Imago Bitcoin in geding door centralisatie

Steeds meer computers die bitcoins produceren komen in handen van een enkele partij. Het Britse GHash heeft inmiddels bijna de helft van de computers achter Bitcoin in handen. Het bedrijf achter GHash, Cex.io, zegt echter geen meerderheid van de computers te willen hebben omdat het betaalsysteem anders zijn betrouwbaarheid verliest. Toch kwam het aandeel van GHash deze week kortstondig boven de vijftig procent uit.

GHash is een zogeheten mining pool, voor meer dan de helft bestaande uit onafhankelijke personen die bitcoins 'delven' via hun computer. Door de computers via GHash te bundelen moet dat sneller gaan: een enkele computer doet er jaren over om een paar bitcoins te produceren. Het delven van bitcoins gebeurt als miners de blockchain, waar alle transacties in worden opgeslagen, controleren en onderhouden. Ghash is de grootste mining pool die er bestaat.

Als GHash echter meer dan de helft van de computerkracht in handen krijgt, kan dat er in theorie toe leiden dat de miners controle over de digitale geldstromen krijgen, bijvoorbeeld door het manipuleren van bitcointransacties door betalingen te blokkeren of bitcoins twee keer uit te geven. Ook zouden mensen uit het bitcoinnetwerk kunnen worden geweerd. Maar een te groot aandeel kan vooral het vertrouwen in de digitale munt ondermijnen. Toen GHash deze week over de grens van vijftig procent ging, daalde de waarde van bitcoins met zes procent.

Cex.io liet maandag weten dat het niet de bedoeling heeft om 51 procent van de computerkracht in handen te krijgen, omdat het zelf belang heeft bij een betrouwbaar imago van bitcoins als betaalmiddel. Imagoschade zou 'schadelijk zijn voor de bitcoingemeenschap, waar wij deel van uitmaken', aldus het bedrijf, dat nu maatregelen neemt om te voorkomen dat die grens opnieuw wordt bereikt.