FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 mei 2014

FOK!toen: King Crimson - In the Wake of Poseidon

Het is vandaag op de kop af 44 jaar geleden dat In the Wake of Poseidon, het tweede album van de progressieve rockband King Crimson, in de platenwinkels verscheen. Een mooie reden om vandaag in FOK!toen terug te kijken op de totstandkoming van dit legendarische album, dat tevens het laatste album van de originele bezetting van King Crimson zou zijn.

King Crimson - In the Wake of Poseidon
King Crimson - In the Wake of Poseidon

De Vroege Jaren
King Crimson was een band die in 1969 was opgericht en die bestond uit Robert Fripp op gitaar, Greg Lake op basgitaar en zang, Ian McDonald op fluit, saxofoon, mellotron en zang en Michael Giles op drums. Nadat de groep haar eerste album In the Court of the Crimson King had uitgebracht viel de eerste bezetting van de band uiteen. Zowel McDonald als Giles hadden besloten om na de eerste Amerikaanse tour de groep te verlaten. Ook Greg Lake liet weten dat hij na de opnames van In the Wake of Poseidon de groep zou verlaten, om samen met Keith Emerson (ex-The Nice) een nieuwe band op te richten. Dat zou natuurlijk de superband Emerson, Lake and Palmer gaan worden.

King Crimson in 1970
King Crimson in 1970

Het Tweede Album
Van de oorspronkelijke bezetting van King Crimson was alleen Robert Fripp overgebleven. Greg Lake zou in ruil voor de podiumapparatuur van King Crimson nog wel een aantal nummers inzingen voor het tweede album. Vanaf januari 1970 ging de groep aan de slag in de Wessex Sound Studios in Londen met de opnames voor In the Wake of Poseidon. Naast Fripp en Lake bestond de groep uit de ingehuurde muzikanten Michael Giles op drums, Peter Giles op basgitaar, Mel Collins op saxofoon, dwarsfluit en Keith Tippett op piano. Greg Lake zong op alle nummers, met uitzondering van het nummer 'Cadence and Cascade', waarop we Gordon Haskell, een oude schoolvriend van Fripp, de vocalen horen verzorgen.

Cat Food

Op 25 maart 1970 was de groep te zien in het BBC-programma Top of the Pops, waarin het nummer 'Cat Food' werd geplaybacked. Het zou tot 1981 het enige optreden van de groep op de Britse televisie zijn. Deze opnames zijn al lang verdwenen, maar er bestaan nog wel foto's van de groep achter de schermen en bij een repetitie voor het optreden.

In the Wake of Poseidon op cassette

Een Nieuwe Band
Nadat op 15 mei 1970 het album In the Wake of Poseidon was verschenen zat Robert Fripp met een probleem. Nu had hij nieuw materiaal om live te vertolken maar geen muzikanten om het mee uit te voeren. Robert Fripp en tekstschrijver Pete Sinfield moesten op zoek naar nieuwe muzikanten voor King Crimson. Fripp haalde Gordon Haskell over om als vaste bassist en zanger voor de band te gaan werken. Als drummer werd Andy McCulloch, de voormalige drummer van onder meer Shy Limbs en Manfred Mann's Earth Band ingehuurd. Ook saxofonist Mel Collins was vanaf dat moment een vast bandlid van King Crimson.

Een Russische bootleg
Een Russische bootleg

In the Wake of Poseidon
Net als op het eerste album In the Court of the Crimson King speelde op In the Wake of Poseidon de mellotron weer een grote rol. Het album opent met het zachtaardige intro 'Peace – A Beginning', waarna het gezelschap meteen goed los gaat in het bruisende en jazzy 'Pictures Of A City (Including 42nd At Treadmill)'.

Concrete cold face cased in steel.
Stark sharp glass-eyed crack and peel.
Bright light scream beam brake and squeal.
Red white green white neon wheel.

Na al het bombastische progressieve geweld is het even tijd voor een rustpunt met de ballade 'Cadence And Cascade', gezongen door Gordon Haskell. Daarna is het alweer tijd voor het laatste nummer van kant A van de elpee. 'In the Wake of Poseidon' is weer zo'n kenmerkend King Crimson-nummer dat langzaam opbouwt om uiteindelijk tot een orchestrale climax te komen.

Plato's spawn cold ivyed eyes.
Snare truth in bone and globe.
Harlequins coin pointless games.
Sneer jokes in parrot's robe.
Two women weep, Dame Scarlet Screen.
Sheds sudden theatre rain,
Whilst dark in dream the Midnight Queen.
Knows every human pain.

Ook kant 2 opent weer met een prachtig intro, luisterende naar de titel 'Peace - A Theme'. Dan is het de beurt aan het nummer 'Cat Food', dat al eerder op single was uitgebracht. De elpee-versie van het nummer is echter 2 minuten langer dan op de single. Daarna is het tijd voor het meest gewaagde nummer van dit album. 'The Devil's Triangle' is een bijna 12 minuten durend instrumentaal nummer, gebaseerd op de suite The Planets van componist Gustav Holst en dan in het bijzonder het deel Mars: Bringer of War. Ook horen we in het nummer delen uit 'The Court of the Crimson King' terug. 'The Devil's Triangle' bestaat uit de hoofdstukken I. Merday Morn, II. Hand of Sceiron en III. Garden of Worm. Na al dat muzikale geweld kent In the Wake of Poseidon een prachtige afsluiter met het accapella nummer 'Peace – An End'.

Peace is a stream.
From the heart of a man;
Peace is a man, whose breadth.
Is the dawn.
Peace is a dawn.
On a day without end;
Peace is the end, like death.
Of the war.

Het album

King Crimson - In the Wake of Poseidon A

Kant A:
01 Peace - A Beginning 0:37
02 Pictures Of A City (Including 42nd At Treadmill) 8:12
03 Cadence And Cascade 4:32
04 In The Wake Of Poseidon (Including Libra's Theme) 8:26

King Crimson - In the Wake of Poseidon B

Kant B:
01 Peace - A Theme 1:14
02 Cat Food 4:52
03 The Devil's Triangle 11:25
a The Devil's Triangle
b Merday Morn
c Hand Of Sceiron
d Garden Of Worm
04 Peace - An End 1:58

King Crimson - In the Wake of Poseidon 2

De Hoes
Voor de hoes van de elpee werd gebruik gemaakt van The 12 Archetypes oftewel The 12 Faces of Humankind van Tammo de Jongh uit 1967. De reeks schilderijen werd eerder voor het boek The Purpose of Love van Richard Gardner. Tammo de Jongh zou de 12 gezichten later samenvoegen in één schilderij dat als hoes zou dienen voor In The Wake Of Poseidon.

De uitgebreide heruitgave uit 2010
De uitgebreide heruitgave uit 2010

40th Anniversary Edition
In 2010 bestond de plaat 40 jaar en verscheen er bijna compleet geremasterde versie van In The Wake Of Poseidon. Fripp was door de jaren de mastertape van 'The Devil's Triangle' kwijtgeraakt en zodoende moest men gebruik maken van een later gemaakte kopie. Naast het volledige album treffen we ook de single van 'Cat Food' en de B-kant 'Groon'. Ook zit er een dvd bij deze editie met het volledige album in een drietal mixen en een fraai aantal sessieopnames, oefenopnames en onuitgebrachte opnames aan. Zwaar verplichte kost voor King Crimson fans.

'Verdachten Guantanamo krijgen geen asiel in de VS'

Als gevangenen uit Guantanamo Bay overgeplaatst moeten worden naar de Verenigde Staten, is de regering daar op voorbereid. Ze mogen dan in de VS geen asiel aanvragen en het is uitgesloten dat ze er voor lange tijd mogen blijven. Dat heeft het Witte Huis donderdag laten weten aan het Congres.

Het ministerie van justitie schrijft in een rapport dat een eventuele overplaatsing geen bedreiging hoeft te vormen voor de nationale veiligheid. Gevangenen die verdacht worden van terroristische activiteiten worden volgens het rapport niet hetzelfde behandeld als immigranten en kunnen geen asiel aanvragen.

Barack Obama hoopt Guantanamo Bay al jaren te sluiten, maar het Congres heeft alle pogingen tot nog toe tegengehouden.

'Kim en Kanye trouwen in Italië'

Kim Kardashian en Kanye West beloven elkaar niet in Parijs, maar in Florence eeuwige trouw. Eerdere verhalen dat de realityster en de rapper trouwen in de Franse hoofdstad kloppen niet, laat een bron weten aan tv-programma Entertainment Tonight.

Alleen het diner zou plaatsvinden in Parijs, waarna de gasten in privéjets naar de Italiaanse stad worden gevlogen. Het hele gebeuren vindt naar verluidt volgend week zaterdag plaats. De 33-jarige Kim en die drie jaar oudere Kanye zijn sinds oktober verloofd en hebben samen een dochter.

Nieuwe Noord-Koreaanse fregatten ontdekt

Op recente satellietbeelden zijn twee nieuwe Noord-Koreaanse fregatten te zien, meldt de op Noord-Korea gerichte website 38 North. Het zijn de grootste oorlogsschepen die het land in een kwart eeuw heeft gebouwd.

De fregatten kunnen elk een helikopter aan boord hebben en lijken te zijn ontworpen om onderzeeboten te bestrijden en de visserij te beschermen.

De schepen zijn te zien op opnamen van commerciële satellieten die in december en januari zijn gemaakt. Een van de fregatten ligt bij een scheepswerf in de westelijke havenstad Nampo, de andere bij een werf in de noordoostelijke haven Nanjin. Of de oorlogsbodems al inzetbaar zijn, is onduidelijk.

Volgens analist Joseph Bermudez is het opmerkelijk dat Noord-Korea ondanks internationale economische sancties en veronderstelde industriële en economische stagnatie in staat blijft oorlogsschepen en andere vaartuigen te bouwen. Volgens Bermudez geeft dit te denken over de effectiviteit van de sancties, maar ook over de meldingen aangaande het afnemende conventionele militaire vermogen van het land.

Defensieanalist Bruce Bennett van de RAND Corp. denkt dat het Noord-Koreaanse regime in oorlogsbodems investeert om de steun te behouden van het marinepersoneel. Ook denkt hij dat Noord-Korea zijn visser wil beschermen tegen de toenemende druk van de visserijvloten van Zuid-Korea, China, Japan en Rusland.

[Giro] Flens breekt vinger, ook slachtoffers GreenEdge

Belkin-renner Rick Flens heeft donderdag bij een valpartij in de Giro d'Italia zijn wijsvinger gebroken. Dat heeft de Nederlandse ploeg donderdagavond na onderzoek in het ziekenhuis laten weten. Steven Kruijswijk heeft verwondingen aan zijn elleboog. Of de twee vrijdag nog opstappen wordt in de ochtend beslist.

Behalve Flens en Kruijswijk waren ook Wilco Kelderman, Maarten Tjallingii en David Tanner namens Belkin betrokken bij de massale valpartij op zo'n tien kilometer van de streep. Kelderman kwam er met schaafwonden vanaf, Tjallingii met blauwe plekken. Tanner heeft een pijnlijke knie.

Nadat eerder Katusha al bekendmaakte dat Joaquim Rodríguez, Giampaolo Caruso en Ángel Vicioso als gevolg van de crash de Giro moeten verlaten, blijkt ook Brett Lancaster de koers te moeten verlaten. De Orica-GreenEdge-renner brak zijn hand. Ploeggenoot Svein Tuft kwam met zware schaafwonden boven in Montecassino, Cameron Meyer is ziek. Beiden kijken vrijdag hoe het gaat.

Cannondale-renner Davide Villella moest net als Caruso met de ambulance de koers verlaten. Hij had een arm uit de kom en brengt de nacht in het ziekenhuis door.

Ook Astana-renner Janez Brajkovic werd afgevoerd en is dus uit koers. De Sloveen viel op hoge snelheid over zijn stuur. Over zijn verwondingen is nog niets bekend. Eerder sprak Astana de angst uit voor een gebroken elleboog.

Nieuw album Coldplay al voor verschijning goud

De nieuwe cd van Coldplay heeft al voordat hij verkrijgbaar is de gouden status behaald in Nederland. In de voorverkoop zijn ruim 25 duizend exemplaren verkocht van het vrijdag te verschijnen Ghost Stories, meldt Warner Music.

Ghost Stories is de zesde plaat van Coldplay en heeft de band onder leiding van Chris Martin alweer een hit opgeleverd. De eerste single Magic piekte op de tweede plaats in de Single Top 100.

Medewerkers Artsen zonder Grenzen vrij in Syrië

Vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen die maandenlang vast hebben gezeten in Syrië zijn weer vrij. Dat heeft de medische hulporganisatie donderdagavond meegedeeld.

De vijf werden op 2 januari door een gewapende groep gevangengenomen in het noorden van Syrië, waar ze in een kliniek hulp boden aan de bevolking. Drie werden op 4 april vrijgelaten, de twee anderen afgelopen woensdag. Volgens AzG gaat het om mannen en vrouwen afkomstig uit België, Denemarken, Peru, Zweden en Zwitserland.

Artsen zonder Grenzen heeft de ontvoering van zijn medewerkers scherp veroordeeld. "De opluchting over het weerzien met onze collega's is gemengd met woede over deze cynische daad waardoor een toch al door oorlog verslagen bevolking van broodnodige hulp werd afgesneden", zei Joanne Liu, internationaal president van AzG. Door de ontvoering moest de organisatie een ziekenhuis en twee gezondheidscentra in de regio Jabal Akkrad in het noordwesten van Syrië sluiten.

In de verklaring spreekt AzG dank uit voor de blijken van steun en solidariteit jegens de ontvoerden en hun families, alsook voor het begrip dat de media hebben getoond. Om de privacy van de betrokkenen te respecteren zegt AzG geen mededelingen te doen over de identiteit van de ontvoerden, noch over de omstandigheden rond hun gevangenschap en vrijlating.

Behalve hulpverleners zijn in Syrië ook buitenlandse journalisten ontvoerd. De meeste ontvoeringen lijken het werk van jihadistische groepen, maar ook criminele bendes en door de regering gesteunde milities maken zich er om uiteenlopende motieven schuldig aan. In de afgelopen weken zijn verscheidene ontvoerde journalisten vrijgelaten, onder wie vier Franse en twee Spaanse. Maar het gevaar blijft groot. Zo meldde de Tomes of London donderdag dat oorlogscorrespondent Anthony Loyd en Jack Hill ternauwernood aan een gijzeling in het noorden van Syrië wisten te ontsnappen. Ze raakten gewond, maar wisten te ontkomen naar Turkije.

Uitslag AZ - FC Groningen

In de strijd om een ticket voor de Europa League hebben AZ en FC Groningen gelijkgespeeld. In Alkmaar werd het 0-0. Komende zondag is de return in Groningen.

AZ

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: Kappelhof, De Leeuw, Kostic, (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.222
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S.Poulsen (Gorter/63)
Henriksen
Ortíz (A.Jóhannsson/63)
Gudelj
Elm
Berghuis
Gudmundsson
  Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Kieftenbeld
Chery
Lindgren
v.d.Velden
Zivkovic (De Leeuw/77)
Kostic

Mars voor Conchita Wurst in Moskou mag niet

Het verzoek tot een mars ter ere van Eurovisie Songfestival-winnares Conchita Wurst is afgewezen door het stadsbestuur van Moskou. Dat schrijft de krant The Moscow Times donderdag. Een groep homoactivisten wilde op 27 mei, verkleed als de Oostenrijkse 'vrouw met de baard', door de straten van de Russische stad gaan.

De bebaarde Wurst, eigenlijk zanger Thomas Neuwirth, nam in een jurk met een pruik op deel aan het zangfestijn. Hij deed vooral mee om een lans te breken voor 'mensen die anders zijn of zich anders voelen'. De act was bij voorbaat omstreden en naar werd verluidt door verschillende Europese regeringsleiders, zoals de Russische president Vladimir Poetin, geboycot.

Gemeenteraad Rotterdam wijst wethouder af

Een van de zes beoogde wethouders in Rotterdam heeft niet genoeg steun gekregen van de gemeenteraad. De raadsleden wezen donderdagavond Ingeborg Hoogveld van Leefbaar Rotterdam af. Ze kozen in plaats daarvan voor partijgenoot Ronald Schneider.

Hoogveld kreeg niet genoeg steun omdat de raad bang is voor belangenverstrengeling. De politica heeft namelijk een relatie met Marco Pastors, die eerder wethouder was in Rotterdam en nu een hoge functie heeft bij de gemeente.

Leefbaar Rotterdam heeft drie wethouders in het nieuwe college van Rotterdam: Joost Eerdmans, Maarten Struijvenberg en nu dus Ronald Scheider. De partij vormt een coalitie met D66 en het CDA.

Hoogveld heeft volgens RTV Rijnmond aangegeven wel in de raad te blijven.

LAKS verzamelt bijna 55.000 examenklachten

Eindexamenkandidaten hebben ook op de vierde examendag de weg naar de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) goed weten te vinden. De teller stond donderdagavond op bijna 55.000 klachten.

Voor vwo'ers stond donderdag management en organisatie en filosofie op het programma. Havisten hadden Duits en economie. Vmbo'ers legden de examens van Duits en biologie af.

Vooral over het vwo-examen M&O werd donderdag veel geklaagd. Het LAKS noteerde tot en met donderdagavond zo'n vijfduizend klachten over dat examen. Van alle examens kwamen vooralsnog de meeste klachten binnen over het vwo-examen Nederlands, dat maandag werd afgenomen. Ruim 9300 eindexamenkandidaten trokken daarover bij de klachtenlijn aan de bel.

Het LAKS staat voor het 27e jaar klaar om klachten van scholieren in behandeling te nemen. Vorig jaar kwamen zo'n 147.000 klachten binnen bij de klachtenlijn.

Godzilla

Ruim 16 jaar na de vorige Hollywood-editie van Godzilla hebben de producenten van Legendary het weer aangedurfd om een film over dit Japanse fenomeen te maken. Het monster is natuurlijk nooit weggeweest, maar slechts zelden kwam een film over Godzilla verder dan een man in een rubberen pak temidden van kartonnen gebouwen. Die tijden zijn voorbij.

Godzilla is tof, de monstergevechten zijn tof en het verhaal is tof. Voor het eerst in maanden is er ook weer een keer een blockbuster met opening credits die je gelijk de film inzuigen. Aan actie ontbreekt het niet, alleen duurt het af en toe wat te lang. Desalniettemin dé film die je komend weekend in de bioscopen kunt bekijken, zonder dat je er spijt van zult krijgen!

Excelsior op drempel Eredivisie

RKC Waalwijk moet vrezen dat het alsnog gaat degraderen. De ploeg van Erwin Koeman maakte niets klaar op Woudestein en zag Excelsior met 2-0 zegevieren.

Excelsior kende een vliegende start op het eigen Woudestein. Al na drie minuten maakte Karami de 1-0 op aangeven van spits Lars Veldwijk. De door veel Eredivisieclubs begeerde aanvaller had even later de mogelijkheid om de tweede Rotterdamse treffer te maken. Na een schitterende pass van Auassar probeerde de spits RKC-doelman Arjan van Dijk te passeren, maar die voorkwam een doelpunt.

RKC Waalwijk liet in de eerste helft werkelijk helemaal niets zien. De bezoekers hadden weliswaar het meeste balbezit, maar kon geen enkele grote kans creëren. Erwin Koeman had geen spits opgesteld, en dat brak de Brabanders op, omdat er geen aanspeelpunt was die de bal kon vasthouden.

Vijf minuten voor rust kwam de thuisploeg op 2-0. Prince trok Vermeulen heel lichtjes onderuit in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Bas Nijhuis zag er een penalty in. Het buitenkansje was een prooi voor wie anders dan Lars Veldwijk, die ijskoud de tweede goal van de Kralingers liet aantekenen. Even later was de aanvaller ook nog dicht bij de 3-0.

Tekenend voor de wanprestatie van RKC was het feit dat de ploeg er pas in de 85e minuut in slaagde om een schot op doel te lossen. Nijhuis gaf een indirecte vrije trap in het strafschopgebied na een terugspeelbal, maar Jungslager schoot de bal slechts hard in de muur. Aan de andere kant was Excelsior nog een aantal keer dicht bij de 3-0, onder meer toen invaller Lars Hutten hard op doel schoot en de bal maar net over ging. Zo heeft het degradatiespook RKC stevig in zijn greep. De ploeg van Erwin Koeman heeft aanstaande zondag in Waalwijk een klein wonder nodig om zich uit daaruit te bevrijden.

