DNB ziet geen heil in bitcoin als geldalternatief

Het is niet waarschijnlijk dat bitcoins of andere virtuele valuta's op korte termijn een bruikbaar alternatief gaan vormen voor normaal geld. Dat komt doordat de valuta de basisfuncties van geld niet volledig vervullen en er te veel veiligheidsproblemen zijn. Dat schrijft De Nederlandsche Bank donderdag.

Volgens de centrale bank zijn de inmiddels tweehonderd soorten virtuele valuta beperkt te gebruiken als ruilmiddel, in nog mindere mate als oppotmiddel en voldoen ze helemaal niet als rekeneenheid. De gebruikelijke betalingsmiddelen doen dat wel, meent DNB.

Dat bitcoins niet geschikt zijn als ruilmiddel, komt doordat de manieren waarop je ermee kunt betalen laag scoren wat betreft veiligheid en gebruiksgemak. Zo zijn 650.000 bitcoins verdwenen bij het inmiddels failliet ruilplatform Mt. Gox. Ook kan nog niet op genoeg plekken worden betaald met de virtuele munten.

Dat bitcoins niet goed als spaarmiddel en rekeneenheid zijn te gebruiken, komt volgens de bank doordat de waarde van de munt te veel fluctueert. Zo steeg de bitcoinkoers tussen november en december met tweehonderd dollar doordat steeds meer Chinezen interesse gingen vertonen.

De koers kelderde echter weer met zevenhonderd dollar toen de Chinese centrale bank vraagtekens bij de munt zette. "Dit levert risico's voor gebruikers op - men kan gemakkelijk grote hoeveelheden geld verliezen - en het beperkt de geschiktheid van bitcoin als rekeneenheid en als oppotmiddel", schrijft DNB.