FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 maart 2014

Drie gewonden door kampvuur bij Hoorn

In het Noord-Hollandse Schellinkhout zijn donderdagavond drie jongeren gewond geraakt toen iemand benzine op een kampvuur gooide. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht. De zegsvrouw wist niet hoe ernstig hun verwondingen zijn.

Het ongeluk gebeurde op een strandje aan het Markermeer in het dorp bij Hoorn, waar een groep jongeren zich had verzameld. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Over de identiteit van de slachtoffers kon de woordvoerder nog niets zeggen.

[EL] Uitslagen achtste finales heenwedstrijden 13/03/2014

Vandaag werden de heenwedstrijden gespeeld in de achtste finales van de UEFA Europa League. In dit bericht tref je de doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. 

FC Basel (Zwi) Red Bull Salzburg (Oos) 0-0 (0-0)

FC Porto (POR) Napoli (ITA) 1-0 (0-0)
 57' Martínez 1-0 

Ludogorets (Bul) - Valencia CF (Spa) 0-3 (0-2)
 5' Barragán 0-1
 24' Keita (Valencia)
 33' Cartabia 0-2
 58' Sanderos 0-3
 80' Quixada (Ludogorets)
Bijz: 26' Bezjak (Ludogorets) mist strafschop  

AZ -  Anzhi Makhachkala (Rus) 1-0 (1-0)
 29' A. Jóhannsson 1-0 (pen)

Juventus (Ita) - Fiorentina (Ita) 1-1 (1-0)
 3' Vidal 1-0
 79' Gomez 1-1

Tottenham Hotspur (Eng) - Benfica (Por) 1-3 (0-1)
 29' Rodrigo 0-1
 58' Luisão 0-2
 64' Eriksen 1-2
 83' Luisão 1-3

Olympique Lyon (Fra) - Viktoria Plzen (Tsj) 4-1 (1-1)
 2' Horava 0-1
 12' Fofana 1-1
 53' Lacazette 2-1
 61' Mvuemba 3-1
 70' Fofana 4-1

Sevilla (Spa) - Real Betis (Spa) 0-2 (0-1)
 15' Baptistão 0-1
 77' Sevilla 0-2

[EL] Uitslag AZ - Anzhi Makhachkala

AZ heeft de eerste wedstrijd in de achtste finales met enig fortuin gewonnen van het Russische Anzhi Makhachkala. In Alkmaar werd het 1-0 voor de ploeg van Dick Advocaat.

AZ had vooral voor rust niks te klagen over het verloop van de wedstrijd. Anzhi leek daarin op voorsprong te komen, maar volgens de arbitrage had de bal de lijn niet volledig gepasseerd. Vervolgens belandde een vrije trap van Aliyev op de lat. AZ kreeg nog een meevaller toen het na een handsbal een penalty kreeg. Het schot van Jóhansson leek in eerste instantie nog gekeerd te worden door keeper Kerzhakov, maar de bal ging via zijn handen alsnog het doel in.

In de tweede helft moest AZ het een groot gedeelte doen zonder de aanwijzingen van Advocaat want de trainer werd na de tribune gestuurd. De russen waren dichtbij de gelijkmaker na een kopbal van Burmistrov, maar Esteban bracht redding. Daarna was het grootste gevaar geweken en kon AZ op zoek naar uitbreiding van de voorsprong. Beerens en Johansson probeerden het nog van afstand maar gescoord werd er niet meer.

AZ

1 - 0

Anzhi Makhachkala

 29' A.Jóhannsson (pen)    
 
 Gele kaart: Gouweleeuw, Wuytens (AZ), Ewerton, Gadzhibekov, Ahmedov, A. Epureanu (Anzhi Makhachkala)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 9.653
Arbiter: Orsato (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban.
M. Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S. Poulsen (Wuytens/46)
Gudelj
Ortíz
Elm
Berghuis (Gudmundsson/24)
A. Jóhannsson
Beerens
  Kerzhakov
Angbwa
Ewerton (Burmistrov/46)
Gadzhibekov
Eschenko
Aliyev (Serderov/71)
K. Mkrtchyan
Ahmedov
A. Epureanu
Smolov
Bukharov (Abdulavov/86)


Meerderheid tieners kan nog drank kopen

Zeven op de tien minderjarige scholieren kunnen nog steeds alcohol bestellen aan de bar. Een derde van hen gebruikt voor het omzeilen van de in januari opgeschroefde leeftijdsgrens een geleend of vals identiteitsbewijs. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de NOS onder drieduizend kinderen van 15, 16 en 17 jaar op scholieren.com.

De tieners knutselen zelf valse identiteitsbewijzen in elkaar of vragen een handige medescholier om hulp. Dertig procent van de id-vervalsers maakt gebruik van computers, scanners en printers van school.

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie tegen de NOS een toename te zien van het gebruik van nepidentiteitsbewijzen, maar heeft geen concrete cijfers.

Jochies met vuurwapen aangehouden in Hellevoetsluis

Twee jongens van 11 en 12 uit Hellevoetsluis zijn donderdag aangehouden omdat ze een vuurwapen bij zich hadden. Ze verklaarden het wapen te hebben gevonden op een speelveldje. De politie zoekt uit of dat inderdaad zo is. Vanwege hun leeftijd zijn ze inmiddels weer op vrije voeten

Medewerkers van de basisschool waar de twee op zitten hoorden van andere kinderen dat de twee een wapen bij zich hadden. Het zat in een tasje van de oudste jongen. Het personeel vermoedde dat het om een echt wapen ging en schakelde de politie in.

Agenten constateerden dat het inderdaad om een echt vuurwapen ging. Het had patronen in het magazijn, maar was niet doorgeladen.

Werkstraf geëist tegen Groningse spermaspuiter

Voor ongewenste zaadlozingen over de kleding van argeloze vrouwen is donderdag voor de rechtbank in Groningen tegen een 44-jarige Groninger een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. Een hele vervelende en ranzige vorm van aanranding, stelde de officier van justitie.

In 2012 kwamen bij de Groninger politie twaalf meldingen binnen over een spermaspuiter die actief was in verschillende uitgaansgelegenheden in het centrum van Groningen. Twee vrouwen deden uiteindelijk aangifte van onverhoedse sperma-aanvallen. Een van de slachtoffers was op dat moment zes maanden zwanger.

De spermaspuiter werd in december 2012 aangehouden. Het dna van de Groninger klopte met het dna-materiaal van het sperma op de kleding van de slachtoffers. De spermaspuiter zei dit onder invloed van drank te hebben gedaan. "Geen reden om dergelijke smeerlapperij te plegen", aldus de aanklager.

De rechtbank doet 27 maart uitspraak.

Zoekgebied vermist toestel mogelijk opgerekt

Onderzoekers proberen te achterhalen of het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines toch nog vier uur heeft doorgevlogen nadat het van de radar was verdwenen. Vanwege deze mogelijkheid wordt het zoekgebied wellicht met honderden kilometers opgerekt.

Nadat het contact verloren was gegaan met het vliegtuig zijn er geen data meer verzonden over de status van de motoren van het toestel, zei een Amerikaanse bron bij het onderzoek naar de gebeurtenissen.

Via een digitaal kanaal werd informatie over de motoren en andere onderdelen van de Boeing 777-200 verzonden, maar niet meer nadat de verbinding met de cockpit verloren was gegaan.

Scholieren vast om brand in Heerlense school

Vier Limburgse scholieren hebben donderdag brand gesticht in hun school in Heerlen. Twee van hen raakten lichtgewond bij het brandje, waarvoor de school uit voorzorg werd ontruimd. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht. De twee anderen zijn meegenomen naar het politiebureau.

De vier zitten in het tweede jaar van een vmbo-opleiding die ze in de Limburgse plaats volgen. Bij het vak motorvoertuigentechniek ontstond rond 14.00 uur brand in een auto waar ze aan sleutelden. De jongens zaten op dat moment in het voertuig, maar wisten er zelf uit te komen.

'Herdenk op 4 mei alleen slachtoffers WOII'

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei moeten alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Dat vinden het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid, meldt Nieuwsuur donderdagavond.

Doordat op 4 mei alle oorlogsslachtoffers worden herdacht dreigt de boodschap van de Holocaust onder de sneeuwen, zeggen de organisaties. Bij Nederlandse burgers en militairen die na 1945 in andere oorlogen en bij vredesoperaties zijn omgekomen moeten voortaan op Veteranendag worden stilgestaan.

"De Tweede Wereldoorlog is zo een unieke gebeurtenis in de geschiedenis met zo een unieke les voor vandaag de dag dat wij denken dat die oorlog meer dan voldoende te zeggen heeft voor de nationale herdenking en nu wordt dat ondergesneeuwd", zegt directeur van het CIDI Esther Voet in Nieuwsuur.

Het Nationale Comité 4 en 5 mei is deze week begonnen met discussieavonden over de toekomst van de Dodenherdenking. Voorzitter Joan Leemhuis-Stout noemt het voorstel van de drie organisaties een 'belangrijk signaal'.

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 9

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8

Legeroefeningen Rusland bij grens met Oekraïne

Rusland moet niet de schuld krijgen van de 'interne crisis' in Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd. Russische troepen hielden ondertussen gevechtsoefeningen in de buurt van de grens met het buurland.

Woensdag verwierp Moskou de beschuldiging van de Oekraïense regering nog dat een grootschalige troepenopbouw langs de grens met Oekraïne een voorbereiding betrof voor een invasie van de Krim. Maar donderdag deelde het Russische ministerie van defensie mee dat duizenden Russische militairen in de regio's Rostov, Belgorod, Koersk en Tambov bezig zijn met legeroefeningen, die tot het einde van de maand zullen duren.

In Rostov werden vijftienhonderd paratroepers ingezet, terwijl er ook geoefend werd met artillerie en raketsystemen. Daar waren 8500 militairen bij betrokken. Poetin heeft herhaaldelijk te kennen gegeven 'alle middelen' te zullen inzetten om de rechten van etnische Russen op de Krim te zullen verdedigen.

"Het is en blijft een interne Oekraïense kwestie, waarin we helaas zijn meegesleurd", zei Poetin tot de VN-Veiligheidsraad.

Vanwege de crisis in Oekraïne hebben de Verenigde Staten gevechtsvliegtuigen naar Polen en Litouwen gestuurd. Rusland reageerde daar donderdag op met de stationering van zes straaljagers in Wit-Rusland.

Het Oekraïense parlement stemde donderdag voor de vorming van een zestigduizend man sterke nationale garde, die het land moet helpen verdedigen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry onderneemt vrijdag in Londen een laatste diplomatieke poging bij zijn Russische collega Sergej Lavrov om de lont uit het kruitvat van de Oekraïense crisis weg te nemen voor de bevolking van de Krim zich zondag in een referendum kan uitspreken voor aansluiting bij Rusland.

'Need for Speed bevat grootste helistunts ooit'

De actiefilm Need for Speed bevat de grootste stunts met een helikopter ooit. Daarover zijn de makers het unaniem eens. "We hebben een scène waarin een politiehelikopter een hele reut illegaal racende auto's achtervolgt", vertelt hoofdrolspeler Dominic Cooper enthousiast aan Novum Nieuws. "Maar daarachter hing weer een helikopter die de opnames maakte. Zoiets groots heb je nog nooit gezien."

Need for Speed, losjes gebaseerd op het gelijknamige computerspel, gaat over Tobey Marshall, een rol van Aaron Paul. Om zijn noodlijdende autobedrijf overeind te houden klust hij bij voor de malafide Nascar-racer Dino Brewster, de rol van Cooper. Dan belandt hij onterecht in de gevangenis wegens poging tot moord. Als hij twee jaar later vrijkomt, wil hij wraak nemen op Brewster. De befaamde undergroundrace van DeLeon lijkt het ideale decor.

"Het zal je niet verbazen dat deze film bol staat van de zinderende autoraces", zegt de 35-jarige Cooper, die onder meer te zien was in The Devil's Double, Captain America: The First Avenger en Abraham Lincoln: Vampire Hunter. "Ik heb doodsangsten uitgestaan om die op te nemen. Vooral omdat ik vaak geen enkele controle over de wagen had."

Cooper doelt op de stuntmannen die, in een speciale stoel bovenop het dak gezeten, met een afstandsbediening de auto's bestuurden terwijl de acteur in de auto achter een dummystuur zat. "Je kunt je niet voorstellen hoezeer je je lot in handen van een ander legt als je daar zit", zegt de acteur.

"Het is bloedheet in zo'n wagen, en je zweet nog eens extra peentjes vanwege de levensgevaarlijke stunts die je straks gaat uithalen", zegt Cooper. "En die vent op het dak heeft een simpele motorhelm op en ziet elke seconde minder vanwege al die vliegen die op zijn vizier uiteenspatten."

Need for Speed draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen, ook in 3D.


'Need for Speed bevat grootste helistunts ooit' (Foto: Novum)

Damrak tweede dag op rij lager

Het Damrak is donderdag net als woensdag lager gesloten. De AEX sloot 1,4 procent lager op 386,06 punten. Ook elders in Europa sloten de beurzen met ruime verliezen.

Binnen de AEX sloot een handjevol fondsen hoger. Gemalto ging aan kop met een koerswinst van 1,4 procent. Het Franse digitalebeveiligingsbedrijf profiteerde van een opdracht van het Chinese Inhand Networks. Financiële details van de opdracht werden niet gemeld. Ook Unibail-Rodamco hield met een winst van 0,2 procent het hoofd boven water.

SBM Offshore verloor 2,3 procent. Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management blijft het omkoopschandaal de oliedienstverlener parten spelen.

Verder behoorden de uitzenders tot de grootste dalers. Randstad verloor 4,4 procent, terwijl USG People 4,5 procent inleverde. Volgens handelaar Bonsee verkochten beleggers beide uitzenders om zo geld vrij te maken om te profiteren van de koersval van Adecco. De Zwitserse uitzender ging onderuit toen de familie van de oprichter aankondigde een groot belang in de onderneming te gaan verkopen.

In de Midkap was Boskalis met een koerswinst van 2,9 procent de sterkste stijger. Boskalis voldeed in 2013, conform de verwachtingen van analisten, aan de eigen doelstelling. Analist Edwin de Jong van SNS Securities sprak van sterke resultaten en wees in het bijzonder op de goede prestaties bij de offshore activiteiten. Hier voegde analist Tijs Hollestelle van ING aan toe dat ook de lager dan verwachte schuldpositie een pluspunt was.

Vastned Retail sloot 1,9 procent hoger nadat Goldman Sachs Vastned van de verkooplijst haalde en een Neutraal advies op het vastgoedfonds zette. Daarbij verhoogde de Amerikaanse zakenbank het koersdoel naar 34,30 euro.

Bij de kleinere fondsen won ICT Automatisering 7,7 procent, gesteund door de jaarcijfers. De ict'er realiseerde ondanks de moeilijke marktomstandigheden een omzetgroei, zo stelde analist Johan van den Hooven van SNS Securities. Onder meer kostenbesparingen leidden daarbij volgens de analist tot een sterk herstel van de marges. Verder maakte DPA bekend af te zien van de voorgenomen overname van ICT Automatisering.

Het lokaal genoteerde Galapagos steeg bijna 7,0 procent na de verkoop van Biofocus en Argenta voor circa 130 miljoen euro. Zowel Theodoor Gilissen Bankiers en KBC Securities noemde de verkoopopbrengst een meevaller. KBC Securities verhoogde dan ook het koersdoel naar 22,00 euro en zette een koopadvies op het biotechfonds.

[PS] Sochi dag 7, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Het was een saai dag qua Nederlanders:

Maar morgen gaat het gelukkig weer los!

Vladimir Putin vertoeft nog steeds in Sochi. Waarschijnlijk in afwachting van definitieve inlijving van de Krim geniet hij van de sport van de paralympiërs:

Het eerste nieuwtje voor de sluitingsceremonie is al bekend gemaakt:

Bij Anna Jochemsen zat de teleurstelling nog diep:

Het eten is toch niet altijd even lekker in Sochi:

Het sleehockey is razend populair, dat mag zo langzamerhand wel duidelijk zijn:

De Russen veegden in de halve finale de Noren van het ijs:

De Paralympics inspireren:

En we sluiten af met een prachtig uitzicht op de bergen bij Sochi:

'Gejat van een wout, jonguh!' *PANG!*

Een Afghaan heeft zich zo goed als zeker genomineerd voor een Darwin Award. De beste man heeft gisteren in het Italiaanse Triëst een pistool gejat van een politieman. Vervolgens schoot hij zichzelf door zijn bakkes.

De asielzoeker benaderde gistermiddag plotseling een agent, die buiten voor het politiebureau stond. De man greep het dienstpistool en zette het op een lopen. De koddebeier ging uiteraard achter de Afghaan aan en achtervolgde hem tot een kerk.

Hier schoot de beste man een paar keer in de lucht, waarna hij het vuurwapen op zichzelf richtte. Het pistool ging af, waarna de asielzoeker zwaargewond op de grond viel. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis, maar het is zo goed als zeker dat hij het loodje zal leggen.

De man in kwestie had asiel aangevraagd in Italië. Hij had een verblijfsvergunning gekregen, maar deze was gisteren verlopen. Naar verluidt was hij juist naar het politiebureau gegaan om de verblijfsvergunning te verlengen.

"Koeman droomt van Premier League"

Ronald Koeman is zorgvuldig op zoek naar een nieuwe club. Er was interesse vanuit Duitsland en Griekenland, maar hij wil het liefst naar Engeland, laat zijn zaakwaarnemer weten. Guido Albers, de belangenbehartiger van Koeman, laat aan het Engelse BBC weten dat de huidig trainer van Feyenoord graag naar de Premier League wil.

"Dat is absoluut een van zijn dromen, aan de slag gaan in de Premier League." Albers zocht zelf al contact met Swansea City, toen manager Michael Laudrup werd ontslagen. "Swansea is een uitstekende club voor Koeman. Ik denk dat hij ze succesvol kan laten zijn. Mocht hij de kans krijgen, dan wil hij zeker naar Swansea."

Voorlopig is het nog niet zover. De club uit Wales staat sinds het vertrek van Laudrup onder leiding van Garry Monk. "Maar als ze interesse hebben, dan melden ze zich wel bij me. Ik kan natuurlijk niet blijven bellen", aldus de zaakwaarnemer.

Volgens Albers is er op dit moment genoeg interesse voor Koeman. "Sinds het duidelijk is dat hij bij Feyenoord vertrekt, ben ik door heel veel zaakwaarnemers gebeld. Ik denk wel zo'n 25. De interesse is op dit moment vooral uit Duitsland en Griekenland."

Hogenkamp loopt kwartfinale mis in Sao Paulo

Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd de kwartfinale van het ITF-toernooi in Sao Paulo te bereiken. De Gelderse tennisster kwam er donderdag tegen de als tweede geplaatste Irina-Camelia Begu niet aan te pas. Ze ging met 0-6 en 1-6 onderuit.

Begu won vorige week het toernooi in Campinas. De 23-jarige Roemeense stond in 2011 nog 38e op de wereldranglijst, maar is inmiddels gezakt naar plaats 127. Hogenkamp is de mondiale nummer 205.

De 21-jarige Doetinchemse speelde haar tweede toernooi op rij in Brazilië. Ze strandde in Campinas in de tweede ronde.

Joop van den Ende bloednerveus voor première Rocky

Joop van den Ende zit vol zenuwen vanwege de Broadway-première van zijn musical Rocky. "Ik vind het enorm spannend", laat de theaterproducent vanuit New York weten aan Novum Nieuws. "Het is te vergelijken met de examentijd." Rocky, gebaseerd op de gelijknamige boksfilm met Sylvester Stallone, beleeft donderdag zijn première in het Winter Garden Theatre, het theater van Van den Ende.

De 72-jarige Van den Ende heeft al meerdere producties op Broadway gehad, maar raakt niet gewend aan het gevoel voor een première in het Amerikaanse musicalmekka. "New York is te vergelijken met de Olympische Spelen waar je als sporter naartoe mag", legt hij uit. "Het is de leukste en mooiste maar ook moeilijkste plek om te staan."

De recensies en reacties op internet en social media houden Van den Ende zeker bezig. Vooral van het oordeel van The New York Times ligt Van den Ende wakker. "De Times is voor een groot deel verantwoordelijk voor het uitgaanspubliek en kan voor veel verkoopmogelijkheden zorgen." Online leest Van den Ende naar eigen zeggen '93 procent juichende reacties'. "Dat is wel hoopgevend en daar ben ik hartstikke blij mee. Maar je weet het natuurlijk nooit. Het kan zo maar fout gaan."

Hoewel Van den Ende zich druk maakt over de ontvangst van Rocky, is hij wel erg trots op de musical. "Als je de film kijkt dan denk je: hoe kun je daar een musical van maken? Maar uiteindelijk is het gewoon een liefdesverhaal", legt hij uit. "Het is een verlegen meisje en de bokser is eigenlijk gewoon een loser. Door hun liefde groeit hij als sportman."

Van den Ende, die Rocky ook naar Duitsland bracht, durft nog niet te voorspellen of de musical een succes wordt op Broadway. "Één op de tien musicals is hier een succes." De producent heeft in het verleden ook zelf minder succesvolle producties gekend. "Er is ook heel veel niet geslaagd." Of Rocky ook naar Nederland komt, weet Van den Ende nog niet. "Als de show in New York een succes is dan komt hij zeker naar Nederland. Maar als hij het niet goed doet, dan twijfel ik daaraan."