'Cel voor man die liefdesrivaal dood injoeg'

Een 27-jarige man uit Den Haag gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt zes jaar de cel in voor betrokkenheid bij de dood van een liefdesrivaal. Tegen een medeverdachte werd donderdag vijf jaar cel geëist. Justitie houdt de twee verantwoordelijk voor de dood van een 30-jarige Hagenaar.

Het slachtoffer betrapte zijn verloofde in augustus in een café in de hofstad in de armen van de 27-jarige verdachte. De man ging na een ruzie naar huis, waar zijn vriendin een tijdje later ook verscheen. Ze was in het gezelschap van de twee verdachten.

Er ontstond opnieuw ruzie en het slachtoffer gaf zijn vriendin een klap. Hierop werkten de verdachten hem met geweld de woning uit. Op de gang gaven ze hem nog een paar flinke trappen na. Na een trap viel het slachtoffer door de ruit van de vierde verdieping naar beneden. Hij maakte een val van negen meter en kwam terecht op de binnenplaats op de eerste etage.

De verdachten bekommerden zich na de val niet meer om de Hagenaar. Ze gingen terug naar de woning zonder de politie of een ambulance te bellen. De officier van justitie vindt dat gedrag 'schokkend'.

Het OM in Den Haag wil voor de jongste verdachte de hoogste straf omdat hij het meeste geweld zou hebben gebruikt. Hij zou ook de laatste trap hebben gegeven. De officier heeft in de strafeisen meegewogen dat beide verdachten zwakbegaafd zijn en verslavingsproblemen hebben.

De rechtbank doet op 3 juni uitspraak.

Turnsters grijpen naast landenfinale op EK

De Nederlandse turnvrouwen hebben zich donderdag net niet weten te plaatsen voor de landenfinale op het EK. In Sofia kwamen Julia Bombach, Lisa Top, Vera van Pol, Lieke Wevers en Sanne Wevers tot 161,788 punten. Dat was goed voor de negende plaats, terwijl alleen de eerste acht naar de eindstrijd gaan. Nederland is wel eerste reserve.

Ook in de toestelfinales ontbreken de Nederlandse vrouwen. Lisa Top was op de vloer het dichtste bij. Met 13,966 punten is zij de eerste reserve. Sanne Wevers maakt op de balk nog een kleine kans op de eindstrijd. Haar score van 13,966 punten was goed voor een plaats als derde reserve.

Wesley en Yolanthe geven bankgarantie af om ruzie

Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau hebben een bankgarantie afgegeven voor het bedrag dat een bouwbedrijf van hen eist. Dat is de reden voor het opheffen van de beslaglegging op het huis van de presentatrice en het salaris van de voetballer bij de KNVB. Sneijder zei eerder deze week dat het 'allemaal geregeld' is, zonder verdere details te geven.

"Yolanthe en Wesley hebben een bankgarantie voor het bedrag afgegeven en daar ben ik zeer blij mee", zegt Jeroen Nuijten, directeur van STB Exclusive Projects, tegen de website Bekende Buren. Het bedrijf meent door de twee te zijn ingeschakeld voor de renovatie van hun huis op Ibiza. Toen Wesley en Yolanthe de klus annuleerden zouden ze echter niet willen opdraaien voor de reeds gemaakte kosten.

De zaak komt sowieso nog voor de rechter. Die moet gaan bepalen welke van de twee partijen het bij het juiste eind heeft. "Ik heb er geen slapeloze nachten van", zei Sneijder eerder tegen RTL Boulevard over de zaak. "Wij leven gewoon lekker verder."

[Sportblog] Zoenende voetballers & stomme selfies

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, en dit keer op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Gratis dopingvrije urine voor renners Giro
Hoe je het ook wendt of keert, wielrennen staat helaas niet bekend als een dopingvrije sport en dat zal ook niet snel gebeuren. Tijdens de derde etappe van de Giro d'Italia, de laatste in Ierland, speelde de Ierse bookmaker Paddy Power daar handig op in. Door kort na de finish een stand neer te zetten met potjes '100% Clean Urine' boden ze de heimelijke dopingzondaars in het peloton de kans om een positief plasje te omzeilen.

De stand stond op een plek waar geen officials te vinden waren en dus was het daadwerkelijk mogelijk om een potje mee te nemen. Of iemand dat ook gedaan heeft is niet bekend. Paddy Power, waar wij Nederlanders niet terechtkunnen, was overigens zo vriendelijk om de etiketten wel te voorzien van een kleine, doch niet onbelangrijke waarschuwing: 'Do not drink'.

Rakitic en Carrico vieren winst Europacup innig
Gisteravond was in Turijn de finale van de Europa League tussen Benfica en Sevilla. De uitslag mag bekend zijn, Sevilla ging er met prijs vandoor en dat moest gevierd worden. Sevilla-spelers Ivan Rakitic en Daniel Carrico deden dat op een voor voetballers opmerkelijk manier. Waar het in veel culturen heel gewoon is dat mannen elkaar kussen, zie je dat in het voetbal maar zelden. Daarom willen we jullie dit stukje zuidelijk temperament niet onthouden:

Ook basketbal kent nepfans
De finale van de Slowaakse basketbalcompetitie is uitgelopen op een grote teleurstelling. Regerend kampioen Inter Bratislava stond na twee thuiswedstrijden 2-0 voor tegen de kampioen van twee jaar eerder, BK Prievidza. De derde en vierde wedstrijd zouden in Prievidza gespeeld worden, maar daar kwam het niet van.

Tijdens de festiviteiten voorafgaand aan de wedstrijd werd er door de bijna drieduizend fans met wc-rollen gegooid. Eén 'fan' dacht echter dat het een goed idee was om een ander voorwerp te gooien en raakte daarmee de scheidsrechter op zijn hoofd. De leidsman moest door de clubarts behandeld worden en besloot de wedstrijd te staken.

Na overleg besloot de Slowaakse basketbalbond om de wedstrijd met 0-20 toe te kennen aan Inter. Bovendien kreeg Prievidza een boete en moest het de vierde wedstrijd zonder publiek spelen. Daar was de club het niet mee eens en dus besloten ze maar helemaal niet te spelen. Hierdoor won Inter de serie met 4-0 en werd het de eerste club uit de geschiedenis die de titel wist te verdedigen, maar wel met een nare bijsmaak.


De veel besproken wedstrijd (Bron: YouTube)

Blote vrouwen kunnen spelers Den Bosch niet motiveren
Als bestuurslid moet je er alles aan doen om je spelers maximaal te motiveren, moeten ze bij FC Den Bosch gedacht hebben. Maarten de Gruyter, de voorzitter van de raad van commissarissen van de Bossche club, dacht dat hij voor de halve finale van de play-offs wat extra's moest doen om de jongens super gemotiveerd het veld in te krijgen. Daarom gaf hij de spelers volgens het Algemeen Dagblad een dag voor de wedstrijd een boek van de Nederlandse fotograaf René de Haan met kunstzinnige foto's van blote dames cadeau. De wedstrijd tegen Excelsior ging echter met 3-1 verloren. We zijn dus bang dat de spelers al hun energie kwijt zijn geraakt bij het lezen van dat boek.

Opgelet, zo maak je dus geen selfie!
Afgelopen zondag reed Marcel Kittel de sprint van zijn leven. Vanuit geslagen positie kwam hij alsnog terug en greep de overwinning in de derde etappe van de Giro d'Italia. Na de finish stortte de uitgeputte Kittel ter aarde waar hij onverwachts bezoek kreeg. Een enthousiaste Ierse wielerfan zag zijn kans namelijk schoon om met de sprinter op de foto te gaan. Een weldenkend mens zou gedacht hebben dat dit niet het moment was, maar de jongen dacht er anders over.

David McCarthy, zoals de Ier heet, heeft inmiddels wel door dat zijn actie ongepast was. "Ik wist niet dat de foto mensen zou kwetsen en zoveel haat zou losmaken. Na de finish was ik opgewonden dat ik Marcel Kittel zag en wilde een foto van hem maken. Achteraf begrijp ik dat het tijdstip en de foto totaal verkeerd waren. Ik bied mijn oprechte excuses aan", zo verklaarde jonge wielerfan zijn actie nadat hij de bewuste foto van Twitter verwijderd had.

De man die een selfie maakte met de uitgeputte Marcel Kittel, heeft zijn excuses aangeboden.

Familie Caster Semenya onderhandelt over vriendin
Naar verluidt gaat de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya binnenkort trouwen. De 800-meterloopster heeft haar ouders op pad gestuurd naar de familie van medeatlete Violet Raseboya, haar vriendin. Daar, in Polokwane, moet onderhandeld worden over de 'Lobola', een soort traditionele bruidsgift. Semenya liet eerder al weten gek te zijn op haar Violet: "Als mijn huis in brand staat, zou ik haar als eerste redden", luidde de weinig verrassende boodschap. Een Zuid-Afrikaanse krant probeerde de winnares van olympisch zilver in 2012 te bereiken, maar kreeg haar toekomstige echtgenote aan de telefoon, een duidelijk teken aan de wand volgens lokale media.

Semenya werd in 2009 ook buiten de atletiek bekend doordat enkele uren voor de WK-finale op de 800 meter bekend werd dat de internationale atletiekfederatie een geslachtstest had aangevraagd. De destijds pas achttienjarige Semenya werd er door haar stevige bouw namelijk van beschuldigd een man te zijn. Ondanks deze stress won ze de wereldtitel.

Jonge fan deelt mee in het kampioensfeest van Celtic
Afgelopen weekend vierde de Schotse voetbalcub Celtic haar 45ste landstitel. Na de 5-1 overwinning op Patrick Thistle ontstond er een groot feest in Celtic Park. Trainer Neil Lennon en spits Georgios Samaras maakten tijdens het feest een mooi gebaar door een jonge fan deel te laten uitmaken van het feest van de Schotse club.


Een bijzonder moment tijdens het titelfeest van Celtic (Bron: YouTube)

Uitvaartcentrum verkocht paspoorten van doden

De politie in Berlijn heeft een bende opgerold die mensen Duitsland in smokkelde met paspoorten van overledenen. Zo'n honderdtwintig politiemensen deden donderdagmorgen invallen op verschillende plaatsen in de stad. Een van de gebouwen was een uitvaartcentrum van een Syrische Duitser.

Bij de actie zijn zo'n vijftig paspoorten gevonden. Volgens de politie vroeg de bende tot vijfduizend euro voor de paspoorten, die van Duitsers, Marokkanen, Egyptenaren en andere migranten waren geweest.

Naast de vier hoofdverdachten wordt ook onderzoek gedaan naar een gemeenteambtenaar die valse registratiepapieren geregeld zou hebben.

CSKA prolongeert Russische titel

CSKA Moskou is donderdag opnieuw kampioen van Rusland geworden. Op de slotdag van de competitie won de titelverdediger met 1-0 van stadgenoot Lokomotiv Moskou. Dat was voldoende voor titelprolongatie. In totaal is het de vijftiende landstitel voor CSKA sinds 1992.

Lokomotiv stond lang aan de leiding in de competitie, maar zakte uiteindelijk weg naar de derde plaats. CSKA stond in maart nog negen punten achter. Zenit Sint-Petersburg won op de laatste speeldag met 4-1 van Koeban Krasnodar en verzekerde zich van de tweede plaats.

Snookerprof Lee blijft geschorst tot 2024

De Engelse snookerspeler Stephen Lee blijft geschorst tot 12 oktober 2024, zijn 50e verjaardag. Het hoger beroep dat de profbiljarter had aangetekend tegen zijn langdurige uitsluiting wegens het verkopen van wedstrijden is donderdag afgewezen. Hij moet bovendien de proceskosten - 90.000 euro - betalen.

Lee, ooit de nummer 5 van de wereldranglijst, werd vorig jaar schuldig bevonden aan 'matchfixing' in 2008 en 2009. Hij zou het resultaat en verloop van zeven partijen, waaronderéén op het WK, hebben gemanipuleerd. Dat gebeurde onder meer door opzettelijk frames te verliezen. Zelf heeft hij de beschuldigingen altijd weersproken.

Snookerprof Lee blijft geschorst tot 2024 (PRO SHOTS/ACTION IMAGES)
Snookerprof Lee blijft geschorst tot 2024 (Foto: ANP)

Sparta en Dordrecht verdelen de goals

Sparta en FC Dordrecht gaan zondag beslissen wie van de twee promoveert naar de Eredivisie. De heenwedstrijd in Rotterdam kreeg geen winnaar.

De bezoekers begonnen op Het Kasteel duidelijk beter aan de wedstrijd dan Sparta. Met name Youri Loen werd een aantal keren gevaarlijk. Dordrecht kreeg van de Spartanen de kans om het spel te maken en de gasten hadden dan ook veel meer balbezit. Na bijna een half uur spelen werd dat balbezit ook omgezet in een doelpunt. Matthew Steenvoorden kopte raak uit een hoekschop, waarna Loen en Giovanni Korte (foto) ook nog de paal en de lat raakten. Sparta mocht daardoor van geluk spreken dat de ruststand slechts 0-1 was.

Vanuit het niets kwam de thuisploeg tien minuten na de pauze plotseling langszij. Ilias Haddad ging in de fout, waardoor Mimoun Mahi kon scoren. Sparta ging vervolgens beter voetballen en het spel golfde even op en neer. Net toen Sparta beter in de wedstrijd leek te komen, kwam Dordrecht toch weer op voorsprong. Dit keer was het Pieter Nys die in de fout ging en Korte maakte de 1-2. Na 80 minuten kwam Sparta echter weer op gelijke hoogte. Jaime Bruinier kreeg de tijd om vrij uit te halen, waarna doelman Warner Hahn niet vrijuit ging: 2-2.

FC Dordrecht lijkt door die eindstand wel de beste uitgangspositie te hebben voor de return, die zondag om 14:30 uur gespeeld wordt. De winnaar speelt volgend seizoen in de Eredivisie.

Manchester United maakt winst ondanks mislopen CL

Manchester United heeft ondanks het mislopen van ongeveer veertig miljoen euro van de Champions League voldoende financiële middelen om komende zomer te investeren in het team. Dat heeft vicevoorzitter Ed Woodward donderdag bekendgemaakt. Ondanks de sportief tegenvallende resultaten deed de club het financieel goed.

In het eerste kwartaal van 2014 steeg de omzet met 26 procent tot ongeveer 142 miljoen euro. "Dit zorgt ervoor dat we financieel gezond genoeg zijn om in het team te investeren", aldus Woodward. De winst van de club verdrievoudigde in het eerste kwartaal tot 13,4 miljoen euro. De schuld daalde met vier procent en bedraagt nu 430 miljoen euro.

Manchester United werd afgelopen seizoen zevende en plaatste zich voor het eerst sinds het seizoen 1995-1996 niet voor de Champions League. Trainer David Moyes werd al na tien maanden ontslagen bij de club uit de Premier League. "We zijn nu gefocust op het aantrekken van een nieuwe trainer die ons weer kan terugbrengen naar de top", laat Woodward weten. De verwachting is dat Louis van Gaal volgende week als trainer wordt gepresenteerd.

Gevangenen ontsnapt op Curaçao

Uit een gevangenis op Curaçao zijn donderdag vier gedetineerden ontsnapt. Ze waren in Willemstad buiten de voormalige Bon Futuro-gevangenis aan het werk toen zij een bewaker overmeesterden en zijn dienstwapen afpakten.

De politie is een klopjacht in de omgeving van de gevangenis in de wijk Koraal Specht begonnen. Langs uitvalswegen zijn wegversperringen opgericht.

Een van de mannen die ontsnapten zat vast voor een dubbele roofmoord in 2005. Hij ontsnapte in 2009 ook al eens. Een van de anderen is een man die in 2012 een medewerkster van het Openbaar Ministerie en haar vriendin beroofde en verkrachtte.

De politie heeft assistentie gevraagd van de marechaussee. Een helikopter van de kustwacht vliegt boven de wijk.

Van Gaal nog niet tevreden over fitheid Van Persie

Louis van Gaal denkt dat zijn aanvoerder Robin van Persie nog lang niet klaar is voor het WK. "Voor zover ik het nu heb kunnen zien, is hij nog niet fit", zei de bondscoach donderdag in Hoenderloo. "Ik hoop dat hij fit is voordat het WK begint."

Van Persie maakte pas vlak voor het eind van de competitie zijn rentree voor Manchester United, nadat hij bijna anderhalve maand aan de kant had gestaan met een knieblessure. De aanvaller werkte donderdag zijn eerste training af op weg naar het WK. Voor de oefenwedstrijd van zaterdag tegen Ecuador is hem een basisplaats toegezegd.

Van Gaal hoopt stiekem dat de blessure van zijn sterspeler voordelig uit gaat pakken. "We kennen dat fenomeen uit het schaatsen. Iemand staat zes maanden aan de kant om vervolgens wereldkampioen te worden. Hopelijk geldt voor Van Persie hetzelfde."

Deze dagen staat Van Gaal vooral zelf in het middelpunt van de belangstelling. Bang dat berichten over zijn op handen zijnde aanstelling bij Manchester United de concentratie verstoort is hij niet. "Ik ben enorm gefocust. Dat komt door de trainingen, tactische besprekingen en de passie van de spelers. Ik heb hier heel veel tijd in gestoken, dus dit is heel belangrijk voor me."

Britse journalisten die hoopten Van Gaal een uitspraak over United te ontlokken, kregen nul op het rekest. "Met deze vraag ga je over de schreef", beet de bondscoach een journalist toe die wilde weten of hij woensdag bezig was geweest met contractbesprekingen. De kans is groot dat de aanstelling van Van Gaal pas na het weekeinde bekend gemaakt wordt.

Politiebaas Rio vervolgd voor dure politieauto's

De hoogste baas van de veiligheidsdiensten in Rio de Janeiro wordt voor de rechter gebracht, omdat hij twee onnodig hoge facturen getekend zou hebben.

De openbaar aanklager zegt donderdag dat Jose Mariano Beltrame een huurcontract goedkeurde voor de huur en het onderhoud van 1508 politiewagens in 2007 en 2008. De stad moest daar omgerekend bijna 44 miljoen euro voor neertellen. Veel te veel, vindt de Braziliaanse justitie.

Beltrame heeft nog niet gereageerd.

PVV zegt vertrouwen in Teeven op

De PVV heeft donderdagavond een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De partij vindt dat Teeven te weinig doet om het stijgende aantal asielzoekers te beperken.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma had donderdagochtend al met de motie gedreigd, nadat Teeven woensdagavond op televisie had gezegd dat er momenteel zo'n duizend asielzoekers per week naar Nederland komen. Tot voor kort waren dat er duizend per maand.

"We krijgen een asieltsunami over ons heen, en de staatssecretaris zit in een staat van totale ontkenning", zei Fritsma. "Hij sluit niet de grenzen, maar blijft asielzoekers welkom heten. De boodschap aan alle asielzoekers is dus nog altijd: kom hier maar naartoe."

De Tweede Kamer verwierp de motie van wantrouwen met twaalf stemmen voor en 117 stemmen tegen. Alleen de PVV stemde voor. Vooraf was al duidelijk dat er geen meerderheid zou zijn.

[Giro] Rodríguez geblesseerd naar huis

Joaquim Rodríguez zal vrijdag niet meer van start gaan in de Giro d'Italia. Dat meldt het Spaanse Bicicislismo donderdagavond. De Spanjaard was donderdag betrokken bij de massale valpartij aan het slot van de zesde etappe en kwam op bijna acht minuten van winnaar Michael Matthews binnen. 

Nadat Purito eindelijk over de finish kwam is hij doorgegaan naar het ziekenhuis, waar een gebroken vinger en twee gebroken ribben werden geconstateerd. Bij de val liep hij verder verwondingen op aan een knie en een elleboog, naast meerdere flinke schaafwonden. Volgens het management van Rodríguez heeft hij last van dezelfde ribben als degene die hij bij zijn val in de Amstel Gold Race blesseerde.

Katusha, de ploeg van de Spanjaard, raakte donderdag ook al Giampaolo Caruso en Ángel Vicisio kwijt, die eveneens geblesseerd raakten bij de valpartij. Vicioso heeft een complexe dijbeenbreuk opgelopen, terwijl Caruso er met verstuikingen aan zijn linkerheup en linkerbeen gelukkig genadiger vanaf kwam dan de tv-beelden suggereerden. 

'Broncode DayZ mogelijk gelekt'

Bohemia Interactive is het slachtoffer geworden van hackers die hebben zitten rondneuzen op de servers. De ontwikkelaar ontkent dat er gebruikersgegevens zijn buitgemaakt, maar er bestaat een kans dat de sourcecode van DayZ is buitgemaakt.

