Uitspraak hof hoger beroep grensrechterzaak

De zeven verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen horen donderdag de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) 6 jaar cel geëist tegen de enige meerderjarige verdachte, El Hassan D. Tegen de zes minderjarigen is tot 2 jaar jeugddetentie geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Richard Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december vorig jaar ernstig mishandeld na een thuiswedstrijd van de B-jeugd van zijn club Buitenboys uit Almere tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam, de club van de verdachten. Nieuwenhuizen had de wedstrijd gevlagd. Er ontstond een vechtpartij op het veld, waarbij de grensrechter onder meer tegen zijn hoofd en nek werd getrapt. Later die dag werd Nieuwenhuizen onwel, hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Heel Nederland was geschokt door het incident.

De rechtbank legde eerder dit jaar nagenoeg gelijke straffen op als in hoger beroep geëist. Het OM meent dat de verdachten Nieuwenhuizen niet opzettelijk hebben doodgeschopt, maar dat ze dat risico wel op de koop toe hebben genomen.

Uitspraak hof hoger beroep grensrechterzaak
Uitspraak hof hoger beroep grensrechterzaak (Foto: ANP)