Voorlopig geen Amerikaanse steun voor Oekraïne

Het Amerikaanse Congres zal voorlopig niet stemmen over een wetsvoorstel voor financiële steun aan Oekraïne. Een aantal Republikeinen heeft bezwaar gemaakt tegen delen van het wetsvoorstel. Aangezien het Congres donderdag met reces gaat, wordt het voorstel waarschijnlijk pas na 24 maart in stemming gebracht.

De financiële steun - garanties voor leningen ter waarde van een miljard dollar - maakt deel uit van een wetsvoorstel dat ook sancties tegen Rusland en nieuwe regels voor het Internationaal Monetair Fonds bevat. Veel Republikeinen willen de bevoegdheden van het IMF niet uitbreiden om geld uit te lenen. Alle andere leden van het IMF hebben hier wel mee ingestemd.

Daarnaast zijn er nog Republikeinen die niet willen dat geld dat oorspronkelijk bedoeld was voor het leger, nu wordt gebruikt om Kiev financieel te ondersteunen.

Burgemeester Roermond doet aangifte van ronselen

Burgemeester van Roermond Peter Cammaert (CDA) heeft donderdag aangifte gedaan van het ronselen van stemmen. Dat laat de Limburgse gemeente weten. Cammaert had al gezegd dat hij aangifte zou doen als hij opnieuw berichten zou ontvangen over ronselpraktijken door politieke partijen in zijn gemeente.

De gemeente zegt 'concrete aanwijzingen' te hebben dat in Roermond is geprobeerd stemmen te ronselen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Cammaert heeft hier meerdere meldingen over gekregen. Om welke partij of partijen het gaat zegt hij niet.

De meldingen zijn volgens de gemeente 'dermate concreet' dat de burgemeester in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft besloten aangifte te doen. De gemeente wil verder niets over de zaak kwijt omdat die nu bij justitie ligt.

Behalve in Roermond zijn ook in andere gemeenten mogelijke ronselpraktijken aan het licht gekomen. Zo heeft de burgemeester van de Brabantse plaats Heusden aangifte gedaan tegen de partij die zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Welke partij dat is, is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie doet ook onderzoek naar het ronselen van stemmen in Soest. PvdA-lijsttrekker Osman Suna zou bij een moskee hebben geprobeerd stembiljetten en kopieën van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Suna heeft zich na alle ophef teruggetrokken als lijsttrekker.

Sterren brengen laatste eer aan journalist Frost

De herdenkingsdienst voor David Frost is donderdag bijgewoond door een groot aantal beroemdheden. Onder anderen prins Charles, acteur Michael Caine en actrice Sienna Miller brachten in de Londense Westminster Abbey een laatste eer aan de Britse journalist. Hij overleed in augustus op 74-jarige leeftijd.

In totaal waren tweeduizend gasten van de partij, onder wie Frosts weduwe. Zij legde met prins Charles bloemen neer bij de gedenksteen die voor de journalist in de kerk is gelegd, meldt de BBC. Onder anderen Frosts drie zoons spraken tijdens de dienst, net als actrice Joanna Lumley.

De journalist is vooral bekend van zijn reeks interviews met de Amerikaanse president Richard Nixon. Daarin bekende laatstgenoemde zijn aandeel in het Watergate-schandaal. Er werd een toneelstuk en een film gemaakt over de gesprekken.

Biatlete Mäkäräinen wint in eigen land, Sloof laatste

Biatlete Kaisa Mäkäräinen heeft voor eigen publiek de sprint in Kontiolahti gewonnen. De Finse pakte daarmee de tweede overwinning van het seizoen, nadat ze een week eerder al de achtervolging in Pokljuka won. Chardine Sloof werd voor Nederland laatste.

Mäkäräinen raakte negen van de tien schoten, maar dankzij haar fantastische snelheid op de lange latten kon ze de strafronde ruimschoots goedmaken. De Russische Olga Zaitseva kwam als enige in de buurt van haar tijd, zij moest zes seconden toegeven.

Verrassend was vooral de derde plek van de Finse Mari Laukanen. De 26-jarige haalde een week eerder met de negende plek in Pokljuka het beste resultaat uit haar carrière en was dan ook dolgelukkig om voor eigen publiek haar eerste podiumplek te halen.

In de stand om de World Cup doet Mäkäräinen goede zaken. Nadat ze in Pokljuka de leiding overnam van Tora Berger loopt ze verder uit op de Noorse. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan, twee in Kontiolahti en drie bij de afsluitende World Cup in het Noorse Oslo.

De Nederlandse Chardine Sloof viel zwaar tegen. In Kontiolahti werd ze twee jaar geleden nog tweevoudig wereldkampioene bij de junioren, ze won de sprint en de achtervolging. Dit keer lukte het echter niet om te overtuigen. Ze maakte totaal drie fouten, maar op de ski's was ze van alle 85 deelneemsters veruit de langzaamste.

Michael J. Fox geeft 'mislukte' show nog niet op

Michael J. Fox houdt hoop dat het nog niet is gedaan met zijn komedieserie. De tv-comeback van de 52-jarige acteur eindigde onlangs in een debacle, toen zijn The Michael J. Fox Show na vijftien van de 22 opgenomen afleveringen van de buis werd gehaald. "Ik denk dat dit avontuur nog niet ten einde is", zegt hij.

De sitcom van zender NBC verdween in januari van de buis wegens tegenvallende kijkcijfers. De nog niet uitgezonden afleveringen komen in het voorjaar alsnog op tv, maar wat daarna gebeurt is nog onduidelijk.

"Ik hou van deze show en de mensen met wie ik werk", zegt Fox in het nieuwste nummer van het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. "Ik ga er met alle plezier mee door, mocht dat gebeuren."

De eerste aflevering van The Michael J. Fox Show werd in september uitgezonden in de Verenigde Staten. "Ik denk dat de resterende afleveringen, op een gunstigere plek in de programmering, een groter publiek kan trekken en behouden", stelt Fox.

De acteur was eerder te zien in sitcoms Family Ties en Spin City, maar deed het de laatste jaren rustiger aan omdat hij kampt met de ziekte van Parkinson.

Michael J. Fox doet vrijwilligerswerk (Novum)

FOK!stream: WildStar bèta

Na drie dagen downtime is het eindelijk weer zo ver, de FOK! WildStar stream. Er is dus geen blog meer verschenen, want ik kon simpelweg niet spelen. Een ander nadeel is dat mijn personage verdwenen is, dus ik zal opnieuw moeten beginnen.

Vandaag ga ik dus mijn poging wagen met een totaal andere factie, ras en klasse, namelijk een Exile Human Warrior genaamd StevenSeagal. Voor vragen, input of kritiek ben ik te bereiken in de Twitch-chat

Watch live video from Denzonl on www.twitch.tv

Pretty Woman naar Broadway

De filmklassieker Pretty Woman uit 1990 met Richard Gere en Julia Roberts wordt bewerkt tot musical. J.F. Lawton, die het scenario voor de film schreef, buigt zich ook over het draaiboek. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Naar verluidt is Garry Marshall, die de film regisseerde, in New York om met potentiële regisseurs te praten. Ook wordt nog gezocht naar wie de muziek en de songteksten gaan schrijven.

Het is niet de eerste keer dat wordt getracht van de film, over een onverwachte liefde tussen een rijke zakenman en een bijdehante prostituee, een musical te maken. In 2001 waagde Marshall ook al een poging, toen met voormalig Disney-topman Peter Schneider.

 

Leto bezoekt Onafhankelijkheidsplein Kiev

Jared Leto heeft donderdag een bezoek gebracht aan het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De rocker en acteur is in Oekraïne met zijn band Thirty Seconds to Mars. Het Onafhankelijkheidsplein was het zwaartepunt van de maandenlange protestacties die leidden tot de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.

Leto plaatste donderdagmiddag een foto van het plein op social media. Op Twitter doken verschillende foto's van de 42-jarige Amerikaan op het plein op.

Leto's band Thirty Seconds to Mars trad woensdagavond op in Kiev. Tijdens het concert bedankte hij de Oekraïense bevolking. "Jullie zijn een inspiratiebron." Aangemoedigd door Leto scandeerde het publiek minutenlang 'Leve Oekraïne, leven de helden'.

Ook toen Leto anderhalve week geleden zijn Oscar in ontvangst nam, stond hij stil bij de politieke onrust in de Oekraïne. "Terwijl jullie vechten om jullie dromen waar te maken, denken wij vanavond aan jullie", zei Leto in zijn dankwoord.

Achter de schermen bij de uitreiking van de prestigieuze filmprijzen legde Leto uit dat hij zich nauw verwant voelt met demonstranten in landen als de Oekraïne en Venezuela. "Ik voel me vanwege Thirty Seconds to Mars over de hele wereld thuis. Dit soort zaken hebben direct invloed op me. Ik vond het belangrijk dit aan te stippen, ook namens de mensen met wie ik via social media contact heb."

Jared Leto gehekeld om transgenderrol (Foto: Novum)

'Russen beschoten Oekraïens vliegtuig'

Oekraïense grenswachten beschuldigen Russische troepen op de Krim van het beschieten van een verkenningsvliegtuig. Dat schrijft de Volkskrant.

Volgens een verklaring van de Oekraïense grenswacht is dat de tweede keer in één week dat de Russen zouden hebben geschoten op Oekraïense vliegtuigen.

Het is nog onduidelijk of er inderdaad Oekraïeners beschoten zijn, of dat er slechts sprake was van de gebruikelijke beschoten Russen.  

Ook is onbekend of het toestel en de bemanning ongehavend de strijd zijn doorgekomen. 

FOK!toen: De ontdekking van Uranus

Vandaag gaan we maar liefst 233 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 13 maart 1781 dat Uranus voor het eerst als planeet werd gekwalificeerd. Uranus is de op twee na grootste planeet in ons zonnestelsel en is de zevende planeet vanaf de zon gezien. Vandaag in FOK!toen aandacht voor de ijsplaneet, die vernoemd werd naar de god Outanos, de personificatie van de hemel in de Griekse mythologie.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 9 april 1977 02
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 9 april 1977

De ontdekking van het hemellichaam
Voor de ontdekking van Uranus moeten we terug naar 1690. Nadat in de 16e eeuw de telescoop was uitgevonden was het de Engelse astronoom John Flamsteed die als eerste het onbekende hemellichaam waarnam. Flamsteed dacht echter dat het om een ster uit het sterrebeeld Taurus (Stier) was en noemde het door hem ontdekte hemellichaam 34 Tauri. Rond 1769 zag ook de Franse astronoom Pierre Lemonnier het hemellichaam maar ook hij zag er niet meer in dan een ver van de aarde afstaande ster.

De onwillige dirigent
In de lente van 1781 maakte de Engelse koning George III zijn jaarlijke rondreis door het land en bracht daarbij ook een bezoek aan de stad Bath. Vanwege het koninklijke bezoek werden er allerlei feesten georganiseerd en een arme Duitser genaamd Herschel, die ook wel 'de dolle muzikant' werd genoemd, was dirigent van de plaatselijke kapel. Het programma was goed ingestudeerd en toen het uur naderde was de concertzaal tot met een talrijk publiek gevuld die allen in spanning de muziek en de komst van de koning af zaten te wachten.

Toen George III met zijn koninklijke voertuig aan kwam rijden gaf de burgemeester een seintje dat de muziek moest beginnen maar er gebeurde niets. Al snel ontdekte men dat de dirigent er niet was. Een stadsbode werd op pad gestuurd om de orkestleider op te halen maar kwam na enige tijd terug met de mededeling dat Herschel geen tijd had. Hij had meer te doen dan muziek maken. De koning weigerde te geloven dat de dirigent dat had gezegd, tenslotte was er nog nooit eerder een kapelmeester geweest die weigerde om voor zijn regent te musiceren.

De ontstelde burgemeester gaf aan dat hij eventueel met geweld de dirigent aan het werk wilde zetten maar daar wou de koning niks van horen. "Heeft men zo iets ooit gehoord? Weet u nog niet, dat de kunst vrij is? Deze mag geen mens dwingen!" aldus de monarch. "Maar ik zal zien of hij niet wil komen als ik het hem zelf ophaal". Vervolgens ging de koning met zijn koets naar het huis van de dirigent. Bij het betreden van het huis van Herschel verstomde het gezelschap. Het vertrek was gevuld met kaarten en allerlei werktuigen, maar het meest waren de koning en zijn begeleiders verrast door de aanwezigheid van een tweetal enorme telescopen, welke door het dak staken. Zelfs in het koninklijke observatorium in Windsor had men niet zulke grote sterrenkijkers.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 24 januari 1986
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 24 januari 1986

De ster van de koning
De dirigent en zijn zuster hadden het duidelijk druk met hun waarnemingen en hadden niet in de gaten dat ze bezoek hadden gekregen. Terwijl hij door een telescoop keek zag Herschell dat de door hem ontdekte planetoïde een geel licht uitstraalde. Zuster Karolina moest even wat langer speuren maar zag toen ook het hemellichaam, dat op een lijn lag met de sterren Alcyon en Capella. "Dat is ze", riep de astronoom, 'dat is mijn ster en weet je hoe ik die ga noemen? Georgium Sidus, naar onze goede koning George." "Dat is mooi", sprak de koning, "mag ik dan ook eens naar 'mijn' ster kijken?"

Herschel draaide zich om en ontstak in woede. Wie had deze malloten toestemming gegeven om zijn huis te betreden? "Wie bent u en wat zoekt u hier?" riep de dirigent. De koning moest lachen en zei dat ze op zoek waren naar de dirigent. "Ik ben die Herschel", sprak de geleerde. "We komen u in naam van de magistraat ophalen voor het concert van de koning". Herschel liet weten dat hij daar geen tijd voor had en dat de mannen maar iemand anders moesten zien te vinden voor de klus. Nadat de koning had bekendgemaakt wie hij was, stelde hij de dirigent gerust met de mededeling dat deze een betere werkplek verdiende. Ook kreeg Herschel vanaf dat moment een maandloon van 100 Engelse Pond en een prachtig nieuw huis om in te wonen.

Uit de Leeuwarder Courant van 8 maart 1836
Uit de Leeuwarder Courant van 8 maart 1836

De ontdekking van Georgium Sidus
Friedrich Wilhelm Herschel was een Britse componist, die naast het schrijven van succesvolle symfonieën ook wiskunde en astronomie had gestudeerd. Die laatste passie deelde hij met zijn zuster Caroline. Om de sterren goed te kunnen bestuderen bouwde Herschel in totaal meer dan 400 telescopen, waarvan de grootste een gigantische telescoop was met een diameter van 1,26 meter en een brandpuntsafstand van 12 meter.

Herschel was de eerste die ontdekte dat het zonnestelsel zich door de ruimte beweegt. Ook had de in Hannover geboren astronoom als eerste ontdekt dat de zon onderdeel uitmaakt van de Melkweg, een platte schijf van sterren. Met zijn 12-metertelescoop ontdekte Herschel op 13 maart 1781 dat 34 Tauri geen ster was maar een planeet. Herschel gaf het hemellichaam de naam Georgium Sidus, oftewel de Ster van George, als eerbetoon aan de Engelse koning George III.

Uit de Leeuwarder Courant van 22 maart 1881
Uit de Leeuwarder Courant van 22 maart 1881

Het zou daarna nog tot 1850 duren voordat de planeet haar vaste naam Uranus zou krijgen. Deze naam werd bedacht door de Duitse astronoom Johann Elert Bode, die eerder al de baan van Uranus om de zon had berekend met behulp van de wet van Titius-Bode. De wet van Titius-Bode is een formule uit de astronomie, waarbij de afstand tussen de zon en een planeet wordt berekend in astronomische eenheden.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 augustus 1963
Uit de Leeuwarder Courant van 24 augustus 1963

De planeet Uranus

De planeet Uranus vertoont net als Neptunus grote overeenkomsten met de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Van de samenstelling van de planeet is nog niet veel bekend, maar men vermoedt dat de kern uit nikkelijzer bestaat met daaromheen een mantel van water, methaan, ammoniak en waarschijnlijk enkele andere elementen. Aan de buitenkant vinden we een laag van vloeibaar waterstof, helium en methaan, welke stoffen naar het oppervlak toe steeds meer vloeibaar worden. Ondanks het ontbreken van metallisch waterstof rondom de kern, heeft Uranus wel een magnetisch veld. Het magnetisch veld van Uranus wordt gevormd door de aanwezigheid van hoog geleidende deeltjes, die zich diep in de vloeibare mantel van de planeet bevinden.

De cyaan tot blauwachtige kleur van de planeet wordt veroorzaakt door de relatief grote hoeveelheid methaan (2,3%) in de atmosfeer. Hierdoor worden alleen blauwe en groene kleuren geweerkaatst. Het rode en oranje licht wordt door de atmosfeer geabsorbeerd. In de atmosfeer van Uranus worden vrijwel geen wolken waargenomen. Alleen op in de zon gelegen delen rondom de evenaar komen wel eens wolkenformaties voor. In hogere lagen van de atmosfeer komen zware stormen voor met windsnelheden tot 720 kilometer per uur. Deze stormen hebben ook grote invloed op de omwentelsnelheid van de planeet.


Uranus in cijfers

Diameter: 51.118 kilometer
Afstand tot de zon: 2,875 miljard kilometer
Gemiddelde temperatuur: -210 °C
Uranus draait in 17 uur en 14 minuten om zijn as. Door de stormen kan dit worden ingekort tot 14 uur.
Uranus doet er zo'n 84 jaar over om zijn baan om de zon te maken.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 februari 1986
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 februari 1986

De manen van Uranus
Uranus heeft in totaal 27 manen. 24 van deze manen werden vernoemd naar personages uit de toneelstukken van William Shakespeare:
Titania (ontdekt in 1787)
Oberon (ontdekt in 1787)
Miranda (ontdekt in 1948)
Puck (ontdekt in 1985)
Cordelia (ontdekt in 1986)
Ophelia (ontdekt in 1986)
Bianca (ontdekt in 1986)
Cressida (ontdekt in 1986)
Desdemona (ontdekt in 1986)
Juliet (ontdekt in 1986)
Portia (ontdekt in 1986)
Rosalind (ontdekt in 1986)
Caliban (ontdekt in 1997)
Sycorax (ontdekt in 1997)
Prospero (ontdekt in 1999)
Setebos (ontdekt in 1999)
Stephano (ontdekt in 1999)
Perdita (ontdekt in 1999)
Trinculo (ontdekt in 2001)
Ferdinand (ontdekt in 2001)
Francisco (ontdekt in 2003)
Margaret (ontdekt in 2003)
Mab (ontdekt in 2003)
Cupid (ontdekt in 2003)

Uit de Leeuwarder Courant van 23 januari 1986
Uit de Leeuwarder Courant van 23 januari 1986

Ook werden 3 manen vernoemd naar personages uit het gedicht The Rape of the Lock van Alexander Pope:
Ariel (ontdekt in 1851)
Umbriel (ontdekt in 1851)
Belinda (ontdekt in 1986)

Eén van de meest opvallende eigenschappen van Uranus is de as die 98° slagzij maakt ten opzichte van de baan die de planeet rond de Zon draait. Men vermoedt dat de planeet ooit een botsing heeft gemaakt met een ander groot hemellichaam. Dat zou ook meteen een verklaring zijn voor de vele manen rondom de planeet. Vanwege de gekantelde as duren zowel zomers als winters op de polen van de planeet tientallen jaren.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 29 oktober 1977
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 29 oktober 1977

Voyager 2

Tot op heden heeft slechts één ruimtesonde de planeet benaderd. In 1977 maakte de NASA gebruik van een zeldzame situatie, waarbij de buitenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus op één lijn stonden. Deze situatie, die slechts eenmaal per 175 jaar voorkwam, zorgde ervoor dat de Voyager II met een minimum aan brandstof en reisduur de planeten kon bereiken. Op 20 augustus 1977 vertrok de Voyager II raket vanaf Cape Canaveral in Florida. Men ging er op dat moment vanuit dat men hooguit vijf jaar gegevens zouden ontvangen van de gelanceerde raket.

Uit de Noordoostpolder van 7 mei 2013
Uit de Noordoostpolder van 7 mei 2013

Na Jupiter (9 juli 1979) en Saturnus (25 augustus 1981) passeerde Voyager op 24 januari 1986 op een afstand van circa 9,1 miljoen kilometer de planeet Uranus. Hierbij werden een tweetal nieuwe ringen rondom de planeet ontdekt en ook een aantal incomplete ringen. Tijdens deze missie heeft de sonde ook foto's van de planeet gemaakt en naar de aarde verstuurd. In 2005 ontdekte men met de Hubble Space Telescope dat de planeet een tweede stel ringen heeft. De ringen van Uranus zijn dun en bestaan uit een donkere rotsachtige stof.

Siem de Jong: "Blijven zit niet in de planning"

Siem de Jong gaf afgelopen zomer in een vroeg stadium aan dat hij bij Ajax zou blijven. Eenzelfde scenario ligt nu niet voor de hand. De Jong heeft bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2015. Derhalve ligt het voor de hand dat de aanvoerder komende zomer vertrekt.

"Je weet niet wat er gaat gebeuren, maar het zit nu niet in de planning om te blijven", aldus De Jong tegen Ajax Life. De middenvelder annex spits wil echter neit te ver vooruitlopen op zijn toekomst. "Ik zie wel wat er in de zomer gebeurt. Als er geen leuke club komt, blijf ik nog een jaar. Zo ging het vorig seizoen ook."

De Jong laat tevens weten dat hij Ajax niet zomaar de eerste de beste club verruilt. "Ik neem geen overhaaste beslissingen." Een belofte maken om te blijven is er dit jaar in elk geval niet bij. "Als dan bijvoorbeeld Bayern München langskomt, moet een speler dan blijven omdat hij dat eerder heeft gezegd?”