Bohemia Interactive gaf op de website Rely On Horror de hack toe en dat ze nog aan het onderzoeken zijn wat er nou precies allemaal is buitgemaakt. De kans op extra exploits voor de toch al geplaagde game is door deze hack toegenomen, want zodra de sourcecode straks beschikbaar is voor iedereen is het een eitje om naar foutjes in de broncode te zoeken.

Keihard gehaktdag

Vettel ziet kansen in Monaco

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel ziet kansen voor zichzelf tijdens het Formule 1-weekend in Monaco. Het team van Mercedes domineert het seizoen 2014, maar de Red Bull-rijder weet dat dit in het prinsdom niets zegt, omdat daar de Renault-motor traditioneel sterk is.

ESPN vroeg Vettel of het mogelijk was om volgende week een bedreiging te vormen voor de Mercedes. "Het is lastig te voorspellen, maar ik denk van wel ja. Monaco is een circuit waarop vermogen minder belangrijk is. Het is niet zo dat het er helemaal niet toe doet, maar het speelt in ieder geval een minder grote rol dan op andere circuits."

De Duitser weet dat de Mercedes een betere motor heeft, maar laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. "Wat ons ook zou helpen, is regen, want als het regent, liggen er altijd kansen." Een ander pluspunt dat hij heeft is het nieuwe chassis waarmee hij in Spanje in de race van de vijftiende naar de vierde positie wist te rijden. "Ik voelde me afgelopen weekend een stuk beter dan tijdens de voorgaande races."

[Vid] [Giro] Maassen: "Verschrikkelijke valpartij"

De zesde etappe van de Giro d'Italia werd gekenmerkt door een massale valpartij, waardoor meerdere renners de strijd moesten staken. Ook Team Belkin wist zich niet buiten de chaos te houden. Rick Flens, Jetse Bol, Steven Kruijswijk en kopman Wilco Kelderman gingen tegen de vlakte. 

Ploegleider Frans Maassen sprak na afloop van 'een verschrikkelijke valpartij'. "Het leek wel alsof elk team minstens één renner op de grond had liggen, het was één grote bende", aldus Maassen op de site van zijn ploeg. De ploegleider was donderdagavond zelf op weg naar het ziekenhuis voor een controle van Kruijswijk en Flens. Schaduwkopman Kruijswijk kwam een kwartier na de winnaar over de streep, terwijl Flens zich na 25 minuten zwaar gehavend over de finish trok.

Volgens Maassen waren de snelheden op het moment van de val erg hoog, rond de 65 kilometer per uur. "Het werd bij de eerste regendruppels gelijk spekglad, dat is wielrennen in het zuiden van Italië. Helaas bleken we gelijk te hebben met onze verwachting dat het gevaarlijk zou gaan worden."

Ondanks zijn valpartij deed Kelderman het prima. Hij kon snel weer opstaan en sloot aan in de achtervolgende groep renners, samen met onder meer topfavoriet Nairo Quintana. Als een van de zeer weinige renners probeerde de jonge Nederlander zelfs nog naar de kopgroep te rijden, maar zonder succes.

Kelderman werd wel knap zevende en staat in het algemeen klassement nu op de elfde plek. "Dat Wilco zevende wordt is mede gezien de omstandigheden natuurlijk heel erg goed. Maar lang niet iedereen in ons team heeft een goede dag achter de rug. Voor ons was dit uiteindelijk geen fijne dag", sluit Maassen af.

De massale valpartij in de zesde etappe van de Giro (Bron: YouTube)

Korte celstraf voor ontucht en verkrachting meisjes

Een 54-jarige man uit Tilburg moet twintig maanden de cel in voor ontucht met drie meisjes en de verkrachting van een van hen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. De straf is hoger dan de eis van de Officier van Justitie, die veertien maanden eiste.

De rechtbank legt een iets zwaardere straf op, omdat de straf die het OM eiste 'de ernst van de feiten onvoldoende tot uitdrukking brengt', aldus het vonnis.

De Tilburger pleegde in totaal 27 jaar lang ontucht met zijn slachtoffers. Eén meisje kreeg het meest te verduren. De Tilburger misbruikte en verkrachtte het slachtoffertje tussen 1985 en 1992. Bij het begin van het misbruik was ze 7 jaar oud. Het tweede meisje werd in de jaren negentig van haar vijfde tot haar achtste jaar misbruikt. Van 2010 tot en met 2012 deed de man dit met het derde slachtoffertje van haar vierde tot haar zesde jaar.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat alle drie de slachtoffers zich in een afhankelijke positie bevonden. Zo was een van de slachtoffers zijn schoonzusje. "Verdachte heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. Per slot van rekening was verdachte degene die in de periode van ontucht de zorg had over die kinderen", is te lezen in het vonnis.

De man is licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard nadat uit psychisch onderzoek bleek dat hij de 'ziekelijke stoornis' pedofilie heeft.

Boven op de celstraf legt de rechtbank tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van drie jaar. In die tijd moet de Tilburger zijn behandeling voor pedofilie voortzetten. Ook komt hij onder reclasseringstoezicht te staan en mag hij geen contact hebben met de slachtoffers.

De man moet de slachtoffers zo'n 14.500 euro schadevergoeding betalen.

Meer steentjes voor LEGO: The Hobbit

LEGO The Hobbit heeft drie nieuwe contentpakketten, die nu beschikbaar via Xbox Live en PlayStation Network zijn. Reizende spelers door Midden-aarde hebben toegang tot meer bekende personages, wapens en duizenden nieuwe sidequests met twee nieuwe personagepakketten en een itempakket.

De drie pakketen bevatten:

  • The Big Little Character Pack – deze DLC introduceert onder andere Baby Smaug en Baby Gimli. De Snow Troll schudt iedereen wakker en je hebt de kans om als Bandobras “Bullroarer” Took of een Stone Dwarf uit Erebor te spelen.
  • De Side Quest Character Pack – Neem de leiding over LEGO big figures, River Troll of Girion, de laatste heer van Dale. De edele Elk biedt je transport aan naar de bestemming van je keuze, of je ga de strijd aan met de onverschrokken Dwarf soldaat.
  • The Battle Pack - Vernietig Morgul met het Shadow Sword, rust jezelf uit met Jeweled Mithril Armor gemaakt door het beste vakmanschap van de dwergen, of activeer de Light Orb Shield voor de ultieme bescherming. De Axe Guitar, Orc Cleaver en Orc Bow maken korte metten met je tegenstanders. Met de Buddy-up Gloves kun je dwars door Buddy-up slaan. En zo zijn er meer items te vinden.

LEGO The Hobbit is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, PlayStation Vita, Nintendo 3DS en pc.

Aanvaller Milik definitief naar Ajax

Arkadiusz Milik speelt volgend jaar definitief voor Ajax. Dat heeft de Poolse aanvaller zelf op Twitter bekendgemaakt. "Al officieel", schreef hij bij een foto van zichzelf met Ajax-shirt. "Ik speel volgend jaar bij Ajax. Nieuwe club, nieuwe uitdagingen, ik kan niet wachten!"

Ajax bevestigde de komst van de Pool kort na diens tweet. Milik wordt voor één seizoen gehuurd van Bayer Leverkusen. Daarna heeft Ajax een optie tot koop bedongen.

Milik speelt sinds anderhalf seizoen voor Bayer Leverkusen. Verder dan zes invalbeurten kwam de 20-jarige Pool vooralsnog niet. In de tweede seizoenshelft van de net afgelopen jaargang werd hij aan FC Augsburg verhuurd. In vijftien Bundesligaduels scoorde hij daar twee keer.

Wolfenstein laat het zonnetje schijnen

Bethesda heeft de launchtrailer van Wolfenstein: The New Order al uitgebracht. Het bekend klinkende achtergronddeuntje is het originele Duitse folkloreliedje dat The Animals in de jaren 60 vertaald hebben naar The Rising Sun.

Wolfenstein: The New Order speelt zich af tijdens de jaren 60, waar het monsterlijke naziregime geavanceerde technologie heeft gebruikt om de Tweede Wereldoorlog te winnen en voortaan met ijzeren vuist over de wereld regeert. B.J. trekt door Europa om de oorlogsmachines van de nazi's te vernietigen. Je zult erin de verschillende manieren voorgesteld krijgen die B.J kan kiezen om zijn opdracht tot een goed einde te brengen om General Deathshead en zijn nazi's een halt toe te roepen.

Wolfenstein: The New Order komt 20 mei uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Ultra Street Fighter IV heeft datum en prijs

In de nieuwste pre-ordertrailer geeft Capcom dan de precieze data weg voor Ultra Street Fighter IV, de nieuwste telg in de familie met vijf nieuwe personages en zes nieuwe arena's.

De digitale upgrade van Ultra Street Fighter IV komt 4 juni voor PlayStation 3 en Xbox 360 uit. Op 5 augustus komen de complete consoleversies in de digitale en echte winkel te liggen. Vechtersbazen op pc moeten tot 8 augustus wachten voordat ze aan de gang kunnen met de nieuwe gameplayelementen zoals Ultra Combo Double en Red Focus Attack. De vijf nieuwe personages zijn Hugo, Rolento, Poison, Elena en Decapre. Dat maakt in totaal 44 personages om mee en tegen te vechten.

Als je de digitale upgrade of winkelversie van Ultra Street Fighter IV preordert krijg je gratis extra kostuums voor de vijf nieuwe personages. Alle eerder uitgebrachte kostuums zitten in deze versie van Street Fighter IV. Eigenaren van Super Street Fighter IV of Super Street Fighter IV: Arcade Edition kunnen het spel upgraden voor €14.99. De complete digitale pc-versie kost €29.99 op steam net zoals de complete digitale- en winkelversies van consoles.

Nieuwe game van Duke Nukem-makers in 2015

3D Realms, bekend van Duke Nukem, heeft een trailer uitgebracht van haar nieuwe game. De game heeft een opvallend uiterlijk dat lijkt alsof het een twee generaties geleden gemaakt is. Misschien is dit de bedoeling van de makers, of misschien is de trailer net iets te vroeg uitgebracht.

Jammergenoeg toont de trailer geen gameplay, maar het lijkt erop een actiegame te worden met een half kalende vrouw in de hoofdrol. Misschien dat we op de E3 meer zullen horen van deze game die in 2015 voor PlayStation 4 en PC moet uitkomen.

Treinen vanaf 2018 helemaal groen

Alle vervoerders op het Nederlandse spoor rijden vanaf 2018 alleen nog maar op groene stroom. Ze hebben daartoe donderdag een contract gesloten met energiebedrijf Eneco, zo liet de NS - die verreweg de meeste elektriciteit verbruikt - in een verklaring weten. De bedrijven spreken daarbij van het 'grootste groene contract in Nederland'.

Samen hebben de spoorvervoerders jaarlijks 1,4 terawattuur aan stroom nodig. Dat is ongeveer evenveel als het verbruik van alle huishoudens in Amsterdam, zo stellen de bedrijven. De groene stroom komt voor de helft van Nederlandse windparken, terwijl het overige deel uit Noorwegen, Zweden en België komt.

Naast personenvervoerders zoals de NS, Connexxion en Arriva maken ook goederenvervoerders zoals DB Schenker en ERS Railways de overstap naar groene stroom. Volgend jaar moet de helft van de stroom die de elektrische treinen van vervoerders als groen zijn. Voor 2016 is zeventig procent het streven.

Volgens NS-directeur Timo Huges vinden acht van de tien reizigers het belangrijk dat het treinverkeer overstapt naar groene stroom. Hij baseert zich daarbij op onderzoek van zijn eigen bedrijf. "1,2 miljoen treinreizigers reizen per 2018 volledig groen met nul gram CO2-uitstoot", aldus Huges.

Interviewprogramma Jinek en Kockelmann van de buis

Eén op Eén wordt volgend jaar niet meer uitgezonden. Het door Eva Jinek en Sven Kockelmann gepresenteerde interviewprogramma van de KRO-NCRV past dan niet meer in het schema van Nederland 2, is donderdag bekendgemaakt.

"Ik betreur uiteraard zeer dat Eén op Eén in 2015 al niet meer te zien is voor onze kijkers. Dat is ontzettend jammer", laat Taco Rijssemus, mediadirecteur van de KRO-NCRV, weten in een verklaring. "Naar mijn mening is het een zeer onderscheidend journalistiek programma en van grote publieke waarde".

'Tien studio's werken aan Assassin's Creed: Unity'

In een presentatie over Ubisofts plannen voor het komende fiscale jaar, is wat informatie over Assassin's Creed: Unity naar voren gekomen. Volgens Ubisoft werken tien van haar studio's aan dezelfde game. Of dit de kwaliteit ten goede komt, daarvoor zullen we moeten wachten tot de E3.

Er is nog weinig bekend over Assassin's Creed: Unity, behalve dat het zich tijdens de Franse revolutie plaatsvindt, en dat het alleen beschikbaar zal zijn voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Zet jezelf op scherp tijdens de Ubisoft Persconferentie, want deze game zal zeker weten voorbij komen.

Assassin's Creed: Unity

The Division schuift een eindje op

Het zal eigenlijk niet meer als verrassing komen, maar Ubisoft heeft The Division een eind uitgesteld. Het spel is in ieder geval tot het tweede kwartaal van 2015 niet te spelen.

Het was eerder gepland de game in het fiscale jaar van 2015 uit te brengen. Dat loopt tot en met 31 maart 2015. Maar in de laatste verslag is The Division verdwenen. Op de officiële site is te lezen dat de ontwikkelaars niets willen rushen en het spel pas uitbrengen als het klaar is.

The Division komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Op de aankomende E3 gaan we nieuwe dingen zien, alleen moeten we langer wachten voordat we het in onze eigen huiskamer kunnen spelen.

Ubisoft Fiscaal 2015

Driveclub beelden in hoge kwaliteit

Sony heeft vandaag al eerder bekende Driveclub-beelden uitgebracht in 1080p. De trailer moet een indruk geven voor hoe de game eruit gaat zien op PlayStation 4. Driveclub is een sociale racegame die via PlayStation Plus en de "share"-functie onder andere zorgt voor matches tussen spelers.

Er zijn meerdere trailers in 1080p te zien via de Driveclub-site van Sony. Wij laten alvast een van deze trailers hieronder zien.

Far Cry 4 komt uit op 20 november

Vandaag is de releasedatum van Far Cry 4 bekendgemaakt. Op 18 november kunnen de Amerikanen los met de game en in de rest van de wereld is het op 20 november tijd voor Far Cry 4.

De game zal uitkomen op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en op Windows-pc. Far Cry 4 zal zich niet afspelen in de jungle, maar in Far Cry 4 reizen we af naar Kyrat. Kyrat is een ongerepte omgeving in de Himalaya’s waar een zelfbenoemde koning de baas is. Je zult weer de mogelijkheid krijgen te gaan en staan waar je wil en je eigen verhaal te beleven.

In de komende maanden zal er meer bekend worden gemaakt over de game. De productie van Far Cry 4 wordt geleid door Ubisoft Montreal, maar ook Red Storm Entertainment, Ubisoft Toronto, Ubisoft Shanghai en Ubisoft Kiev werken mee aan deze titel.

Oppositie hekelt optreden Teeven

De oppositie in de Tweede Kamer hekelt het optreden van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Meerdere partijen vragen zich af of de aantallen asielzoekers die de bewindsman woensdagavond noemde op televisie wel kloppen, zo bleek donderdagmiddag tijdens een spoeddebat.

"Paniekvoetbal", oordeelde D66-Kamerlid Gerard Schouw over het optreden van Teeven. "Het was onhandig dat hij op televisie de noodklok luidde, terwijl er feiten en analyses noodzakelijk zijn om een goede discussie te voeren." SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zei dat het debat alleen gevoerd kan worden als de feiten op tafel komen. "Het heeft er alle schijn van dat de beweringen maar moeilijk onderbouwd kunnen worden."

Teeven zei woensdagavond dat op dit moment duizend asielzoekers per week naar Nederland komen. Hij sprak van 'alarmerende cijfers'. Vooral uit Eritrea komen veel asielzoekers. Vermoedelijk hebben mensensmokkelaars daar de hand in. Teeven zei dat dit jaar mogelijk 65 duizend asielzoekers naar Nederland komen, en kondigde maatregelen aan.

De PVV overweegt het vertrouwen in Teeven op te zeggen, omdat hij zou hebben 'gestrooid met verblijfsvergunningen'. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dreigt een 'enorme migratieramp'. Hij vindt dat Nederland de grenzen onmiddellijk moet sluiten.

Afgesproken is daarom al dat het debat op inhoudelijke gronden volgende week dinsdag zal worden gevoerd. De Kamer debatteert nog over het optreden van Teeven. Duidelijk is al dat een eventuele motie van wantrouwen van de PVV geen meerderheid zal halen.

Junkie XL wint prijzen voor filmmuziek

Junkie XL is woensdagavond twee keer in de prijzen gevallen in Beverly Hills. De Nederlandse producer won twee BMI Film/TV Awards voor de muziek die hij componeerde bij de de Hollywoodfilms 300: Rise of an Empire en Divergent.

De producer is blij met de erkenning van zijn werk. "Het is normaal hard werken in een donker hol met alleen de film en mijn instrumenten, dus mooi om op deze manier in de schijnwerpers te staan", aldus Junkie XL, die eigenlijk Tom Holkenborg heet, in een verklaring. Muziekorganisatie BMI reikt haar prijzen voor beste film- en televisiemuziek jaarlijks uit.

Holkenborg tekende eerder ook voor de muziek van Hollywoodfilms als Paranoia en Bringing Up Bobby. In Nederland was zijn muziek te horen in onder meer het drama De Gelukkige Huisvrouw en De Heineken Ontvoering.

Vlaar: "5-3-2 is moeilijk doorkomen"

Ron Vlaar heeft ervaring met het spelen in een 5-3-2 systeem. De aanvoerder van Aston Villa speelde met de Engelse club al geregeld in die opstelling. Vlaar (29) sloot donderdag aan bij het Nederlands elftal.

Na de middagtraining liet de oud-Feyenoorder zich uit over het nieuwe speelsysteem van Oranje. "Het is voor tegenstanders een lastig systeem om tegen te voetballen, het is moeilijk doorkomen", zegt de 22-voudig international tegen Voetbal International.

"Je hebt altijd defensieve zekerheid en je kan met je backs aanvallend ook veel doen. Het voordeel in vergelijking met Aston Villa is dat het niveau bij Oranje hoger ligt, dus de uitvoering van het systeem ook", aldus Vlaar, die niet vindt dat deze tactiek per definitie een speelwijze is om vooral te overleven als team.

"Het ligt eraan hoe je het speelt, je kunt ook accenten leggen dat het juist aanvallend is. Ik ben net bij de selectie, we zullen zien hoe wij het gaan spelen. Voor een centrale verdediger is het op zich wel een prettige manier van spelen, want je hebt altijd voldoende verdedigers, al is de communicatie wel heel belangrijk."

"Doordat er defensief altijd bezetting is, zou je als speler kunnen denken: Er lopen er genoeg achterin, laat maar gaan. Dat is een gevaar. Een trainer kijkt altijd naar zijn spelersgroep en zoekt er een systeem bij waarmee het elftal de meeste kans maakt om te winnen. Als iets Louis van Gaal wel is toevertrouwd, is het dat", aldus Vlaar.

De centrale verdediger maakt zich op voor zijn eerste WK. "Ik heb een EK gespeeld, twee jaar geleden, dat anoniem eindigde. Een WK speelde ik nog niet eerder en dat is wel wat ik wil. En dan om iets te laten zien, geschiedenis te schrijven, niet om weer anoniem af te druipen. Ik geloof er ook echt in dat wij iets kunnen bereiken met dit Nederlands elftal. Als we die gedachte en motivatie allemaal hebben, kan dat ook gewoon", besluit Vlaar.

MERS-controle bij enige kamelenhouderij Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagochtend de enige kamelenhouderij van Nederland gecontroleerd op het longvirus MERS. De eerste signalen wijzen erop dat er niets mis is met de tientallen dromedarissen, bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving door de NOS.

De NVWA benadrukt dat het ging om een preventieve controle. Daarbij is gekeken naar de herkomst van de dieren en of zij correct zijn getest op ziektes door het bedrijf in het Noord-Brabantse Berlicum. "Sinds 2010 zijn er geen dieren meer aangevoerd, dus dat is een goed teken", aldus de zegsman.

