PvdA erkent dat Plasterk fout zat

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zat fout toen hij op televisie verkeerde uitspraken deed over het afluisterschandaal. Dat heeft PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt dinsdag gezegd in het Kamerdebat over de positie van Plasterk.

"Je moet niet iets als waarheid presenteren als het een aanname is. Dat is fout gegaan", zei Recourt. Wel wees hij op de 'context'. Volgens Recourt heeft Plasterk vooral willen weerleggen dat de Nederlandse inlichtingendiensten betrokken waren bij het aftappen van telefoongesprekken in Nederland.

Plasterk zei eind oktober in het tv-programma Nieuwsuur dat de Nederlandse inlichtingendiensten niet betrokken waren bij het opslaan van metadata over 1,8 miljoen telefoongesprekken. De Amerikaanse NSA zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Vorige week bleek dat niet te kloppen. Maandag bleek dat Plasterk dat al sinds 22 november wist. Hij heeft het niet verteld in verband met het 'belang van de staat'.

Recourt wil dat Plasterk later in het debat 'uitvoerig onderbouwt' waarom hij de Kamer niet heeft geïnformeerd, en waarom minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en hij vorige week alsnog met een kort briefje kwamen waarin de waarheid werd opgebiecht.

De voltallige oppositie tilt er zwaar aan dat Plasterk verkeerde informatie heeft gegeven, en dat niet meteen heeft rechtgezet zodra hij hierover werd geïnformeerd.