Dit seizoen verloopt tot nu toe erg wisselvallig voor De Jong. De 25-jarige Ajacied kende veel blessures en kwam tot zeventien optredens in de Eredivisie. In deze duels wist hij zevenmaal het net te vinden.

'PVV'er burgemeester van Almere'

Volgend jaar loopt de ambtstermijn van Annemarie Jorritsma als burgemeester van Almere af. Volgens Geert Wilders is dat een uitstekend moment om een PVV'er op die post neer te zetten.

De Volkskrant schrijft dat Wilders Almere de meest logische stad vindt om een PVV'er als burgemeester benoemd te krijgen. Geert: "Ik zou het geweldig vinden als wij als PVV voor het eerst in een stad in Nederland een burgemeester zouden leveren. Dat zou Almere kunnen zijn, zeker als we de grootste worden."

Wilders zegt het huidige PVV-kamerlid Joram van Klaveren geschikt te vinden voor de klus. Van Klaveren woont in Almere, dus dat gedeelte zit in elk geval al snor. De PVV zal alleen nog de grootste partij van Almere moeten worden (en daarna een coalitie weten te smeden met andere partijen).

[Vid] Kittel smijt uit woede zijn fiets weg

Marcel Kittel had gehoopt vandaag om de dagzege te kunnen strijden in de Tirreno-Adriatico. De Duitser van de Nederlandse ploeg Giant-Shimano kwam echter niet aan sprinten toen in de tweede etappe.

Het stuur van zijn Giant-fiets brak op ruim twee kilometer van de finish af, wat buiten slechte reclame voor Giant ook nog de kansen van de Duitser om zeep hielp. Uit woede en frustratie gooide Kittel zijn fiets hard tegen de grond, waarvoor hij later op Twitter alweer spijt betuigde: "Het spijt me héél erg dat ik mijn geliefde Giant Propel tegen de grond smeet. Ik houd er nog steeds van! We hebben gewoon een intensieve relatie."

De etappe werd overigens gewonnen door de Italiaan Matteo Pelucchi.


Kittel is van het betere gooi-en-smijtwerk. (Bron: YouTube)

Hoeness vecht celstraf aan

Uli Hoeness legt zich niet neer bij de 3,5 jaar gevangenisstraf waartoe hij donderdag werd veroordeeld wegens belastingontduiking. De voorzitter van Bayern München gaat in beroep bij het federale gerechtshof in Karlsruhe. Dat liet zijn advocaat kort na de uitspraak weten, meldt Bild.

Hoeness, die voor 27,2 miljoen euro aan belastingen heeft ontdoken, heeft een week de tijd om officieel beroep aan te tekenen. De 62-jarige bestuurder wordt niet in een cel gezet. Hij mocht na de uitspraak van de rechter in München naar huis.

[PS] Topfavoriet Canada kansloos tegen VS

De tweede halve finale van het ijssleehockey liep voor Canada uit op een deceptie. De regerend wereldkampioen verloor met 3-0 van de Verenigde Staten, de regerend paralympisch kampioen.

De eerste twee goals werden in het eerste kwart gescoord door het pas zestienjarige talent Declan Farmer. Josh Pauls maakte het derde punt in het tweede kwart. In de laatste vijftien minuten werd er niet meer gescoord door de Verenigde Staten en wist Canada de Amerikanen uit het goal te houden. Helaas wisten de Canadezen zelf niet meer te scoren.

Voor Canada is dit een enorme deceptie. Na de vierde plek en tevens grote teleurstelling in Vancouver 2010, domineerden ze in 2013 door alle grote toernooien te winnen. Voor de paralympische titel in Sochi waren ze dan ook topfavoriet. 

De Verenigde Staten zal het komende zaterdag opnemen tegen Rusland om het goud. Canada zal, als herhaling van 2010, het weer op moeten nemen tegen Noorwegen om het brons. 

Van den Broeck verlaat Tirreno met knieblessure

De Belgische wielrenner Jurgen Van den Broeck heeft de Tirreno-Adriatico verlaten. De kopman van Lotto-Belisol liep donderdag bij een valpartij in de tweede etappe een diepe, horizontale snijwond op aan de binnenkant van zijn rechterknie, meldt zijn ploeg.

Van den Broeck was op twaalf kilometer van de aankomst betrokken bij een valpartij. Hij heeft zes hechtingen gekregen, terwijl ook twee andere wonden gehecht moesten worden. Het gaat om dezelfde knie die hem vorig jaar tot opgave noopte in de Tour de France.

De klassementsrenner keert terug naar België, waar hij verder wordt onderzocht. Dan moet duidelijk worden of er nog bijkomend letsel is.

Romário over Blatter en Valcke: "Dief en een afperser"

Romário de Souza Faria heeft keihard uitgehaald naar FIFA-bestuurders Sepp Blatter en Jérôme Valcke. Volgens de oud-voetballer zijn er wanpraktijken in Brazilië gaande. Romário wierp zich eerder al op als fervent tegenstander van het aankomende WK.

Het toernooi melkt de Braziliaanse bevolking uit, zo stelt de voormalig PSV'er. "Ik weet precies wat de FIFA doet om de regels te omzeilen", aldus de oud-voetballer op zijn officiële Facebook-pagina. "De FIFA laat de landen geloven dat het een geweldige deal is om het WK te organiseren. Dan wordt er een enorm bedrag aan publieke gelden geïnvesteerd. De FIFA vult vervolgens de zakken en vertrekt. Deze landen blijven met grote schulden achter."

"Wat voor moraal heeft deze organisatie als ze dit soort dingen doen?", vraagt Romário zich af. "Ik hoop dat de hele wereld ziet wat er gebeurt in Brazilië. De FIFA gaat over wetten en bedreigt de cultuur van ons land. Om maar niet te spreken van de leidinggevenden van de bond."

Met name FIFA-voorzitter Sepp Blatter en voorzitter van het uitvoerend comité, Jérôme Valcke, moeten het ontgelden. Op zijn Facebook-pagina heeft Romário een foto van Valcke geplaatst met de tekst: "Deze afperser en dief is enorm gewiekst."

De Braziliaan ging in een interview met ESPN verder op de zaak. "Deze man (Valcke, red.) is een van de grootste afpersers in de sportwereld. Hij heeft geen schoon verleden", doelend op een fraudezaak van ruim tien jaar geleden waarin VISA en MasterCard betrokken waren. "Hij werd toen ontslagen en heeft via afpersing zijn baantje weer teruggekregen."

"En Blatter heeft dit allemaal toegestaan. Hij is een corrupte dief en een klootzak", aldus een razende Romário. "Deze mensen en de twee voorzitters van de Braziliaanse voetbalbond worden allemaal schatrijk van dit toernooi en niemand die ervoor bestraft wordt."

Merckx: "wielrennen nog nooit zo 'schoon'"

Volgens Eddy Merckx is het wielrennen anno 2014 'schoner' dan ooit. De Belgische wielerlegende zegt dit donderdag in de Spaanse sportkrant AS.

"Ik ben ervan overtuigd dat het wielrennen vandaag zuiverder is dan ooit tevoren. Er worden heel wat middelen ingezet om tot eerlijke uitslagen te komen. Dat gaat van controles tot het biologisch paspoort, dat in mijn ogen een heel nuttig instrument is", stelt Merckx.

Het grootste probleem voor het hedendaagse wielrennen is volgens Merckx geld. "Dat komt door de economische crisis, die de hele wereld heeft aangetast. Maar als de storm voorbij is, zal het beter worden en zal er geld terugvloeien naar het wielrennen."

In dat kader juicht Merckx het project toe dat formule 1-coureur Fernando Alonso op poten zet. De Spanjaard zal in 2015 zijn intrede maken in het peloton en daarvoor de nodige financiële middelen meebrengen. "Het is opwindend, misschien wel het beste nieuws dat het wielrennen de voorbije jaren heeft gekregen. Hopelijk lokt het meer sponsors naar het wielrennen en kan onze sport groeien."

Belachelijk strafje bierenmishandeling

Een 39-jarige man heeft een belachelijk lage straf gekregen voor een uiterst ernstig vergrijp. De Groninger hoeft slechts dertig uur te schoffelen voor het misbruiken van een enorme hoeveelheid bier.

De beste man verschrikkelijke klootzak had onlangs bij een bedrijf in Assen maar liefst twintig kratten bier besteld. Zonder te betalen, uiteraard. 'Wat een baas!', zul je denken, maar niets blijkt minder waar.

Hij opende alle 480 flesjes en – de tranen springen mij in de ogen bij het lezen over dit staaltje zinloos geweld – spoelde het bier door het riool. Vervolgens leverde hij het lege goed in voor statiegeld, 350 euro.

Voor de rechtbank van Assen ontkende de bierenmishandelaar alles. Volgens hem had een onbekende persoon zijn adres misbruikt om bloemen voor zijn moeder te bezorgen. "Er kwamen geen bloemen wel kratten bier."

De rechter geloofde er geen reet van, maar toonde zich opvallend mild. Slechts dertig uurtjes werkstraf legde hij de schoft op.

KNVB zoekt speelsteden EK vrouwen 2017

De KNVB zoekt speelsteden voor het EK vrouwenvoetbal in 2017. Gemeenten en clubs kunnen zich tot eind maart aanmelden. Nederland is een van de vijf landen die het toernooi willen organiseren. De UEFA hakt 10 december de knoop door.

Om kans te maken op het EK moeten er tenminste zes tot zeven stadions zijn met een capaciteit van achtduizend tot vijftienduizend toeschouwers, en één stadion dat zo'n twintigduizend fans kan herbergen. De KNVB moet uiterlijk 10 oktober het bid book inleveren.

Schotland, Polen, Oostenrijk en Frankrijk willen net als Nederland het EK organiseren. Voor de eindronde kunnen zich in 2017 voor het eerst zestien teams plaatsen. Het gastland is automatisch verzekerd van deelname.

"Het binnenhalen van het EK vrouwenvoetbal 2017 zal absoluut een mooie stimulans voor het vrouwenvoetbal in Nederland zijn", stelt manager vrouwenvoetbal van de KNVB Clémence Ross.

Ajax niet gestraft voor spandoek in klassieker

Ajax krijgt geen straf voor een spandoek met de tekst 'onze rook is rooier dan Rooie Marck', dat supporters ontvouwden in het bekerduel tegen Feyenoord in januari. Dat heeft de aanklager betaald voetbal donderdag laten weten.

De KNVB vindt het spandoek, dat refereerde aan een aan kanker overleden Feyenoord-fan, stijlloos. Het vooronderzoek wees echter uit dat de Amsterdamse club niet verantwoordelijk kan worden gehouden, omdat het doek in delen naar binnen was gebracht.

Volgens de aanklager nam Ajax bovendien voldoende maatregelen door het spandoek tijdens de wedstrijd te verwijderen en de hoofdverantwoordelijke direct aan te melden voor een landelijk stadionverbod.

Ajax sprak eerder van verwerpelijk gedrag. In de rust werd juist aandacht gevraagd voor de actie Sta op tegen Kanker.

MLS gaat homovoetballers beschermen

De Major League Soccer neemt nieuwe maatregelen om homoseksuele voetballers te beschermen tegen discriminatie en intimidatie. Dat meldt de Amerikaanse voetbalcompetitie donderdag na een gesprek met Eric Schneiderman, de procureur-generaal van New York.

Er wordt onder meer een centraal klachtensysteem in het leven geroepen. Ook moeten de spelers beter worden voorgelicht en komt er een gedragscode in de kleedkamers te hangen.

Schneiderman wil het discriminatiebeleid van de grote sportcompetities aanpakken. Hij bereikte eerder soortgelijke overeenkomsten met de NFL en de MLB. Volgens hem is intimidatie en discriminatie op de werkvloer illegaal en wordt het ook in de competities niet getolereerd.

De basketballer Jason Collins is tot nu toe de enige openlijke actieve homoseksuele sporter in een van de grote Amerikaanse sportcompetities. De 35-jarige center speelt sinds vorige maand voor Brooklyn Nets. Bij die formatie mag hij het seizoen afmaken.

Universele lader mogelijk ook voor tablets, laptops

De verplichting voor een universele lader wordt mogelijk ook ingevoerd voor tablets, laptops en andere draagbare apparatuur. De Europese Commissie onderzoekt de komende maanden welke apparaten onder de richtlijn komt te vallen. De uitkomst hiervan wordt halverwege in juni verwacht.

Volgens een woordvoerder van de commissie moet er mogelijk per productsoort een andere universele oplader komen. "De batterijvereisten van een telefoon zijn bijvoorbeeld anders dan die van een laptop", lichtte ze toe. Uitsluitsel hierover komt pas als het onderzoek is afgesloten.

De universele lader, die in ieder geval voor telefoons moet werken, kwam donderdag een stapje dichterbij na een positieve stem van het Europese Parlement. Nu moeten alleen de lidstaten nog instemmen met de richtlijnen. Dat wordt in de komende weken verwacht. De instemming is een formaliteit, omdat de lidstaten en het parlement eind december al een deal sloten over de lader.

Als de richtlijn uiteindelijk wordt vastgesteld door de commissie, hebben lidstaten twee jaar om de nieuwe regels in hun nationale wetgeving op te nemen. Fabrikanten krijgen drie jaar om aan de nieuwe regels te voldoen.

Oorzaak helikoptercrash Hilversum nog onduidelijk

De luchtvaartpolitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoeken het helikopterongeluk donderdagmiddag in Hilversum. De helikopter stortte direct na het opstijgen neer op vliegveld Hilversum. Het toestel, een Hughes 300, is eigendom van een bedrijf dat onder meer rondvluchten verzorgt, meldt de politie.

De drie inzittenden raakten gewond. Een van de mannen is er slecht aan toe. De piloot van de driezitter beschikte over een geldig vliegbrevet.

Het ging aan het begin van de middag mis toen de helikopter tijdens het opstijgen kantelde en met een van de rotorbladen de grond raakte. Er brak brand uit, maar de inzittenden konden zichzelf tijdig in veiligheid brengen. Een traumahelikopter verleende medische hulp. De slachtoffers zijn per ambulance afgevoerd.

Het wrak is voor onderzoek in beslag genomen. Er waren meerdere getuigen van het ongeluk op het vliegveldje aan de Noodweg. De politie heeft verklaringen van ze afgenomen.

Bejaarde schiet vrouw neer in volkstuin

Een 36-jarige vrouw is donderdag in Egmond aan Zee door een bejaarde man uit Bergen in het been geschoten. De schietpartij vond plaats op een volkstuinencomplex in de duinen, laat de politie weten. Er ging 'een conflict' aan vooraf.

De vrouw werd na de schietpartij met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling. De 76-jarige verdachte ging ervandoor, maar kon later worden aangehouden. Hij zit vast voor verhoor. Waarover de twee ruzie hadden is niet bekend.

Witwasverweer Opstelten overtuigt oppositie niet

De oppositie in de Tweede Kamer is niet overtuigd door het verweer van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) niets te verwijten valt bij de omstreden witwasdeal die hij als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Dat bleek donderdagmiddag bij het debat over de kwestie.

Volgens Jan de Wit (SP) heeft Teeven zich wel degelijk schuldig gemaakt aan witwassen, ofschoon dat destijds nog niet strafbaar was. "De staat heeft meegeholpen aan het witmaken van zwart geld", zei de SP'er. Dit was mogelijk omdat de Belastingdienst doelbewust buiten de deal werd gehouden, zei hij.

Voor Lilian Helder (PVV) staat vast dat de Belastingdienst geïnformeerd had moeten worden. Zij wil weten waarom dat niet is gebeurd. "Justitie heeft zich laten gebruiken voor het witwassen van miljoenen", concludeerde zij.

Volgens Magda Berndsen (D66) raakt de kwestie aan de integriteit van Teeven. "De hoofdvraag is of Teeven in zijn voormalige functie integer en binnen de kaders van de wet heeft gehandeld", stelde zij. Berndsen vindt de antwoorden van Opstelten 'vaag en onduidelijk'.

Madeleine van Toorenburg (CDA) was ook uitermate kritisch. Zij sprak van een 'gulle belastingvrije schenking ten behoeve van een crimineel'. "Dit is een fraai staaltje van belastingontduiking, gefaciliteerd door justitie." En dat de fiscus buiten de deal werd gehouden, snapt zij al helemaal niet. "Wij vielen echt van onze stoel. Wat bezielt de officier van justitie op zoiets op te nemen in de overeenkomst?"

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) sprak van 'dubieuze deals'. Zij noemde het immoreel om met medeweten van de overheid geld wit te wassen en criminelen fiscaal voordelen te geven door de Belastingdienst buiten spel te zetten.

Opstelten sprak donderdag tegen dat Teeven op eigen houtje heeft gehandeld. De top van het OM was op de hoogte van de deal, bezwoer hij. Ook hoefde de Belastingdienst niet te worden geïnformeerd over de schikking. Er bestaat voor het OM geen wettelijke verplichting om de fiscus 'actief te informeren over ontnemingsschikkingen', aldus de bewindsman.

Dode aap gevonden in bagage reiziger

De douane heeft op Schiphol de resten van een aap gevonden. De lugubere vondst werd gedaan in de bagage van een passagier uit Suriname. De reiziger had het dier meegenomen om soep van te koken, meldt de douane donderdag.

De reiziger heeft een boete gekregen. Apen zijn een beschermde diersoort en mogen niet naar Nederland worden meegenomen. De resten van het deels vergane dier zijn in beslag genomen.

Cel en evenementenverbod voor festivalaanrander

Een 27-jarige man uit Sneek die bekendstaat als de festivalaanrander, moet negen maanden de cel in. De Fries kreeg donderdag van de rechtbank in Leeuwarden ook een locatieverbod opgelegd. Hij mag zich een jaar lang niet vertonen op of rond openluchtevenementen met livemuziek. Daarnaast moet hij zich laten behandelen.

De rechtbank veroordeelde de man ook tot vijftien maanden voorwaardelijke celstraf. De straf is beduidend lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie vorderde twee weken geleden vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Gelet op de persoon van de verdachte en de aard van zijn gedrag vond de rechtbank de eis van het OM 'disproportioneel'.

De Sneker randde op evenementen als Lowlands, de Sneekweek en de Harlinger Visserijdagen wildplassende vrouwen aan. Hij besloop zijn slachtoffers van achteren, duwde ze om en streek met zijn hand razendsnel enkele malen over de vagina van de vrouwen.

De man heeft zich achtmaal schuldig gemaakt aan verkrachting: bij die slachtoffers duwde hij zijn vingers tussen de schaamlippen. In vier gevallen was sprake van aanranding. Tijdens de laatste editie van Lowlands randde hij in twee nachten vijf wildplassende vrouwen aan.

De Fries had verklaard dat hij werd 'getriggerd' door de wildplassende vrouwen. Een psycholoog constateerde dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis in de vorm van agressief seksueel gedrag. De man moet zich laten behandelen en komt onder toezicht te staan van de reclassering.

Verder mag hij zich gedurende het eerste jaar van de extra lange proeftijd van vijf jaar niet vertonen op buitenfestiviteiten met livemuziek. Om er zeker van te zijn dat hij zich aan dat locatieverbod houdt, krijgt hij een elektronische enkelband. Hij moet aan vier slachtoffers in totaal bijna drieduizend euro aan schadevergoedingen betalen.

Barcelona verlengt met jeugdproduct Bartra

FC Barcelona gaat langer door met de zelf opgeleide Marc Bartra. De 23-jarige verdediger zet dinsdag zijn handtekening onder een contract tot medio 2017, meldt de Spaanse club donderdag. Bartra kwam dit seizoen tot dusver in twintig officiële duels in actie.

De mandekker doorliep sinds zijn elfde de jeugdopleiding van de Catalanen. Hij debuteerde in 2010 op Valentijnsdag in een competitiewedstrijd tegen Atlético Madrid in het eerste elftal en maakt sinds het seizoen 2012-2013 definitief deel uit van de selectie.

In de nieuwe verbintenis van Bartra, die Gerard Piqué en Javier Mascherano veelal voor zich moet dulden, is een transferclausule van 25 miljoen euro opgenomen. Spaanse clubs zijn daartoe verplicht.

Deventenaar probeert kanon te stelen

Een 44-jarige man uit Deventer is donderdag betrapt toen hij probeerde in zijn woonplaats een kanon te stelen. Hij wilde het kanon graag hebben voor zijn verzameling, verklaarde hij later tegenover de politie.

De politie betrapte de man kort na 05.00 uur op het Wellepad, langs de IJssel, na een tip van een getuige. Die had gezien dat het kanon rondom was losgeslepen. Agenten zagen de man inderdaad met een slijptol in de weer.

De Deventenaar werd aangehouden op verdenking van diefstal. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

6 Russische straaljagers naar Wit-Rusland

De Russen hebben zes straaljagers van het Su-27-type naar Wit-Rusland gestuurd. Ook zijn drie vrachtvliegtuigen naar Minsk gevlogen. De toestellen zijn gevechtsklaar en 'worden ingezet voor verkenningsmissies en verdediging van het Wit-Russische luchtruim'.

Dat stelt persbureau Novum bij monde van het Russische ministerie van Defensie. Wit Rusland, ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd, is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de trouwste bondgenoot van Rusland gebleven.

De toestellen konden worden gedeeld door een overeenkomst over gezamenlijke verdediging van Wit-Russische en Russische grenzen. Het Wit-Russsiche ministerie van Defensie meldde verder: "De legers van beide landen worden paraat gehouden om te kunnen reageren op de stationering van troepen langs hun grenzen."

