Poetin uit zorg over beleid VS in New York Times

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een ingezonden stuk in de New York Times zijn zorgen geuit over het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. Hij noemt het verontrustend dat militair ingrijpen in binnenlandse conflicten in andere landen gemeengoed lijkt te worden.

Poetin betwijfelt of zulke interventies gunstig zijn voor de langetermijnbelangen van de VS. Miljoenen mensen in de wereld zien de VS steeds meer niet als een modeldemocratie, maar als een land dat zich verlaat op brute kracht, stelt hij.

In het artikel dat woensdag op de website van de Times verscheen waarschuwt Poetin dat een eventuele aanval op Syrië meer slachtoffers zal maken, het conflict verder zal uitbreiden en een golf van terrorisme kan ontketenen. Hij herhaalt ook zijn stelling dat de gifgasaanval in augustus bij Damascus eerder het werk is geweest van rebellen dan van de regering van de Syrische president Bashar Assad. De Russische leider onderschrijft het plan om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen.

In het stuk neemt Poetin ook het idee op de korrel dat de Amerikanen een uitzonderlijk volk zijn. "Er zijn grote landen en kleine landen, rijk en arm, landen met lange democratische tradities en landen die nog hun weg naar democratie zoeken. Hun beleid verschilt ook", aldus Poetin. "Wij zijn allemaal verschillend, maar als wij om de zegen van de Heer vragen, moeten wij niet vergeten dat God ons allemaal als gelijken heeft geschapen."

Poetin verwijst in het stuk naar de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagavond, waarin Obama betoogde dat Amerikaanse idealen en beginselen 'in Syrië op het spel staan'. Obama zei dat dit is wat Amerika onderscheidt van de rest van de wereld.