Turkse vakbonden roepen staking uit na mijnramp

Vakbonden in Turkije hebben donderdag een staking georganiseerd vanwege de mijnramp. Volgens de vakbonden is de veiligheid sinds de privatisering van de mijnindustrie in het land met rasse schreden achteruitgegaan. Tot dusver zijn 282 slachtoffers van de ramp van afgelopen dinsdag geborgen. Donderdag werden nog acht lichamen uit de mijn gehaald. Meer dan honderd kompels worden nog vermist, maar de kans dat er nog mensen levend uit de mijn komen is nihil.

De vakbonden hebben de bevolking ook opgeroepen zich in het zwart te hullen en een mars naar het ministerie van arbeid te houden. "Diegenen die privatisering najagen, die de levens van werknemers riskeren om kosten te drukken (...) zijn de schuldigen van de slachting in Soma, en ze moeten verantwoordelijk worden gehouden", schreef een van de vakbonden in een verklaring. De mijn in Soma werd in 2005 geprivatiseerd.

Het verdriet van vele Turken sloeg woensdag om in woede, onder meer vanwege de uitspraken van premier Recep Tayyip Erdogan, die de ramp leek te bagatelliseren. Die zei dat dit soort ongelukken nou eenmaal bij het bestaan van een mijnwerker horen en verwees daarbij naar mijnrampen uit de negentiende eeuw in andere landen.

Op verschillende plaatsen kwam het tot botsingen met de politie, die traangas en waterkanonnen inzette. Toen Erdogan aankwam in Soma voor een persconferentie werd hij uitgejouwd. Mensen schopten tegen zijn auto aan en eisten zijn aftreden.

Reddingswerkers zijn donderdag nog steeds hard aan het werk, maar moesten het werk wel enkele uren staken vanwege een gevaarlijke concentratie van gassen in de mijn. Volgens minister van energie Taner Yildiz woedt de brand die dinsdag werd veroorzaakt door een explosie nog steeds.