Daarmee wordt gedoeld op de NAVO-troepen die in de buurt van Wit-Rusland zijn gestationeerd.

Barman veroordeeld voor steekvlam in Haags café

Een barman is donderdag veroordeeld voor het veroorzaken van een brand in het Haagse danscafé waar hij werkte. De rechtbank in Den Haag legde hem een celstraf op van twaalf dagen, de tijd van zijn voorarrest, en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Bij de brand raakten drie bezoekers zwaargewond.

De 29-jarige barman veroorzaakte in juni 2012 een steekvlam bij een act die hij wel vaker deed. Daarbij stak hij aanstekervloeistof op een metalen dienblad in brand tijdens een bepaald housenummer.

Op de bewuste avond gebruikte de man echter een andere vloeistof, namelijk bio-ethanol, waarop een enorme steekvlam ontstond die brand veroorzaakte. Drie cafégangers die aan de bar stonden liepen zware brandwonden op. Andere bezoekers raakten lichtgewond.

De rechtbank rekent het de barman zwaar aan dat hij letterlijk met vuur heeft gespeeld in een drukke kroeg. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf geëist van 150 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

De advocaat van de verdachte, Tjalling van der Goot, noemt het vonnis 'onvoldoende gemotiveerd'. De rechtbank heeft onder meer niet uiteengezet waarom een deskundige die stelde dat de steekvlam niet te voorzien was, niet is gevolgd. De raadsman en zijn cliënt beraden zich over het instellen van hoger beroep.

Pelucchi verrast sprintersgilde in Tirreno

De Italiaan Matteo Pelucchi heeft de tweede etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De IAM Cycling-renner was na 166 kilometer de sterkste in de massasprint in Cascina. Hij bleef de Fransman Arnaud Démare (FDJ) en de Duitser André Greipel (Lotto-Belisol) voor.

De beloofde krachtmeting tussen topsprinters Greipel, Mark Cavendish en Marcel Kittel bleef uit. De Duitser van Giant-Shimano kwam bij het oprijden van een rotonde op tweeënhalve kilometer ten val, terwijl Cavendish zich niet in de spurt kon mengen. De Brit behield wel de leiderstrui na de winst van zijn team Omega Pharma-Quick-Step in de ploegentijdrit van woensdag.

Kort na vertrek uit San Vincenzo koos een vijftal de aanval. Alex Dowsett ging op dertig kilometer van de aankomst alleen verder, maar de Brit was kansloos tegen het aanstormende peloton. Met zes kilometer te gaan werd hij ingerekend.

In de sprint leek Démare aan het langste eind te trekken, maar in de laatste meters stak de 25-jarige Pelucchi hem voorbij. Het is voor IAM de eerste overwinning in de World Tour.

[Roddelcorner] De rijkste voetballers & Beatrix in de sneeuw

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Knie van Krajicek doormidden gezaagd
In het Martini Ziekenhuis in Groningen is de knie van oud toptennisser Richard Kraijcek vakkundig doormidden gezaagd. Dit alles werd gedaan in het kader van een osteotomie. Zijn vrouw Daphne Deckers legde in RTL Boulevard uit wat dat inhoudt: "Het is een operatie waarbij zijn knie werd doorgezaagd om een standsverandering aan te brengen in het been." Dit werd gedaan omdat het been van de Wimbledon-winnaar van nature een o-stand had. De revalidatie zal zo'n drie maanden gaan duren.

Zlatan wil meer, zelfs van Twitter
Wij gewone stervelingen zijn al blij dat we van Twitter 140 tekens krijgen om onze gedachtes mee te verwoorden. Maar voetballer Zlatan Ibrahimovic wil altijd meer! De Zweed zou via Twitter vragen van fans gaan beantwoorden en de onnavolgbare gedachtes van Zlatan zijn niet zo makkelijk kort samen te vatten. Daarom had hij een speciaal verzoek aan Twitter:

Babynieuws: Boonen krijgt er één, Federer weer twee
Afgelopen zondag bracht wielrenner Tom Boonen leuk nieuws naar buiten. Via Twitter vertelde hij de wereld dat hij voor de eerste keer vader gaat worden. "Dit jaar is op zich al een succes, Lore en ik verwachten ons eerste kindje", aldus de dolblije Belg.

Roger Federer bracht in december al naar buiten dat hij en zijn vrouw Mirka wederom zwanger waren. Het is niet de eerste keer dat Mirka zwanger is, in 2009 beviel ze van de tweeling Myla en Charlène. Volgens de Zwitserse krant 20 Minuten zou het stel nu opnieuw tweeling verwachten. De Federertjes wilden tot nu toe nog niet officieel reageren op het tweelinggerucht.

De top 10 rijkste voetballers
Cristiano Ronaldo mag zich 's werelds rijkste voetballer noemen. De sterspeler van Real Madrid staat bovenaan in de Goal Rich List 2014. De Portugese international laat met een geschat vermogen van €148 miljoen Lionel Messi achter zich. Goal is tot de Rich List gekomen met dank aan een team analisten die alle geldstromen van de voetballers geanalyseerd hebben in de loop van hun actieve loopbaan.

De top tien van rijkste voetballers (Bron: YouTube)

Bas de boze bakker
Bakkerijeigenaar Bas Nijhuis was afgelopen zondag burgerlijk ongehoorzaam. De scheidsrechter is het er namelijk niet mee eens dat de tuincentra en supermarkten in Haaksbergen wel open mogen op zondag en zijn bakkerij niet. Daarom opende bakkerij 'Bi'j oons' zondagochtend om acht uur in de ochtend demonstratief de deuren voor haar klanten. Volgens de gemeente Haaksbergen mag Nijhuis zijn winkel alleen op een aantal vastgestelde zondagen openen en dan ook nog eens pas vanaf twaalf uur. Nijhuis hoopt met deze actie in aanloop naar de verkiezingen zijn probleem op de agenda te krijgen. De verkoop van gebak en verse broodjes liep op zondagochtend bijzonder goed.

Ook prinses Beatrix geniet van wintersport
Op de Winterspelen in Sochi zagen we koning Willem-Alexander helemaal uit zijn dak gaan. Maar ook zijn moeder, prinses Beatrix blijkt een wintersportliefhebster te zijn. Ze was afgelopen weekend op bezoek bij de Noorse koninklijke familie. De Nederlandse en Noorse royals zijn al jaren goed bevriend en ze bezoeken elkaar regelmatig. Ditmaal namen de Noorse vrienden onze voormalige koningin mee naar het sportwalhalla van Noorwegen, de Holmenkollen. Op het wintersportcentrum bij Oslo waren gedurende het weekend diverse World Cups bezig. Zaterdag was ze aanwezig bij het schansspringen en zondag stond Beatrix aan de kant bij het langlaufen. De prinses leek zich uitstekend te vermaken.

Sylvie Meis hoeft geen voetballers meer
Na haar scheiding van Rafael van der Vaart bleef Sylvie Meis vaak opduiken in de roddelrubrieken. Ze werd met diverse mannen gespot, maar we hoeven niet meer te verwachten dat ze aan de zijde van een voetballer aangetroffen wordt. Sylvie had voor het huwelijk met Van der Vaart een relatie gehad met NAC-verdediger Maarten Atmodikoro en naar verluidt ook met Zlatan Ibrahimovic.

Tegenover Vogue laat Meis duidelijk weten klaar te zijn met de voetbalwereld: "De kindse manier waarop volwassen mannen worden behandeld. Alsof ze niet zelf kunnen nadenken. Op trainingskampen wordt bepaald hoe laat je naar bed moet, wat je eet voor je ontbijt, wanneer je wel en niet mag praten. Je wordt in een bus gezet en van hier naar daar gereden."

Ook met de discipline uit de voetbalwereld had de Nederlandse maar weinig op: "Ik ben geen kuddedier. Ik wil niet aan het ontbijt horen dat ik mijn telefoon niet mag aanzetten omdat dat nou eenmaal de regels zijn." Maar gelukkig bracht de loopbaan Van der Vaart ook wat positiefs: "Hij introduceerde sport bij mij. Ik ben er nu extra trots op dat ik gezond met mijn lijf bezig ben."

Monta Ellis gooit ze er blind in
We zien het vaker, basketballers die aparte trucjes doen. Deze keer was het Monta Ellis die wat bijzonders liet zien. De 28-jarige guard van de Dallas Mavericks deed wat bijzondere trucjes tijdens de warming up voor de wedstrijd tegen Golden State:

Monta Ellis kan het zonder te kijken (Bron: YouTube)

Dagsucces voor Betancur in Parijs-Nice

Carlos Alberto Betancur heeft donderdag de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Colombiaan van AG2R-La Mondiale klopte na 152 kilometer in de straten van Rive-de-Gier medevluchters Bob Jungels en Jakob Fuglsang. De Fransman Bryan Coquard won op twee seconden de sprint van het aansnellende peloton.

De 24-jarige Betancur koos vlak voor de top van de Côte de Sainte-Catherine van de tweede categorie de aanval. In de ruim twaalf kilometer lange afdaling naar Rive de Gier bleef hij vervolgens met Jungels en Fuglsang het peloton net voor.

Betancur steeg door zijn zege naar de vierde plaats in het algemeen klassement, vijf seconden achter leider Geraint Thomas. Nummer drie Tom-Jelte Slagter, de winnaar van woensdag, verdedigt een seconde voorsprong op de Colombiaan. John Degenkolb van Giant-Shimano staat tweede.

Verkeerschaos om afgerukte piemel

Een bizarre zoektocht heeft vanochtend een verkeerschaos veroorzaakt op snelweg A66 bij het Engelse Middlesbrough. De politie heeft de weg moeten afzetten omdat ze op zoek waren naar een afgerukte piemel.

De politie van Cleveland reed vandaag even voor vijven over de A66 toen ze een verwarde man aan de kant van de weg zagen. De beste man had een hevig bloedend kruis.

Hoewel de politie weinig over de zaak kwijt wil, blijkt naar verluidt de paarsgepunte lans van de man te zijn afgesneden. Hierna zou het familiewapen vermist zijn geraakt. Hierop zette Bromsnor direct de snelweg af om naar de eenogige slang te zoeken.

De arme drommel is hevig bloedend per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De Heilige Hermandad heeft een 22-jarige man aangehouden die verantwoordelijk zou zijn voor de verminking. Of de spermaspeer al terecht is, is helaas niet bekend.

Derde zege biatleet Bø

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in Kontiolahti de derde overwinning uit zijn carrière geboekt. De twintigjarige Noor won eerder in dit seizoen al de sprint en achtervolging in Annecy, dit keer was hij in Finland de beste in de sprint.

De strijd leek in eerste instantie te gaan tussen de Duitser Arnd Peiffer en de Fransman Martin Fourcade. Peiffer maakte één fout en moest dus een strafronde lopen, terwijl Fourcade, die kort na hem gestart was, foutloos bleef. De Duitser was echter sneller onderweg op de ski's, waardoor het een zeer spannend duel werd. Uiteindelijk was het Fourcade die eerder over de finish kwam, met een voorsprong van slechts 0,1 seconde.

Na de twee kemphanen kwam echter nog Bø, die na de eerste schietbeurt ook in de tweede keer schieten foutloos bleef. Hij kwam daar al door in een tijd die tien seconden sneller was dan die van Peiffer en Fourcade, en op de finish hield hij daar nog zeven seconden van over.

Fourcade deed wel weer uitstekende zaken voor het klassement in de World Cup, want concurrenten Emil Hegle Svendsen en Dominik Landertinger moesten veel punten toegeven. 

Yoshi's New Island

Yoshi's Island begon ooit als game in de Mario-serie, maar is inmiddels een eigen serie geworden dat alweer toe is aan het vierde deel. Na het unieke Yoshi's Island voor Super Nintendo volgden nog Yoshi's Story voor Nintendo 64 en Yoshi's Island DS, maar beide kwamen niet tot de grote hoogten van het origineel. Nintendo probeert het nu nogmaals met Yoshi's New Island voor Nintendo 3DS.

Consumentenbond eist stopzetting ING-plannen

ING moet de plannen voor het commercieel gebruik van klantgegevens van de bank 'onmiddellijk stoppen'. De plannen zijn in strijd met de gedragscode voor banken en zetten het nog broze vertrouwen van de consument in de financiële sector verder onder druk. Dat schrijft Consumentenbond-directeur Bart Combée in een woensdag verstuurde brief aan de bank.

De directeur schrijft dat de bond principieel tegen de voornemens is, aangezien de plannen niet verenigbaar zijn met de door ING ondertekende code. Een band tussen een bank en zijn klant is volgens de bond niet te vergelijken met die tussen een commerciële partij en klant. De Consumentenbond ziet vooral veel voordeel voor ING zelf en de adverteerders, en weinig voor de klant.

ING zegt dat geen informatie wordt gedeeld als de klant dat niet wil. Maar de bond wil de consument tegen zichzelf in bescherming nemen, aangezien die zich vaak niet goed laat voorlichten. "De praktijk op internet is dat consumenten akkoord of toestemming geven zonder zich in de voorwaarden te verdiepen. Het is dan ook de vraag of toestemming een werkelijk geïnformeerde keuze van de klant is", schrijft Combée.

ING kondigde maandag aan proeven te starten met het delen van klantinformatie met bedrijven, zodat die, met ING als tussenschakel, op maat gesneden aanbiedingen kunnen doen aan een klant.

De bank haastte zich maandag te zeggen dat 'absoluut geen sprake zal zijn van verkoop van klantdata aan derden'. "ING zal nooit individueel herleidbare klantdata doorgeven aan derden en klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruikmaakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan", aldus de bank maandag.

De Consumentenbond liet maandag al weten verbaasd te zijn over de plannen. Of de voornemens in strijd met de regels zouden zijn, kon de bond toen nog niet zeggen.

A Realm Reborn patch 2.2 op 27 maart

Naoki Yoshida heeft in zijn nieuwste Letter from the Producer laten weten dat patch 2.2 voor Final Fantasy XIV: A Realm Reborn op 27 maart uit zal komen. De patch, Through the Maelstrom genaamd, zal veel nieuwe content aan de MMORPG toevoegen.

Naast nieuwe quests, dungeons en eindbazen zal met patch 2.2 ook het glamours-systeem geïntroduceerd worden; een voor veel MMO-spelers bekend concept dat het mogelijk maakt het uiterlijk van je gear aan te passen. Je kunt hier alvast bekijken hoe dit systeem in A Realm Reborn vorm gaat krijgen.

Op vrijdag 21 maart staat een nieuwe Live Letter from the Producer gepland, waarin we alle details over patch 2.2 te horen zullen krijgen.

VVD grote afwezige bij verkiezingsdebat EenVandaag

De VVD neemt komende maandag niet deel aan het EenVandaag-lijsttrekkersdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft het actualiteitenprogramma donderdag gemeld. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zou niet in debat willen met SP-leider Emile Roemer over de zorg.

"Het thema zorg is een van de belangrijkste onderwerpen bij de komende verkiezingen, zeker nu er heel veel taken overgeheveld worden naar de gemeenten. We begrijpen niet dat de VVD het regeringsbeleid op dit punt niet lijkt te willen verdedigen", aldus Peter Kwee, parlementair eindredacteur van het tv-programma. "Wij hebben er alles aan gedaan om de VVD ervan te overtuigen, maar we zijn niet bereid inhoudelijke concessies te doen."

In een tweet noemt VVD-campagneleider Klaas Dijkhoff het argument dat zijn partij niet met de SP in debat wil 'onzin'. Hij wijst erop dat Zijlstra afgelopen woensdag bij Pauw & Witteman nog met Roemer de discussie is aangegaan. Dijkhoff stelt dat zijn partij het niet eens is met de gekozen opzet en insteek van het debat.

Tijdens het debat gaan nu vijf fractievoorzitters van partijen uit de Tweede Kamer met elkaar in debat over lokale en landelijke onderwerpen. Deelnemers zijn Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie).

Naast de zorg zal het debat verder gaan over wonen en werkgelegenheid. De presentatie is in handen van Pieter Jan Hagens en Bas van Werven.

Cantona gearresteerd voor mishandeling

Voormalig Manchester United-spits Éric Cantona is in Londen opgepakt voor een lichte mishandeling. De 47-jarige Fransman kreeg woensdag rond lunchtijd een woordenwisseling met een man, meldt de Britse krant Daily Telegraph donderdag.

Het slachtoffer had geen medische verzorging nodig. Het is niet duidelijk of hij een aanklacht indient.

Cantona, die in de jaren negentig vier keer landskampioen werd met Manchester United, werd in 1995 veroordeeld voor de mishandeling van een Crystal Palace-fan. De Engelse voetbalbond schorste hem toen voor acht maanden.

Zwemleraar langer vast voor ontucht met jongens

De 28-jarige zwemleraar die maandag werd aangehouden op verdenking van ontucht met jonge kinderen blijft langer in de cel. De rechter-commissaris bepaalde donderdag dat er voldoende bewijs is om hem nog veertien dagen langer vast te houden tijdens het onderzoek, meldt de rechtbank in Haarlem.

De man uit de provincie Utrecht wordt ervan verdacht zeker drie jongens van 5 en 6 jaar onzedelijk te hebben betast tijdens zijn werk in een zwembad in Spaarnwoude. Hij gaf les aan 190 kinderen. De gemeente Velsen, politie, justitie en hulpverleners spraken woensdag met ouders van leerlingen van de man.

Geen echte acteurs in derde Smurfen-film

De nieuwe film over de Smurfen wordt volledig met de computer geanimeerd. In de eerste twee films over de blauwe wezentjes waren naast animaties ook echte acteurs te zien. Kelly Asbury, de regisseur van de nieuwe film, laat aan de BBC weten dat de nieuwe film geen mensen bevat.

Volgens Asbury, die eerder verantwoordelijk was voor de regie van animatiefilms als Gnomeo & Juliet en Shrek 2, is de derde film over de Smurfen zo anders dat het geen vervolg op de eerdere delen kan worden genoemd. "We maken geen The Smurfs 3", legt hij uit. "Wij vertellen het begin van het verhaal van de geliefde blauwe wezentjes."

De eerste film verscheen in 2011 en vorig jaar kwam het tweede deel uit. In beide films waren onder anderen Neil Patrick Harris en Hank Azaria te zien. Katy Perry was in beide delen te horen als Smurfin. De nieuwe geanimeerde film, die volgend jaar moet verschijnen, heeft volgens Asbury meer gelijkenissen met de originele stripreeks van Peyo dan zijn voorgangers. "Stilistisch lijkt het meer op de oorspronkelijke illustraties."


Geen echte acteurs in derde Smurfen-film (Foto: Novum)

[upd] Gewonden bij mislukte landing helikopter

Een helikopter is donderdagmiddag bij de landing op vliegveld Hilversum verkeerd terechtgekomen. Bij de crash zijn drie inzittenden gewond geraakt. Een traumahelikopter is uitgerukt voor een van hen. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend. Ook is nog onduidelijk wat precies is gebeurd op het vliegveld aan de Noodweg.

Het ongeluk gebeurde even na het middaguur op het kleine vliegveld waar onder meer een vliegschool is gevestigd. Ook worden er helikopterrondvluchten aangeboden.

Update 15.38 uur
RTV-NH meldt dat alle drie de inzittenden gewond zijn geraakt. Één inzittende is er slecht aan toe. Alle gewonden waren nog wel aanspreekbaar en zijn naar het UMC in Utrecht vervoerd.

De helikopter van het type Huges 300 werd gebruikt voor rondvluchten. Tijdens het opstijgen lukte het niet om voldoende snelheid te maken, meldt de politie. Het toestel kwam vervolgens weer omlaag en viel om. Daarbij belanden de wieken in het gras. Het toestel heeft geen vlam gevat.

Studenten bezetting VU wachten op nieuw gesprek

Zo'n vijftig studenten houden nog altijd de bovenste verdieping van een gebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam bezet. Op een nieuwe uitnodiging van de studenten aan het universiteitsbestuur om te praten over een aangekondigde reorganisatie is nog niet gereageerd.

Onderhandelingen om tot overleg te komen liepen woensdag op de eerste dag van de bezetting op niets uit. De studenten van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen brachten de nacht door in de kerkzaal op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Zuidas.

De actiegroep verwacht dat het universiteitsbestur snel over de brug komt. Elk uur laten de studenten een alarm afgaan. "Dat houden ze nooit lang vol. Ze zullen straks wel weer willen praten", zegt een woordvoerder van de actievoerende studenten.

De actievoerders eisen dat de reorganisatieplannen worden aangepast. Ook willen ze dat alle studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn. De studenten willen onder meer dat er vaste financiering voor de afdelingen komt in plaats van een bedrag op basis van het aantal studenten.

Kritiek op waarschuwingsbrief burgemeester Roermond

Liberale partijen in Roermond zijn kritisch over de waarschuwingsbrief die burgemeester Peter Cammaert (CDA) heeft verzonden na geruchten over stemmen ronselen in zijn gemeente. De fractievoorzitters van de Liberale Volks Partij (LVR), de partij van Jos van Rey, en de VVD hadden liever gezien dat Cammaert politie en justitie direct had ingeschakeld, ook al heeft hij alleen maar geruchten gehoord over mogelijke ronselpraktijken.

"Als hij wat weet dan moet de burgemeester gewoon ingrijpen en niet zo suggestief te werk gaan", zegt LVR-voorman Dré Peters. "Daar heb ik een hekel aan. Nu zet hij dertien partijen in een kwaad daglicht." VVD-leider Michiel Huurdeman sluit zich daarbij aan. "Anders had hij beter niets kunnen zeggen."

