Het Groene Boekje krijgt concurrentie

Icoon MediaAls protest tegen de nieuwe regelgeving voor de Nederlandse taal, brengen verscheidene media-instellingen een alternatief spellingboekje uit. Het Witte Boekje, tegenhanger van het officiële Groene Boekje, werd samengesteld door onder andere het NOS journaal, Vrij Nederland, Planet Internet en NRC Handelsblad. Ook het genootschap Onze Taal heeft eraan meegewerkt.

Het Witte Boekje zal in papieren en digitale versie te bewonderen zijn. Er zullen een regeloverzicht en een woordenlijst in te vinden zijn. "De regels worden eenvoudiger uitgelegd en soms iets anders toegepast dan in het Groene Boekje", zo zeggen de initiatiefnemers op De Witte Spelling. "We richten ons op gebruiksgemak, en gaan daarbij meer uit van de praktijk dan van de theorie."

De nieuwe regels zijn misschien wel logisch, maar erg ingewikkeld en daarom moeilijk te leren. "Bovendien zijn de veranderingen veel ingrijpender van karakter dan van officiële zijde wordt voorgesteld."

"Aan tal van spellingveranderingen liggen regels ten grondslag die te veel vragen van de taalkundige kennis van de taalgebruiker om ze te kunnen toepassen", is de mening van de bedenkers. "De regels zijn niet leerbaar. Voorbeelden: naast cao-overleg is het VUT-premie geworden, naast Suikerfeest is het kerstfeest en naast 24-jarige is het 24 uursservice."


Het Groene Boekje