Limiet op campagnedonaties VS versoepeld

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft woensdag bepaald dat de limieten op donaties voor verkiezingscampagnes moeten worden versoepeld. Daarmee ontstaat voor grote donoren de mogelijkheid om nog meer invloed uit te oefenen op de verkiezingen voor het Congres en het presidentschap.

Het hof heeft wees de limiet die gold voor een bijdrage aan kandidaat, een partij of een Politiek Actiecomité (PAC), die was vastgesteld op 123.000 dollar over een periode van twee jaar, naar de prullenmand. De gevolgen van de uitspraak van de rechter blijven beperkt, omdat nog steeds geldt dat per verkiezing aan een kandidaat maximaal 2600 dollar mag worden gedoneerd. Toch zorgt het vonnis er wel voor dat de limieten op de donaties, die vooral bedoeld zijn om te voorkomen dat rijke personen of bedrijven te veel politieke invloed krijgen, steeds verder uitgehold worden. In 2010 werden de limieten ook al versoepeld.

De conservatieve opperrechter John Roberts zei dat de beperkingen op donaties niet helpen corruptie te voorkomen. Volgens Roberts kan dat argument dus niet worden gebruikt om aan de limieten vast te houden. Bovendien meent hij dat de limieten indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting. Volgens de liberale rechter Stephen Breyer is het systeem van campagnefinanciering 'totaal uitgehold' door de liberalen. "De uitspraak maakt het belang van de bescherming van politieke integriteit van onze regering ondergeschikt", aldus Breyer.

Vijf van de negen rechters van het Hooggerechtshof stemden voor versoepeling. Vier waren het daar niet mee eens.