Fractievoorzitter Richard Heijman van de PvdA, de partij die in Soest onder vuur ligt vanwege mogelijke stemfraude, voelt ook wel voor een onderzoek door het Openbaar Ministerie. "Wij zijn in ieder geval open en transparant", zegt Heijman. Hij benadrukt dat de geruchten niets met zijn partij van doen hebben. "Je hoort op straat wel geluiden dat sommige partijen flinke druk op mensen uitoefenen. Ik zou echter geen uitspraken durven doen over wie die geruchten gaan."

Ook LVR en VVD willen zich niet branden aan het geruchtencircuit. Voor zover Huurdeman weet ronselen leden van de VVD geen stemmen. "Ik heb in ieder geval geen stempassen thuis liggen. Maar wat de nummer zoveel op de lijst doet, weet ik niet. Zo iemand moet meteen worden aangepakt."

Peters van de LVR ontkent dat hij noch zijn kandidaten bij ronselpraktijken zijn betrokken. "We hebben ze precies verteld wat de spelregels zijn. Flyeren is prima, je mag mensen vragen op je te stemmen. Maar om stempassen vragen, is illegaal." Iedere verwijzing naar prominent LVR-lid Jos van Rey, de oud-VVD'er die wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht, wijst Peters overigens stellig van de hand.

CDA-fractievoorzitter Angely Waajen-Crins prijst burgemeester en partijgenoot Cammaert juist om zijn 'krachtige signaal'. "Partijen moeten zelf maar hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ga ervan uit dat de burgemeester zeker aangifte doet als hij een concreet geval aan de hand heeft." Net als de andere partijen gaat Waajen ervan uit dat CDA-leden geen stemmen ronselen. "Die berichten hebben mij in ieder geval niet bereikt."

Oekraïne richt Nationale Garde op

Het Oekraïense parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen om een nationale garde van zestigduizend man sterk op te richten. Dat meldt de BBC. De garde moet de Oekraïense krijgsmacht versterken.

De aankondiging komt kort voor het referendum dat zondag op het Oekraïense schiereiland de Krim wordt gehouden. Rusland heeft troepen op de Krim en steunt het referendum waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking voor aansluiting bij Rusland zal stemmen. De nieuwe regering in Kiev en verschillende westerse staatshoofden zijn tegen het referendum.

Kruidvat en Etos betreuren discriminatie

Voor het discrimineren van twee vrouwen van Chinese en Thaise afkomst bieden Kruidvat en Etos hun excuses aan. De drogisterijketens werden hiervoor donderdag op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens. De vrouwen wilden babymelkpoeder kopen, maar kregen dat niet mee.

Kruidvat laat weten dat ze 'het college en daarmee de uitspraak' respecteren. "Wij vinden het heel erg vervelend dat een klant zich door ons benadeeld heeft gevoeld", zegt een woordvoerder. De drogisterij, die overigens in handen is van een conglomeraat uit Hong Kong, was naar eigen zeggen graag het gesprek met de Chinese vrouw aangegaan.

Bij Ahold-onderdeel Etos klinkt eenzelfde geluid. "Wij hebben direct na het incident onze excuses aangeboden en gezegd dat we een fout hebben gemaakt", zegt een woordvoerder. "Toch is er een zaak gekomen. De uitspraak bevestigt wat we zelf ook al vonden: het had zo niet gemoeten."

De drogisterijketen zegt geen maatregelen te nemen om incidenten in de toekomst te voorkomen. "Het ging om een inschattingsfout van een medewerker", aldus de Etos-zegsman. Bovendien, zegt hij, is de maatregel waardoor maar een beperkte hoeveelheid babymelkpoeder mocht worden gekocht, niet meer van kracht.

Vanwege de grote vraag vanuit China kampten supermarkten en drogisten lange tijd met een tekort aan babymelkpoeder. Daardoor ontstond een lucratieve handel waarbij poeder werd opgekocht en voor meer geld werd doorverkocht. Om te voorkomen dat lokale klanten misgrepen, mochten klanten slechts een beperkte hoeveelheid melkpoeder per keer kopen.

De twee vrouwen van Aziatische afkomst kregen helemaal geen babymelkpoeder mee. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde donderdag dat Kruidvat en Etos daarmee over de schreef gingen. "Iemand uitsluiten vanwege een Aziatisch uiterlijk is verboden", zo luidde het oordeel.

De vrouwen kunnen met de uitspraak van het college in de hand nog naar de rechter. Of ze dat doen, is niet bekend.

Hof India bekrachtigt doodstraf voor verkrachters

Een hof in India heeft donderdag de doodstraf bekrachtigd voor vier mannen die in 2012 een vrouw in een bus verkrachtten. De vrouw werd dusdanig ernstig mishandeld dat ze later overleed. De gruweldaad leidde tot internationale verontwaardiging en strengere straffen voor verkrachting, stalking en voyeurisme in India.

Het 23-jarige slachtoffer en een vriend van haar stapten in december 2012 in een bus waar de vier veroordeelden en twee andere mannen in zaten. De vriend werd afgetuigd en de vrouw werd door de mannen verkracht. Ook brachten ze een metalen staaf bij haar in, waardoor de vrouw ernstige interne verwondingen opliep. Ze overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zes mannen werden al snel na de gruweldaad opgepakt. Een van hen hing zich op in zijn cel. Een ander die ten tijde van de verkrachting minderjarig was werd veroordeeld tot drie jaar in een jeugdinternaat.

De advocaat van de vier veroordeelden houdt nog altijd vol dat zijn cliënten onschuldig zijn. Hij zei donderdag in beroep te gaan bij het Indiase hooggerechtshof.

Shovel Knight uitgesteld

Shovel Knight, de nieuwe old skool platformer voor Wii U, 3DS en pc, is helaas enkele weken uitgesteld. Aanvankelijk zou de game op 31 maart verschijnen, maar Yacht Club Games heeft besloten dat de game wat meer finetuning nodig heeft.

Op de Kickstarter-pagina van de game schrijft men dat naast de finetuning ook hard werkt aan een simultane release voor zowel Steam als de Nintendo eShop. De nieuwe releasedatum zal bekendgemaakt worden op het moment dat 100% zeker is dat de game op alle platformen tegelijk zal verschijnen.

Tot die tijd moeten we het doen met twee screenshots waarin we een dorp in de game te zien krijgen.

Rugklachten Froome niet ernstig

De rugblessure van Team Sky-kopman Chris Froome valt mee. Volgens teambaas Dave Brailsford moet achter zijn afmelding voor de Tirreno-Adriatico verder niets gezocht worden. "Het is heel simpel. Er is geen operatie nodig", zei hij donderdag tegen Cyclingnews. "Hij heeft een kleine ontsteking, maar we hebben besloten om het door rust te laten genezen."

Over Froomes fysieke gesteldheid rezen twijfels toen hij zich vrijdag afmeldde voor de Tirreno. Half februari schreef de Britse Keniaan nog de Ronde van Oman op zijn naam.

"We moeten het niet groter maken dan het is", zegt Brailsford. "Volgende week zal hij in Catalonië weer rijden."

[Upd] Rechter veroordeelt Hoeness tot 3,5 jaar cel

Bayern München-voorzitter Uli Hoeness moet mogelijk 5,5 jaar de gevangenis in. Die straf eiste de openbaar aanklager donderdag in de rechtbank van München. De rechter doet later op de dag uitspraak. Hoeness maakte zich voor een bedrag van 27,2 miljoen euro schuldig aan belastingontduiking.

Hoeness werd aanvankelijk vervolgd voor het ontduiken van 3,5 miljoen euro belasting. Bij monde van zijn advocaat Hans Feigen erkende de Duitser woensdag dat het bedrag boven de 27 miljoen euro ligt. Feigen zei niet te twijfelen aan het bedrag dat in de rechtszaal werd voorgerekend.

De 62-jarige Hoeness, die zichzelf vorig jaar aangaf, hoopt er met een voorwaardelijke straf en een boete vanaf te komen.

Update 14.32 uur

Bayern München-voorzitter Uli Hoeness moet 3,5 jaar de gevangenis in vanwege belastingontduiking. Dat bepaalde de rechtbank in München donderdag. De openbaar aanklager had eerder op de dag 5,5 jaar celstraf geëist. Hoeness heeft zeven dagen om beroep aan te tekenen tegen de straf.

De voorzitter van de parlementaire commissie juridische zaken, Renate Künast, steunt de uitspraak. "De gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating was onvermijdelijk. Gezien de enorme bedragen kon de rechtbank niet anders beslissen."

Franciscus één jaar paus

Paus Franciscus viert vandaag dat hij precies een jaar geleden de afgevaardigde van God op aarde mocht worden. Dat doet hij in de Albaanse heuvels in de omgeving van Rome. 

Daarmee is hij volgens de Volkskrant de eerste paus in tijden die zijn voorjaarsvakantie búiten het Vaticaan viert. Op Twitter berichtte hij in al zijn eenvoudigheid slechts het volgende:

Paus Franciscus liet zich in zijn eerste jaar kenmerken door beleid dat teruggrijpt op de leer van Jezus Christus zelve. Dit tot ergernis van kardinalen, zakenlui en zelfs de mafia, die allemaal directe belangen hebben bij het giga-machtsinstituut dat de Katholieke Kerk de afgelopen 1700 jaar is geworden.

Het afbreken van dat instituut tot op de nederige, vrijgevige en vergevingsgezinde grondbeginselen van christendom gebaseerd op het Nieuwe Testament is niet in hun belang. De paus werd daarom afgelopen jaar zelfs al impliciet met de dood bedreigd door Italiaanse mafiosi.

Krim bereidt nationalisatie banken voor

De regering van de Krim bereidt de nationalisatie van Oekraïense banken op het schiereiland voor. Dat blijkt uit een decreet dat onder meer de Oekraïense nieuwswebsite Insider donderdag heeft gepubliceerd.

Commerciële banken in Oekraïne hebben worden genationaliseerd om een kapitaalvlucht uit de instabiele regio naar het buitenland te voorkomen. Het geld dat deze operatie oplevert komt ten gunste van de schatkist van de Krim.

Sinds het middaguur op donderdag kan bij banken op de Krim en bij betaalautomaten omgerekend slechts 23 euro worden opgenomen van betaalrekeningen. Het opnemen van geld van depositorekeningen is helemaal verboden.

Door grootschalige corruptie en de chaotische situatie in het land gaat het slecht met de economie van Oekraïne. De Oekraïense munteenheid, de hryvnja, is sinds het uitbreken van de protesten in waarde gedaald. Op de Krim wordt zondag een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland.

Opstelten: top OM op de hoogte van deal Teeven

De top van het Openbaar Ministerie was op de hoogte van de omstreden 'witwasdeal' die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sloot als officier van justitie. Ook hoefde de Belastingdienst niet te worden geïnformeerd, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in antwoord op Kamervragen.

Het toenmalige college van procureurs-generaal heeft 'uiteraard' over de schikking beraadslaagd en heeft ermee ingestemd de Belastingdienst niet te informeren. "Van belang is dat het college met de uiteindelijke ontnemingsschikking heeft ingestemd en daarmee ook heeft afgewogen of in dit bijzondere geval afstemming zoals bedoeld in de richtlijn achterwege kon blijven", schrijft Opstelten.

Met de 'bijzondere afstemming' doelt Opstelten op het informeren van de Belastingdienst. Nieuwsuur meldde deze week dat Teeven geen toestemming had van het college om de Belastingdienst buiten te sluiten. Dato Steenhuis, toen verantwoordelijk voor alle ontnemingen met criminelen, zei tegen het programma dat de deal nooit zou zijn goedgekeurd als het college op de hoogte was geweest.

Opstelten schrijft dat de Belastingdienst überhaupt niet hoefde te worden geïnformeerd over de deal. Het OM is wettelijk niet verplicht de fiscus 'actief te informeren over ontnemingsschikkingen'. En ook de minister hoefde niet op de hoogte te worden gebracht. "Het college handelde daarmee binnen de toen geldende wet- en regelgeving." Later werd de minister alsnog op de hoogte gebracht toen de Tweede Kamer in 2002 vragen stelde over de kwestie.

Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugscrimineel Cees H. Die overeenkomst hield in dat H. 750 duizend gulden moest betalen, waarna hij miljoenen aan zwart geld kreeg teruggestort. Opstelten spreekt tegen dat Teeven zich hiermee schuldig maakte aan een witwasoperatie.

"Ten tijde van het sluiten van de ontnemingsschikking was witwassen als zodanig niet strafbaar", schrijft de bewindsman. Dat gebeurde pas later, maar ook dan wordt het lastig om witwassen te bewijzen. Zo staat in deze zaak niet vast dat het geld is verkregen met een misdrijf, aldus Opstelten.

Met de schikking zelf heeft Opstelten evenmin problemen. "Mij zijn geen regels bekend die zich destijds tegen een dergelijke ontnemingsschikking verzetten."

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over de kwestie. Dat debat zou aanvankelijk om 14.00 uur beginnen, maar is verschoven naar 16.00 uur. De Kamer wil meer tijd om zich voor te kunnen bereiden op het debat met Opstelten en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD).

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 11

Wes Anderson keert deze week terug met een film die zijn stijl weer uitgebreid kenmerkt en een brede cast heeft. Daarnaast is er weer een Nederlandse romantische komedie uit, een actiefilm met snelle auto's en een verzameling anderstalig werk.

The Grand Budapest Hotel

Het verhaal gaat over de diefstal en opsporing van een Renaissance schilderij van onschatbare waarde en de strijd om een aanzienlijk familiefortuin, allemaal tegen de achtergrond van een dramatisch veranderend Europa.

Hartenstraat

Sprankelende romantische feelgoodkomedie die zich afspeelt in de Negen Straatjes in Amsterdam.

Need For Speed

Straatracer Tobey Marshall (Aaron Paul) heeft maar één doel wanneer hij uit de gevangenis komt: wraak nemen op zijn ex-partner Dino Brewster (Dominic Cooper) die hem onterecht in de bak heeft doen belanden.

Suzanne

Suzanne en Maria zijn niet alleen zussen maar ook de beste vriendinnen. Hoewel hun moeder stierf toen ze nog heel jong waren, hebben ze toch een gelukkige jeugd. Nicolas, hun onhandige maar lieve vader, doet zijn best het huishouden draaiende te houden, tot hij hoort dat Suzanne in verwachting is. De kleine Charly wordt geboren en de familie wordt groter. Jaren later ontmoet Suzanne Julien, een gevaarlijke jongen. Ze zijn al snel stapelverliefd. Als Julien op de vlucht slaat voor de autoriteiten volgt Suzanne hem zonder aarzelen - wat ingrijpende gevolgen heeft voor zowel haarzelf als haar familie.

Ana Ana

Ana Ana - Arabisch voor Ik ben mezelf - is een poëtische documentaire waarin vier jonge creatieve Egyptische vrouwen in de nasleep van de Arabische lente op een bijzonder moedige manier uiting geven aan hun innerlijke wereld – op zoek naar een eigen identiteit.

Stip & Vlek Doen Weer Gek

Het Zweedse Stip & Vlek doen weer gek bestaat uit 6 charmante verhaaltjes waarmee twee guitige langoren met de toepasselijke namen Stip & Vlek, opvoeders vertederen en peuters en kleuters de opwinding bezorgen die ontstaat bij de herkenning en verkenning van hun leefwereld.

Zoals gebruikelijk zijn bovenstaande films per direct te vinden in de bioscoop.

Inval bij Limburgse woningcorporatie

De FIOD heeft donderdagochtend invallen gedaan bij de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen in Limbricht en in de woning van een voormalig directeur. Dat bevestigt een woordvoerder van de fiscale opsporingsdienst.

De invallen bij in totaal vijf panden in Maastricht, Limbricht en Nuth houden verband met een onderzoek naar verdachte transacties van twee bestuurders. Zo zou de vorig jaar ontslagen directeur Noël P. 184 duizend euro hebben overgehouden aan een vastgoeddeal van de corporatie met een aannemer. Ook zouden tussen 2006 en 2012 privéreizen en -uitgaven gemaakt zijn op kosten van de corporatie.

P. werd als directeur ontslagen omdat hij de toezichthouders niet had ingelicht over 'tegenstrijdige belangen' en het 'doen van (salaris)betalingen aan zichzelf'. De twee mannen worden verdacht van het oplichten van een woningstichting, valsheid in geschrifte, witwassen en niet-ambtelijke corruptie.

Obama hoopt dat Poetin tot inkeer komt

De Amerikaanse president Barack Obama heeft laten weten dat de Verenigde Staten het referendum zondag op de Krim over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland 'volkomen afwijzen'. Hij hoopt dat de Russische president Vladimir Poetin de stemming nog eens wil overdenken. Als het plebisciet doorgaat zal de internationale gemeenschap 'gedwongen zijn een prijs te zetten op Ruslands schending van het volkenrecht', zei Obama woensdag bij de ontvangst van de nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek op het Witte Huis.

"Er is een ander pad beschikbaar en wij hopen dat president Poetin bereid is dat pad te kiezen. Maar als hij dit niet doet, heb ik er alle vertrouwen in dat de internationale gemeenschap zich achter de Oekraïense regering zal opstellen", zei Obama.

Jatsenjoek zei dat zijn land 'zich nooit zal overgeven' in de strijd om zijn grondgebied te beschermen. Hij is in Washington om financiële hulp te vragen voor Oekraïne. De Amerikaanse Senaat overweegt voor een miljard dollar kredietgaranties af te geven en economische sancties in te stellen tegen Russische functionarissen die verantwoordelijk worden geacht voor de interventie op de Krim of schuldig aan grove corruptie.

Jatsenjoek zei dat Rusland moet accepteren dat Oekraïne zijn banden met de VS en Europa niet zal opgeven. "Oekraïne is een onderdeel van de westerse wereld en zal dat ook blijven." Hij zei dat de bezetting van de Krim onderdeel is van een plan van Rusland om zijn invloed in Oekraïne te herstellen. "Het plan is niet alleen om de Krim te annexeren, maar ook om Centraal-Oekraïne en de Oekraïense hoofdstad binnen te vallen en een oorlog te beginnen", zei Jatsenjoek, die donderdag vanuit Washington doorreist naar New York om de Verenigde Naties toe te spreken.

Noord-Korea zegt niets van schip bij Libië te weten

Een olietanker die voer onder de Noord-Koreaanse vlag en waarop Libische rebellen olie wilden overladen is niet Noord-Koreaans. Dat heeft onderdirecteur van de Noord-Koreaanse Maritieme Autoriteit Jon Ki Chol donderdag gezegd.

Jon vertelde dat het schip wordt gebruikt door een bedrijf dat in Egypte is gevestigd. Volgens hem komt de boot wel uit Noord-Korea, maar is de registratie van het schip al eerder door Pyongyang ingetrokken. Jon liet documenten zien die de verwijdering van de 'Ochtendglorie' uit de Noord-Koreaanse en internationale systemen zouden aantonen.

Oost-Libische rebellen in het land die enkele olieterminals in handen hebben wilden de olie overladen op het schip in weerwil van de autoriteiten in Tripoli. Zij eisen meer autonomie. Analisten dachten dat Pyongyang via de opstandelingen Libische olie probeerde te kopen. Het schip werd maandag geënterd door Libische militairen en milities die gelieerd zijn aan de regering en is niet meer in handen van de rebellen. De tanker lag bij de haven Al-Sidra, die een van de grootste olieterminals van het land bezit.

Wageningse promovendi mogen God weer bedanken

Promovendi aan Wageningen University mogen in het dankwoord van hun proefschrift weer religieuze of andere inspiratiebronnen bedanken. Religieuze of ideologische uitingen blijven echter taboe. Dat heeft de universiteit besloten, zo werd donderdag bekend. Een promovendus moest onlangs zijn dankwoord schrappen om zijn promotie te redden.

Met de aanpassing komt Wageningen University naar eigen zeggen tegemoet aan de behoefte van promovendi in het dankwoord uiting te geven aan de steun of inspiratie die ze vanuit hun religie ervaren. "Mensen hebben de behoefte hun inspiratie te noemen. Met de strikte richtlijn 'dit mag niet' doe je mensen tekort", legt een woordvoerder uit.

De eerdere strakke richtlijn zorgde in januari voor commotie toen een promovendus in het dankwoord in een citaat God bedankte. Het college voor promoties van de universiteit eiste dat hij alles afplakte. Anders zou de promotie niet doorgaan. Om toch te promoveren tot doctor scheurde de promovendus zijn dankwoord integraal uit zijn dissertatie.

Behalve in Wageningen gelden ook aan andere universiteiten vaak regels omtrent wie in het dankwoord mogen worden bedankt. Zo mocht aan de Universiteit Leiden tot enkele jaren geleden proefschriftbegeleiders niet worden bedankt, omdat zij hun bijdrage aan de totstandkoming van het proefschrift uit hoofde van hun functie zouden verlenen.

Alle Oculus Rift devkits uitverkocht

De Oculus Rift developer kit kan niet meer besteld worden, deze is nu officieel uitverkocht volgens de bestelpagina op de OculusVR-website. De geruchten gaan dat een tweede devkit eind deze maand aangekondigd wordt op de Game Developers Conference.

De Oculus Rift is een virtual reality-headset waarmee je in de game stapt. 3D-beelden en motion tracking worden gecombineerd in dit nieuwe apparaat. Wanneer de commerciële versie gaat verschijnen is momenteel nog niet bekend.

Wilders blijft bij Marokkanen-uitspraak

Geert Wilders blijft erbij dat Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen. Dat zei de PVV-leider donderdag in een interview met RTL Z.

