP)

Pomphouders eisen compensatie bij rechter

Pomphouders in grensstreken eisen compensatie van het kabinet voor het omzetverlies dat ze zeggen te lijden door de hogere accijns op diesel en lpg. Ze bereiden een rechtszaak voor tegen staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD), schrijft het AD woensdag.

BETA, de vereniging van vijfhonderd onafhankelijke tankstationhouders, heeft twee advocatenkantoren in de arm genomen. "Pomphouders aan de grens staat het water aan de lippen. Ze lijden omzet verliezen tot dertig procent", legt BETA-voorzitter Petra van Stijn de gang naar de rechter uit.

De vereniging wil een stichting oprichten waar gedupeerden zich bij kunnen aansluiten. "Via deze stichting kunnen wij met tankstationhouders vervolgens een claim indienen", aldus Van Stijn in de krant.

Over de hoogte van een compensatiebedrag wil de vereniging zich nog niet uitlaten. De belangenclub wijst wel op de honderdduizend euro die pomphouders in de jaren negentig kregen vanwege de invoer van het 'kwartje van Kok'.

Festival Classique: Vermeer, Bach en baby's

De binnenstad van Den Haag staat de komende dagen bol van de klassieke muziek tijdens de achtste editie van Festival Classique. Tot en met zondag kunnen muziekliefhebbers zich laven aan tientallen optredens, waaronder enkele concerten speciaal voor baby's, peuters en kleuters.

Hoogtepunt is traditioneel het Hofvijverconcert, dat dit jaar in het teken staat van de heropening van het Mauritshuis op 27 juni. Musici spelen muziek die is geïnspireerd door drie schilderijen uit de 17e eeuw: De anatomische les van Rembrandt, Meisje met de parel van Vermeer en De stier van Paulus Potter. Het concert wordt vier keer opgevoerd op een drijvend openluchtpodium in de Hofvijver. Op zaterdagavond zendt de AVRO het concert rechtstreeks uit.

Een ander populair onderdeel is 'De Nach van Bach', waarbij deelnemers 'tot diep in de nach' op de klanken van de Duitse componist het Haagse nachtleven in duiken. De zevende editie vorig jaar trok 36.000 bezoekers.

Festival Classique: Vermeer, Bach en baby's
Festival Classique: Vermeer, Bach en baby's (Foto: ANP)

Japanse wet verbiedt ook bezit kinderporno

In Japan is het Hogerhuis woensdag akkoord gegaan met een wet die het bezit van kinderporno verbiedt. Er bestonden al wetten die het maken en verspreiden van kinderporno verbieden, evenals prostitutie van minderjarigen.

Wanneer komende maand de wet in werking treedt, wordt het bezit van kinderporno bestraft met een boete tot 1 miljoen yen (zo'n 7225 euro). Het Japanse Lagerhuis had de wet al goedgekeurd.

De kinderpornowet maakt een uitzondering voor het bezit van seksueel getinte manga, Japanse stripverhalen. Activisten eisten ook een verbod op deze strips, maar producenten vonden een verbod op manga een beperking op het recht van vrije meningsuiting.

Compensatie van Aegon voor woekerpolissen

Aegon biedt honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis compensatie aan. Dat heeft de verzekeraar woensdag bekendgemaakt. De compensatie geldt voor iedereen die van 1989 tot en met 1998 een Koersplanpolis heeft gekocht of een vergelijkbare polis van Spaarbeleg. De hoogte van de compensatie verschilt per persoon.

Stichting Koersplandewegkwijt was op verzoek van Aegon betrokken bij de totstandkoming van de compensatie. "Ik sta hier helemaal achter. We hebben diverse deskundigen dit helemaal laten doorrekenen en daar vertrouw ik 100 procent op. Je kunt niet meer spreken van een woekerpolis. Een betere compensatie zit er niet in", zei voorzitter Godfried Sippel tegen de NOS.