De controle wordt donderdag afgerond. Het wachten is nog op enkele stukken uit de administratie en een oordeel over de kwaliteit van de uitgevoerd testen, meldt de woordvoerder. "Ook kijken we natuurlijk wat er uit die testen is gekomen."

MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt. Wel is duidelijk dat voor besmetting nauw contact nodig is.

Donderdag werd bekend dat het besmettelijke virus bij een tweede Nederlander is vastgesteld. Het gaat om een vrouwelijk familielid van de man bij wie de diagnose woensdag werd gesteld.

Sinds september 2012 zijn in Saudi-Arabië 147 mensen aan MERS overleden. Er zijn bijna vijfhonderd ziektegevallen bekend.

Studenten willen duidelijkheid over studentenkaart

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de plannen rondom de ov-jaarkaart en het leenstelsel. Dat stellen de studenten in een reactie op berichtgeving van De Telegraaf over het mogelijk behoud van de ov-kaart. Eventueel vrij reizen is voor hen geen wisselgeld voor de invoering van het leenstelsel.

"Het is positief wanneer we de ov-studentenkaart behouden, maar niet meer dan een sigaar uit eigen doos", zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen donderdag in een verklaring. "Met een leenstelsel moeten studenten zich alsnog tot over hun oren in de schulden steken om onderwijs te volgen."

Janssen vindt dat er nog geen akkoord kan komen zonder de studentenorganisaties te informeren. "Als er nu een plan komt is dat niets meer dan een achterkamertjesakkoord waar ieder draagvlak voor ontbreekt", zegt ze daarover.

De LSVb roept de politiek op om de onderhandelingen zo snel mogelijk te staken en studenten niet langer in onzekerheid te houden over de toekomst van de basisbeurs en de ov-studentenkaart.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil de studiebeurs vervangen door een sociaal leenstelsel. Studenten moeten hun studie daardoor grotendeels zelf betalen. Wel kunnen ze tegen een gunstige rente lenen bij de overheid. Voor studenten van ouders met een laag inkomen blijft nog wel een aanvullende beurs bestaan.

[Giro] Matthews verdedigt roze met ritwinst

Michael Matthews heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen en zo zijn roze trui met succes weten te verdedigen. Het was al de langste rit van de Giro, maar door een omleiding kwam er nog eens wat bij. De afstand tussen Sassano en Montecassino werd uiteindelijk bijna 260 kilometer.

De kopgroep van de dag bestond uit vier renners: De Italianen Marco Bandiera (Androni-Giocattoli), Andrea Fedi (Neri-Sottoli), Edoardo Zardini (Bardiani) en de Colombiaan Rodolfo Torres (Team Colombia). Het kwartet kreeg maximaal twaalf minuten voorsprong, maar werd aan de voet van de slotklim teruggepakt door het razende peloton.

In dat peloton ontstond op de natte wegen een massale valpartij, waarbij tientallen renners onderuit gingen. De meesten van hen konden weer opstappen en met wat vertraging hun weg vervolgen, maar voor Giampaolo Caruso was het een stuk ernstiger. De Italiaan van Katusha leek minutenlang maar minimaal te bewegen en werd uiteindelijk met een ambulance afgevoerd. Joaquim Rodríguez kon weer opstappen, maar raakte wel kostbare tijd kwijt in het klassement.

Door alle chaos konden zes renners wegrijden van de rest, met Cadel Evans en Michael Matthews als voornaamste rijders. Matthews, drager van het roze, bleef in het wiel zitten van Evans, die zelf ploeggenoot Steve Morabito al het werk liet doen. In de achtergrond probeerde Nairo Quintana, topfavoriet voor de eindzege, dichterbij te komen, maar daar slaagde hij niet in. Ook Wilco Kelderman probeerde weg te springen uit de groep van Quintana, maar zonder succes.

In de laatste kilometers was duidelijk dat de groep met Evans en Matthews voor de zege zou gaan springen. Evans bleef doorrijden om zoveel mogelijk tijd te pakken, waardoor Matthews relatief makkelijk uit zijn wiel kon komen om de overwinning te claimen. De Belg Tim Wellens werd tweede, voor Evans. Kelderman won de sprint om plek zeven.

Turnsters moeten afwachten

De Nederlandse turnsters staan bij de kwalificaties van de Europese kampioenschappen in Sofia voorlopig tweede. Julia Bombach, Vera van Pol, Lisa Top, Lieke en Sanne Wevers kwamen donderdag tot een gezamenlijke score van 161,788. Alleen Zwitserland (163,663) deed het tot dusverre beter.

Desondanks is het onzeker of de Oranje-turnsters de finale (top 8) zullen halen. In de vierde en laatste subdivisie komen toplanden als Rusland, Roemenië, Italië en Frankrijk in actie. De laatste turnsters zijn om half 7 (Nederlandse tijd) klaar.

Turnsters moeten afwachten
Turnsters moeten afwachten (Foto: ANP)

Newcastle niet verder met De Jong

Newcastle United maakt geen gebruik van de optie Luuk de Jong over te nemen van Borussia Mönchengladbach. The Magpies huurden de spits sinds januari.

De Jong (23) kwam bij Mönchengladbach niet aan spelen toe in de eerste seizoenshelft. De spits besloot daarom in januari in te gaan op een aanbieding van Newcastle United. In de Premier League hoopte de 7-voudig international weer richting zijn oude vorm te groeien. Daarin slaagde De Jong niet.

In Engeland kwam de aanvaller tot twaalf optredens, waarvan één keer de volledige wedstrijd. Alleen op bezoek bij Chelsea (3-0 nederlaag) liet manager Alan Pardew De Jong negentig minuten staan. In de overige elf wedstrijden werd hij zeven keer gewisseld en vier keer kwam de oud-speler van De Graafschap en FC Twente als invaller binnen de lijnen.

De Jong kwam niet tot scoren in de Premier League. Newcastle heeft Mönchengladbach laten weten dat ze geen gebruikmaken van de optie om de huurling definitief over te nemen deze zomer. "Dat klopt. Newcastle heeft de optie tot koop niet gelicht", bevestigt Max Eberl, technisch directeur van Mönchengladbach, tegenover Kicker.

De Jong heeft in Duitsland nog een contract tot medio 2017. De duurste aankoop in de historie van de club kwam in de zomer van 2012 over van FC Twente. In zijn eerste seizoen vond De Jong zes keer het net in 23 competitiewedstrijden. PSV liet al weten interesse te hebben in het (tijdelijk) overnemen van de aanvaller.

Belastingdienst moet opener zijn over fouten

De Belastingdienst moet transparanter zijn over de fouten die worden gemaakt. Dat zei staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) donderdag tijdens een debat over de fiscus.

Wiebes wil bijvoorbeeld dat gedupeerden bij fouten met toeslagen eerst netjes worden geïnformeerd. Daarna moet de dienst de fout melden op de website. "Precies over deze dingen moet de Belastingdienst transparanter zijn, zodat iedereen kan zien wat wel goed gaat en wat niet goed gaat."

Een kleine 'procesverstoring' met de toeslagen treft al gauw zo'n dertigduizend mensen. Maar Wiebes is niet van plan om over elke fout een brief naar de Tweede Kamer te sturen. Hij pleitte ervoor om op een genormaliseerde manier om te gaan met fouten. "Fouten zullen er altijd zijn. Een zeker niveau van fouten is normaal."

Iets anders is het als er buitensporige dingen gebeuren en de fiscus opeens miljarden niet meer binnenkrijgt. "Dan past het dat u daar als eerste van hoort", beloofde Wiebes de Kamer.

Het afgelopen jaar kwam de Belastingdienst veelvuldig negatief in het nieuws vanwege de fraude met toeslagen door Bulgaren. Wiebes is hard bezig met de nasleep hiervan. "Ik ben inmiddels kind aan huis bij het Bulgaarse kabinet", zei hij. "Bij sommige ministers heb ik mijn eigen mok als ik op bezoek kom."

Wiebes voorganger Frans Weekers (VVD) kreeg het verwijt dat hij niet snel genoeg naar Bulgarije is afgereisd vanwege de fraude.

Hof: Jezus heeft geen auteursrecht op boek

Jezus heeft geen auteursrecht op het boek A Course in Miracles (Een cursus in wonderen) uit 1975. Dit heeft het gerechtshof in het Duitse Frankfurt donderdag bepaald. De auteur van het boek, de inmiddels overleden Amerikaanse hoogleraar psychiatrie Helen Schucman, beweerde dat Jezus haar het boek had ingefluisterd en dat zij de goddelijke ingevingen slechts had opgeschreven.

Omdat dus God het auteursrecht zou hebben, voelde een Duitse vereniging zich vrij hele passages uit het boek te herpubliceren. De Amerikaanse stichting die de nalatenschap van Schucman beheert, spande daarop een rechtszaak aan. Het gerechtshof gaf de klagers gelijk: ingevingen uit het hiernamaals vallen qua auteursrecht toe te rekenen aan wie ze opschrijft, aldus de rechters volgens weekblad Der Spiegel.

Hof: Jezus heeft geen auteursrecht op boek
Hof: Jezus heeft geen auteursrecht op boek (Foto: ANP)

Mainz stelt Deense trainer Hjulmand aan

De Deen Kasper Hjulmand wordt de nieuwe trainer van FSV Mainz. Bij de Duitse club volgt hij Thomas Tuchel op, die na vijf seizoenen vertrekt bij de club. Hjulmand komt over van FC Nordsjaelland, waarmee hij in 2012 kampioen van Denemarken werd. De 42-jarige coach tekent voor drie jaar.

"Het is een intelligente coach die aanvallend voetbal speelt", zegt algemeen directeur Christian Heidel, die er zeker van is dat de Deen het succes van Tuchel door kan trekken. Dit seizoen werd Mainz zevende in de Bundesliga en plaatste zich voor de voorronde van de Europa League.

Tuchel had nog een contract voor een jaar, maar maakte zondag bekend na vijf jaar zijn functie neer te leggen. Mainz was niet blij met het vertrek en zei niet toe te staan dat Tuchel ergens anders aan de slag gaat. Heidel bevestigde dat Tuchel contact heeft gehad met Bayer Leverkusen en Schalke.

Tweede Nederlandse MERS-patiënt opgenomen

Bij een tweede Nederlander is het besmettelijke dodelijke longvirus MERS vastgesteld. Het gaat om een vrouwelijk familielid van de man waarbij de diagnose woensdag werd gesteld. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten.

De twee raakten beiden besmet tijdens een reis naar Saudi-Arabië. Ze hebben daar een dromedarissenboerderij bezocht en deelden twee weken een hotelkamer.

Depay en Van Persie in basis tegen Ecuador

Memphis Depay en Robin van Persie staan zaterdag in de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Ecuador in de basis. Dat liet bondscoach Louis van Gaal zich donderdag ontvallen. Over de rest van zijn opstelling wilde hij nog niets verklappen. Eerder werd al duidelijk dat Oranje zaterdag in de Amsterdam Arena gaat spelen in een 5-3-2-systeem.

Drie dagen na de wedstrijd tegen Ecuador vertrekt de voorlopige selectie naar Portugal, waar een trainingskamp voor een week is belegd. Voor de start van het WK oefent Oranje vervolgens nog in Rotterdam tegen Ghana (31 mei) en in Amsterdam tegen Wales (4 juni).

Doodstraf voor 'afvallige' vrouw Sudan

Een vrouwelijke arts in Sudan die getrouwd is met een christelijke man is donderdag ter dood veroordeeld wegens 'afvalligheid'. Voordat het vonnis wordt voltrokken krijgt de 26-jarige vrouw honderd zweepslagen, zeiden bronnen bij de rechtbank.

Het is in Sudan voor islamitische vrouwen verboden om te trouwen met een niet-moslim. Voor mannen geldt dit verbod niet. Het stel trouwde in 2011 en heeft een kind, maar in de ogen van de Sudanese autoriteiten is het huwelijk niet rechtsgeldig.

De rechtbank had de vrouw vier dagen de tijd gegeven om berouw te tonen en daarmee de doodstraf te ontlopen. Die deadline verliep donderdag. De vrouw kan nog in beroep.

De BBC weet te melden dat de vrouw zwanger is. Daarom is besloten haar pas op te hangen na de geboorte van het christelijke kind.

Amnesty International noemt de straf 'werkelijk weerzinwekkend'. "Het feit dat een vrouw ter dood is veroordeeld en zweepslagen krijgt omdat ze getrouwd is met een man die een andere religie zou volgen is walgelijk. Overspel en afvalligheid zouden überhaupt geen strafbare feiten moeten zijn." Amnesty roept Sudan op de vrouw onmiddelijk vrij te laten.

Selfies Van Royen niet alleen eigengeilerij

De selfietentoonstelling van Heleen van Royen gaat niet alleen over de schrijfster zelf. "Het had absoluut over iemand anders kunnen gaan", zegt de 49-jarige schrijfster tegen Novum Nieuws. "Iedere vrouw heeft wel eens verdriet, heeft seks en wordt ouder, dat zijn dingen uit het leven. Iedereen maakt selfies, ik laat ze alleen zien."

Of de schrijfster van bestsellers als De Gelukkige Huisvrouw en Godin van de Jacht zo'n tentoonstelling over iemand anders zou gaan bekijken, is nog maar de vraag. "Misschien wel, als het me interessant lijkt."

Jarenlang maakte Van Royen foto's van zichzelf met het idee er een tentoonstelling van te maken. De ruim tweehonderd selfies zijn vanaf vrijdag tot en met 7 september te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag. Naast provocerende foto's, zoals eentje waarop ze staat met wat vers sperma in haar haar, worden ook foto's getoond van de minder vreugdevolle momenten uit haar leven. Zo hangt er ook een selfie die ze nam na een huilbui.

De close-up waarop is te zien dat ze een tampon uit haar vagina haalt, heeft al voor ophef gezorgd. "Ik had wel verwacht dat deze foto veel reacties op zou roepen", zegt Van Royen. De expliciete selfie kwam woensdag voorbij in De Wereld Draait Door. "Het is wel jammer dat het daar nou over gaat, want het is een onderdeel van een grotere tentoonstelling."

"Ik vind foto's waarop geweld te zien is persoonlijk veel schokkender", vertelt de schrijfster. Ze plaatst ook vaak selfies op social media en ook dan zijn de reacties soms niet mals. "Ik heb die reacties ook verwerkt in de tentoonstelling. De mannen die de foto's ophingen vonden dat eigenlijk schokkender dan de foto's zelf", vertelt Van Royen.

Van Royen ziet zichzelf nu als schrijver en amateurfotograaf. "En daar heb ik veel plezier in", vertelt ze. "Het is een andere manier van jezelf uiten." Het Letterkundig Museum ziet het als een schrijversportret. De foto's zijn te zien naast de reguliere collectie met schrijversportretten en persoonlijke voorwerpen van beroemde auteurs.

Bij de foto's staan teksten en Van Royen sprak audiofragmenten in, die zijn gemonteerd door haar 28-jarige vriend Bart Meeldijk, bekend als drummer van de band Rigby. "Volgens mij is hij wel trots", zegt ze desgevraagd. "Natuurlijk was het voor hem wel even wennen, maar ik heb het hem ook echt wel uitgelegd."

Van Royen is in ieder geval blij dat haar intieme portretten in Den Haag hangen. "Het is heel fijn dat het in een serieuze omgeving hangt. Het is geen grap."

Belgische oud-premier Dehaene overleden

De voormalige Vlaamse premier Jean-Luc Dehaene is overleden. Dat meldt de Belgische premier Elio Di Rupo donderdag. Volgens VRT Nieuws is een val in Frankrijk hem fataal geworden. Dehaene leed al enige tijd aan alvleesklierkanker. Hij is 73 jaar geworden.

"Ons land verliest een buitengewoon staatsman. Jean-Luc was een bijzondere compagnon de route. Mijn oprechte medeleven aan zijn familie", schrijft Di Rupo op Twitter.

Dehaene was premier van 1992 tot 1999 voor de partij Christen-Democratisch & Vlaams (CD&V). Hij was minister-president in twee kabinetten. Onder Dehaene werd België hervormd tot een volwaardige federale staat. Ook was hij tot zijn overlijden lid van het Europees Parlement.

Buma/Stemra breidt Europese samenwerking uit

Buma/Stemra breidt de samenwerking met de Zweedse organisatie International Copyright Enterprise (ICE) uit. Dat heeft de auteursrechtenorganisatie donderdag bekendgemaakt in Den Haag. De Zweden gaan ook alle copyrightgegevens verwerken voor muziek die via internet wordt afgespeeld, zoals met Spotify.

"De consumentenbehoeften zijn door technologische veranderingen enorm veranderd", zegt een woordvoerder van de organisatie. "Hoewel nog bijna zestig procent van de omzet uit fysieke dragers komt, begint het downloaden en streamen van muziek langzamerhand de nieuwe standaard te worden."

Buma/Stemra zoekt de samenwerking met het Zweedse bedrijf omdat de verwerking van deze online gegevens om complexe computersystemen vraagt. De gegevens zijn nodig om het geld dat zij binnenhalen te kunnen verdelen over de componisten, tekstschrijvers en uitgevers.

Door alle systemen aan elkaar te koppelen wil Buma/Stemra kosten besparen. De organisatie hoopt verder de komende jaren overeenkomsten te sluiten met auteursrechtenorganisaties, zodat muzikanten zich niet meer in elk land afzonderlijk hoeven aan te melden.

Begin volgend jaar moet ICE de eerste online muziekgegevens gaan verwerken.

Boogschutters bereiken World Cup-finale

Mike Schloesser en Inge van Caspel hebben tijdens de World Cup in het Colombiaanse Medellín de finale bereikt van de gemengde landenwedstrijd. De compoundschutters, zesde van de wereld, begonnen al met een zesde plek in de kwalificatie.

In de achtste finales werd gewonnen van Brazilië, dat op plek 31 staat. Daarna werd de tegenstand echter een stuk zwaarder. In de kwartfinale moesten Schloesser en Van Caspel het opnemen tegen de nummers één van de wereld uit Italië, maar ook dat duel werd gewonnen.

In de halve finale stonden ze tegenover de Amerikanen Erika Jones en Reo Wilde, de mondiale nummers twee. Met één punt verschil trokken de Nederlanders aan het langste eind, waardoor ze het zaterdag om 22.23 uur Nederlandse tijd in de finale op mogen nemen tegen Frankrijk.

OM wil 20 jaar cel voor verdachte Purmerlandmoorden

Tegen de vierde verdachte van de drievoudige moord in Purmerland is donderdag twintig jaar cel geëist. Een verdachte hoorde maandag al dertig jaar gevangenisstraf eisen en de twee anderen achttien jaar.

De eerste twee slachtoffers werden in december 2011 dood gevonden naast hun auto op een parkeerplaats in Purmerland in de gemeente Landsmeer. Het lichaam van de derde man werd een maand later gevonden in het Noordhollandsch Kanaal bij Landsmeer. Ze zijn alle drie met een machinegeweer doodgeschoten.

Het motief voor de moorden heeft te maken met de wietteelt. "Uit deze zaak blijkt dat hennepteelt een serieuze, gewelddadige criminele wereld is", zei de officier maandag tijdens het toelichten van de eisen. "Dat wordt onderschat en miskend."

De rechtbank doet op 17 juni uitspraak tegen de vier. Een vijfde verdachte schoot zichzelf bij zijn arrestatie neer. Hij bezweek later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Doden na kapseizen veerboot Bangladesh

Een veerboot in Bangladesh is donderdag tijdens een storm gekapseisd. Tot dusver zijn acht doden geteld, maar dat aantal loopt waarschijnlijk nog op. De boot had zo'n 150 mensen aan boord. Dat heeft een lokale bestuurder gezegd.

De boot was vertrokken uit de hoofdstad Dhaka en voer op de rivier de Meghna toen hij omsloeg. Veel mensen wisten zelf naar de kant te zwemmen, maar hoeveel opvarenden nog worden vermist konden de autoriteiten niet zeggen.

Poetin: Oekraïne voortaan vooraf betalen voor gas

Oekraïne krijgt vanaf volgende maand alleen nog Russisch gas als de rekening vooraf wordt voldaan. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

Poetin waarschuwde eerder in een brief aan andere Europese afnemers van Russisch gas dat de strengere voorwaarden al vanaf april in zouden gaan. De president zei daartoe gedwongen te zijn doordat Oekraïne het Russische staatsgasbedrijf Gazprom nog veel geld verschuldigd is.