Wilders deed zijn gewraakte uitspraak woensdag voor de camera van de NOS tijdens een campagnebijeenkomst in Den Haag. Het leidde tot veel verontwaardiging. Zo zei partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman dat hij van de uitspraak moest 'braken'.

Wilders neemt geen woord terug, al voegde hij er bij RTL Z wel aan toe dat het hem vooral te doen is om criminele Marokkanen. "Ik heb het natuurlijk over criminele Marokkanen die de boel onveilig maken en roofovervallen plegen waar mensen heel veel last van hebben."

Hij zou daarom graag 'tienduizenden criminele Marokkanen' hun paspoort afpakken en 'het land uit knikkeren'. Criminele Nederlanders moeten ook worden aangepakt, maar die kun je hun paspoort niet afnemen, aldus de PVV-leider.

Van de kritiek van Spekman ligt Wilders ook niet wakker. "Ik hoor Spekman zeggen dat hij ervan moet braken. Als hij dat zou doen zou het een mooie aanleiding zijn misschien een schone trui aan te trekken. Dat zou winst zijn."

Wilders maakt partijfinanciën openbaar

PVV-leider Geert Wilders maakt uiterlijk op 1 juli zijn partijfinanciën openbaar. Dat zei Wilders donderdag tijdens een interview met RTL Z.

Wilders geeft hiermee gehoor aan de nieuwe wet over de partijfinanciering die vorig jaar in werking trad en die moet leiden tot meer openheid: giften vanaf 4500 euro moeten openbaar worden gemaakt. De PVV heeft zich altijd fel verzet tegen deze wet. Wilders weigerde tot nu toe stelselmatig te vertellen wie zijn geldschieters zijn.

"Er is een wet aangenomen", zei Wilders donderdag. "Wij houden ons natuurlijk aan de wet." De PVV-leider temperde de verwachtingen meteen. "Volgens mij ziet u niet zoveel. Wij zijn een van de armste partijen van Nederland."

Fanvertaling Final Fantasy Type-0 komt in augustus

Square Enix vertikt het om Type-0 uit te brengen in het Westen, maar gelukkig zijn er altijd gamers die hun werk vertalen en uitbrengen als fanvertaling. De fanvertaling voor Type-0 verschijnt 8 augustus als alles goed gaat en vanaf dan kunnen we, met enige omwegen, de game eindelijk in het Engels spelen. 

De gesproken stemmen blijven overigens Japans, het is puur de tekst die vertaald is. In de onderstaande video zien we gameplaybeelden met de Engelse teksten. Nog eventjes geduld nog, maar het is bijna zover! 

EA in de schaduw

Electronic Arts lijkt bezig te zijn met een game die Shadow Lords of Shadow Realm gaat heten. Ze hebben een behoorlijk aantal internetdomeinen geregistreerd die hier naar verwijzen. Wat voor soort game en voor welke platformen de game verschijnt is nog niet bekend.

De lijst met namen bevat onder andere shadowlordgame.com, shadowlordgame.net, shadowlordthegame.net, shadowrealmgame.com, shadowrealmgame.net en shadowrealmonline.com.

Pauw bondscoach Zuid-Afrikaans vrouwenelftal

Vera Pauw is de nieuwe bondscoach van het Zuid-Afrikaanse vrouwenvoetbalelftal. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse voetbalbond donderdag gemeld. Pauws eerste taak wordt om Banyana Banyana klaar te stomen voor het Afrikaans kampioenschap in oktober, waar drie startbewijzen voor het WK in Canada te verdienen vallen.

Pauw was tussen 2004 en 2010 bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. De afgelopen jaren diende ze de Russische bond, waar ze naast technisch directeur ook even interim-bondscoach van het vrouwenelftal was.

De 50-jarige Pauw kijkt erg uit naar de nieuwe klus bij het nationale team. "De bond zet erg hoog in met het damesvoetbal. Ik ben blij om deel uit te maken van dit ambitieuze project, waarin we onze meisjes tot internationale sterren kunnen laten ontwikkelen."

Eerste gamer ooit met gamersscore van 1.000.000

De eerste gamer die een miljoen gamerpoints heeft bereikt is bekend, het is Stallion83. Dit is natuurlijk een flinke achievement en onder andere Major Nelson en het gehele Xbox-team hebben Stallion gefeliciteerd met het behalen van die enorme gamerscore.

Stallion83 is al tijden koploper en toen de miljoen in de buurt kwam hield hij een marathonsessie om precies op één miljoen punten te stoppen. Wat is jouw gamerscore op dit moment?

[PS] Sochi vandaag - donderdag 13 maart

Vandaag is de zesde wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Curling Ronde 11: Slowakije - Canada Nee
06.30 uur Curling Ronde 11: Zweden - Noorwegen Nee
06.30 uur Curling Ronde 11: Groot-Brittannië - Verenigde Staten Nee
06.30 uur Curling Ronde 11: Finland - Zuid-Korea Nee
10.00 uur IJshockey Halve finale: Rusland - Noorwegen Nee
12.00 uur Alpineskiën Mannen, slalom, visueel beperkt, 1ste run Nee
12.15 uur Alpineskiën Mannen, slalom, staand, 1ste run Nee
12.30 uur Curling Ronde 12: Finland - Canada Nee
12.30 uur Curling Ronde 12: Groot-Brittannië - China Nee
12.30 uur Curling Ronde 12: Slowakije - Rusland Nee
12.30 uur Curling Ronde 12: Zuid-Korea - Zweden Nee
12.55 uur Alpineskiën Mannen, slalom, zittend, 1ste run Nee
16.00 uur Alpineskiën Mannen, slalom, visueel beperkt, 2de run Ja
16.10 uur Alpineskiën Mannen, slalom, staand, 2de run Ja
16.35 uur Alpineskiën Mannen, slalom, zittend, 2de run Ja
17.00 uur IJshockey Halve finale: Canada - Amerika Nee

Nederlanders in actie:

Vandaag komen er geen Nederlanders in actie. Morgen is het eindelijk de beurt aan de snowboarders en zal Anna Jochemsen opnieuw een poging doen om op het podium te belanden. 

Prominenten:

Het is een dag van de beslissingen. In het rolstoelcurling zullen de laatste twee plaatsen voor de halve finales worden beslist. Rusland en Canada hebben zich al geplaatst. Voor de overige twee plaatsen zal de strijd gaan tussen de Verenigde Staten, China, Slowakije en Groot-Brittannië. 

In het ijssleehockey zullen vandaag de halve finales plaatsvinden. Om 13.00 uur Nederlandse tijd zal de strijd losbarsten tussen de bronzen medaillewinnaars van 2010 uit Noorwegen en de thuisploeg uit Rusland. Rusland wist dankzij de winst eergisteren op de VS de Canadezen te ontlopen in de halve finale en maken een gode kans om te winnen van Noorwegen. 

De andere halve finale wordt een ware kraker. De strijd tussen de huidige Paralympisch kampioenen de VS en de torenhoge topfavoriet Canada zal plaatsvinden om 17.00 uur Nederlandse tijd. Het Canadese team heeft iets goed te maken nadat ze in Vancouver in 2010 werden uitgeschakeld in de halve finales en zelfs geen brons wonnen in de verliezersfinale. 

[PL Darts] Voorbeschouwing week 6

Voor de zesde speelronde van de Premier League of Darts reizen de tien beste darters ter wereld af naar de stad van Robin Hood: Nottingham.  In de Capital FM Arena aldaar zullen de spelers in de gevarenzone nu eindelijk punten gaan pakken, dit betreft voor het eerst in de historie ook Phil Taylor.

Vier nederlagen in de Premier League zetten Taylor voorlopig op de negende plaats. Tijdens de afgelopen UK Open verloor hij direct zijn eerste wedstrijd, waarmee het vertrouwen ver te zoeken lijkt bij The Power. Waar tegenstander Dave Chisnall zijn debuut maakt in Nottingham, staat Taylor alweer voor de achtste keer in de Capital FM Arena. Chizzy kan in principe vrijuit spelen, daarentegen begint voor The Power de tijd echt te dringen.

Michael van Gerwen hoeft vooralsnog niet te vrezen voor het degradatiespook. Desalniettemin wist de Vlijmenaar al twee keer op rij niet te winnen op het hoogste podium. Wil Mighty Mike de koppositie terugpakken dan zal hij morgenavond af moeten rekenen met Wes Newton. The Warrior is hersteld van ziekte die hem vorige week weerhield van zijn wedstrijd tegen Simon Whitlock.

Om de aansluiting met de top te behouden zal Raymond van Barneveld moeten winnen van Robert Thornton. Echter het spel van Barney is vooralsnog erg wisselvallig, en daarmee zijn resultaten ook. Het is maar afwachten met welke pijlen en niveau hij deze week weer aan de oche verschijnt.

Premier League - week 6    
Simon Whitlock (Aus) vs. Peter Wright (Sch)
Adrian Lewis (Eng) vs. Gary Anderson (Sch)
Michael van Gerwen (Ned) vs. Wes Newton (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs. Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) vs. Dave Chisnall (Eng)

 

Alle wedstrijden van de Premier League zijn vanaf donderdag 13 maart te volgen de live stream van RTL7darts.nl. Vanaf 23.40 uur zal er een samenvatting te zien zijn op RTL7.

Ravage door truckongeval op A50

De A50 tussen Arnhem en Eindhoven is donderdagmiddag deels afgesloten na een ongeluk met een vrachtwagen. De truck kantelde door nog onbekende oorzaak waarna er meerdere auto's op in reden. Bij het ongeluk zijn meerdere gewonden gevallen. De ANWB spreekt van een ravage.

Het ongeluk gebeurde even na 11.00 uur. De opruimwerkzaamheden gaan vermoedelijk nog uren duren, aldus een woordvoerder. In beide richtingen stond het verkeer even na het middaguur over enkele kilometers vast .

De rijbaan is afgesloten tussen Ravenstein en knooppunt Paalgraven. Aan de overzijde in de richting Arnhem is een rijstrook dicht voor de hulpdiensten. Weggebruikers die richting Eindhoven moeten kunnen voorlopig beter via de A15 en A2 rijden.

Jonge acteurs vechten om hoofdrol Star Wars

J.J. Abrams is driftig op zoek naar een hoofdrolspeler voor zijn film Star Wars VII. De regisseur heeft volgens het Amerikaanse filmblad Variety vijf jonge acteurs op het oog: Downton Abbey-ster Ed Speleers, Attack the Block-acteur John Boyega, Battleship-acteur Jesse Plemons en theateracteurs Matthew James Thomas en Ray Fischer.

Over de hoofdrol en het scenario wordt heftig gespeculeerd. Volgens de laatste berichten strijden de acteurs om een Jedi-rol. Abrams zou zo lang over zijn zoektocht naar een geschikte kandidaat doen omdat hij met de uitvoerend producenten kibbelt over de huidskleur van de hoofdrolspeler. Abrams wil graag een diverse cast.

Abrams herschreef met Lawrence Kasdan onlangs het scenario. In het script dat Michael Arndt oorspronkelijk had geschreven voor het zevende deel van Star Wars, speelden de kinderen van Han Solo en Princess Leia naar verluidt een hoofdrol. Abrams zou die rollen naar de achtergrond hebben gedirigeerd.

De 30-jarige Adam Driver, bekend van de serie Girls, werd onlangs aan de cast toegevoegd als slechterik. De nieuwe Star Wars-film moet later dit jaar worden opgenomen in Londen. De film moet in december 2015 in de bioscopen draaien.

JJ Abrams

Skiester Gut slaat dubbelslag

Skiester Lara Gut heeft in Lenzerheide haar zevende overwinning van het seizoen geboekt. De Zwitserse was voor eigen publiek de beste op de super-G, nadat ze een dag eerder al de afdaling won. Met haar zege won Gut ook de World Cup op de super-G.

Het duurde lang voor iemand een tijd neer kon zetten die genoeg leek voor het podium. De eerste was olympisch kampioene Anna Fenninger, die samen met Gut in een strijd verwikkeld was om de World Cup in de super-G. Ze kwam na een zeer sterke run over de finish in de snelste tijd, maar direct daarna was het de beurt aan haar vriendin en concurrente Gut. Zij leek aanvankelijk niet veel sneller te gaan, maar op het onderste deel won de Zwitserse zoveel tijd dat ze met 0,61 seconden voorsprong over de streep kwam.

Na Gut ging Tina Maze naar beneden, en ook de Sloveense wist zich op het podium te skiën. Ze moest wel 0,95 seconden toegeven tegenover Gut. De World Cup op de super-G was dankzij haar overwinning definitief voor Gut. Ze had al een grote voorsprong op Fenninger, en wist dat nu te verzilveren. Het is de eerste keer in tien jaar dat een Zwitserse een World Cup-klassement wint.

In de algemene World Cup is Fenninger vrijwel zeker van de winst. Haar concurrente Maria Höfl-Riesch viel een dag eerder hard op de afdaling, en komt niet meer in actie. Theoretisch kan Gut de grote kristallen bol nog winnen, maar normaal gesproken is dat onmogelijk. 

Lara Gut in actie in Sochi, waar ze brons pakte op de afdaling (Foto: Pro Shots/GEPA)
Lara Gut in actie in Sochi, waar ze brons pakte op de afdaling (Foto: Pro Shots/GEPA)

Toch geen wrakstukken vermist vliegtuig gevonden

Vliegtuigen hebben in het gebied op zee tussen Maleisië en Vietnam waar een Chinese satelliet mogelijke wrakstukken van het sinds zaterdag vermiste lijnvliegtuig van Malaysia Airways heeft gesignaleerd niets aangetroffen. "Wij zijn er geweest, er is niets", zei het hoofd van de Maleisische burgerluchtvaartdienst, Azharuddin Abdul Rahman, donderdag.

Het vliegtuig heeft nadat het zaterdagochtend van de radar verdween mogelijk nog vier uur doorgevlogen, meldt de Wall Street Journal. Amerikaanse onderzoekers komen volgens de krant tot dit vermoeden op basis van gegevens van de motoren, die in het kader van normale onderhoudsprogramma's automatisch naar de grond worden doorgestuurd.

Het bericht roept de vraag op waarom de Boeing 777 doorvloog zonder contact met de luchtverkeersleiding, en of iemand het op dat moment bestuurde. Amerikaanse terreurbestrijders bestuderen de theorie dat een piloot of iemand anders aan boord de transponders van het vliegtuig opzettelijk heeft uitgeschakeld.

Vlucht 370 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord op weg van Kuala Lumpur naar Beijing.

Nek-aan-nekrace PVV en PvdA in Den Haag

De PVV en de PvdA in Den Haag gaan aan kop in de peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met nog een kleine week te gaan tot de verkiezingen staan beide nu op zeven tot acht zetels. Dat blijkt donderdag uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van de gemeente Den Haag.

D66 hijgt de koplopers in de nek met zes tot zeven zetels. In vergelijking met een soortgelijke peiling afgelopen januari verliezen PVV en VVD één zetel. CDA en GroenLinks verliezen er ook een.

De PVV stond in de vorige peiling nog op tien zetels, maar die voorsprong is gaandeweg verdampt ten gunste van PvdA en D66. Ook de combinatiepartij ChristenUnie/SGP en de nieuwe partij Groep De Mos/Ouderenpartij van ex-PVV'er Richard de Mos lijken te profiteren van het verlies bij de PVV. Die winnen en komen beide uit op drie zetels.

"Rekening houdend met nauwkeurigheidsmarges en wetende dat de campagne nog een kleine week zal duren, kan er nog veel veranderen in de volgorde", stellen de onderzoekers. "Wel duidt deze uitkomst erop dat de PVV goede kans maakt om in de buurt te komen van haar Haagse debuutscore in 2010, en dat de landelijke regeringspartijen PvdA en vooral VVD op duidelijk verlies staan in Den Haag."

De peiling is uitgevoerd onder ruim 770 inwoners van Den Haag.

Anema aan de slag bij nieuwe schaatsploeg

Jillert Anema verlaat BAM en gaat aan de slag bij een nieuwe schaatsploeg. Dat heeft het BAM-schaatsteam donderdag bekendgemaakt. Anema's nieuwe werkgever heeft onder meer ingenieursbureau Clafis als sponsor gestrikt. Verdere inhoudelijke details zijn nog niet bekend.

Het BAM-schaatsteam laat in de verklaring op de site weten 'druk bezig te zijn met de samenstelling van het team voor volgend seizoen'. "Inclusief gesprekken met nieuwe gegadigden voor het hoofdsponsorschap. Het vertrek van Jillert Anema verandert daar niets aan."

Voor de Winterspelen maakte BAM bekend te stoppen als hoofdsponsor. In Sochi was de schaatsploeg bijzonder succesvol met olympisch goud van Jorrit Bergsma op de tien kilometer. Bob de Jong pakte brons, evenals Bergsma op de halve afstand.

'Teeven sloot al in 1998 deal met Cees H.'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sloot als officier van justitie al in 1998 een deal met drugshandelaar Cees H. Dat meldt Vrij Nederland donderdag op basis van stukken die het weekblad in handen heeft.

De deal uit 1998 hield in dat H. afstand deed van het geld waarop het Openbaar Ministerie beslag had gelegd, zes tot zeven miljoen gulden. In ruil zou H. worden vrijgelaten. Teeven zou de gratieverlening voor H. echter niet voor elkaar hebben gekregen, waardoor de deal niet doorging.

De toenmalige advocaat van H., Piet Doedens, heeft zich volgens Vrij Nederland beklaagd over het optreden van Teeven bij toenmalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD). "Het optreden van mr. Teeven is in deze aan te merken als onjuridisch, onzorgvuldig, ondoorzichtig en derhalve onprofessioneel en oncontroleerbaar", schreef Doedens. Teeven trad volgens hem solistisch op en informeerde zijn superieuren veelal achteraf, en maar ten dele.

Het is niet duidelijk hoe de deal uit 1998 zich precies verhoudt tot de deal uit 2000 die het tv-programma Nieuwsuur deze week onthulde en waarover de Tweede Kamer donderdagmiddag debatteert. In 2000 sprak Teeven met H. af dat die 750 duizend gulden zou betalen. In ruil waste de overheid vijf tot zes miljoen gulden wit voor H. Deze afspraak zou geheim zijn gehouden voor de Belastingdienst.

Tegenwoordig zou H. zich nog altijd met drugshandel bezighouden. Er zouden aanwijzingen zijn dat hij betrokken is bij de import van cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Vrij Nederland werpt de vraag op of Teeven hem hiervoor startkapitaal heeft verschaft.

[PS] Rusland wint eerste halve finale van Noorwegen

In de eerste halve finale van het ijssleehockey heeft Rusland weten te winnen van Noorwegen met 4-0. De Noren werden in het eerste kwart al verrast door Rusland met 2-0. Aanvoerder Dmitry Lisov en Alexey Amosov zorgen voor deze punten.

In het tweede kwart werd er niet gescoord. Wel waren er een aantal kansen voor Noorwegen maar deze werden niet benut. In het derde kwart wist Rusland nog twee keer te scoren. De jonge Nikolay Terentyev scoorde de 3-0.  De laatste goal viel in de laatste minuut waarin de keeper al van het ijs was gehaald. 

Vanavond wordt de tweede halve finale gespeeld tussen Canada en Amerika, dan wordt er bekend wie de tegenstander zal zijn van Rusland in de finale. 

Juf veel te nat voor seks

'Andrea' had tot voor kort een groot probleem. De Duitse lerares werd namelijk veel te nat als ze opgewonden was. De 46-jarige vrouw was zelfs zo geil, dat lekker neuken schier onmogelijk was.

Wat voor velen te mooi klinkt om waar te zijn, was voor de geile juf juist een nachtmerrie. Na de geboorte van haar twee koters werd ze tijdens opwinding kletsnat. Het werd zo'n natte boel, dat seks geen hol meer aan was.

"Ik moest mij iedere twee tot drie minuten droogvegen", vertelt de geile juf aan Bild. Seks werd dan ook een lijdensweg. "Ik kwam slechts zesmaal per jaar klaar!"

Al die tijd hield de Duitse haar probleem voor zichzelf. Tot ze een televisieprogramma zag dat over een vrouw ging met hetzelfde probleem. "Ik besloot het mijn vriend op te biechten."

Voor hem kwam het als een donderslag bij heldere hemel. "Mijn vriend was dagenlang van slag dat ik al die tijd een orgasme had gefaket. Hierop besloot ik ermee naar de huisarts te gaan."

Eind vorig jaar heeft de kutdokter haar hele punani volgespoten met botox. Ook spoot hij haar G-spot in met haar eigen lichaamsvet. Alles onder plaatselijke verdoving. Een ingreep die een kleine anderhalf uur kostte.

Na twee weken onthouding op doktersadvies, nam het stel de proef op de som. Vriendlief stak zijn Duitse helm in het vrouwtje. En het was nog lekker ook! "Ik kom nu om de andere keer klaar", vertelt Andrea. "Ik was zo blij dat het de eerste keer was gelukt!"

"Ook met de vochtigheid is het stukken beter. Ik ben noch te droog, noch te nat. Ik hoef niet meer te vegen tijdens de seks!"

De bijzondere ingreep die onze oosterbuur heeft ondergaan, is niet goedkoop. Deze kost maar liefst 1.000 tot 1.500 euro en het ziekenfonds vergoedt niets. En hoewel de G-spotopvulling enkele jaren standhoudt, moet de botoxbehandeling iedere negen tot twaalf maanden worden herhaald.

KeesKees heeft er wel ervaring mee...

Plan voor nieuwe metrolijn in Rotterdam

Rotterdam moet er in 2020 een nieuwe metrolijn bij krijgen. Daarvoor pleit de lokale GroenLinks-fractie donderdagavond in een debat van reizigersvereniging Rover en de Fietsersbond.

