Poetin: VS-verhaal Syrië 'onzin'

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren de claims van de VS dat het regime van Assad chemische wapens heeft gebruikt, afgedaan als 'complete onzin':

“Syrische regeringstroepen zijn in de aanval en hebben de oppositie in verschillende regio's omsingeld. Om in deze toestand degenen die roepen om militaire interventie een troefkaart toe te spelen is complete onzin.”

Rusland waarschuwde eerder al dreigend dat ze “welke unilaterale militaire actie ook die de VN-Veiligheidsraad omzeilt” zal opvatten als “een directe overtreding van internationale wetten.” Rusland heeft deze week marineschepen naar het gebied gestuurd.

President Poetin daagde de Amerikanen uit om hun naar eigen zeggen onomstotelijke bewijzen te delen met de leden van de Veiligheidsraad.

Poetin: “Aangaande de positie van onze Amerikaanse collega's, die bevestigen dat [Syrische] overheidstroepen chemische wapens zouden hebben gebruikt en zeggen er bewijzen voor te hebben: laat ze die bewijzen dan maar tonen aan de VN-inspecteurs en aan de Veiligheidsraad. Als ze die bewijzen niet laten zien, betekent dat dat er geen bewijzen zijn.”