In een tweede brief, die het Kremlin donderdag openbaar heeft gemaakt, staat dat Russische, Oekraïense en Europese functionarissen geen oplossing voor de kwestie hebben kunnen vinden. De Oekraïense gasschuld bij Gazprom zou nu omgerekend ruim 2,5 miljard euro bedragen.

"Gezien de omstandigheden heeft het Russische bedrijf vooraf een factuur gestuurd voor gasleveringen aan Oekraïne, hetgeen volledig in lijn is met het contract, en na 1 juni zullen de gasleveringen beperkt worden tot de hoeveelheid die vooraf is betaald", schrijft Poetin in de brief.

Rusland hoopt met het besluit zijn grip op het buurland te verstevigen. Oekraïne staat op het punt financieel in te storten, terwijl in het oosten een opstand aan de gang is. Toch presenteert Poetin de maatregel als een puur economische beslissing. Rusland zou 'nog altijd open staan voor overleg en samenwerking met Europese landen om de situatie te normaliseren'.

"We hopen dat de Europese Commissie zich actiever in het gesprek zal mengen, zodat we doelgerichte en eerlijke oplossingen vinden die de Oekraïense economie weer stabiliseren", voegde Poetin toe.

Begin april verhoogde het Russische Gazprom de prijzen voor Oekraïne met veertig procent. De vorige regering van Oekraïne was een korting overeengekomen met de gasgigant, maar na de val van de Russisch-gezinde president Viktor Janoekovitsj werd dat voordeel geschrapt. In plaats van 195 euro per duizend kubieke meter gas moet het land nu 280 euro betalen.

Het Westen hoopt Oekraïne minder afhankelijk te maken van Gazprom. Er wordt gezocht naar manieren om gas via Europa het land in te krijgen, onder meer door het Duitse bedrijf RWE.

CDA wil Turkije nooit bij EU

Turkije moet geen lid worden van de Europese Unie, omdat de verschillen te groot zijn. Dat heeft CDA-lijsttrekker Esther de Lange donderdag gezegd in een door BNR georganiseerd debat.

"We moeten op zoek naar een alternatief, naar een partnerschap dat een andere vorm krijgt dan lidmaatschap", zei De Lange, lijsttrekker voor het CDA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week. Ze vindt niet dat de onderhandelingen met Turkije meteen moeten worden stopgezet.

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat nog dat Turkije op dit moment geen EU-lid kan worden, maar in de toekomst mogelijk wel.

Ritzmaier tekent tot 2018 bij PSV

Marcel Ritzmaier heeft zijn contract bij PSV verlengd tot en met 2018. Dat meldt de club donderdag. De 21-jarige middenvelder werd afgelopen seizoen verhuurd aan SC Cambuur.

PSV had in april al een mondeling akkoord bereikt over contractverlenging. De Oostenrijker staat al sinds begin 2010 onder contract in Eindhoven. Ritzmaier sluit in de voorbereiding voor het nieuwe seizoen aan bij de selectie.

In Leeuwarden speelde Ritzmaier afgelopen seizoen 33 wedstrijden waarin hij drie goals maakte. Voor PSV kwam hij in de drie jaar ervoor vier keer uit. Komend seizoen wil Ritzmaier een basisplaats veroveren in Eindhoven. "Ik kom hier nu anders binnen met 33 wedstrijden op het hoogste niveau in mijn benen. Ik ga vol vertrouwen beginnen aan de voorbereiding."

Technisch directeur Marcel Brands heeft veel vertrouwen in Ritzmaier. "Hij is door zijn jaar in Leeuwarden van een jongen een kerel geworden."

[PL Darts] Voorbeschouwing week 15

De laatste reguliere speelronde van de Premier League of Darts 2014 wordt afgewerkt in Brighton. In Zuid-Engeland kunnen vijf darters, waaronder Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen, vrijuit spelen. Phil Taylor, Peter Wright en Gary Anderson zullen daarentegen nog één keer alles op alles moeten zetten om samen met de beide Nederlanders naar Londen te morgen.

Gary Anderson is als de laatste (échte) Schot de enige hoop voor de hooglanders. The Flying Schotsman treft vanavond Van Barneveld. Barney staat zo goed als vast op de tweede positie van de ranglijst. Desalniettemin zal de Hagenaar met een goed gevoel naar Londen willen afreizen, winnen in de play-offs deed Barney namelijk nog nooit. Anderson bezet vooralsnog de vierde plaats in de tussenstand. Eigenlijk telt alleen een overwinning voor de Schot. Bij elk ander resultaat is hij afhankelijk van zijn concurrrenten. 

Het enige wat er voor Robert Thornton nog op het spel staat is om te proberen van de achtste plaats af te komen. Bij een goed resultaat tegen Phil Taylor zou hij die kunnen overdoen aan Dave Chisnall. De eerste ontmoeting in de Premier League eindigde in een 7-4 overwinning voor Taylor. Het grootste succes van The Thorn was toch wel zijn winst in de finale van de UK Open in 2012. Daar was hij met 11-5 te sterk voor The Power, kan hij dat kunststukje nog één keer herhalen?

De laatste wedstrijd kan een kraker worden. Tijdens de eerste wedstrijd irriteerde van Gerwen zich duidelijk aan het gedrag van Wright. De flamboyante darter begon de Premier League uitermate goed, maar is ondertussen aan het wegzakken. Snakebite moet winnen van Mighty Mike om zich te kwalificeren voor de play-offs. Wright versloeg de Nederlander opvallend genoeg nog nooit tijdens een televisietoernooi

Vanaf 20.00 uur zijn de wedstrijden van week 15 live te volgen op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier League Darts 2014 zijn te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Pornostage Inholland mag toch

De Inholland-studente die stage wilde lopen bij het bedrijf van Kim Holland mag dat alsnog doen. De hogeschool heeft haar daar toestemming voor gegeven, laat de onderwijsinstelling donderdag weten. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Inholland gaf in eerste instantie toestemming voor de stage van Karina Hagafiona Monica bij de pornoster. De studente was al een tijdje bezig met de voorbereidingen ervan, toen de hogeschool in maart ineens terugkrabbelde vanwege 'de ontstane discussie over de stage'.

De studente, die de opleiding media- en entertainmentmanagement volgt, en Holland lieten het er niet bij zitten en tekenden bezwaar aan. Op basis van een advies van de commissie die bezwaarschriften behandelt heeft het college van bestuur nu toch besloten toestemming te geven.

De opleiding heeft samen met de studente en Holland een 'aangescherpte invulling van de stageopdracht geformuleerd'. De studente mag bijvoorbeeld niet meewerken aan de productie van een pornofilm.

"Het advies van de commissie heeft ons geholpen in het maken van een nieuwe afweging over de stage. Ik ben tevreden dat we, Karina, het stagebedrijf en Inholland, tot goede afspraken zijn gekomen", reageert Inholland-collegevoorzitter Doekle Terpstra.

Duizenden liters olie weggelekt in Los Angeles

Door een gescheurde pijpleiding is in Los Angeles 190.000 liter ruwe olie op straat beland. Dat heeft de brandweer van de Amerikaanse stad donderdag gezegd.

Door het lek is een gebied van bijna een kilometer lang vervuild geraakt. Op sommige plekken reitk de olie tot kniehoogte. Hulpdienstenen en gespecialiseerde ploegen voor gevaarlijke stoffen zijn ter plaatse om de olie op te ruimen. Een aantal bedrijven, onder andere een stripclub, moest geëvacueerd worden.

De pijplijn, met een doorsnede van zo'n vijftig centimeter, is van afstand afgesloten. Er zijn volgens de brandweer geen 'zichtbare aanwijzingen' dat de olie in de regenwaterafvoer die uitkomt op de Los Angeles River terecht is gekomen, maar het is mogelijk dat er wat onder de putdeksels is gelekt.

Utrecht in beroep na afwijzing vergunning wietclubs

Twee wietclubs in Utrecht mogen geen cannabis gaan telen. De gemeente had een ontheffing van de Opiumwet aangevraagd, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft die afgewezen, laat de gemeente donderdag weten. De clubs zouden geen wetenschappelijk of geneeskundig doel dienen. De gemeente gaat in beroep.

Met de wietclubs wil Utrecht gebruikers op kleine schaal de mogelijkheid geven wiet te telen. De gecontroleerde verkoop van marihuana is volgens de gemeente beter voor de gezondheid van gebruikers. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) is het daar dus niet mee eens.

De gemeente gaat in beroep tegen de uitspraak, aldus een woordvoerder. Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt (D66) blijft pleiten voor een ander wietbeleid. Hij wil met de wietclubs de teelt en verkoop van cannabis uit de illegaliteit halen.

Eerste teaser trailer voor The Flash

Gisteravond zond het Amerikaanse The CW de seizoensfinale uit van Arrow, de op DC Comics gebaseerde actieserie, die halverwege afgelopen seizoen het personage Barry Allen introduceerde. Allen is bij DC fans bekend als de Flash en daarvan ging na de introductie in Arrow een spin-off serie in productie.

De serie werd onlangs bevestigd voor het komende seizoen, en om dat te vieren startte de promotiecampagne voor de serie direct na de laatste scènes van de Arrow-finale: een teaser met Oliver Queen en Barry Allen werd getoond. In de teaser zien we hoe Allen demonstreert sneller te kunnen rennen dan één van Queens pijlen.

The Flash, met Grant Gustin als Barry Allen, is vanaf komend tv-seizoen, dus september of later, te zien bij The CW. Een Nederlandse omroep is nog niet bekend.

Kamer donderdag nog in debat met Teeven

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag nog over de toegenomen instroom van asielzoekers. De PVV dreigt met een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Teeven zei woensdagavond dat op dit moment duizend asielzoekers per week naar Nederland komen. Hij sprak van 'alarmerende cijfers'. Vooral uit Eritrea komen veel asielzoekers. Vermoedelijk hebben mensensmokkelaars daar de hand in.

Teeven wil het aantal patrouilles langs de grens opvoeren. Een deel van de Tweede Kamer wil dat hij meer maatregelen neemt. De PVV overweegt het vertrouwen in Teeven op te zeggen, omdat hij zou hebben 'gestrooid met verblijfsvergunningen'.

Dat de Kamer het debat met grote spoed houdt, komt vooral door de dreigende motie van wantrouwen. Het is gebruik om bewindslieden niet lang te laten 'bungelen', maar zo snel mogelijk over dergelijke moties te stemmen.

Huntelaar voelt zich weer op oude niveau

Klaas-Jan Huntelaar heeft het gevoel weer op hetzelfde niveau te zitten als voor zijn zware knieblessure. "Ik heb de hele tweede competitiehelft lekker kunnen spelen en nergens meer last van gehad", zei de spits van Schalke 04, die in januari zijn rentree maakte na een halfjaar blessureleed, donderdag bij het trainingskamp van het Nederlands elftal in Hoenderloo.

Angst om het WK niet te halen, heeft Huntelaar geen moment gehad. "Ik was daar helemaal niet mee bezig. Ik wilde gewoon spelen bij mijn club en heb me daarop gefocust." De 30-jarige aanvaller was in de zeventien wedstrijden na de winterstop nog goed voor twaalf goals.

Huntelaar voegde zich net zoals de meeste internationals die in het buitenland actief zijn donderdag voor het eerst bij de groep. De discussie over de nieuwe speelwijze die Oranje gaat hanteren, was de speler ook in Duitsland niet ontgaan. "Of we nu met twee of drie spitsen spelen, of met vier, vijf of zes, het maakt mij niet zoveel uit", grapte hij. "Ik kan altijd spelen."

Van Gaal neemt vier spelers niet mee naar Portugal

Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik, Quincy Promes en Tonny Trindade de Vilhena gaan niet met het Nederlands elftal mee op trainingskamp naar Portugal. De vier sluiten zich aan bij Jong Oranje, dat in Doorwerth een trainingsstage afwerkt in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Schotland en Luxemburg.

De spelers, die deel uitmaken van de voorselectie, zijn nog steeds in beeld voor het WK.

Oranje onder 17 groepswinnaar na winst op Engeland

Het Nederlands elftal onder 17 jaar is dankzij een overwinning op Engeland groepswinnaar geworden op het EK. In Malta werd met 2-0 gewonnen. Calvin Verdonk en invaller Dani van der Moot maakten de doelpunten. Eerder werd al gewonnen van Turkije en Malta. Zondag staat de halve finale op het programma.

In de eerste helft wisten beide ploegen niet te scoren. Na vijf minuten in de tweede helft kwam Oranje op voorsprong doordat Verdonk van grote afstand in de kruising schoot. Van der Moot bepaalde de eindstand op 2-0 door een rake kopbal.

Met drie overwinningen uit drie wedstrijden gaat het Nederlands elftal als nummer een in de poule naar de volgende ronde. Engeland gaat met zes punten als tweede door. In de halve finale komt Oranje uit tegen de nummer twee van de andere poule. De strijd gaat daar tussen Portugal, Schotland, Duitsland en Zwitserland. De finale wordt volgende week woensdag gespeeld.

Calvin Verdonk brengt Nederland op 1-0. (Bron: Vine)

Waar worden vrouwen geil van?

Een troepje Canadese wetenschappers heeft onderzocht waar vrouwen geil van worden. Een gevulde portemonnee helpt natuurlijk altijd, maar er zijn nog meer dingen waar zij een vochtige kier van krijgen.

Omdat je sommige dingen nooit vaak genoeg kunt onderzoeken, hebben de wetenschappers dertig vrouwen tussen de 18 en 35 jaar naakt op een tafel gelegd. Hierop moesten de dames zichzelf bedekken met een laken.

Vervolgens werden met behulp van zachte aanrakingen, druktechnieken en trillingen de gevoeligste plekjes onderzocht. Elke erogene zone werd anderhalve seconde getimuleerd. Hierna moesten de vrouwen aangeven wat ze hadden gevoeld.

Bij zachte strelingen over de arm, in de nek of vagijn worden de vrouwen al wat warmer. De tepelhof wordt er echter niet heet of koud van. Oefen je juist druk uit, dan zijn de kittelaar en de tepels het gevoeligst. Doe je dit echter op de buik of aan de zijkant van de tieten, dan gebeurt er zeer weinig.

Maak je echter gebruik van trillingen, oftewel seksspeeltjes, dan worden de vrouwtjes helemaal gek. Vooral bij een vibrerende clitoris of tepels soppen ze op de bank. Volgens de onderzoekers komen de resultaten vooral van pas in de medische wereld, bijvoorbeeld bij borstreconstructies en genitale operaties.

Justin Bieber in duet met Michael Jackson

Producent L.A. Reid werkt hard aan een duet tussen Justin Bieber en Michael Jackson. Vorig jaar circuleerde een versie van Jacksons nummer Slave 2 the Rhythm waarop de Canadese zanger ook te horen was. Dat nummer belandde daardoor niet op het postume album Xscape van de in 2009 overleden King of Pop.

"Als dat nummer niet was gelekt, zou het op het album hebben gestaan, maar het ging mis," zegt Reid tegen MTV. "Ik heb Justin aan boord gehaald, dus ik voel me verantwoordelijk voor hem. Ik vind dat ik hem moet beschermen. Dat is mijn relatie met hem."

Xscape verscheen vorige week. Op het album van Jackson staan nooit eerder uitgebrachte nummers. Op een luxe-uitgave van het album staat ook een duet met Justin Timberlake.

Massademonstraties verwacht in Brazilië

In diverse steden in Brazilië wordt donderdag rekening gehouden met antiregeringsdemonstraties. Veel protestacties zullen gericht zijn tegen de hoge kosten van het wereldkampioenschap voetbal, dat volgende maand in het land wordt gehouden.

De grootste demonstraties worden verwacht in Sao Paulo, waar op 12 juni de openingswedstrijd van het toernooi wordt gehouden, en in Rio de Janeiro, de stad waar in juli de finale wordt gespeeld.

Vorig jaar overschaduwden omvangrijke antiregeringsdemonstraties een ander voetbaltoernooi, de Confederations Cup. Toen gingen in één nacht meer dan een miljoen mensen de straat op.

Veel Brazilianen zijn verontwaardigd over de miljarden die in het WK gestoken worden, met name in de bouw van de stadions, terwijl gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en infrastructuur slecht worden gefinancierd.

Sommige demonstraties donderdag staan ook in het teken van daklozen, die gratis of betaalbare woningen eisen. Daarnaast verlangen twee grote vakbonden hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden, met name rond het WK.

Ruim zes miljoen voor oude meesters

Een veiling in Amsterdam van ruim driehonderd werken van oude meesters en negentiende-eeuwse werken heeft deze week bijna 6,1 miljoen euro opgeleverd. Het doek van Isaac Israels dat bekendstaat als The Parrotman: The Guard Ponsen in the Zoo, The Hague leverde met 289 duizend euro het meest op, laat veilinghuis Christie's donderdag weten.

Wanneer Israels het doek precies maakte, is niet bekend. Op het werk schilderde de Amsterdamse impressionist, die leefde van 1865 tot 1934, een dierenverzorger van de Haagse dierentuin. Het werk werd in 1929 aangekocht door de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die het doek in 1933 tentoonstelde in zijn kunsthandel. Het Dordrechts Museum toonde het doek in 1985.

De veiling van de oude meesters was verdeeld over dinsdag en woensdag. Een berglandschap van B.C. Koekkoek dat werd verkocht voor 121 duizend euro was een ander hoogtepunt. Ook doeken uit de Gouden Eeuw bleken op internationale interesse te kunnen rekenen. "We zijn heel tevreden met de resultaten", zegt afdelingshoofd Sarah de Clercq in een verklaring.

Over een doek uit de zogeheten kring van Caravaggio werd veel gespeculeerd. Het is namelijk, ondanks langdurig onderzoek, nog niet duidelijk wie het schilderij heeft gemaakt. Het doek, The Mocking of Christ, had een geschatte waarde van vijftienduizend euro. Als het wel werk van de Italiaanse meester blijkt, stijft de waarde natuurlijk flink. Daar ging de koper vermoedelijk van uit: hij kocht het doek voor ruim twee ton.

Christie's houdt op 25 en 26 november opnieuw een veiling van oude meesters en de negentiende eeuw.

NAVO wil sterkere defensie om Rusland aan te kunnen

Rusland probeert zijn invloedssferen weer uit te breiden in Europa. Om de bemoeienis van Moskou hoofd te bieden, moet de defensiemacht van het Westen worden opgeschroefd. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd op GLOBSEC 2014, een internationale veiligheidstop in Bratislava.

"Het opendeurbeleid van de NAVO en de uitbreiding van de Europese Unie hebben ons dichter bij het doel van een eensgezind en vrij Europa gebracht. Niet door dreigementen, dwang of geweld maar door de keuzes van soevereine landen en vrije volkeren", aldus Rasmussen. "Dankzij vrije keuze, niet geweld, hebben we diepe kloven in het hele continent gedicht. En door middel van vrije keuze, niet met geweld, hebben we zogeheten 'invloedssferen' naar de geschiedenisboeken verwezen."

Ook Rusland onderschreef volgens Rasmussen die 'Europese principes'. Hij benadrukte dat ieder land het recht heeft om zijn eigen veiligheidsbeleid te bepalen, maar dat geen enkel land het recht heeft om macht uit te oefenen over andere landen. Volgens de NAVO-chef is dat vastgelegd in een aantal bepalingen en handvesten. Nu zou Moskou volgens Rasmussen proberen 'de klok terug te draaien', en is de NAVO genoodzaakt met 'serieuze langetermijnoplossingen' te komen.

Volgens Rasmussen hebben de Russen hun defensieuitgaven de laatste jaren flink verhoogd, terwijl Europese landen steeds meer bezuinigen. Om deze trend te keren moeten volgens Rasmussen alle Europese NAVO-lidstaten proberen twee procent van het bruto binnenlands product aan defensie te besteden, zoals de doelstelling was van de lidstaten.

Het extra geld moet wat de NAVO betreft niet uitgegeven worden aan meer militairen, maar aan beter materieel en betere opleidingen. Ook moeten de lidstaten volgens Rasmussen beter samenwerken, zodat met een relatief kleine macht veel bereikt kan worden.

De NAVO heeft haar aanwezigheid in het oosten van Europa verstevigd. "Er zijn extra vliegtuigen in de lucht, meer schepen op zee en meer oefeningen op de grond", zei Rasmussen. "Deze maatregelen tonen onze eenheid. Onze solidariteit. En onze toewijding."

Pentagon heeft strijdplan tegen zombies

Mocht het ooit zover komen, dan heeft het Amerikaanse leger een strijdplan voor de bestrijding van een zombieaanval. Dat ontdekte het blad Foreign Policy, zo meldden Amerikaanse media donderdag.

