Noord-Korea wil toeristen terug

Zuid-Korea is bereid volgende maand met Noord-Korea te praten over het hervatten van toeristische reizen naar een vakantieoord in de bergen van Noord-Korea. Dat liet het Zuid-Koreaanse ministerie van eenwording dinsdag weten. Noord-Korea zei maandag deze week nog over de kwestie te willen praten.

Pyongyang gaf maandag aan donderdag over toerisme te willen praten, een dag voordat de twee landen in overleg treden over de hereniging van families die door de Korea-oorlog van elkaar werden gescheiden. Seoul zei dinsdag echter eind september over het hervatten van de reizen te willen praten en dat deze kwestie los moet staan van de familiehereniging. Noord-Korea heeft nog niet op dit voorstel van zijn zuiderbuur gereageerd.

De Zuid-Koreaanse toeristen die in het verleden naar de berg Kumgangsan, Koreaans voor de Diamanten Berg, kwamen, waren een belangrijke bron van inkomsten voor Noord-Korea. De reizen werden in 2008 stilgelegd nadat een Zuid-Koreaanse toerist was doodgeschoten door een Noord-Koreaanse militair.