In totaal gaat het om ongeveer 580.000 gedupeerden die nu voor compensatie in aanmerking komen, aldus een woordvoerster van Aegon. Ze wilde niet zeggen hoeveel Aegon gaat betalen. "We financieren het uit bestaande middelen, daar wil ik het bij laten". De afgelopen jaren betaalde Aegon al ruim 800 miljoen euro aan "compensaties en productverbeteringen" voor klanten met een beleggingsverzekering.

Aegon wilde niet concreet zeggen dat de affaire rond woekerpolissen hiermee voor Aegon ten einde is. "Voor ons is het een stap in een continu proces van productverbetering. Dit gaat over Koersplan en elf andere beleggingsverzekeringen".

De Hoge Raad bepaalde in juni vorig jaar dat Aegon afnemers van Koersplan te veel premie liet betalen voor een overlijdensrisicoverzekering. De uitspraak betrof alleen de deelnemers aangesloten bij Stichting Koersplandewegkwijt. Na de uitspraak kondigde Aegon aan te kijken naar compensatie voor niet-aangesloten deelnemers. De huidige premieaanpassing is voor deze groep.

Compensatie van Aegon voor woekerpolissen
Compensatie van Aegon voor woekerpolissen (Foto: ANP)

'Wolf duikt op in Twente'

In een natuurgebied in de buurt van het Twentse Ootmarsum is begin deze maand een wolf gespot. Het dier heeft vrijwel zeker 30 tot 48 uur doorgebracht in het noordoosten van Twente, schrijft De Twentsche Courant Tubantia woensdag. Het roofdier werd voor het laatst in Nederland waargenomen in 1897.

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland kondigden zondag nog aan langs de grens met Duitsland camera's op te hangen om de terugkeer van de wolf in Nederland vast te leggen. Aanleiding voor het project zijn recente waarnemingen van wolven in Nordhorn en Meppen, net over de Duitse grens.

Een wolfexpert zegt in de krant dat het 'zeer aannemelijk' is dat de wolf in Twente is opgedoken. Volgens hem zijn er drie onafhankelijke waarnemingen op verschillende plekken in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen.

Het is niet duidelijk waar het beest nu is. Mogelijk is de wolf inmiddels weer in Duitsland, waar sinds 1999 weer wolven worden waargenomen. In Nederland werd 117 jaar geleden voor het laatst een wolf gezien in het Brabantse Heeze. Vorig jaar werd een dode wolf aangetroffen in Luttelgeest, maar die bleek daar te zijn neergelegd door onbekenden.

Recordaantal doelpunten bij WK

In de eerste ronde van de groepsfase van het WK is een recordaantal doelpunten gevallen. De zestien wedstrijden leverden in totaal 49 doelpunten op, een gemiddelde van 3,06 per duel. Het oude record stond op 46 goals tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Daarbij moet worden vermeld dat pas sinds 1998 in acht poules van vier landen wordt gespeeld.

De meest doelpuntrijke wedstrijd op het WK in Brazilië was het duel tussen Nederland en Spanje (5-1). Vier jaar geleden in Zuid-Afrika werd in de eerste zestien duels slechts 25 keer gescoord.

Het gemiddelde van 3,06 is het hoogste sinds het WK van 1958. In Zweden werd destijds 29 keer gescoord in acht duels, een gemiddelde van 3,63. Vooral de 7-3 overwinning van Frankrijk op Paraguay droeg daaraan bij. Just Fontaine scoorde in dat duel drie van zijn dertien goals op dat WK. Ook dat is nog altijd een record.

Messi geen verdachte meer in belastingzaak

Lionel Messi kan opgelucht ademhalen. De aanklager van de Spaanse justitie heeft de zaak tegen de sterspeler van FC Barcelona wegens vermeende belastingfraude ingetrokken, maakte zijn management dinsdag bekend. Het onderzoek tegen zijn vader Jorge gaat wel door. Die wordt ervan verdacht een bedrag van vier miljoen euro achtergehouden te hebben.

