Verdachten in hoger beroep in zaak grensrechter

De grensrechterzaak is nog niet ten einde. De advocaten van meerdere verdachten kondigden meteen buiten de deur van de rechtszaal aan in hoger beroep te gaan. Advocaat Gerard Spong, wiens cliënt Hasan D. met zes jaar het zwaarst werd gestraft, noemde de uitspraak 'teleurstellend'.

Spong had tijdens de behandeling van de zaak geprobeerd twijfel te zaaien over de doodsoorzaak van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens een door hem ingeschakelde deskundige zou niet de vechtpartij, maar ook een zeldzame aandoening tot zijn dood kunnen hebben geleid. De rechters veegden die verklaring van tafel als 'hoogst onwaarschijnlijk', tot ongenoegen van Spong. Ook het oordeel van de rechters dat de 16-jarige Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de overleden grensrechter, een objectieve getuige is, kan wat hem betreft niet door de beugel.

Ook de advocaat van Soufyan B. (17) kondigde meteen hoger beroep aan. Volgens Marielle van Essen heeft de rechtbank verklaringen die haar cliënt ontlasten genegeerd. De rechters gebruiken volgens haar subjectieve verklaringen en vullen in wat niet op de foto's te zien is. Op basis daarvan veroordelen ze alle verdachten voor hetzelfde. "De rechtbank heeft blijkbaar gedacht: samen uit, samen thuis", aldus de strafpleiter. Ze wil dat de zaak in hoger beroep op zo korte mogelijke termijn wordt behandeld.

Advocaat Geert-Iem Roos staat de 17-jarige Othman K. bij, een van de drie verdachten die maandag aanwezig waren in de rechtbank in Lelystad. Het vonnis van de rechtbank is in zijn ogen 'ongenuanceerd' en 'te haastig'. Volgens hem zijn de rechters onder tijdsdruk tot dit in zijn ogen verkeerde oordeel gekomen. Hij kondigde aan in hoger beroep gebruik te willen maken van een 3D-reconstructie van het incident.

De rechters legden zes minderjarige verdachten maandag tot anderhalf jaar jeugddetentie op, in combinatie met een proeftijd van twee jaar. De 50-jarige voetbalvader Hasan D., die zes jaar onvoorwaardelijk kreeg, was de enige verdachte voor wie het volwassenenrecht werd toegepast.