Het document CONOP 8888 dateert van 30 april 2011 en beschrijft tot in detail hoe het leger zombiehordes moet bestrijden en ervoor moet zorgen dat "niet-zombieachtig menselijk leven" overleeft. Daarbij wordt met alles rekening gehouden: kippenzombies, vegetarische zombies en zelfs "boze tovenaarszombies".

De makers van het plan stellen duidelijk in het voorwoord dat het niet bedoeld is als een grap. Het plan dient als een blauwdruk voor de bestrijding van allerlei denkbare aanvallen.

Pentagon heeft strijdplan tegen zombies
Pentagon heeft strijdplan tegen zombies (Foto: ANP)

Westerhof stoomt door in Oezbekistan

Boy Westerhof heeft de halve finale van het challengertoernooi in Oezbekistan bereikt. De Nederlandse tennisser versloeg donderdag de 17-jarige Rus Karen Khachanov met 6-1 en 6-4. In de halve finale komt de nummer 331 van de wereld uit tegen Farrukh Dustov (163), die in zijn thuisland speelt.

De 28-jarige Westerhof had minder dan een uur nodig om de jonge Rus te verslaan. De Drent benutte alle drie de breakpunten die hij kreeg en behield al zijn eigen opslagbeurten. Westerhof won nog nooit een challengertoernooi. Woensdag versloeg de tennisser thuisfavoriet Denis Istomin.

Premier Tunesië wil lagere straffen cannabisbezit

De Tunesische premier Mehdi Jomaa wil de straffen voor cannabisbezit verlagen. Volgens de premier sluit de huidige cannabiswet niet aan bij de maatschappelijke werkelijkheid. Op het bezit van cannabis staat in Tunesië momenteel maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Jomaa kondigde de wetswijziging woensdag aan op een persconferentie, waarop werd geïnformeerd naar de toestand van Aziz Hamami, een bekende blogger die maandag werd gearresteerd wegens cannabisbezit. Hamami's blog kreeg grote bekendheid tijdens de Jasmijnrevolutie, die begin 2011 president Zine El Abidine Ben Ali ten val bracht en het begin vormde van de Arabische Lente. Activisten beschuldigen de politie ervan de strenge drugswetten te misbruiken om personen die haar niet aanstaan aan te pakken. Fans van Hamami demonstreerden dinsdag voor zijn vrijlating.

Eigenaar te positief over waarde eigen woning

Driekwart van de Nederlandse woningeigenaren heeft een te rooskleurig beeld van de huidige waarde van hun huis. De gemiddelde woningeigenaar schatte de woningwaarde tussen 2003 en 2012 gemiddeld dertien procent hoger in dan de werkelijke waarde. Een groot deel van de huiseigenaren denkt bovendien dat de prijs van hun woning zich de komende tijd gunstiger ontwikkelt dan de huizenmarkt als geheel. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

De 'roze bril' van de huiseigenaren is het beeld sinds het inzakken van de huizenmarkt wel wat minder gaan vertekenen, tekenen de onderzoekers aan. Het aanpassingsproces is echter langzaam. "Zelfs jaren na het omslaan van de markt blijft een groot aandeel van de woningeigenaren te optimistisch", schrijft DNB. Ten opzichte van de piek in 2008 zijn de huizenprijzen met twintig procent gedaald.

De overschatting van de huizenprijs komt volgens de onderzoekers door twee psychologische processen. Het ene is het eigendomseffect. Naarmate mensen langer iets in bezit hebben, is de neiging groter om hier grotere waarde aan toe te kennen. Het tweede proces dat een rol speelt is verliesaversie. Dat betekent dat de weerzin tegen verlies groter is dan het positieve effect dat een eventuele winst veroorzaakt. Vooral huiseigenaren met een hoge hypotheek hebben hierdoor de neiging om het verlies niet al te groot in te calculeren.

DNB vindt het van belang dat huiseigenaren een realistisch beeld hebben van de waarde. "De woning vormt een belangrijk onderdeel van het huishoudvermogen en speelt een rol in consumptie-, spaar- en pensioenbeslissingen", schrijft DNB. Een verkeerde inschatting leidt mogelijk tot slechtere financiële beslissingen.

Het rooskleurige beeld van huiseigenaren speelt bijvoorbeeld ook een versterkende rol in de slechte huizenmarkt. Hierdoor hebben verkopers namelijk de neiging om de vraagprijs niet al te snel te laten zakken. Dat heeft weer een effect op het aantal transacties.

Rookontwikkeling in trein bij Hilversum

Op het spoor bij Hilversum is donderdagmiddag rookontwikkeling ontstaan in de locomotief van de internationale trein tussen Amsterdam en Berlijn. Tussen Hilversum en Baarn is daardoor voorlopig geen treinverkeer mogelijk, meldt de NS.

Wat de oorzaak precies is, is niet duidelijk. De ruim 250 passagiers worden uit de intercity gehaald en verder vervoerd per bus. Ze worden naar het eerstvolgende station gebracht.

Een woordvoerder van de NS benadrukt dat er geen brand woedt. Wel is uit voorzorg de brandweer erbij gehaald.

De verstoring duurt naar verwachting tot 13.15 uur. Reizigers moeten tot die tijd omreizen via Utrecht Centraal. De extra reistijd bedraagt meer dan een uur.

Hong Kong vernietigt ivoor

Hong Kong is begonnen met het vernietigen van zijn voorraad in beslag genomen ivoor. Het gaat om 28 ton en het zal naar verwachting tot halverwege volgend jaar duren voor alle ivoor is vernietigd. Om te beginnen werd donderdag een ton olifantenslagtanden en ivoren siervoorwerpen en armbanden verbrand.

De douane van Hong Kong heeft vooral de laatste jaren een grote hoeveelheid uit Afrika gesmokkelde ivoor onderschept. Smokkelaars gebruiken Hong Kong als doorvoerhaven tussen Afrika en China, waar de vraag naar ivoor als gevolg van de stijgende inkomens toeneemt. Volgens het International Fund for Animal Welfare (IFAW) kan een kilo ivoor in China omgerekend 1750 euro opleveren. Naar schatting van het IFAW doden stropers jaarlijks 35.000 olifanten. De diersoort dreigt hierdoor uit te sterven.

'Meer illegaal knalwerk door vuurwerkplannen'

De plannen van het kabinet om het afsteken en verkopen van vuurwerk rond de jaarwisseling aan banden te leggen hebben een averechts effect. Het voornemen stimuleert juist de handel in illegaal vuurwerk, vreest de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

"Vuurwerk is in winkels over de grens al ruim voor de toegestane verkoopperiode van Nederland simpel te verkrijgen. Consumenten worden door de plannen van dit kabinet over de grens geduwd en komen dan nog vaker terug met illegaal, onveilig vuurwerk", stelt secretaris Wouter Weide in een verklaring.

De winkeliers in Nederland krijgen bovendien te maken met langere wachtrijen en irritatie bij klanten omdat ze nu dezelfde hoeveelheid vuurwerk in een kortere tijd moeten verkopen. De klant zou daarom sneller de grens oversteken.

De RND is wel blij dat de controle op illegaal vuurwerk via pakketbezorging en import via busjes omhooggaat. "Het is goed dat daar nu actie op wordt ondernomen, maar een kortere verkoopperiode draagt absoluut niet bij aan de veiligheid."

Het kabinet wil dat de verkoop voortaan pas op 30 december mag beginnen in plaats van een dag eerder. Afsteken mag op 31 december pas vanaf 18.00 uur in plaats van 10.00 uur.

Geen WK voor Spanjaard Thiago

Thiago Alcantara kan niet mee met Spanje naar het WK. De 23-jarige middenvelder van Bayern München kampt met een terugslag in zijn revalidatieproces na een knieblessure. Thiago was door bondscoach Vicente del Bosque nog wel opgenomen in de voorlopige selectie. Spanje is op 13 juni de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase.

Thiago liep de blessure eind maart op in een competitiewedstrijd tegen Hoffenheim. "Het is heel zuur voor hem", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München. "Een jonge vent die zo hard heeft gewerkt om het WK te halen in het geboorteland van zijn vader. Zijn droom valt in duigen."

De zoon van voormalig Braziliaans international Mazinho maakte in augustus 2011 zijn debuut voor de Spaanse nationale ploeg. Hij speelde tot nu toe vijf interlands.

50 scholieren Almere moeten examen overdoen

In totaal 50 vmbo-leerlingen van het Buitenhout College in Almere moeten het eindexamen beeldende vorming overmaken. De leerlingen hadden het examen al gemaakt, maar de ingevulde examenformulieren werden na afloop gestolen. Dat maakte de school donderdag bekend.

Volgens de school zijn de examens weggehaald uit een afgesloten lokaal. De Onderwijsinspectie heeft de examens ongeldig verklaard. De school heeft een onderzoek ingesteld en heeft aangifte gedaan bij de politie.

Het Buitenhout College liet weten het voorval ten zeerste te betreuren. De school organiseert donderdag een bijeenkomst voor de ouders van de leerlingen.

50 scholieren Almere moeten examen overdoen
50 scholieren Almere moeten examen overdoen (Foto: ANP)

Gevoelige klap voor Nederlandse staat om bredere A2

De Nederlandse overheid heeft een flinke tik op de vingers gekregen over de verbreding van de A2 bij Vught. De redenering dat milieuschade aan het naastgelegen natuurgebied wordt gecompenseerd door nieuwe natuur aan te leggen, is te kort door de bocht, stelt het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

Tot ongenoegen van veel omwonenden ligt de derde rijstrook er al. Maar de uitspraak van het hof is een flinke steun in de rug om minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) op het matje te roepen bij de Raad van State. Het hof oordeelde eerder al dat de verbreding niet voldoet aan de Europese regels.

De staat erkent dat de beschermde blauwgraslanden in het Natura 2000-gebied Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek schade zullen ondervinden door de uitlaatgassen van het extra verkeer. Om dit te ondervangen worden nieuwe graslanden aangelegd. "Maar die redenering klopt niet", zegt een woordvoerder van het hof. "Eerst moet worden gekeken of er significante gevolgen zijn voor het beschermde gebied en die zijn er. Dan mag die weg er alleen komen als er echt geen alternatieven zijn."

De beschermde status van het natuurgebied weegt zeer zwaar en de Nederlandse overheid heeft nagelaten goed te onderbouwen waarom verbreding de enige optie was vanwege bijvoorbeeld economische motieven. "Pas als er geen andere mogelijkheid is, kan worden gepraat over compensatiemaatregelen", aldus de zegsman. Het is echter te kort door de bocht om daar meteen mee te komen.

Bovendien is het effect van de nieuwe natuur op het gebied onzeker en duurt het jaren voordat hier duidelijkheid over is, aldus het hof.

De Raad van State had de A2-zaak voorgelegd aan het Europese Hof om duidelijkheid te krijgen over de vraag of aanleg van nieuwe blauwgraslanden de vervuiling van de bestaande natuur als het ware opheft.

Na dit advies zet de Raad van State de behandeling van de zaak voort. Een woordvoerder wilde niet ingaan op de betekenis van het advies voor de zaak, maar doorgaans neemt de Raad van State adviezen van het Europese Hof over. Wat de gevolgen zijn voor het gebruik van de derde rijstrook als de klagers gelijk krijgen, is nog onduidelijk.

Minister Schultz van Haegen wil met met de verbreding op het traject Den Bosch - Eindhoven de files terugdringen en het verkeer op de A2 en de vernieuwde rondweg van 's-Hertogenbosch en de randweg van Eindhoven beter laten doorstromen.

Britse journalist neergeschoten in Syrië

Een correspondent en een fotograaf van de Times of London zijn gewond geraakt in Syrië. De twee werden gegijzeld en correspondent Anthony Loyd liep schotwonden op. De twee en hun begeleider werden bevrijd door rebellen en zijn inmiddels in Turkije.

Loyd en fotograaf Jack Hill hadden een reportage gemaakt in de Noord-Syrische stad Aleppo en waren op weg terug naar Turkije toen ze werden ontvoerd door de mannen die hen juist naar de grens zouden brengen. De Times of Londen meldde dat het om rebellen ging. Loyd werd in zijn benen geschoten en afgeranseld. Ook Hill werd in elkaar geslagen. De drie kwamen vrij toen strijders van het Islamitisch Front, een verbond van diverse rebellengroepen, de kidnappers het hoofd boden.

Kamp: krimp is tegenvaller

De krimp van de economie in het eerste kwartaal is een tegenvaller, maar een 'kleine plus' over het hele jaar is nog steeds mogelijk. Dat zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in reactie op de donderdag verschenen cijfers van het CBS, waaruit blijkt dat de economie met 1,4 procent is gekrompen.

Kamp wijst erop dat de krimp wordt veroorzaakt door de zachte winter en het lage gasverbruik. Het onderliggende herstel houdt aan, zegt Kamp: de investeringen groeiden met ruim zes procent en de industriële productie met bijna vier procent.

"Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen", zegt Kamp. De bewindsman benadrukt dat de export en de industriële productie moeten gaan groeien. Dan kan de werkloosheid komend jaar dalen van '650.000 naar 635.000', denkt Kamp.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei onlangs nog dat Nederland uit de economische crisis is. Aan die uitspraken verandert volgens Kamp niets. "Meneer Dijsselbloem heeft een weergave gegeven van de situatie op dat moment en die weergave is gelijk aan wat ik nu zeg", aldus Kamp. "We hebben een zeer milde winter meegemaakt, dat heeft een effect. Maar daaronder zit een beweging die in de goede richting gaat."

De boodschap van de minister is dat er 'hard gewerkt' moet worden.

Turkse vakbonden roepen staking uit na mijnramp

Vakbonden in Turkije hebben donderdag een staking georganiseerd vanwege de mijnramp. Volgens de vakbonden is de veiligheid sinds de privatisering van de mijnindustrie in het land met rasse schreden achteruitgegaan. Tot dusver zijn 282 slachtoffers van de ramp van afgelopen dinsdag geborgen. Donderdag werden nog acht lichamen uit de mijn gehaald. Meer dan honderd kompels worden nog vermist, maar de kans dat er nog mensen levend uit de mijn komen is nihil.

De vakbonden hebben de bevolking ook opgeroepen zich in het zwart te hullen en een mars naar het ministerie van arbeid te houden. "Diegenen die privatisering najagen, die de levens van werknemers riskeren om kosten te drukken (...) zijn de schuldigen van de slachting in Soma, en ze moeten verantwoordelijk worden gehouden", schreef een van de vakbonden in een verklaring. De mijn in Soma werd in 2005 geprivatiseerd.

Het verdriet van vele Turken sloeg woensdag om in woede, onder meer vanwege de uitspraken van premier Recep Tayyip Erdogan, die de ramp leek te bagatelliseren. Die zei dat dit soort ongelukken nou eenmaal bij het bestaan van een mijnwerker horen en verwees daarbij naar mijnrampen uit de negentiende eeuw in andere landen.

Op verschillende plaatsen kwam het tot botsingen met de politie, die traangas en waterkanonnen inzette. Toen Erdogan aankwam in Soma voor een persconferentie werd hij uitgejouwd. Mensen schopten tegen zijn auto aan en eisten zijn aftreden.

Reddingswerkers zijn donderdag nog steeds hard aan het werk, maar moesten het werk wel enkele uren staken vanwege een gevaarlijke concentratie van gassen in de mijn. Volgens minister van energie Taner Yildiz woedt de brand die dinsdag werd veroorzaakt door een explosie nog steeds.

'Caterham moet nog betalen voor versnellingsbakken'

Het lijkt erop dat niet Lotus maar Caterham de niet betalende klant bij Renault is. In Spanje verkondigde de Franse motorenbouwer dat enkele klanten achter lagen met betalen en de beschuldigende vinger ging toen direct naar Lotus.

Dat team ontkende via teambaas Gerard Lopez meteen. "Wij hebben al onze rekeningen voor de motoren betaald." Toen kwam Caterham in beeld, want het is aannemelijk dat Red Bull Racing en Toro Rosso wel aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Caterham zou aan Red Bull nog geld verschuldigd zijn voor de versnellingsbakken en ook andere rekeningen zouden nog open staan, waaronder die bij Renault.

Het Duitse Auto Motor und Sport gaat zelfs een stap verder. Teameigenaar Tony Fernandes zou minder interesse in de Formule 1 hebben. De reden hiervoor is dat het team, waar Robin Frijns onder contract staat, ook in het vijfde jaar van haar bestaan achteraan de grid staat. Dit tot ergernis van de Maleisische zakenman die verwacht had eindelijk een stapje naar voren te kunnen maken.

Limburger vast voor beschieten Roermondse advocaat

De politie in België heeft woensdag een 60-jarige man aangehouden die vorige week een advocaat in Roermond zou hebben beschoten. De verdachte werd opgepakt in Kinrooi, niet ver over de grens bij het Limburgse Stramproy. Dat meldt de politie donderdag. De man uit Roermond wordt zo snel mogelijk overgeleverd aan Nederland.

De aanslag op de advocaat, Laurent van Bruggen, mislukte. Het slachtoffer bleef ongedeerd. De raadsman stelde vorige week dat hij de schutter kende. Hij was tweemaal veroordeeld en gaf de advocaat er de schuld van dat hij achter de tralies belandde.

George Clooney op huizenjacht in Londen

George Clooney is op zoek naar een woning in Groot-Brittannië. De Amerikaanse filmster wil een huis kopen in Londen voor zichzelf en zijn verloofde Amal Alamuddin. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Post. Clooney heeft al huizen in Los Angeles en Laglio aan het Italiaanse Comomeer.

Alamuddin heeft een succesvolle carrière als advocate in Londen en lijkt niet van plan te zijn die op te geven voor de 53-jarige Clooney. "George steunt haar carrière enorm", zegt een ingewijde tegen de krant. De 36-jarige Alamuddin werd deze week gesignaleerd met een indrukwekkende diamant om haar vinger.

Tweede Kamer wil rode kaart tegen Brussel

De Tweede Kamer moet samen met parlementen in andere EU-landen een voorstel doen voor een 'rode kaart' waarmee Europese voorstellen kunnen worden getorpedeerd. Dat zegt VVD-Kamerlid René Leegte, die donderdag een rapport heeft gepubliceerd over de rol van de Tweede Kamer in de Europese Unie.

"Laten wij een groep landen vinden die ook graag een rode kaart zien", stelt Leegte zijn collega-Kamerleden voor. "Dat is veel zinvoller dan elkaar hier in Nederland de maat nemen of het wel of niet mogelijk en wenselijk is." De meeste partijen zien wel iets in een rode kaart, maar verschillen van mening over de manier waarop.

Nationale parlementen hebben nu alleen de mogelijkheid om gezamenlijk een gele kaart te trekken. Dan moet de Europese Commissie een plan heroverwegen. Dat is onder meer gebeurd bij het voorstel voor een Europees openbaar ministerie. De commissie gaat er echter gewoon mee door. Bij een rode kaart zou die mogelijkheid niet bestaan. Leegte ziet overigens wel juridische problemen.

Leegte bepleit verder de invoering van een 'groene kaart'. Daarmee bedoelt hij dat parlementen gezamenlijk een voorstel doen voor nieuw beleid aan de Europese Commissie, die als enige Europese instantie nieuwe regels mag voorstellen. Bij een 'groene kaart' kan het ook gaan om het aanpassen of intrekken van bestaande regels.

Sprintkampioen Mel Patton (89) overleden

Tweevoudig olympisch sprintkampioen Mel Patton is op 89-jarige leeftijd overleden. De Universiteit van Zuid-Californië maakte woensdag bekend dat de Amerikaan 9 mei is gestorven in Fallbrook. Op de Olympische Spelen van 1948 in Londen won Patton goud op de 200 meter sprint en de 4x100 meter estafette.

Patton voerde van 1947 tot 1949 de wereldranglijst aan op de 200 meter. In 1947 en 1949 was hij ook lijstaanvoerder op de 100 meter. Op de Spelen in 1948 werd de Amerikaan vijfde op de 100 meter. Op de 220 yards, een afstand die destijds regelmatig werd gelopen, pakte Patton het wereldrecord in 1949 af van Jesse Owens. Ook op de 100 yards was Patton wereldrecordhouder.

Foodwatch daagt NVWA om vleesschandaal

Consumentenorganisatie Foodwatch stapt naar de rechter om openheid te eisen rondom het vleesschandaal bij slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert tot nu toe te zeggen waar het vlees waarmee gesjoemeld is terecht is gekomen.