Messi moest zich in september nog verantwoorden voor de rechtbank in Barcelona. De aanklager komt nu tot de conclusie dat de Argentijn geen actieve rol heeft gespeeld in de zaak. "De speler was zich niet bewust van de financiële en zakelijke afspraken die zijn adviseurs hadden gemaakt om zijn inkomen te beheren en om de afdracht aan belastingen te regelen", staat in een verklaring.

De gerechtelijke procedure tegen Messi en zijn vader werd een jaar geleden gestart. De belastingfraude zou zich toespitsen op inkomsten uit portretrechten. Die zouden zijn doorgesluisd naar fictieve bedrijven in belastingparadijzen als Belize en Uruguay om geen belastingen in Spanje af te hoeven dragen.

Van Gaal klaagt over lage dugout

Louis van Gaal heeft geklaagd over de dugouts in Estádio Beira-Rio in Porto Alegre. De bondscoach deed zijn beklag tijdens zijn persconferentie in aanloop naar het duel van woensdag tegen Australië. "Ik kan vanuit de dugout niets zien. We zitten zowat onder de grond."

Bovendien staat er recht voor de Nederlandse bank een cameraman. Van Gaal voelt zich nu verplicht om tijdens de wedstrijd te staan. "En dat terwijl ik een zittende coach ben."

Het is nog niet duidelijk of de FIFA iets met de klachten van de bondscoach gaat doen. "Ik heb mijn best gedaan", aldus Van Gaal. "We zien het woensdag wel."

Gatlin snel op 100 meter in Ostrava

Justin Gatlin heeft dinsdag in het Tsjechische Ostrava de snelste tijd van het seizoen gelopen op de 100 meter. De Amerikaan was bij de World Challenge-wedstrijd veruit de snelste met 9,86. Gatlin was daarmee een honderdste sneller dan vorige maand in Beijing. Met 10,08 eindigde zijn landgenoot Mike Rodgers op de tweede plaats. Kim Collins werd derde in 10,12.

Gatlin was in Ostrava de vervanger van Usain Bolt. De olympisch en wereldkampioen meldde zich af voor Ostrava en de Diamond League-wedstrijd in Parijs op 5 juli vanwege een trainingsachterstand na een voetblessure.

Op de 800 meter bij de vrouwen haalden Sifan Hassan en Sanne Verstegen het podium niet. Hassan werd vijfde in 1.59,95, Verstegen noteerde met 2.00,70 de zevende tijd. De winst ging met 1.59,27 naar Winnie Nanyondo uit Oeganda.

Thé Lau in emotioneel afscheidsconcert

Thé Lau nam dinsdagavond met een beladen concert afscheid van zijn Nederlandse publiek. De 61-jarige zanger en frontman van The Scene heeft keelkanker en niet lang meer te leven. Hoewel Lau in de uitverkochte Heineken Music Hall met geen woord repte over zijn ziekte, dreunde zijn afscheid door in elke noot.

Lau trapte zijn laatste concert op Nederlandse bodem af met de nummers Slapen en De Dood van de onlangs verschenen plaat Platina Blues. Teksten als 'de dood maakt jacht op mij' en 'ik kan niet wachten op wat me wacht' winden er geen doekjes om. Ondanks het zware begin zette Lau met zijn band een gebalanceerde show neer. Zo zorgden liedjes als Samen en Maan voor minder beladen momenten.

"Ik ben de laatste tijd overladen met hartverwarmende reacties", zei Lau, die in april bekendmaakte te zijn uitbehandeld. "Af en toe heb ik ook wat traantjes weg moeten pinken." Dat gebeurde onder meer op Pinkpop, waar The Scene begin deze maand voor het eerst en meteen voor het laatst optrad. Zo'n zelfde situatie deed zich dinsdag voor in de Heineken Music Hall. "Ik vind het hier tof", verkondigde Lau tot vermaak van het publiek. "Ons debuut in de HMH. Toch jammer dat het meteen de laatste keer is, maar wie weet."

