AIVD mikpunt van spot tijdens eigen twittersessie

Het twitterspreekuur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is woensdagmiddag een bonte verzameling geworden van grappig bedoelde en spottende opmerkingen aan het adres van de geheime dienst. Het onderwerp met de hashtag #halloAIVD was al snel trending, maar voor echt serieuze vragen was weinig ruimte.

De lol begon al ver voordat het vragenuur, dat duurde van 14.00 tot 15.00 uur, begon. Twitteraars vroegen of de AIVD wist waar hun verloren spullen lagen, anderen voorspelden een tsunami aan onzinnige vragen.

En die kwamen er ook, vele honderden. "Wisten jullie al wat ik ging twitteren voordat ik zelf wist wat ik ging twitteren? Wat voor porno kijkt Joris Demmink? Die taart vol stront in het gezicht van Pim Fortuyn, konden jullie dat nou echt niet tegenhouden? Wat als er nou net tijdens het luchtalarm op de eerste maandag van de maand een aanslag gepleegd wordt? Staat er nog wat in mijn agenda voor vanmiddag?"

Ene Ad van der Zee maakte zich er druk over. "Ja, zo wordt het niks natuurlijk. #halloAIVD, hebben jullie nou niet één slimmerd in de dienst die dit ziet aankomen?"

Af en toe zat er een serieuze vraag tussen. "Wat regelen jullie of moeten jullie allemaal regelen voor een bezoek van het koningspaar aan een locatie?", vroeg Ingeborg de Jonge. Ze kreeg netjes antwoord. "Wij leveren onder andere dreigingsinformatie aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die beslist over maatregelen", aldus de AIVD.

Af en toe kaatste de AIVD een gevatte opmerking terug. "Hoeveel vingers steek ik nu op?", vroeg ene Dennis S. "Als het maar niet alleen maar de middelste vinger is", antwoordde de geheime dienst. In een andere tweet denkt een gelukszoeker dat de geheime dienst waarzegsters op het hoofdkantoor heeft zitten. "Welk eindcijfer moet ik kiezen voor komende staatsloterij?", vroeg Jurgen ter Haar. "Wij doen altijd 007", aldus de AIVD.

De AIVD beantwoordde in een uur tijd ruim veertig vragen. De antwoorden waren zeer algemeen van aard. Een echt inkijkje in de geheime dienst hebben twitteraars niet gekregen. De geheime dienst zag er zelf de lol ook van in. "Bedankt voor de interesse en hilariteit!", was de laatste tweet van het spreekuur. "Alles beantwoorden bleek helaas onmogelijk. Tot ziens!"