Foodwatch probeerde eerder via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) om de informatie te achterhalen, maar dat lukte niet. De NVWA stelde dat niet te kunnen achterhalen, maar volgens de consumentenclub klopt dat niet. Meerdere afnemers zouden zich bij de NVWA hebben gemeld.

De vleesverwerker raakte begin dit jaar in opspraak omdat het paardenvlees zou hebben verwerkt in andere vleesproducten. Ook zouden er ongekeurde dieren zijn geslacht. Het bedrijf moest daarop al het vlees dat de afgelopen twee jaar is geproduceerd terughalen. Het ging om 28 miljoen kilo, waarvan overigens een aanzienlijk deel al was geconsumeerd.

Het vlees werd teruggeroepen tot aan de supermarkten en restaurants, maar consumenten die het vlees hebben gekocht werden nooit verzocht om producten terug te brengen naar de supermarkt. Ook wordt consumenten niet verteld om welke producten het gaat. Foodwatch hekelt het feit dat consumenten bewust in het ongewisse worden gelaten.

"Het systeem zit nu zo in elkaar dat consumenten bij voedselfraude niet worden ingelicht. Zelfs niet wanneer de veiligheid in het geding is. Dat moet veranderen", zegt campagneleider Meike Rijksen in een verklaring. "Het moet in wetgeving worden vastgelegd dat consumenten tijdens fraudezaken volledige toegang moeten hebben tot alle beschikbare informatie."

De zaak wordt dinsdag behandeld door de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Opbrengsten zwartspaarders 450 miljoen euro

Zwartspaarders die de afgelopen maanden tot inkeer zijn gekomen hebben de Nederlandse schatkist ongeveer 450 miljoen euro aan extra eenmalige opbrengsten opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst donderdag bevestigd.

Sinds september, toen een nieuwe inkeerregeling van kracht werd, hebben zich zesduizend mensen gemeld met hun buitenlandse vermogen. Gemiddeld geven zij ongeveer een half miljoen euro aan, wat neerkomt op een totaalbedrag van drie miljard euro. Per half miljoen gaat ongeveer 75.000 euro naar de schatkist.

Door zich vrijwillig te melden, ontlopen de zwartspaarders een boete. De regeling loopt tot 1 juli. Daarna moet dertig procent extra belasting worden betaald.

NAC Breda trekt Falkenburg aan

NAC Breda heeft de eerste versterking voor het komende seizoen binnen. De Bredase ploeg van trainer Nebosja Gudelj heeft Erik Falkenburg transfervrij overgenomen van AZ.

De 26-jarige aanvallende middenvelder kwam het afgelopen seizoen uit voor Go Head Eagles dat hem ook graag langer aan zich had willen binden. De aanvaller verkoos de Brabantse club echter boven de ploeg uit Deventer.

"Ik heb altijd een warm contact gehouden met Nebosja Gudelj. Ik heb een goed gevoel bij de manier waarop NAC de selectie voor volgend jaar inricht en ben er trots op dat ik in Breda op het middenveld aan de slag kan," liet Falkenburg aan Omroep Brabant weten.

Graeme Rutjes, technisch directeur van NAC Breda, is blij met de komst van Falkenburg. "Erik is een jongen met overzicht en voetballend en scorend vermogen. Hij strijdt bovendien voor elke meter."

[NBA] Miami en San Antonio naar beste vier

Miami Heat en San Antonio Spurs hebben bij de play-offs in de NBA de laatste vier bereikt. Miami, de kampioen van de voorbije twee seizoenen, verzekerde zich van een plaats in de finale van de Eastern Conference door met 96-94 van Brooklyn Nets te winnen. De Spurs versloegen Portland Trail Blazers met 104-82 en bereikten daarmee de eindstrijd in het westen.

Miami liep bijna de hele wedstrijd achter de feiten aan, maar in de slotfase werd een ruime achterstand weggepoetst. LeBron James en Dwyane Wade scoorden respectievelijk 29 en 28 punten voor de titelverdediger, die de best-of-sevenserie daardoor met 4-1 wint. In de volgende ronde is Washington Wizards of Indiana Pacers de tegenstander.

San Antonio besliste de confrontatie met Portland eveneens in vijf duels. Danny Green en Kawhi Leonard werden met 22 punten gedeeld topscorer bij de Spurs, die vorig jaar in de NBA-finale met 4-3 verloren van Miami. De volgende opponent van San Antonio moet komen uit de tweestrijd tussen Oklahoma City Thunder en Los Angeles Clippers.

Getuige: "Ecclestone en Gribkowsky streden om macht in F1"

Bernie Ecclestone en Gerhard Gribkowsky hebben ten tijde van de verkoop van de aandelen van de Formule 1 gestreden om de macht in de sport. Dit zei Tom Bower die opgeroepen was om in het in München tegen Ecclestone lopende proces te getuigen.

Bower bracht in 2011 de biografie van Ecclestone uit onder de titel No Angel -- the secret life of Bernie Ecclestone. De F1-baas bracht veel informatie in en zei dan ook tegen Bower: "Schrijf het op zoals je wilt, in het gegeven dat dit min of meer de waarheid is."

Vast staat dat Ecclestone in het verleden 44 miljoen dollar aan Gribkowsky betaald heeft. De ex-bankier van BayernLB is inmidels veroordeeld voor corruptie. In het proces in München moet duidelijk worden of het hierbij ging om afpersing, zoals Ecclestone beweert of omkoping om ervoor te zorgen dat CVC Capital de aandelen van de sport in handen zou krijgen.

Bower beweerde in zijn getuigenis dat Gribkowsky ten tijde van de verkoop van de aandelen een opvolger voor Ecclestone wilde vinden. Ecclestone zei toen: "We zullen zien wat er gebeurt als jij zo doorgaat." Duitse media voegen hier nog aan toe dat het duo in gevecht was om de macht in de Formule 1.

[pic] Stel heeft seks bij flappentap

Bezoekers van een bank in het Spaanse Oviedo werden deze week getrakteerd op een wel heel bijzonder tafereel. Bij de geldautomaat in de foyer van het gebouw had een hitsig stelletje ruige seks.

Het koppeltje was waarschijnlijk botergeil en had geen zin om naar huis te gaan. Pal naast de flappentap trokken zij hun kleren uit, waarna de man in kwestie de dame een flinke veeg gaf. Slechts hun sokken hielden zij aan.

Dat voorbijgangers lachend foto's maakten van de blote kont van de kerel deerde het stel niet. Uiteindelijk moest Bromsnor eraan te pas komen om een eind te maken aan de vrijpartij. Met een uitbrander mocht het duo weer huiswaarts keren.

Met een foto van de vrijpartij

PVV dreigt met motie tegen Teeven

De PVV overweegt een motie van wantrouwen in te dienen tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Aanleiding is de stijging van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt.

Teeven zei woensdagavond dat op dit moment duizend asielzoekers per week naar Nederland komen. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft Teeven dit zelf veroorzaakt door te 'strooien met verblijfsvergunningen'. Fritsma wil dat Teeven 'de grenzen sluit', zo laat hij donderdag weten.

Ook ministerie economische zaken België gehackt

Naast het Belgische ministerie van buitenlandse zaken is ook dat van economische zaken gehackt. Dat heeft minister van economie Johan Vande Lanotte bevestigd, meldt het Belgische dagblad De Tijd. En ook deze hack lijkt het werk te zijn van een buitenlandse inlichtingendienst. De digitale inbraak bij buitenlandse zaken zou het werk zijn geweest van Russische hackers.

De Belgische justitie heeft een onderzoek geopend naar de hack bij economische zaken. Volgens De Tijd staat al wel vast dat de inbraak werd gepleegd met behulp van een complex virus, dat waarschijnlijk van een buitenlandse spionagedienst afkomstig is.

Het Belgische VRT Nieuws meldde woensdag dat bij buitenlandse zaken een vertrouwelijk NAVO-document is buitgemaakt over mogelijke nieuwe sancties tegen Moskou. De Belgen werden getipt over de hack door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

'Defensie handelde te traag bij hulp veteraan'

Het ministerie van Defensie heeft onnodig lang gehandeld bij het helpen van een Bosnië-veteraan met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat stelt de Nationale Ombudsman in een donderdag gepubliceerd rapport.

De man werd in 1993 als militair naar voormalig Joegoslavië uitgezonden. In 2006 deed hij een beroep op Defensie nadat hij eerder een poging tot zelfdoding had gedaan. Ook was de toestand in zijn gezin uitermate zorgelijk. De behandeling van de man begon echter pas jaren later, in 2010.

De moeder van de man schreef in 2012 een klachtenbrief naar Defensie, waarop ze pas een jaar later na tussenkomst van de ombudsman antwoord kreeg. Het ministerie kon geen reden geven voor de vertraging van de behandeling van de veteraan.

De ombudsman vindt dat de veteraan onnodig lang heeft blootgestaan aan spanningen en stress, onder meer door de herbeoordelingen. "Defensie heeft onvoldoende invulling gegeven in de bijzondere zorgplicht naar deze veteraan", zo staat in het rapport. De ombudsman benadrukt dat een snelle en adequate behandeling van psychisch beschadigde veteranen belangrijk is.

Routley wint etappe in Californië

Will Routley heeft de vierde etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Canadees van de kleine Optum-formatie was na 169 kilometer van Monterey naar Cambria de snelste van een kopgroep van zes man. Mark Cavendish won de sprint van het peloton, dat ruim een minuut later over de streep kwam.

Bradley Wiggins behoudt de leiding in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op Rohan Dennis bedraagt 28 seconden. Nummer drie Tiago Machado volgt op 1.09 minuten. Laurens ten Dam is op de negende plaats de beste Nederlander. De Ronde van Californië duurt tot en met zondag.

[upd] The Common Linnets zorgen voor unicum in Top 40

The Common Linnets blijven buitengewone prestaties leveren in de hitlijsten. Nadat ze op de eerste, tweede en derde plek van de iTuneslijst stonden, zorgen Ilse DeLange en Waylon nu voor een unicum in de Top 40.

Hun Songfestivalnummer Calm after the Storm keert vrijdag terug in de hitlijst, op de derde plek. Nooit eerder keerde een nummer zo hoog terug in de Top 40, maakte de stichting achter de hitlijst woensdagavond bekend. Calm after the Storm kwam in april niet verder dan de 35e plek van de Top 40.

DeLange en Waylon kregen aanvankelijk veel kritiek vanwege hun Songfestivalnummer, dat te rustig zou zijn voor het liedjesfestijn. In aanloop naar het Eurovisie Songfestival kregen The Common Linnets meer en meer steun. Het gelegenheidsduo werd in Kopenhagen tweede, alleen de Oostenrijkse Conchita Wurst was te sterk.

Eén keer eerder wist een liedje dat al eens in de Top 40 had gestaan terug te keren in de top tien. Dat gebeurde begin 1979 met Happy Xmas (War Is Over) van John Lennon en Yoko Ono.

Update 09.30 uur
Uw redacteur superworm weet te melden dat Lennon en Ono helemaal niet de enige zijn die een keer terugkeerden in de hoogste regionen der Top 40. Procul Harum bereikte hetzelfde met het nummer A Whiter Shade of Pale, dat in 1967 vijf weken op één stond en die positie in 1972 opnieuw drie weken lang behaalde.

Update 10.00 uur
User RvLaak meldt dat niet alleen Lennon en Procul Harum, maar ook Queen een nummer terug zag komen in de Top 40. Dat was Bohemian Rhapsody, hetgeen in 1976 drie weken op één stond en na de dood van Freddie Mercury in 1991 opnieuw tot de eerste plek steeg. Het prijkte toen vier weken bovenaan de lijst.

En FOK!ker Berkery meldt dat ook Sniff 'n' the Tears' Driver's Seat hetzelfde bereikte, toevallig ook in 1991. FOK!'er Ferdo noemt verder nog Steve Miller Band's The Joker. Ook Paint it Black van The Rolling Stones stond tweemaal in de Top 40. In 1966 wist dit nummer voor de eerste keer de nummer 1-positie te behalen. In 1990 wist deze rockklassieker, met dank aan hitserie 'Tour of Duty', voor de tweede maal de toppositie te bereiken.

De prestatie van The Common Linnets is dus zeker weten goed, maar ook zeker weten niet bepaald uniek; een aantal grote hits steeg de tweede keer in de Top 40 hoger dan de Linnets nu doen. Wel kwamen de genoemde nummers allemaal niet direct in de top tien terecht.


Novum skipped the light fandango. 

Ku(ns)t met een grote K

Kunst, kut, of allebei? Fotografe Petra Beenhackker exposeert in Eindhoven dertig portretten van vagina's. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Johan Vlemmix.

Een jaar geleden kreeg Vlemmix het lumineuze idee om een loflied op de vulva te maken. "De oorsprong immers van iedereen," aldus Vlemmix. Beenhackker vond het een briljant idee, en werkte het verder uit. In een jaar tijd maakte ze vijftig foto's, waarvan er dertig de tentoonstelling haalden.

De foto's meten één bij één meter en tonen vagina's met attributen die het verhaal van het model moeten verbeelden, aldus Omroep Brabant. Een foto toont een vagina waarbij het schaamhaar in de vorm van een snor is geknipt. Tussen de schaamlippen is een dikke sigaar gestoken. Het bijschrift luidt: "Mijn man heeft onlangs betaald voor een schaamlipcorrectie. Sigaar uit eigen doos."

Het al een tijdje seksloze leven van model Frederique is verbeeld in het kunstwerk 'slapende poes'. Het is een foto van een rossige kat die tussen een stel schaamlippen ligt.

Volgens Beenhackker was het een uitdaging om 'er een mooie en vrolijke tentoonstelling van te maken'. "Want het is kunst met een knipoog."

Zoon Biden in bestuur grootste gasbedrijf Oekraine

De jongste zoon van de Amerikaanse vice-president Joe Biden, Hunter, is benoemd als lid van de raad van bestuur van Burisma Holdings, de grootste private gasproducent van Oekraine. Biden zal de juridische afdeling van het bedrijf gaan leiden.

De website van de Washington Post plaatste een korte verklaring van de 44-jarige Hunter Biden: "Als nieuw lid van de raad van bestuur geloof ik dat mijn hulp en consultatie op gebied van transparantie, behoorlijk ondernemingsbestuur, internationale uitbreiding en andere gebieden een gunstige bijdrage zal leveren voor de economie en het welzijn van de burgers van oekraine."

[vid] Lily Allen bedankte voor rol in Game of Thrones

Lily Allen was bijna te zien in de fantasyserie Game of Thrones. De 29-jarige zangeres bedankte echter omdat ze zich zou moeten laten betasten door haar broertje Alfie, die in de tv-serie de rol van Theon Greyjoy voor zijn rekening neemt. Dat vond Lily iets te ver gaan, legde ze uit in een chat op Reddit.

"Ze hebben me gevraagd voor een cameo in Game of Thrones", onthulde de Britse zangeres. "Ze vroegen of ik interesse had in de rol van Theons zus. Maar dat voelde niet goed omdat ik op een paard zou moeten zitten terwijl hij mij zou betasten. Toen ze me dat vertelden, zei ik: nee, bedankt."

In het tweede seizoen van Game of Thrones keert Theon na jaren terug naar zijn geboortegrond. Daar komt hij zijn zus Yara tegen, maar hij herkent haar niet en probeert haar te versieren. De 27-jarige Alfie Allen vertolkt sinds het eerste seizoen van Game of Thrones de rol van Theon Greyjoy.

Hoewel Lily Allen niet te porren was voor de rol van Yara Greyjoy, staat ze wel open voor een optreden in Game of Thrones. "Een cameo als artiest zou ik wel leuk vinden", deelde de zangeres via Reddit. "Bijvoorbeeld zoals Sigur Rós heeft gedaan." De IJslandse band kwam voorbij in de tweede aflevering van het huidige, vierde seizoen van de populaire tv-serie.


Lily zong op haar eerste album een liedje over broertje Theon Greyjoy.

Film in de maak over klokkenluider Snowden

Sony Pictures heeft de rechten gekocht van het boek van journalist Glenn Greenwald over Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst.

De 30-jarige Snowden, die vorig jaar gevoelige informatie over veiligheidsprogramma’s naar buiten bracht, heeft politiek asiel in Rusland gekregen en zal worden gearresteerd zodra hij een voet op Amerikaanse bodem zet. 

Het boek van Greenwald, ‘No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State’, is deze week uitgebracht. De Nederlandse titel luidt: ‘De afluisterstaat: Edward Snowden, de NSA en de Amerikaanse spionage- en afluisterpraktijken’.

Hotel ontslaat medewerker na liftrel Jay-Z

Het Standard Hotel in New York heeft een medewerker ontslagen voor het lekken van de beveiligingsvideo waarop te zien is hoe Solange Knowles haar zwager Jay-Z aanvalt. De video van 6 mei kwam maandag aan het licht.

Jay Z, Beyoncé en haar zus Solange stapten na een afterparty in de hotelbar op de bovenste verdieping in de lift, waarna Solange door het lint ging. Het hotel in het Meatpacking District van New York was 'geschokt en teleurgesteld' dat de video op internet belandde en laat weten alle informatie omtrent het lekken door te geven aan de politie.

De drie betrokkenen hebben nog niet verbaal gereageerd op het debacle. Solange maakte woensdag wel een statement door alle foto's van haar zus van Instagram te halen. Beyoncé deed het tegenovergestelde en plaatste juist warme kiekjes van Solange en haarzelf op haar account.

Bemanning veerboot Z-Korea verdacht van doodslag

Justitie in Zuid-Korea heeft aanklachten ingediend tegen vijftien bemanningsleden van de ramp met de veerboot Sewol een maand geleden. Vier bemanningsleden worden verdacht van doodslag. Dat heeft een Zuid-Koreaanse rechtbank donderdag bekendgemaakt.

De kapitein en drie andere bemanningsleden kweten zich niet van hun taak passagiers te beschermen en worden om die reden verdacht van doodslag, zeiden aanklagers. Elf andere bemanningsleden worden verdacht van nalatigheid en het in de steek laten van passagiers in nood.

Het schip met honderden mensen aan boord, overwegend scholieren, verging op 16 april. Zeker 281 mensen kwamen om, 23 worden nog vermist. De vijftien bemanningsleden die nu worden vervolgd waren onder de eersten die gered werden van het gekapseisde schip.

Wanneer het proces van start gaat, wordt over enkele dagen bekendgemaakt.

Moord op Theo van Gogh verfilmd

De moord op Theo van Gogh is het onderwerp van de nieuwe Nederlandse speelfilm 2/11 - Het Spel van de Wolf. Johan Leysen en Susan Visser spelen Haagse topambtenaren, schrijft het AD donderdag. Het scenario wordt geschreven door Gijs van de Westelaken en Theodor Holman, die beide met Van Gogh werkte.

"Het wordt een journalistieke film", zegt Van de Westelaken in de krant. "We laten vooral zien wat er in Haagse politieke en ambtelijke kringen aan hectische toestanden plaatsvond na de moord op Theo." De filmmaker werd in november 2004 op klaarlichte dag doodgestoken door Mohammed B.

Thomas Korthal Altes, bekend van de tv-film Lieve Céline, neemt de regie van het filmproject voor zijn rekening. De film begint met beelden van het journaal van tien jaar geleden waarin de moord wordt bekendgemaakt. "We spelen de aanslag niet na", zegt van de Westelaken. De rollen van Van Gogh en B. worden niet door acteurs gespeeld.

De opnames van de film gaan al snel van start. De bedoeling is dat de film in première gaat tijdens het Nederlands Film Festival in september.

'Wii schendt patent Philips'

Volgens Philips maakt Nintendo inbreuk op twee patenten van het Eindhovense elektronicaconcern. Dat meldt Omroep Brabant donderdag.

In de Wii-spelcomputers van het Japanse bedrijf zou technologie gebruikt worden die door Philips gepatenteerd is. Het zou gaan om technologie die bewegingen van gebruikers opneemt en vertaalt naar een computerspel.

In een in de VS aangespannen rechtszaak eist Philips een schadevergoeding en een verkoopverbod. Onder meer de nieuwste en originele Wii-spelcomputer zouden volgens Philips niet meer verkocht mogen worden in de VS.

'Van Gaal heeft al getekend bij Man U'

Louis van Gaal heeft volgens de Britse krant Daily Mirror al getekend voor Manchester United. De bondscoach van Nederland gaat na het WK voor twee jaar aan de slag bij de Engelse topclub. Hij heeft een optie voor een derde seizoen. Per jaar kan Van Gaal naar verluidt een salaris van zeven miljoen pond, ruim 8,5 miljoen euro, tegemoet zien.