Het moment kenmerkte de emotionele achtbaan waarin Lau zijn publiek liet stappen. Zo grapte de zanger meermaals met gastartiest Tom Barman, frontman van de Vlaamse band dEUS, over het wereldkampioenschap voetbal. Nummers als de toegift Rigoureus - dat begint met de regels 'de klok zegt tik tik, tikt al mijn uren weg, voor wie wacht komt alles steeds te laat' - zorgden daarentegen voor kippenvel bij menig concertbezoeker.

Voor Lau zelf hebben zijn teksten geen andere betekenis gekregen, vertelde hij eerder. "Mijn nummers hebben altijd al een bepaalde lading gehad. Maar ik kan me wel voorstellen dat het publiek nu een andere boodschap aan bepaalde teksten hangt."

Dat gebeurde dinsdag, net als op Pinkpop, onder meer met Iedereen Is van de Wereld. De regels 'ik hef het glas op jouw gezondheid, want jij staat niet alleen' werden door het publiek luidkeels naar Lau gezongen. Het nummer, een van de grootste hits van The Scene, werd net als op het Limburgse festival minutenlang door het publiek gescandeerd. Ook dit keer raakte dat Lau zichtbaar.

De zanger wist het publiek op zijn beurt te raken met ingetogen liedjes als Onder aan de Dijk, dat Lau ten gehore bracht met 'super rock-'n-roll-lady' Jacqueline Govaert, en Rivier. Tijdens beide nummers werd het muisstil in de Heineken Music Hall. Barman en Govaert waren niet de enige gastartiesten die voor het afscheid van Lau naar Amsterdam kwamen. Ook Lange Frans, Bløf-frontman Paskal Jakobsen en fadozangeres Maria de Fátima stonden op het podium.

"Ik dank jullie allemaal, ik dank deze band en ik dank onze gasten", waren de laatste woorden waarmee Lau zich na de toegift tot het publiek richtte. Dat reageerde op dezelfde manier als tijdens het openingsnummer: met een lang, luid applaus. Na een laatste buiging verdween Lau van het podium. Dat bestijgt hij zaterdag nog één allerlaatste keer in Brussel.


The Scene een jezustijd geleden op bezoek bij Catherine Keyl

'Busjes vol lijken na aanslag op voetbalfans Nigeria'

Vlakbij de Noord-Nigeriaanse stad Damaturu heeft zich dinsdag een explosie voorgedaan op een plek waar voetbalfans waren samengekomen om naar het WK te kijken. Bij een ziekenhuis zouden bestelwagens met lijken zijn aangekomen. Over aantallen doden en gewonden is verder niets meegedeeld.

Over de oorzaak van de explosie is ook niets bekend. Eerder pleegde de islamitische terreurbeweging Boko Haram evenwel aanslagen in Damaturu. Een aanslag zou dan ook zeer waarschijnlijk hoewel niet honderd procent zeker zijn.

De Nigeriaanse regering had burgers al gewaarschuwd om het WK niet in groepen te gaan bekijken. Er waren namelijk sterke aanwijzingen dat Boko Haram aanslagen op voetbalfans wilde plegen.

Kerken Italië nemen bootvluchtelingen op

Italiaanse kerken hebben hun deuren geopend voor vluchtelingen en migranten die tussen wal en schip vallen. De asielzoekerscentra kunnen de stroom niet langer aan.

Kerken in het Siciliaanse Palermo hebben banken aan de kant geschoven om plaats te maken voor veldbedden. Kerkleden koken voor de vluchtelingen en zamelen hulpgoederen in. Vrijwilligers van de rooms-katholieke hulporganisatie Caritas verwelkomen immigranten in de haven met voedsel en kleding en hebben artsen en psychologen opgetrommeld om hen bij te staan.

