Korea's gaan weer praten

Noord- en Zuid-Korea gaan praten over heropening van het gezamenlijke industriële complex Kaesong. Het Zuid-Koreaanse ministerie voor eenwording heeft donderdag laten weten 'positief' te staan tegenover de aankondiging van Noord-Korea dat het open staat voor overleg.

Het tien jaar oude complex, even ten noorden van de Gedemilitariseerde Zone tussen de twee landen, werd dit voorjaar in stappen gesloten, na oplopende spanningen door een Noord-Koreaanse raketlancering in december en een kernproef in februari. Noord-Korea maakte zich kwaad over de sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hierop instelde en militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die Pyongyang beschouwt als voorbereidingen voor een invasie. Noord-Korea dreigde zelfs met nucleaire aanvallen op Seoul en Washington.

Noord-Korea lijkt te zijn bijgedraaid na besprekingen tussen Choe Hyong Rae, Noord-Korea's hoogste politieke functionaris, en de Chinese leider Xi Jinping. China deelt Amerika's zorgen over de nucleaire ambities van Noord-Korea, maar wil voor alles dat zijn buurland en bondgenoot stabiel blijft. Xi praat vrijdag in Californië met de Amerikaanse president Barack Obama.

Noord-Korea stelde donderdag niet alleen besprekingen voor over Kaesong, maar ook over andere zaken die tussen de twee landen spelen, zoals familiebezoeken en gezinsherenigingen. Het opperde de verbindingslijn via het Rode Kruis te herstellen.