Korea's willen industriecomplex heropenen

Noord- en Zuid-Korea willen allebei het gezamenlijke industriecomplex Kaesong weer opstarten. Dat is duidelijk geworden na overleg dat zondagochtend werd afgerond. Tot een definitief akkoord zijn de beide landen echter nog niet gekomen. De twee partijen praten woensdag verder.

De bedrijvigheid bij Kaesong, net ten noorden van de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen, ligt stil sinds april. Toen trok Noord-Korea uit woede over militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn 53 duizend arbeiders uit het industriecomplex terug. Zaterdag werd de gesprekken tussen Pyongyang en Seoul echter nieuw leven ingeblazen in Panmunjom, een stadje in de gedemilitariseerde zone.

Hoewel er nog geen definitief akkoord is gesloten zijn er wel enkele afspraken gemaakt. Zo mogen de Zuid-Koreaanse managers van de fabrieken in Kaesong het complex bezoeken om producten en voorraden die zijn achtergelaten op te halen. Ook kunnen ze naar Kaesong om de apparatuur te inspecteren. Met de inspecties moet de kans op schade in het aanstaande regenseizoen zo veel mogelijk worden beperkt.

De sluiting van Kaesong betekende een gevoelige slag voor de pogingen Noord- en Zuid-Korea met elkaar te verzoenen. Het project was goed voor ruim anderhalf miljard euro handel per jaar. Het was het laatste gezamenlijke project dat een vijf jaar durende verzuring van de betrekkingen nog had doorstaan.