Koning opent vernieuwd Rotterdam Centraal

Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag het vernieuwde centraal station van Rotterdam. In het volgens spoorbeheerder Prorail 'hypermoderne station' is de hele dag van alles te doen, waaronder een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De verbouwing van het station begon in 2008 en was nodig om Rotterdam Centraal 'toekomstbestendig' te maken. Het hele station heeft een oppervlak van 46 duizend vierkante meter. In het nieuwe gebouw is meer ruimte voor winkels. Het aantal winkels is bijna verdubbeld ten opzichte van het oude station.

Op het dak van het nieuwe station ligt voor tienduizend vierkante meter aan zonnepanelen, dat is meer dan een voetbalveld. De zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting, de liften en de roltrappen op het station.

De karakteristieke letters en klok hebben ook in het nieuwe gebouw een plaats gekregen. De bouw kostte in totaal zo'n 675 miljoen euro.

Naast het officiële programma van de opening kunnen reizigers donderdag onder meer een prijs winnen door een selfie te maken in de stationshal en die via Twitter te uploaden. Alle selfies worden verzameld in een fotomozaïek op een scherm in de hal.

De dagen na de opening gaat het 'Rotterdam Centraal-feestje' door. Nog tot en met zondag wordt een 'Rotterdams feestje' gevierd op en rond het station, met Rotterdamse muziek, dans, topsporters, acteurs en verrassingen op verschillende plekken in de stad.

Het Rotterdamse stationsgebied wordt dagelijks door 110 duizend reizigers aangedaan. Dat aantal is in 2025 door onder meer aansluiting op de Randstadrail naar verwachting toegenomen tot zo'n 323 duizend.

Uit een onderzoek van de NS bleek eerder al dat negentig procent van de bezoekers van Rotterdam Centraal het nieuwe station het rapportcijfer 7 of hoger geven.