Politie valt vier coffeeshops Maastricht binnen

De politie is vrijdag vier coffeeshops in Maastricht binnengevallen. Daarbij werden in totaal acht personen, vier eigenaren en vier medewerkers, aangehouden. Ook werd de handelsvoorraad softdrugs in beslag genomen, bevestigt een woordvoerder van de politie.

De invallen vonden vanaf 16.30 uur plaats bij Lucky Time, Maxcy's, Missouri en Club69. De aanhoudingen werden verricht omdat softdrugs was verkocht aan buitenlanders.

De politie is inmiddels bij bijna alle van de in totaal veertien coffeeshops die Maastricht telt binnengevallen. Marc Jozemans, voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), liet eerder weten blij te zijn met de handhaving, omdat nu een rechter over de zaak kan oordelen. Jozemans zegt niet te willen discrimineren door alleen softdrugs aan inwoners van Nederland te verkopen, zoals het ingezetenencriterium voorschrijft.

Minister Opstelten brengt zaterdag een bezoek aan Maastricht om onder meer te spreken over de drugsproblematiek in en om de stad. Opstelten zou eigenlijk vorige week donderdag een bezoek brengen, maar de Kamer eiste toen dat hij aanwezig was bij een debat over de zorgfraude.

Update 21.52
In Maastricht is na de invallen bij vier coffeeshops vrijdagmiddag in Maastricht, nog maar één coffeeshop geopend. Het gaat om Rasta Fari Boni, dat geen softdrugs aan buitenlanders verkoopt.

Echt druk is het er vrijdagavond echter nog niet, meldt een medewerker. De coffeeshop is als enige van de veertien coffeeshops in Maastricht niet aangesloten bij de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). De medewerker laat weten liever open te blijven en alleen aan inwoners van Nederland te verkopen dan te moeten sluiten.