''We hebben het altaar vervangen door bedden'', vertelde pastoor Rosario Francolino uit Palermo maandag. Hij heeft de leiding over de opvang van zevenhonderd Afrikaanse asielzoekers in een kerk in zijn stad. ''Een mooiere viering van de mis kan ik me niet voorstellen.''

De Italiaanse kustwacht onderschept de laatste maanden meer immigranten op de Middellandse Zee dan ooit. Italië heeft de patrouilles opgeschroefd sinds afgelopen najaar honderden bootvluchtelingen op weg naar de Italiaanse kust schipbreuk leden en verdronken.

Dinsdag redde de kustwacht nog eens 293 asielzoekers op zee. Zij zijn naar Sicilië gebracht, net als de zestigduizend migranten die hun dit jaar al voorgingen. Dat is een recordaantal.

[Groep H] Uitslag Rusland - Zuid-Korea

Rusland en Zuid-Korea hebben in een weinig inspirerende wedstrijd op het WK 1-1 tegen elkaar gespeeld. Daardoor gaat België nu alleen aan de leiding in Groep H.

De eerste twintig minuten waren een schaakspel. Rusland wachtte geduldig en had het meeste balbezit, terwijl de uitbraken van de Koreanen niet echt gevaarlijk bleken. Na 25 minuten was het grootste gevaar een afgeslagen corner die van afstand werd ingeschoten, maar het schot kraakte in de defensie van de Koreanen. Ook in de rest van de eerste helft bleef de beperkte actie te vinden in enkele afstandsschoten aan beide kanten. Het bleef dan ook 0-0.

In de tweede helft ging de wedstrijd verder waar hij gebleven was. Meer dan gevaar uit vrije trappen, afstandschoten en standaardsituaties kwam het niet. Wel was Korea veel sterker dan Rusland in het begin in die tweede helft. Doelman Igor Akinfeev had ook moeite om de afstandsschoten te klemmen.  Dit zorgde in de 65e minuut ook voor de 0-1. Nota bene invaller Keun-Ho Lee schoot de bal recht op de doelman af, maar dit schot was de doelman te machtig. Een enorme keepersfout zorgde ervoor dat de bal toch in het doel eindigde. Rusland sloeg echter terug,  een rebound werd binnengeschoten door invaller Alexander Kerzhakov, en zo werd het 1-1 vlak voor het begin van het laatste kwartier. In dit laatste kwartier gebeurde er echter weinig waardoor de ploegen elkaar in evenwicht hielden.

Rusland

1 - 1

Zuid-Korea

 74' Kerzhakov    68' Keun-Ho 
 
 Gele kaart: Shatov (Rusland) Heung-Min, Sung-Yueng, Ja-Cheol (Zuid-Korea)
 
Arbiter: Pitana (ARG)
 
Opstelling:   Opstelling:
Akinfeev
Eshchenko
Ignasevitch
Berezutsky
Kombarov
Samedov
Glushakov (72' Denisov)
Shatov (59' Dzagoev)
Fayzulin
Zhirkov (70' Kerzhakov) 
Kokorin
  Sung-Ryong
Yong
Jeong-Ho (72' Seok-Ho)
Young-Gwon
Suk-Young
Kook-Young
Sung-Yueng
Ja-Cheol
Chung-Yong
Heung-Min (83' Bo-Kyung)
Chu-Young (56' Keun-Ho)

Gitaar aan de wilgen

Je hebt van die volmaakt gelukkige momenten in het leven. Alles lijkt te kloppen en  is zoals het ook bedoeld is. Ik beleefde er een, volkomen onverwacht, in de auto. We reden uit Spanje weg. Terug naar Nederland. In de auto kan het behoorlijk lawaaiig zijn, bij ons. Achterin hebben de jongens ieder hun eigen beeldscherm, bevestigd aan onze hoofdsteunen. Daar komt de nodige herrie van af. Ook wordt er dikwijls hardop overlegd in de auto, tijdens lange reizen. Behoefte aan een pakje Wicky wordt luidkeels kenbaar gemaakt. Voorbijkomende auto's van een bepaalde kleur, of van hetzelfde land van origine worden gesorteerd om de tijd te doden.