De nieuwe lijn moet de wijken Charlois, Feijenoord, Delfshaven, Overschie, Schiebroek en Hillegersberg met elkaar verbinden en kan direct aansluiten op vijf al bestaande metro- en treinstations. De aanleg zou zo'n anderhalf miljard euro kosten.

"Dat is veel geld", zegt fractievoorzitter Arno Bonte in een verklaring. "Maar de investering verdient zich dubbel en dwars terug." Volgens hem is de Rotterdamse metro nu het enige openbaarvervoermiddel in Nederland dat volledig kostendekkend is. Bovendien kan een extra metroverbinding zorgen voor een forse ontlasting van de filedruk, denkt hij.

GroenLinks wil de lijn aanleggen met de boortechniek die ook is gebruikt voor het ondergrondse deel van de Randstadrail. Zo zijn bovengrondse ingrepen grotendeels overbodig, hoopt de partij.

De verkeerswethouders van Den Haag en Rotterdam maken zich momenteel al hard voor een rechtstreekse tramverbinding naar Rotterdam The Hague Airport. Het zou na de Randstadrail de tweede tramverbinding tussen beide regio's zijn.

Jouw Vrouw, Mijn Vrouw Vips scoort miljoen kijkers

De eerste aflevering van de tweede reeks van Jouw Vrouw, Mijn Vrouw Vips wist woensdagavond ruim een miljoen mensen te boeien. De aftrap staat achtste op de lijst van best bekeken programma van de avond, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De aflevering waarin Robert en Claudia Schoemacher ruilen met Christina Curry en Elle Bandita, scoort iets minder dan de aftrap van de eerste reeks. Die trok destijds 1,1 miljoen kijkers.

Op de eerste aflevering van de tiende reeks van Van der Vorst Ziet Sterren stemden iets minder af: 915 duizend mensen zagen hoe de presentator langsging bij onder anderen Georgina Verbaan en Richard Groenendijk.

De meeste mensen kropen woensdag voor de buis voor het achtuurjournaal, daar keken ruim 2,2 miljoen mensen naar. Goede Tijden, Slechte Tijden staat met ruim 1,7 miljoen kijkers tweede op de lijst . De top drie wordt gecompleteerd door Tussen Kunst en Kitsch met ruim 1,6 miljoen kijkers.

'Kans op herstel automarkt dit jaar klein'

De kans is klein dat de markt voor nieuwe auto's dit jaar verder herstelt, ook al lijkt de economie aan te trekken. Dat zorgt waarschijnlijk wel voor meer vraag naar reparatie, onderhoud, schadeherstel, lease en verhuur. Dat schrijft de directie van autobedrijf Stern Groep bij de donderdag gepubliceerde jaarcijfers.

Dat de automarkt dit jaar waarschijnlijk niet aantrekt, komt door de verkoophausse eind vorig jaar, zo verklaart Stern. Toen haalden veel bedrijven en consumenten hun aankoop van een nieuwe auto naar voren, om nog onder het gunstige fiscale regime voor zuinige auto's te kunnen vallen. Stern verwacht daarom voor dit jaar een lichte krimp van de markt, in plaats van het eerdere stabiele vooruitzicht.

Stern behaalde vorig jaar een omzet van 918 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 936 miljoen euro. Het operationeel resultaat kwam uit op 11,8 miljoen euro, na 8,6 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep resteerde een winst van 3,1 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een verlies geleden van 6,9 miljoen euro.

Diaz laakt vrouwelijke blik op ouder worden

Cameron Diaz vindt het vervelend dat vrouwen te kritisch op elkaar zijn als het gaat om ouder worden. "Vrouwen laten andere vrouwen ook niet op een waardige manier oud worden", zegt de actrice in een interview met Oprah Winfrey dat zondag wordt uitgezonden in de Verenigde Staten.

De 41-jarige Diaz, die in haar The Body Book ook schrijft over ouder worden, vindt dat naast vrouwen ook mannen obsessief bezig zijn jeugdig te blijven. "We geven onszelf ook geen toestemming om waardig oud te worden."

Volgens de actrice blijven mensen te veel hangen in hun jongere jaren. "Het is bijna alsof je faalt als je niet de rest van je leven 25 blijft", legt ze uit. "Alsof het een persoonlijke afgang is dat ik er op mijn veertigste niet meer uitzie alsof ik 25 ben."

 

[PS] Goud na protest voor skiester Schaffelhuber

De Duitse skiester Anna Schaffelhuber heeft, na protesten, alsnog het goud toegewezen gekregen op de slalom in de categorie zittend. Woensdag werd ze na de eerste run gediskwalificeerd, maar dat is na de hoorzitting op donderdag ongedaan gemaakt.

Na de eerste run ging Schaffelhuber al ruim aan de leiding. De Oostenrijkse trainers tekenden echter protest aan tegen het resultaat van de Duitse. Ze zou bij de start met twee stokken hebben afgezet vanuit het startpoortje, iets wat volgens de regels van de Paralympische Spelen niet is toegestaan. Omdat de Duitsers het hier niet mee eens waren hebben ze direct een tegenprotest aangetekend.

Het goud op de slalom ging na de tweede run aanvankelijk naar de eveneens Duitse Anna-Lena Forster. Zij gaf later op woensdag al aan niet blij te zijn met haar medaille, omdat de diskwalificatie van Schaffelhuber in haar ogen onterecht was. Ook de algemeen directeur van het Oostenrijks Paralympisch Comité was het niet eens met het protest en distantieerde zich van het besluit van de trainers, die het protest aantekenden. 

Op woensdag heeft Schaffelhuber wel een tweede run geskiet, voor het geval het protest van Duitsland goedgekeurd zou worden. De tijd daarvan zou alleen bekend gemaakt worden als op donderdag besloten werd dat de diskwalificatie teruggedraaid zou worden, en dat werd inderdaad gedaan. Hierdoor ging het goud alsnog naar tweevoudig wereldkampioene Schaffelhuber, die daarmee haar derde goud van de Spelen in Sochi pakte. Forster heeft nu het zilver, terwijl Kimberly Joines uit Canada brons heeft. Voor de Amerikaanse Laurie Stephens was het besluit zuur, want zij raakte haar bronzen medaille kwijt.

Nederland valt uit top tien wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal is buiten de top tien van de FIFA-wereldranglijst gevallen. Oranje moest een plaats inleveren en schoof op de elfde positie. Dat blijkt uit de donderdag door de wereldvoetbalbond gepubliceerde lijst. Nederland wisselde stuivertje met België.

Oranje speelde sinds 13 februari, toen de vorige ranglijst werd gepubliceerd, één interland. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal kreeg vorige week met 2-0 klop van Frankrijk, de mondiale nummer zeventien.

De Spaanse voetballers steken er nog altijd met kop en schouders boven uit. Achter de regerend Europees en wereldkampioen volgen Duitsland en Argentinië op twee en drie. Portugal en Colombia zorgden voor een ongewijzigde top vijf. Uruguay is de nieuwe nummer zes.

Giel Beelen jat van de VARA

Giel Beelen jat wel eens van zijn werkgever de VARA (en dus indirect van jou en mij). Dat bekende de 3FM-jock donderdagochtend in zijn radioprogramma naar aanleiding van een nieuwsbericht over stelen op het werk,

Beelen bekende post-its te stelen. "Die ga ik toch niet kopen", aldus de DJ. Verder neemt hij wel eens een pak printerpapier mee en levert hij zijn te versturen privépost in bij de postkamer. Beelen zei wel dat hij niet steelt vanwege het geld maar vanwege luiheid. Een goed argument voor dieven die binnenkort voor de rechter staan: 'Sorry edelachtbare, ik was gewoon te lui het te kopen.'

Wat heb jij wel eens gestolen op je werk? Vul de poll in! 

Messi: "We zijn weer helemaal terug"

Manchester City was ook woensdagavond niet opgewassen tegen Barcelona. De Catalanen leken weer terug op het oude hoge niveau, zag ook Lionel Messi. Manchester City vocht in Camp Nou tegen een 2-0 achterstand. De Engelsen speelden daarom wat meer vooruit en toonden lef in de eerste helft, maar dat was lang niet genoeg om het Barcelona moeilijk te maken.

De ploeg van Gerardo Martino speelde uitstekend positiespel en ook Lionel Messi kwam weer wat beter uit de verf. En dat doet men goed in Barcelona. Want de laatste weken werden er in de competitie veel punten verspeeld en was het spel niet al te best. Door doelpunten van Messi en Dani Alves won de thuisploeg met 2-1 en is de kwartfinale van de Champions League bereikt. De overwinning op de Engelse topclub doet Messi goed. Volgens de Argentijn naderde Barça weer het niveau van de afgelopen jaren. "We hebben een zware tegenstander verslagen", zei hij na de wedstrijd tegen Canal+. "Na twee slippertjes in de competitie, waarin we niet goed speelden, heeft men vandaag het Barcelona gezien waar men op hoopt."

"We hebben de hele wedstrijd goed gespeeld en hebben ons doel bereikt door de volgende ronde te halen", vervolgt Messi. "Ondanks het tegendoelpunt denk ik niet dat we in gevaar zijn geweest. Voor mijn doelpunt hadden we de wedstrijd al onder controle en hadden we eerder al een doelpunt moeten hebben", aldus Messi, doelend op de onterecht afgekeurde treffer van Neymar. "We wisten dat we een doelpunt nodig hadden om de rust te bewaren."

Skiër Hirscher slaat slag in World Cup

Skiër Marcel Hirscher heeft in Lenzerheide een grote slag geslagen in de strijd om de World Cup. Op de laatste super-G van het seizoen werd de Oostenrijker zeer knap twaalfde, terwijl zijn grootste concurrent, de Noor Aksel Lund Svindal, slechts zestiende werd.

De Fransman Thomas Mermillod-Blondin ging als vijfde naar beneden, en zette een tijd neer die onverslaanbaar leek. Iedereen beet zich stuk op zijn tijd, inclusief olympisch kampioen Kjetil Jansrud. Als 21e mocht de Amerikaan Bode Miller beginnen aan de race en hij leek onderweg om de tijd te verbreken. Door een foutje in één van de laatste bochten kwam hij echter alsnog 0,01 seconde tekort.

Na Miller was het de beurt aan Svindal, die met het oog op de World Cup gebrand was om op het podium te eindigen. Dit was echter een volledig kansloze missie, want al halverwege was zijn achterstand erg groot. Aan de finish bleek hij zelfs langzamer te zijn dan concurrent Hirscher. De laatste die naar beneden mocht was Alexis Pinturault, en uitgerekend hij versloeg de tijd van zijn landgenoot Mermillod-Blondin. Het verschil was wel ruim, meer dan een halve seconde.

Door zijn plek buiten de beste vijftien haalde Svindal geen punten, waardoor hij nu nog slechts negentien punten voorsprong heeft op Hirscher in het algemeen klassement in de World Cup. Met nog een reuzenslalom en een slalom te gaan, waarbij Hirscher normaal gesproken veel beter scoort dan de Noor, lijkt de Oostenrijker zijn titel van World Cup-winnaar te verdedigen. De kristallen kogel in de super-G was voor de wedstrijd in Lenzerheide al voor Svindal.

Richard Krajicek moet jaar revalideren

Richard Krajicek moet maximaal een jaar revalideren. De toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament onderging vorige week een zware knieoperatie na aanhoudende klachten aan het gewricht. De revalidatietijd kan oplopen tot twaalf maanden, schrijft Krajicek donderdag in zijn column in De Telegraaf.

"Ze hebben, om maar met de deur in huis te vallen, mijn rechteronderbeen net onder de knie doorgezaagd", overdrijft Krajicek, die spreekt van een heftige ingreep. "Het komt erop neer dat ze de stand van mijn been operatief hebben gecorrigeerd: het was een klein beetje een o-been en is nu een klein beetje een x-been."

De 42-jarige Krajicek hoopt en verwacht door de ingreep in de toekomst weer normaal te kunnen sporten. De voormalig Wimbledon-winnaar zegt dat zijn werkzaamheden niet onder de revalidatie zullen lijden. "Wel zullen ze me in april moeten missen wanneer in Monte Carlo de ATP-toernooidirecteuren bij elkaar komen."

[NBA] Miami opnieuw onderuit tegen Brooklyn Nets

Brooklyn Nets heeft in de NBA ook het derde onderlinge treffen met titelhouder Miami Heat van dit seizoen gewonnen. De ploeg zegevierde in Miami na een spannend duel met 96-95. Paul Pierce was met 29 punten de grote man voor de Nets, die zeven van hun laatste acht duels wonnen.

Chris Bosh noteerde voor Miami 24 punten en slechtte daarmee de grens van vijftienduizend punten in zijn carrière. LeBron James bleef steken op negentien punten namens de nummer twee van de Eastern Conference. Brooklyn is de nummer vijf van het oosten.

De koploper van de Western Conference, San Antonio Spurs, won wel. Portland Trail Blazers werd met 103-90 verslagen. De Spurs hadden zes spelers in de dubbele cijfers. Portland-guard Damian Lillard werd topscorer met 23 punten

Overige uitslagen
Orlando Magic - Denver Nuggets 112-120
Philadelphia 76ers - Sacramento Kings 98-115
Toronto Raptors - Detroit Pistons 101-87
Washington Wizards - Charlotte Bobcats 85-98
Boston Celtics - New York Knicks 92-116
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 88-90
Utah Jazz - Dallas Mavericks 101-108
Phoenix Suns - Cleveland Cavaliers 101-110
Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 111-98

Meisje bevalt van nichtje, niet van zusje

Een 17-jarig meisje uit Amman is vorige maand bevallen van een meisje. De Jordaanse spruit had zowel het zusje als het nichtje van de tienermoeder kunnen zijn. Uiteindelijk blijkt haar dochter tevens haar nichtje te zijn.

"Het meisje vertelde ons dat ze regelmatig werd verkracht door zowel haar vader als haar broer", zo laat een rechterlijk ambtenaar aan de media weten. De baby had dus van haar vader of haar broer kunnen zijn.

"Beide mannen hebben inmiddels bekend. Uit dna-onderzoek is gebleken dat het meisje de dochter van de broer van het slachtoffer is." Beide viezeriken lopen de kans 20 jaar te mogen wegrotten in een Jordaanse cel.

Eikenprocessierups verspreidt zich verder

De eikenprocessierups verspreidt zich dit jaar verder over Nederland. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Kenniscentrum Eikenprocessierups donderdag. Als oorzaak wordt het warme nazomerweer van 2013 gegeven. Vlinders hebben zich daardoor langer en verder over het land verspreid.

Alleen een wisselvallig voorjaar met regen en hagel kan de opmars van de rups nog tegengaan, zo melden de onderzoekers. Ze verwachten dat de eerste rupsen al begin april uit het ei komen als gevolg van het zachte winterweer. "Omdat de eerste eiken naar verwachting ook eerder hun bladeren zullen ontplooien, zal er al snel voldoende voedsel zijn voor de jonge rupsjes."

De insecten hebben de winter goed doorstaan, zo blijkt uit eitjes die de onderzoekers in Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg hebben verzameld en bestudeerd. De rupsjes in de eitjes maakten een 'gezonde indruk'.

Gemeenten doen er volgens de onderzoekers dan ook goed aan om eerder dan voorgaande jaren met de bestrijding van de insecten te beginnen. "Ze moeten rekening houden met de inzet van nematoden vanaf de tweede helft van april en de biologische bestrijding vanaf de laatste week van april", luidt het advies. Deze wormpjes zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Tongglijbaan Miley Cyrus leidt tot rechtsgang

Een man is naar de rechter gestapt omdat hij gewond is geraakt bij het bouwen van de tongglijbaan die Miley Cyrus gebruikt tijdens haar wereldtournee. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ schrijft dat hij is gevallen tijdens de bouw en zich verwondde.

De man klaagt Showfx aan, het bedrijf dat werd ingehuurd om de gigantische tong te bouwen. Hij stelt dat het bedrijf hem niet heeft ingelicht over de potentiële gevaren en eist een schadevergoeding.

Fataal chloorincident Almere lijkt misdrijf

De 29-jarige man die zondagavond zwaargewond raakte bij het fatale chloorincident in een woning in Almere is woensdag aangehouden. Het Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat het om een misdrijf gaat, meldt Omroep Flevoland donderdag.

Na een melding werden in het huis aan de Kaneelstraat twee lichamen gevonden. Een van hen, een 38-jarige man, was al overleden. Het tweede slachtoffer werd bewusteloos naar het Flevoziekenhuis gebracht. Wat zijn precieze rol is geweest, is nog onduidelijk.

De brandweer verrichtte na het incident metingen in de woning omdat er een vreemde lucht werd geroken. Er werden echter geen giftige stoffen gemeten. Wel werd chloor gevonden.

Koning opent vernieuwd Rotterdam Centraal

Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag het vernieuwde centraal station van Rotterdam. In het volgens spoorbeheerder Prorail 'hypermoderne station' is de hele dag van alles te doen, waaronder een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De verbouwing van het station begon in 2008 en was nodig om Rotterdam Centraal 'toekomstbestendig' te maken. Het hele station heeft een oppervlak van 46 duizend vierkante meter. In het nieuwe gebouw is meer ruimte voor winkels. Het aantal winkels is bijna verdubbeld ten opzichte van het oude station.

Op het dak van het nieuwe station ligt voor tienduizend vierkante meter aan zonnepanelen, dat is meer dan een voetbalveld. De zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting, de liften en de roltrappen op het station.

De karakteristieke letters en klok hebben ook in het nieuwe gebouw een plaats gekregen. De bouw kostte in totaal zo'n 675 miljoen euro.

Naast het officiële programma van de opening kunnen reizigers donderdag onder meer een prijs winnen door een selfie te maken in de stationshal en die via Twitter te uploaden. Alle selfies worden verzameld in een fotomozaïek op een scherm in de hal.

De dagen na de opening gaat het 'Rotterdam Centraal-feestje' door. Nog tot en met zondag wordt een 'Rotterdams feestje' gevierd op en rond het station, met Rotterdamse muziek, dans, topsporters, acteurs en verrassingen op verschillende plekken in de stad.

Het Rotterdamse stationsgebied wordt dagelijks door 110 duizend reizigers aangedaan. Dat aantal is in 2025 door onder meer aansluiting op de Randstadrail naar verwachting toegenomen tot zo'n 323 duizend.

Uit een onderzoek van de NS bleek eerder al dat negentig procent van de bezoekers van Rotterdam Centraal het nieuwe station het rapportcijfer 7 of hoger geven.

Nieuwe poster voor Transformers: Age of Extinction

Universal Pictures heeft een nieuwe poster vrijgegeven voor de vierde Transformers-film. De poster, gebaseerd op een beeld uit de recente trailer, toont een stilte voor de storm wanneer de vijand bij Mark Wahlbergs huis arriveert om de boel eens flink te verbouwen.

Transformers: Age of Extinction - filmposter

Je kunt op de poster klikken voor een grotere versie.

Transformers: Age of Extinction is de vierde Transformers-film en de laatste die wordt geregisseerd door Michael Bay voordat hij de franchise aan een ander over laat. De film is vanaf 10 juli te zien, in 3D en IMAX 3D.

Anderson elimineert Wawrinka in Indian Wells

Tennisser Stanislas Wawrinka is uitgeschakeld in de vierde ronde van het masterstoernooi van Indian Wells. De als derde geplaatste Zwitser moest zijn meerdere erkennen in Kevin Anderson. De Zuid-Afrikaan (17) zegevierde in drie sets: 7-6 (1), 4-6 en 6-1. Wawrinka speelde in Californië zijn eerste toernooi sinds winst van de Australian Open. Hij kampte met een beenblessure.

Wawrinka's landgenoot Roger Federer (7) en Novak Djokovic (2) maakten geen fout. Federer versloeg Tommy Haas (11) met tweemaal 6-4, terwijl Djokovic drie sets nodig had tegen Marin Cilic (24). De Serviër verloor de eerste set kansloos, maar stelde daarna orde op zaken: 1-6, 6-2 en 6-3.

In het vrouwentoernooi was er geen Servisch succes. Jelena Jankovic (7) werd in de kwartfinale verslagen door Agnieszka Radwanska. De Poolse, als tweede ingeschaald, won met 7-5, 2-6 en 6-4. Radwanska treft nu Simona Halep, die eerder op de dag Casey Dellacqua uit Australië elimineerde.

FIA soepel met 107 procentregel in Melbourne

Autosportfederatie FIA zal waarschijnlijk voor de eerste Formule 1-race van het seizoen 2014 de 107 procentregel niet al te strikt gaan handhaven, zo heeft directeur Charlie Whiting laten weten. In het verleden zijn regelmatig coureurs van deelname aan wedstrijden uitgesloten omdat ze niet snel genoeg waren.

Dit weekend wordt in Australië gestart met de 1,6 liter V6-turbomotor en nog niet ieder team heeft de reglementswijzigingen onder controle. Daarom mogen de stewards een oogje dichtknijpen als een auto tijdens de vrije trainingen en kwalificatie niet binnen de 107 procent van de snelste valt.

Whiting: "De 107 procentregel is geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat teams die niet in staat waren om een goede auto te produceren die snel genoeg was uit te sluiten van een race. Nu hebben we elf teams die hiertoe wel in staat zijn, maar kampen met tijdelijk onderpresteren. Ik ben ervan overtuigd dat de stewards schappelijk omgaan met elk team dat niet aan de voorwaarde van 107 procent voldoet."

