Poetin: 'Plan werkt, mits geen VS-aanval'

Het voorstel om Assad zijn chemische wapens in te laten leveren om oorlog te voorkomen, zal alleen werken als er geen bombardementen van VS-wege komen. Dat meldde de Russische president Vladimir Poetin dinsdag in een exclusief interview met het eigen staatskanaal Russia Today.

Poetin: "Natuurlijk is het allemaal redelijk en zal het werken en goed komen, maar alleen als de VS en de landen die hen steunen het gebruik van geweld verwerpen. Dit omdat het moeilijk is om welk land ook - Syrië of wel ander land in de wereld ook - zich unilateraal te laten ontwapenen terwijl er militaire actie tegen haar overwogen wordt."

Poetin geeft aan dat een soortgelijke optie al is besproken in het gesprek dat hij op de G20 privé voerde met Obama. De twee 'spraken af om de ministers van Buitenlande zaken [John Kerry en Sergey Lavrov] hierover te benaderen om dit idee te bespreken.'

Ondanks 'serieuze scepsis' gingen de Westerse landen volgens Poetin akkoord. Obama gaf maandag aan dat hij 'absoluut' een halt wil toeroepen aan de geplande bombardementen als Assad op het aanbod ingaat. Dat heeft Assad inmiddels gedaan.

Indien er niet gebombardeerd wordt en alle partijen tevreden zijn met de medewerking van Assad, gloort er na weken turbulente wereldpolitiek hoop op een politieke in plaats van militaire oplossing aan de Syrische horizon.