'Invoering SEPA kan 22 miljard euro opleveren'

De invoering van de Europese betalingsmarkt SEPA kan 21,9 miljard euro aan besparingen opleveren, omdat bedrijven onder meer niet langer in elk Europees land een aparte rekening hoeven aan te houden. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van accountantsbureau PwC, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Vooral bedrijven kunnen in potentie rekenen op een flinke verlaging van de kosten, wanneer de SEPA in augustus dit jaar wordt ingevoerd. Door het schrappen van de overbodige buitenlandse rekeningen en de lagere transactiekosten zien zij hun kosten mogelijk met 16,1 miljard euro dalen, zo berekenden de onderzoekers.

De verwachting is dat zo'n negen miljoen rekeningen overbodig worden na de invoering van de SEPA, die gepaard gaat met het internationale rekeningnummer IBAN. Voor consumenten levert de SEPA minder financieel voordeel op. Zij profiteren vooral van betere bescherming, aldus PwC.

Of de introductie van de SEPA ook daadwerkelijk leidt tot miljarden aan bezuinigingen is echter nog maar de vraag, aldus onderzoeker Bas Rebel van PwC. "Of SEPA ook werkelijk de belofte waarmaakt, is hebben bedrijven en banken nu voor een groot deel in eigen hand", zo stelt hij in een verklaring.