De regels maken uitzonderingen mogelijk, zoals in het geval dat een coureur niet in staat is zich te kwalificeren door een probleem met de bolide. Whiting waarschuwt echter wel dat de soepelheid geen vrijbrief is voor deelname aan de race. Het zal per geval bekeken moeten worden en als een team erg veel problemen heeft dan kan een auto alsnog uitgesloten worden voor de wedstrijd. Vooralsnog gaat hij hier niet vanuit.

Huurder vaker huis uitgezet

Woningcorporaties hebben vorig jaar meer mensen hun huis uitgezet. In totaal ging het om bijna zevenduizend huisuitzettingen, zo'n acht procent meer dan in 2012. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van de koepel van woningcorporaties Aedes.

In de meeste gevallen was huurachterstand de belangrijkste reden voor uitzetting. In bijna negen op de tien huisuitzettingen had de huurder niet op tijd betaald. Andere redenen zijn onder meer wietteelt, woonfraude en overlast.

De grootste groep mensen die hun huis uit moet bestaat uit alleenstaanden tussen de 30 en 60 jaar, gevolgd door alleenstaande jongeren tussen 18 en 30 jaar.

De corporaties noemen vooral de economische crisis als oorzaak van de stijging. De totale betalingsachterstand bij woningcorporaties is ruim 250 miljoen euro.

'Need for Speed bevat grootste helistunts ooit'

De actiefilm Need for Speed bevat de grootste stunts met een helikopter ooit. Daarover zijn de makers het unaniem eens. "We hebben een scène waarin een politiehelikopter een hele reut illegaal racende auto's achtervolgt", vertelt hoofdrolspeler Dominic Cooper enthousiast aan Novum Nieuws. "Maar daarachter hing weer een helikopter die de opnames maakte. Zoiets groots heb je nog nooit gezien."

Need for Speed, losjes gebaseerd op het gelijknamige computerspel, gaat over Tobey Marshall, een rol van Aaron Paul. Om zijn noodlijdende autobedrijf overeind te houden klust hij bij voor de malafide Nascar-racer Dino Brewster, de rol van Cooper. Dan belandt hij onterecht in de gevangenis wegens poging tot moord. Als hij twee jaar later vrijkomt, wil hij wraak nemen op Brewster. De befaamde undergroundrace van DeLeon lijkt het ideale decor.

"Het zal je niet verbazen dat deze film bol staat van de zinderende autoraces", zegt de 35-jarige Cooper, die onder meer te zien was in The Devil's Double, Captain America: The First Avenger, en Abraham Lincoln: Vampire Hunter. "Ik heb doodsangsten uitgestaan om die op te nemen. Vooral omdat ik vaak geen enkele controle over de wagen had."

Cooper doelt op de stuntmannen die, in een speciale stoel bovenop het dak gezeten, met een afstandsbediening de auto's bestuurden terwijl de acteur in de auto achter een dummystuur zat. "Je kunt je niet voorstellen hoezeer je je lot in handen van een ander legt als je daar zit", zegt de acteur.

"Het is bloedheet in zo'n wagen, en je zweet nog eens extra peentjes vanwege de levensgevaarlijke stunts die je straks gaat uithalen", zegt Cooper. "En die vent op het dak heeft een simpele motorhelm op en ziet elke seconde minder vanwege al die vliegen die op zijn vizier uiteenspatten."

Need for Speed draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen, ook in 3D.

Vrouw Thielemans is emotioneel door stop carrière

Huguette Thielemans is erg in de war door het feit dat haar man Toots Thielemans zijn muzikale carrière heeft beëindigd. "Het is moeilijk, heel verdrietig", zegt ze in De Telegraaf. "Excuses, maar ik kan niet verder praten."

De 91-jarige Belgische jazzgrootheid heeft woensdag bekendgemaakt niet meer op te willen treden omdat zijn gezondheid hem in de steek heeft gelaten. "Hij is op", reageert zijn manager in de krant. "Toots wil niet meer naar buiten. Niet meer spelen. Het is hem te veel geworden, het is voorbij."

Thielemans annuleerde ook enkele concerten die hij deze maand en in mei zou geven in Antwerpen. Zijn manager hoopte nog dat de mondharmonicaspeler van gedachten zou veranderen. "We hebben nog geprobeerd hem om te praten, maar hij wil echt niet meer. Ik heb toen de knoop maar doorgehakt. En daarmee een punt achter een carrière van zeventig jaar gezet."

De muzikant begon zijn carrière op 3-jarige leeftijd met een accordeon en raakte al snel verslingerd aan zijn harmonica. Hij was in zijn jeugd al dol op de gitaarmuziek van Django Reinhardt en werd ook beïnvloed door jazzlegende Charlie Parker. Thielemans werd in eerste instantie bekend door zijn spel op gitaar en fluit. Zijn grote doorbraak kwam in 1950 als begeleider van Benny Goodman.

Auto rijdt in op groep mensen bij festival Austin

Een auto is woensdagnacht in Austin in de Amerikaanse staat Texas door een afzetting gereden en op een groep mensen ingereden. Daarbij zijn volgens de politie zeker twee mensen om het leven gekomen en meer dan twintig gewond geraakt, vijf tot zeven van hen ernstig.

Het incident speelde zich af in een straat in het centrum die was afgezet in verband met het South By Southwest-festival. De bestuurder van de auto is aangehouden.

Driessen bemiddelt in conflict KNSB en teams

Communicatieadviseur Jan Driessen is op verzoek van de KNSB aangesteld als onafhankelijk bemiddelaar in het slepende conflict tussen de schaatsbond en de merkenteams, vertegenwoordigd in de VPS (Vereniging Professionele Schaatsteams). Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Beide partijen praten al vele maanden over een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst (cso) voor volgend seizoen, waarin alle commerciële afspraken worden vastgelegd. "Het is slecht voor de schaatssport en slecht voor (toekomstige) schaatssponsoren dat er openlijke ruzie is en de huidige meningsverschillen dienen dan ook zo snel mogelijk te worden bijgelegd en opgelost. In ieder geval VOOR het einde van dit schaatsseizoen, voor het weekend van 22 maart dus", zo schrijft Driessen in een vertrouwelijke mail aan de belangrijkste schaatsers.

Driessen is voormalig directeur communicatie van Aegon, vele jaren hoofdsponsor van de KNSB.

Driessen bemiddelt in conflict KNSB en teams
Driessen bemiddelt in conflict KNSB en teams (Foto: ANP)

'Steeds meer medicijnen niet verkrijgbaar'

Het aantal medicijnen dat niet meer verkrijgbaar is bij de apotheek is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat schrijft het AD donderdag op basis van eigen onderzoek. Waren in 2004 nog 91 geneesmiddelen onverkrijgbaar, vorig jaar waren dat 426. Apothekers moeten volgens de krant daardoor regelmatig mensen wegsturen.

De stijging heeft te maken met het feit dat in Nederland sinds 2008 in principe alleen nog de goedkoopste medicijnen worden vergoed. Leveranciers van middelen die niet of nauwelijks meer worden voorgeschreven, besluiten daarom in sommige gevallen hun medicijnen van de markt te halen. Daardoor moeten apothekers maandelijks bij zo'n 580 duizend voorschriften op zoek naar een alternatief, schat de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Apothekersorganisatie KNMP en het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn niet blij met de ontwikkeling. Volgens KNMP kan het 'dodelijk zijn' als een patiënt een bepaalde pil niet slikt. Voorzitter Rob Dijkstra onderschrijft dat namens de huisartsen. "Als patiënten wisselen van geneesmiddel krijgen ze vaak een andere vorm, waardoor vergissingen kunnen optreden. Ze nemen medicijnen niet of juist dubbel."

'Kamer al jaren op de hoogte van deal Teeven'

De Tweede Kamer weet al meer dan tien jaar van de omstreden deal die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in 2000 sloot met drugscrimineel Cees H. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Volgens de krant blijkt uit correspondentie tussen betrokkenen uit die tijd dat Teeven de deal niet onder de pet heeft gehouden.

De voorzitter van het college van procureurs-generaal heeft toenmalig minister van Justitie Ben Korthals in april 2002 'zeer uitvoerig' geïnformeerd over de afspraken die Teeven had gemaakt. Hij meldde de zaak niet alleen, maar legde ook uit waarom tot geheimhouding was besloten. Korthals zou op zijn beurt de Kamer hebben ingelicht. Ook de beslissing om de Belastingdienst niet in te lichten over de deal is aan de toenmalig minister gemeld, schrijft De Telegraaf.

De Tweede Kamer houdt donderdagmiddag een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de kwestie. Opstelten moet vooraf schriftelijke vragen van de Kamer beantwoorden. De antwoorden moeten uiterlijk om 12.00 uur binnen zijn. Naar aanleiding daarvan kan de Kamer nog besluiten het debat uit te stellen naar dinsdag, als er meer tijd nodig is om de antwoorden te bestuderen.

Bij het debat moet ook staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) aanwezig zijn, omdat de fiscus onder hem valt. Teeven zelf hoeft niet te komen, omdat Opstelten politiek verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie.

Het tv-programma Nieuwsuur meldde dinsdagavond dat de schikking tussen Teeven en H. inhield dat de crimineel 750 duizend gulden aan de staat betaalde, maar ook dat de staat meer dan vijf miljoen gulden witwaste voor H. De Belastingdienst werd hierbuiten gehouden. Waarom hiervoor werd gekozen, is niet duidelijk. De advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, ontkende in Nieuwsuur dat H. informatie heeft geleverd.

Volgens Opstelten was de schikking 'in lijn met de toen geldende wet- en regelgeving', zo meldde hij dinsdagavond in een schriftelijke verklaring. Teeven zelf sprak woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer van 'oude koeien'. Hij wilde geen vragen over de zaak beantwoorden.

'Rond 2017 lastenverlichting'

Pas op z'n vroegst is aan het eind van deze kabinetsperiode ruimte voor lastenverlichting. Dat zei fractieleider Halbe Zijlstra van regeringspartij VVD woensdagavond in het programma Pauw& Witteman.

Volgens hem moeten eerst de overheidsfinanciën op orde komen. "Een lastenverlichting met geleend geld is echt geen lastenverlichting", aldus Zijlstra.

Onlangs bleek uit ramingen van het CPB dat de economie weer aantrekt. Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat er gekeken wordt naar vermindering van de lasten bijvoorbeeld door de belasting op arbeid te verlagen.

Het kabinet van VVD en PvdA is afhankelijk van de steun van de 'constructieve drie'. Dat zijn D66, ChristenUnie en SGP. Zij hebben de coalitie op belangrijke dossiers aan een meerderheid in de Eerste Kamer geholpen. In ruil kwam het kabinet aan een deel van hun eisen tegemoet.

VVD: pas na kabinetsperiode lastenverlichting
VVD: pas na kabinetsperiode lastenverlichting (Foto: ANP)

VVD komt met wet tegen bijstandstoerisme

De VVD wil het veel moeilijker maken voor migranten uit andere EU-landen om in Nederland bijstand te krijgen. Tweede Kamerlid Malik Azmani komt daartoe met een initiatiefwet, heeft hij donderdag laten weten. Daarin staat dat gemeenten vóór het verlenen van een bijstandsuitkering eerst aan de immigratiedienst IND moeten vragen of een EU-burger in Nederland mag zijn en blijven. Heeft de arbeidsmigrant geen recht op een rechtmatig verblijf, dan verliest hij het recht op bijstand.

Azmani verwijt PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dat hij te weinig onderneemt tegen bijstandstoerisme. Uit cijfers blijkt volgens de VVD'er dat dat sterk toeneemt. "Ik probeer Asscher al ruim een jaar in beweging te krijgen om hier wat tegen te doen. Maar hij staat erbij en hij kijkt ernaar."

Het liberale Kamerlid is geschrokken van de meest actuele cijfers uit de migrantenmonitor. Daaruit blijkt volgens hem onder meer dat het aantal Poolse migranten dat WW aanvraagt, in 1 jaar is toegenomen met 277 procent. Maar ook in bijstand is een forse stijging te zien, aldus Azmani. Het gaat in 1 jaar om 36 procent bij de Polen, 24 procent bij de Roemenen en 29 procent bij de Bulgaren.

"Het is prima om hier je handen uit je mouwen te steken, maar je hand ophouden doe je maar in je eigen land", zegt Azmani.

'Stemmen via volmacht moet worden afgeschaft'

De mogelijkheid om via een volmacht te stemmen, moet worden afgeschaft. Dat zegt politicoloog en maker van het Kieskompas André Krouwel donderdag in Trouw nadat deze week in meerdere gemeenten ronselpraktijken aan het licht zijn gekomen. Krouwel vindt dat er meer mogelijkheden moeten komen voor kiezers om zelf hun stem uit te brengen.

Dat kan volgens hem bijvoorbeeld door de verkiezingen over meerdere dagen te verspreiden. "Of net als in de Verenigde Staten, waar het mogelijk is om vijf dagen van tevoren al te stemmen."

Ook stemmen in het weekend zou volgens Krouwel al veel schelen. Volgens de politicoloog zijn verkiezingen in Nederland op 'rare, doordeweekse dagen' terwijl het in veel landen normaal is om op een zondag naar de stembus te gaan.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is het ronselen van voorkeurstemmen deze week volop in het nieuws. Zo heeft burgemeester Peter Cammaert van Roermond lijsttrekkers en fractievoorzitters van politieke partijen in zijn gemeente gewaarschuwd voor ronselpraktijken. Hij zou daar van 'verschillende kanten' berichten over hebben ontvangen.

Ook in Heusden en Soest zijn mogelijk stemmen geronseld, zo werd eerder deze week bekend. In Soest trok Osman Suna zich daarom terug als lijsttrekker van de PvdA. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de zaak. In Heusden heeft de burgemeester aangifte gedaan van het ronselen van voorkeursstemmen. Tegen welke partij is niet bekend.

'Vliegtuig vloog mogelijk nog 4 uur door'

Het vliegtuig van Malaysia Airlines dat zaterdag op mysterieuze wijze verdween van de radar, heeft mogelijk nog 4 uur doorgevlogen nadat het contact was verbroken. Het toestel zou daardoor op een heel andere plek kunnen zijn neergestort dan nu wordt aangenomen.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal donderdag op basis van Amerikaanse onderzoekers en veiligheidsautoriteiten.

Wat er is gebeurd met het verdwenen vliegtuig is nog altijd onduidelijk. De Boeing 777 met 239 mensen aan boord is sinds zaterdag spoorloos. Verschillende zoektochten van China, Maleisië en Vietnam hebben vooralsnog tot niets geleid.

Mogelijk stemmen geronseld in Roermond

Ook in Roermond worden mogelijk stemmen geronseld door politieke partijen. Burgemeester Peter Cammaert (CDA) schrijft in een brief aan de lijsttrekkers en fractievoorzitters van de partijen dat hem daarover van 'verschillende kanten' berichten bereiken.

De burgemeester waarschuwt dat hij aangifte doet als hij opnieuw berichten ontvangt over kiezers die worden benaderd om hun stempas af te geven als ze zelf niet van plan zijn te gaan stemmen. Cammaert schrijft niet welke partijen hij verdenkt van het ronselen van voorkeursstemmen.

Eerder deze week waren er berichten over ronselpraktijken in Heusden en Soest. De burgemeester van de Brabantse plaats deed aangifte tegen de partij die zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Welke partij dat is, is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het ronselen van stemmen in Soest. PvdA-lijsttrekker Osman Suna zou bij een moskee hebben geprobeerd stembiljetten en kopieën van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Suna heeft zich na alle ophef teruggetrokken als lijsttrekker.

Gemeenten kopen thuiszorg op veilingsite

Minstens 35 gemeenten kopen thuiszorg in via een 'marktplaatsachtige' website. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten die de krant in bezit heeft. De veilingsite helpt gemeenten de thuiszorg zo goedkoop mogelijk in te kopen.

Werkgevers en werknemers zijn niet blij met het systeem. Ze vrezen dat de online inkoop van zorg ten koste gaat van de kwaliteit. Sommige gemeenten zouden hun thuiszorg nu tegen dermate lage tarieven inkopen dat zorgbedrijven hun personeel onmogelijk nog een cao-loon kunnen betalen.

Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg vindt het een 'bizar systeem'. "Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt", zegt hij. Bestuurder Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV stelt dat als gemeenten kwalitatief goede zorg willen inkopen ze niet 'elke oma' op internet moeten veilen.

Gemeenten kunnen de zorg sinds 2007 aanbesteden. De online veiling legt echter meer nadruk op de prijs dan een 'normale' openbare aanbesteding. Zorgaanbieders kunnen via de veilingsite namelijk zien wat een concurrent biedt per cliënt.

Het Rijk wil vanaf 1 januari veertig procent bezuinigen op thuiszorg. Dat moet uitgevoerd worden door de gemeenten. De internetveiling lijkt daarvoor een aantrekkelijke oplossing te zijn.

Halep naar halve finale Indian Wells

Simona Halep is als eerste speelster doorgedrongen tot de halve finale van het WTA-toernooi van Indian Wells. De als zesde geplaatste Roemeense was met 6-2 en 6-2 duidelijk een maatje te groot voor Casey Dellacqua uit Australië. In de halve finale treft ze Agnieszka Radwanska (2) of Jelena Jankovic (7).

Na Li, als eerste geplaatst, speelt donderdag haar kwartfinale tegen Dominika Cibulkova (12). Dan staan ook Flavia Pennetta (20) en Sloane Stephens (17) tegenover elkaar.

In het mannentoernooi zorgde Milos Raonic voor een verrassing. De Canadees (10) won met 4-6, 7-5 en 6-3 van Andy Murray (5) en bereikte daarmee de kwartfinale. Daarin gaat hij spelen tegen Aleksandr Dolgopolov. De Oekraïner (28) legde na zijn stunt tegen Rafael Nadal (1) ook Fabio Fognini (13) het zwijgen op: 6-2 en 6-4.

Zeeuwse inbrekersbende opgepakt

De Zeeuwse politie denkt tientallen inbraken en diefstallen te hebben opgelost met de aanhouding van zeven mannen. Ze sloegen, waarschijnlijk in wisselende samenstelling, vooral toe bij woningen in Middelburg, laat de politie woensdag weten.

Een van de hoofdverdachten, een 18-jarige Middelburger, werd begin januari op heterdaad betrapt bij een inbraak in de wijk Dauwendaele. In zijn huis werden spullen gevonden die bij andere woninginbraken waren buitgemaakt, zoals sieraden, mobiele telefoons en computers.

De overige zes verdachten werden vervolgens tussen 18 februari en 4 maart aangehouden. Vijf van hen komen uit Middelburg en een uit Vlissingen. De jongste verdachte is 17 en de oudste 35. De politie noemt het 'opvallend' dat de inbraken in de wijk Dauwendaele na de aanhoudingen zijn gestopt.

Politie en justitie denken de betrokkenheid van de verdachten bij in ieder geval 24 zaken te kunnen bewijzen, waarvan twintig woninginbraken. De politie vermoedt echter dat de bende verantwoordelijk is voor meer inbraken in woningen en winkels. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Meer aanhoudingen worden ook niet uitgesloten.

Protestmars in Nijmegen om Turks geweld

In Nijmegen zijn woensdagavond tientallen mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het politiegeweld in Turkije. Aanleiding van het protest is de dood van de 15-jarige Berkin Elvan. Hij overleed dinsdag in een ziekenhuis in de Turkse stad, waar hij in coma lag sinds hij afgelopen zomer werd getroffen door een traangasgranaat.

De circa tachtig demonstranten liepen aan het begin van de avond van het Stationsplein naar cultureel podium Lux, waar ze kaarsjes aanstaken. Ze hadden spandoeken bij zich en riepen volgens Omroep Gelderland dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een moordenaar is.

In Istanbul kwamen eerder op de dag tienduizenden mensen bijeen voor de begrafenis van Elvan. Ze riepen daar de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan op om af te treden, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het politiegeweld. In diverse andere steden kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen betogers en oproerpolitie.

Dode bij geweld in Venezuela

Geweld in de Venezolaanse stad Valencia heeft aan een student het leven gekost. Drie leden van de nationale garde raakten gewond. Dat heeft de burgemeester van de stad, Miguel Cocchiola, woensdag gezegd.

De student, de 20-jarige Jesus Enrique Acosta, werd vlakbij zijn huis door mannen op motors doodgeschoten, meldde de plaatselijke krant Notitarde de Valencia op basis van een neef van het slachtoffer. Volgens Cocchiola werd Enrique Acosta gedood in de wijk Isabelica, waar de meerderheid van de bevolking op de hand van de oppositie is.

Elders in de stad raakten een officier en twee gardisten gewond door kogels.

In Venezuela wordt inmiddels al een maand gedemonstreerd door mensen die de hoge inflatie en het geweld in het land beu zijn.

'Utopianen kom van je luie reet'

Patty Brard vindt het tijd dat de deelnemers van realityprogramma Utopia 'van hun luie reet' af komen. De SBS-presentatrice heeft de bewoners, die samen een nieuwe samenleving zouden moeten opbouwen, daarom een brief geschreven.

"Er moet mij iets van het hart", las Brard bij Show Vandaag voor uit de brief die ze schreef. "Als ik naar jullie kijk valt het mij op dat het te vaak om de kleine dingen in het leven gaat. Ik vraag me af of jullie je realiseren welke kansen dit programma jullie geeft."

De 58-jarige Brard nodigt zichzelf uit om eens een stevig gesprek te voeren met de inwoners van Utopia. "Ga het eens met elkaar doen, in plaats van steeds te praten over 'mijn' Utopia", geeft ze alvast als tip. "Sta op, zet iets op. Er zit maar tweeduizend euro in die kas terwijl ze met tienduizend euro zijn begonnen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.