Donderdag wordt Van Gaals aanstelling officieel bekendgemaakt door United, meldt de krant. Van Gaal zelf weigerde woensdag nog iets te zeggen. Zijn standaardantwoord was dat het aan de club was om nieuws naar buiten te brengen.

Ryan Giggs, die woensdag samen met United-directeur Ed Woodward op bezoek was bij Van Gaal in Noordwijk, wordt Van Gaals rechterhand. De 40-jarige middenvelder had volgens de Daily Mirror graag nog een jaar willen blijven spelen, maar Van Gaal wil dat de Welshman zich volledig op zijn trainerscarrière richt. Giggs, die interim-trainer was na het ontslag van David Moyes, wordt door United gezien als de ideale opvolger van Van Gaal.

'Geert G. wees graf omgebrachte Marokkanen aan'

De lichamen van de Marokkanen die in 2006 werden vermoord, zijn teruggevonden doordat verdachte Geert G. de plek aanwees waar de twee lagen begraven. Dat zeggen bronnen donderdag in het Limburgs Dagblad. Justitie wil dat bevestigen noch ontkennen.

G. gaf openheid van zaken toen hij en medeverdachte Lau G., de beoogd president van motorclub No Surrender in Limburg, in april voor de derde keer werden opgepakt in verband met de zaak. Hij ging volgens de krant praten omdat Lau G. het stilzwijgen rond de dubbele moord had doorbroken tegenover een gedetineerde in de gevangenis in Düsseldorf.

De lichamen van Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray werden vorige week opgegraven in de buurt van het voormalige huis van Lau G. in Arcen. De mannen, toen 21 en 23 jaar oud, waren spoorloos nadat ze hadden ingebroken in een wietkwekerij in Venray in 2006.

Fietsenwasserette

Heel erg veel mensen in Nederland hebben een fiets. Ongeveer net zoveel mensen zullen hun fiets nooit wassen. Als de fiets in de regen staat wordt hij schoon genoeg denken velen. Toch is er een jonge knul genaamd Luca die hier anders over denkt. Hij heeft een fietsenwasserette bedacht en zo heel gek klinkt het niet. Wat het afmaakt is zijn prachtige presentatie om dit idee te laten zien. Je kan de presentatie hier vinden.

'Studenten blijven gratis reizen'

De ov-jaarkaart voor studenten blijft zo goed als zeker in zijn huidige vorm bestaan. Bovendien kunnen straks ook studenten uit het mbo gebruikmaken van de kaart. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van bronnen rond de onderhandelingen tussen de overheid en de vervoerders. Voorwaarde is wel dat er een akkoord moet komen over het leenstelsel.

De studentenkaart dreigde te verdwijnen vanwege bezuinigingen in het onderwijs. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wilde in eerste instantie dit jaar het sociaal leenstelsel invoeren en volgend jaar de ov-studentenkaart omzetten in een kortingskaart. Die maatregelen zouden de staatskas 1,2 miljard euro moeten opleveren. In december werden beide maatregelen met in ieder geval een jaar uitgesteld.

Ingewijden zeggen in de krant dat de onderhandelingen over de invulling van het leenstelsel op stoom zijn. Met een akkoord op handen zou ook de weg vrij zijn voor het behouden van de studentenkaart.

Het gratis openbaar vervoer voor 150.000 mbo-studenten kan grote gevolgen hebben voor treinreizigers. Naar verwachting zijn de treinen straks nog voller. Studenten worden daarom geprikkeld om minder in de spits en meer in de daluren te reizen. Hogescholen en universiteiten zouden daarom later moeten beginnen met colleges.

Financieringskosten drijven verlies Imtech op

Imtech heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 77 miljoen euro in de boeken gezet, tegen 60 miljoen euro een jaar eerder. De toename van het tekort is grotendeels toe te schrijven aan hogere financieringskosten. Het operationeel verlies nam wel af, van 15 miljoen naar 6 miljoen euro.

De technisch dienstverlener, die vorig jaar in grote moeilijkheden kwam door een boekhoudschandaal, sloot onlangs nieuwe overeenkomsten met zijn financiers. De kosten van de schuld, die aan het einde van het tweede kwartaal 895 miljoen euro bedroeg, zijn daardoor fors opgelopen.

Om de schuld te verlagen, wil Imtech zijn ICT-divisie verkopen. Dat proces ligt op koers, liet het bedrijf donderdag weten. Ook herhaalde het dat alle opties op tafel liggen om de schuld met de beoogde 400 miljoen euro te verlagen.

De omzet daalde in het eerste kwartaal met 5 procent tot 1,12 miljard euro. Imtech ontving in die periode orders ter waarde van 1,18 miljard euro.

Voormalig zwembad Enschede in vlammen op

Een grote brand heeft donderdagochtend een voormalig zwembad in Enschede in de as gelegd. Omdat de vuurhaard lastig te bereiken was, liet de brandweer het pand gecontroleerd uitbranden.

Het vuur brak rond 04.00 uur uit door nog onbekende oorzaak in het gebouw aan de Reulver. Bij de brand kwam veel rook vrij dat over een nabijgelegen woonwijk trok. Bewoners werd geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

Mogelijk toch vervolging oud-eigenaar Hofnarretje

Voormalig eigenaar van kinderdagverblijf 't Hofnarretje Albert Drent wordt mogelijk toch vervolgd voor zijn rol in de Amsterdamse zedenzaak. Politie en justitie hebben in de afgelopen anderhalf jaar opnieuw onderzoek naar hem gedaan, meldt de NOS donderdag op basis van bronnen rond het onderzoek. Het gerechtshof beslist donderdag of Drent wordt vervolgd.

Het nieuwe onderzoek is afgedwongen door ouders van de slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak. Ze willen dat Drent wordt vervolgd. Ze verdenken hem ervan dat hij op de hoogte was van de praktijken van Robert M. Ook zou hij te weinig hebben gedaan met signalen over misbruik.

Advocaat Richard Korver, die de ouders begeleidt, zou beeldmateriaal aan justitie hebben gegeven om het vervolgingsverzoek kracht bij te zetten. Dat beeldmateriaal gaf politie en justitie aanleiding tot extra onderzoek. Op de beelden zou onder meer te zien zijn dat Drent een ontmoeting had met pedofielen. Dat zou volgens de bronnen echter te kort zijn om hem alsnog te vervolgen.

Het OM besloot in november 2011 al dat Drent niet vervolgd zou worden voor zijn rol in de Amsterdamse zedenzaak. Vorig jaar werd Robert M. in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens het seksueel misbruiken van meer dan tachtig kinderen.

Turken pakken Nederlandse terreurverdachte

De Nederlandse terreurverdachte Ahmed D. die onder erbarmelijke omstandigheden tot voor kort in Egypte vastzat, is na zijn plotselinge vrijlating in Turkije opgepakt. Dat is gebeurd op verzoek van de Verenigde Staten, vertelt zijn advocaat André Seebregts aan het ANP.

D. is de kleinzoon van de voormalige Somalische president Said Barre. Hij vluchtte begin jaren 90 toen hij 3 was met zijn familie naar Nederland. Zijn grootvader moest de wijk nemen voor zijn politieke tegenstanders. Ahmed kreeg zo de Nederlandse nationaliteit.

Ahmed zat sinds half augustus 2013 gevangen in de beruchte Tora-gevangenis in Cairo op verdenking van terrorisme. De Nederlandse autoriteiten vonden zijn omstandigheden zo ernstig, dat ze die bij Egypte hebben aangekaart. "D. werd in Egypte vastgehouden zonder een nadere toelichting", zegt Seebregts. "Op 23 maart mocht hij opeens zonder nadere toelichting gaan."

Die dag was er geen directe vlucht naar Amsterdam meer. Seebregts: "Daarom nam mijn cliënt op advies van het Nederlandse consulaat in Caïro een vlucht via Istanbul. Eenmaal op het vliegveld daar, werd hij in de internationale transit area aangehouden."

Turken pakken Nederlandse terreurverdachte
Turken pakken Nederlandse terreurverdachte (Foto: ANP)

Bouw windmolenpark in Noordzee kan beginnen

De financiering voor de bouw van een groot windmolenpark in de Noordzee is rond. Dat hebben de investeerders bekendgemaakt. Het park komt ten noorden van Schiermonnikoog en kost zo'n 2,8 miljard euro.

De in totaal 150 windmolens komen op ongeveer 55 kilometer van de kust te liggen en zijn niet zichtbaar vanaf het land. Ze kunnen in het ideale geval samen voor ruim 785.000 huishoudens energie leveren.

De voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels begonnen. De werkzaamheden moeten begin 2017 klaar zijn.

'Miljoenenschade door brand afvalcontainers'

Containerbranden die overslaan op nabijgelegen bedrijven, winkels en woningen veroorzaken jaarlijks vele miljoenen euro’s schade. Ondernemers lijken zich niet voldoende bewust van het brandrisico van afvalcontainers en verpakkingsmateriaal dicht bij hun gevels, stelt het Verbond van Verzekeraars donderdag.

Het verbond inventariseerde het probleem met overslaande afvalbranden. In 2013 en de eerste vier maanden van 2014 komt de geschatte schade door deze afvalbranden uit op iets meer dan 20 miljoen euro. Hierbij liepen 18 bedrijven, zes scholen en sportverenigingen, zes horecagelegenheden en 20 woningen schade op of gingen zelfs verloren.

'Miljoenenschade door brand afvalcontainers'
'Miljoenenschade door brand afvalcontainers' (Foto: ANP)

Dodental mijnramp Turkije opgelopen tot 274

Het dodental als gevolg van de mijnramp in het Turkse Soma is opgelopen tot 274. Dat heeft de Turkse minister van enerigie Taner Yildiz woensdagavond gezegd. Daarmee is de mijnramp de ergste in de geschiedenis van het land. In 1992 kwamen bij een gasexplosie in de buurt van Zonguldak 263 kompels om het leven.

Het lot van zo'n honderdvijftig mijnwerkers die nog in de mijn in Soma zitten is onbekend, maar gevreesd wordt dat zij de ramp niet hebben overleefd. Reddingswerkers proberen frisse lucht in de mijn te pompen in een poging de kooldioxide en koolmonoxide die in de mijnschachten hangt te verdrijven.

De ramp heeft veel woede losgemaakt in Turkije. Op verschillende plaatsen gingen mensen de straat op en her en der raakten betogers slaags met de politie. De woede lijkt vooral gericht te zijn tegen de regering en de eigenaar van de mijn. "Ze (de regering, red.) doen net alsof het ze iets kan schelen, maar ze helpen niemand. Er is geen gevoel van urgentie, zelfs nu niet. De mensen geven vooral premier Recep Tayyip Erdogan de schuld", aldus een inwoner van Soma. Er wordt ook gezegd dat de eigenaar van het mijnbouwbedrijf werkt voor de partij van Erdogan en dat hij inmiddels de stad is ontvlucht.

Argentijnen eisen meer loon en minder misdaad

Vakbondsleden hebben woensdag voor het Argentijnse regeringspaleis hervormingen geëist van president Cristina Fernandez. Ze willen lagere inflatie, minder criminaliteit en een einde aan belastingen voor werkende mensen.

Protestleider Hugo Moyano riep 'de volledige maatschappij' op deel te nemen aan de protesten. Eerder maakte hij afspraken met een aantal politici die Fernandez in 2015 hopen op te volgen. Moyano zegt een debat te willen over oplossingen voor de Argentijnse problemen.

"Het kan niet zo zijn dat de werkende man een schandalige belasting wordt opgelegd, dat inflatie de salarissen van werknemers opslokt en dat we steeds meer ontslagen en schorsingen zien", aldus Moyano.

De regering zet de demonstraties weg als een duidelijke politieke zet van de vakbond. Kabinetschef Jorge Capitanich zegt dat bedrijven en niet de overheid verantwoordelijk zijn voor de stijgende inflatie, die volgens analisten op zo'n dertig procent per jaar ligt. Klachten over criminaliteit horen volgens hem thuis bij de 24 gouverneurs, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de misdaadbestrijding.

Politie schiet op gewapende carjackster in Limburg

De politie heeft woensdag in Sint Odilënberg geschoten op een vrouwelijke autodief. De carjacker werd in haar bovenbeen geraakt en is naar een ziekenhuis gebracht.

De vrouw bedreigde rond 15.00 uur op de Hagelkruisweg in de Limburgse plaats twee mensen en ging er in hun auto vandoor. Ze vluchtte richting Montfort.

De politie trof de carjackster op de Waarderweg, waar ze met de gestolen auto tegen een boom was geknald. Ze had een vuurwapen bij zich, waardoor agenten zich genoodzaakt zagen op haar benen te schieten.

'Nigeria weigert gevangenen te ruilen voor meisjes'

De Nigeriaanse regering heeft uitgesloten dat de ruim 270 schoolmeisjes die door de extremistische beweging Boko Haram zijn ontvoerd, worden geruild voor militiestrijders die achter slot en grendel zitten. Dat heeft de Britse minister voor Afrika Mark Simmonds woensdag gezegd na een bespreking met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Volgens Simmonds heeft Jonathan 'heel duidelijk gemaakt dat er niet wordt onderhandeld met Boko Haram over een ruil'.

De Nigeriaanse regering is wel bereid om te praten over verzoening. De president wil volgens Simmonds graag de dialoog 'voortzetten en faciliteren om zo de basis te leggen voor een blijvende oplossing voor het conflict'.

Er bestaat grote onduidelijkheid of de Nigeriaanse regering nu wel of niet bereid is tot een gevangenenruil. Eerder woensdag zei een hoge ambtenaar dat 'alle opties op tafel liggen' en dat ook onderhandelen met Boko Haram of militair optreden met buitenlandse steun tot de mogelijkheden behoren.

De Britse en Amerikaanse regering helpen de Nigeriaanse autoriteiten bij het opsporen van de schoolmeisjes. De Britse regering heeft een team van deskundigen naar Nigeria gestuurd die gaan helpen bij het vinden van oplossingen om terreurdaden te voorkomen. De VS hebben onder andere verkenningsdrones en -vliegtuigen gestuurd.

Duizenden evacuaties om natuurbrand Californië

Als gevolg van een grote natuurbrand bij de Californische stad Carlsbad hebben duizenden mensen hun huizen moeten verlaten. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdag gezegd. In totaal worden elfduizend woningen en bedrijven ontruimd.

In het gebied rond San Diego woeden meerdere branden. De bestrijding van de branden is lastig, door de droge lucht, de hoge temperaturen en de harde wind. Een brand aan de rand van San Diego is deels onder controle, maar duizenden huizen dreigen door de vuurzee te worden verzwolgen.

Nederlands stel verongelukt in België

Twee Nederlanders zijn woensdag om het leven gekomen bij een ongeluk in België. De man en vrouw reden in de Gentse deelgemeente Zwijnaarde in een busje toen ze werden aangereden door een vrachtwagen, schrijven Belgische media.

De chauffeur van de vrachtwagen, een 39-jarige Roemeen, is aangehouden. Hij reed op de E17 richting Antwerpen in op het busje van de Nederlanders, dat langzaam reed vanwege een file. Het voertuig van het stel van 51 en 52 jaar schoof daardoor tegen een voorliggende vrachtwagen en vloog in brand.

Eerste landelijke staking in het mbo

Meer dan tweeduizend werknemers uit het mbo reizen donderdag af naar Amsterdam om een betere cao af te dwingen. Dat meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV, die zich daarbij baseert op het aantal medewerkers dat zich voor de staking heeft aangemeld. "We gaan ervan uit dat het er nog meer zijn", zo stelt ze.

Het is voor het eerst dat het mbo-personeel landelijk staakt, na eerdere regionale werkonderbrekingen in Groningen, Gelderland, Limburg en Zuid-Holland. Het is echter niet de laatste staking in de reeks, zo waarschuwen de bonden. "Indien de werkgevers volharden in hun lijn en weigeren in te gaan op de eisen van de bonden, volgen na 15 mei nieuwe acties", zo stelt de Algemene Onderwijsbond.

De onderhandelingen tussen de bonden en werkgeverskoepel MBO Raad liepen begin maart spaak. De bonden willen onder meer afspraken maken over bijscholing, flexwerk, salaris en een ouderenregeling. Bovendien zou de werkdruk te hoog zijn.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Welkom! De komende dagen zijn droog, rustig en met veel zon. Dit was gisteren nog wel even anders. Een aantal felle buien met onweer trokken via Zuid-Holland naar Limburg toe. Mijn straat werd helaas overgeslagen.  

Ook in het noorden viel nog wat regen en het hele zooitje had tegen de avond het land weer verlaten. We maken ons nu op voor een paar dagen met mooi weer. De temperaturen zijn vandaag met maximaal 15 graden nog niet zo heel hoog, maar de komende dagen komt er elke dag een graadje bij. De wind komt nog uit een noordelijke richting, maar ook die gaat draaien. In het weekend komt er een zuidelijke stroming op gang. Af en toe ontstaan er wel een paar wolkenvelden, maar dat mag de pret niet drukken dacht ik zo.

Op zondag wordt het op veel plaatsen 20 graden of iets warmer. Mogelijk dat de temperaturen daarna nog verder stijgen, maar dan neemt ook de kans op een ferme onweersbui weer toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

TKK
Een fraaie reportage vandaag van Kuikenbiefstuk.

Tkk2
Hij maakte deze foto's...

Tkk3
...nabij de Prins Clausbrug in Utrecht.

Tkk4
De avondschemering was werkelijk...

Tkk5
...prachtig. Mooi verslag Kuiken!

Watch Dogs is goud

Na vijfeneenhalf jaar is het dan zo ver: Watch Dogs is gold gegaan. De code is naar de discbakker en vanaf 27 mei ligt de titel overal in de winkel.

"Het is spannend om gold te zijn, maar het zal spannender zijn als mensen spelen. Voor de fans betekent dit dat het waar is. Het betekent dat er niet nog een vertraging meer zal zijn", zegt creative director Jonathan Morin op de UbiBlog. "Maar voor ons is het niet gedaan totdat ze het daadwerkelijk in hun handen hebben."

Watch Dogs is al een tijd in ontwikkeling bij Ubisoft Montreal en andere studio's die meehielpen. Wij gamers zagen de eerste beelden tijdens de persconferentie van Ubisoft in 2012, maar de studio was al begin 2009 begonnen aan het spel. Een vertraging van een half jaar zorgde ervoor dat we niet konden hacken in november 2013.

Watch Dogs ligt over twee weken in de winkel voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Wii U-eigenaren moeten iets meer geduld hebben, een releasedatum voor hen is nog niet bekend.

Overwerk Nadal tegen Gilles Simon

Rafael Nadal heeft woensdag hard moeten werken om de derde ronde van het masterstoernooi in Rome te bereiken. De Spaanse nummer één van de wereld had 3 uur en achttien minuten nodig om zich van Gilles Simon te ontdoen: 7-6 (1), 6-7 (4) en 6-2. In de derde ronde wacht Mikhail Youzhny die Andrey Golubev zag opgeven bij een 7-5 en 4-1 stand voor Joezjny.

Tomas Berdych won zijn tweederondepartij ook. De Tsjechische nummer zes van de plaatsingslijst was met 6-4 en 6-3 te sterk voor Dmitry Tursunov. Berdych treft in zijn volgende partij Grigor Dimitrov. De Bulgaar (12) klopte Ivo Karlovic uit Kroatië met 7-6 (3), 6-4.

Schaak in de naam van de God Emperor

Hammerfall Publishing heeft vandaag samen met Games Workshop Warhammer 40.000: Chess - Regicide aangekondigd. Het spel dat zich in het Warhammer 40.000 universum afspeelt zal samen met het populairste bordspel gecombineerd worden en komt in 2014 uit op meerdere platforms.

''Het spel gaat verder dan de standaard grenzen die we in schaak zien.'' Zegt Cathrin Machin, projectleider bij Hammerfall Publishing. 

Spelers kunnen kiezen uit traditionele game-modi van schaak, zowel in single als multiplayer, als een campaign met de Blood Angels in de hoofdrol. Het verhaal is geschreven door Ross Watson, die eerder door Games Workshop boeken heeft uitgegeven.

''Wanneer dit spel werd bedacht was het alsof twee werelden samen botsten en één werden. Het spel eert de brutaliteit van het Warhammer 40.000 universum. Het beschikt een aantal moord- en doodanimaties dat werden gemaakt in een motion capture studio met de beste technologie beschikbaar.''


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.