[vid] Twaalf krakers Amsterdam weer vrij, ontruiming afgerond

De ontruiming van het Amsterdamse kraakpand De Valreep is volledig afgerond. Dat melden de krakers op hun website. De ontruiming duurde maar liefst dertien uur. Aan het begin van de avond zaten twee krakers nog met hun armen vast in een vat met beton, maar zij zijn inmiddels losgeslepen. Zij zijn gearresteerd, volgens de krakers zijn er in totaal minstens zeventien mensen aangehouden. Inmiddels zijn twaalf van hen weer op vrije voeten gesteld.

Sinds dinsdagochtend 07:00 uur was de ME bezig met de ontruiming van het pand. Volgens de krakersgroep was De Valreep uitgegroeid tot een sociaal centrum, een bruisend en onafhankelijk buurtinitiatief. De groep geeft aan dat zij nooit de kans heeft gehad om haar verder plannen te presenteren, zelfs al hadden zij een investeerder en een zakelijk plan op de plank liggen. "De Valreep moet simpelweg plaatsmaken voor de volgende yuppentent."

Ongeveer tien politiebusjes, agenten te paard, een helikopter en enkele shovels werden ingezet bij de ontruiming. Het verzet van de krakers bleef beperkt tot passieve tegenstand. Rondom het pand waren enkele barricades opgeworpen, in het pand hadden enkele krakers zich vastgeketend. Het geheel trok veel bekijks.


Naakte sympathisant treitert politie (nsfw wegens knakworst)

Providers gevraagd jihadsites te wissen

Het zou het beste zijn als internetproviders en social media zoals Facebook en Twitter uitingen van gewelddadige jihadisten zouden verwijderen. Aan deze bedrijven is gevraagd om de eigen regels voor het plaatsen van berichten en sites na te leven. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, dinsdag in Nieuwsuur. Volgens Schoof zijn de bedrijven bereid de discussie aan te gaan.

Schoof gaf ook nog meer details over Nederlandse Syriëgangers. Maandag werd al bekend dat er inmiddels meer dan 100 mensen vanuit Nederland naar Syrië zijn gereisd om daar te vechten en dat er ongeveer 30 weer zijn teruggekeerd. Volgens Schoof zijn er inmiddels 14 Nederlandse Syriëgangers overleden. Ongeveer driekwart van de Syriëgangers uit Nederland heeft ook de Marokkaanse nationaliteit, zei de NCTV. Een klein deel is van Turkse afkomst en de rest bestaat uit Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd.

Er zijn inmiddels 28 paspoorten ingenomen van mensen die op het punt stonden naar Syrië te gaan en er zijn ongeveer 20 uitkeringen stopgezet.

Providers gevraagd jihadsites te wissen
Providers gevraagd jihadsites te wissen (Foto: ANP)

Nieuwe trailer voor Guardians of the Galaxy

Een nieuwe trailer is vanavond op het Internet verschenen. Het gaat hier om de UK-versie van een trailer voor Guardians of the Galaxy.

De trailer is compleet anders dan de eerdere teaser. Er wordt meer duidelijk over het verhaal van de film. De trailer laat ons ook voor het eerst uitgebreid kennis maken met Rocket Racoon (Bradley Cooper) en Groot (Vin Diesel). Al met al ziet het eruit als een perfecte Marvel-film voor in de augustus-maand. Er is humor, actie en helden die tegen wil en dank in flink aan de bak zullen moeten.

De film komt op 14 augustus in de Nederlandse bioscopen. Klik nu snel op 'Play' en geniet!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.