Maastricht krijgt meer politie

Maastricht krijgt meer agenten om drugsoverlast te bestrijden. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd. Hij komt tegemoet aan een verzoek van burgemeester van Maastricht Onno Hoes.

"Hoes kan vierkant op mijn steun rekenen, en als hij extra politie nodig heeft krijgt hij die", zei Opstelten voor de camera van de NOS. Hij gaat binnenkort zelf naar Maastricht om de problemen rond coffeeshops te bespreken. Opstelten wil een concreet plan hebben van Maastricht.

Hoes zegt dat hij de bestrijding van drugsoverlast met de huidige politiecapaciteit niet lang meer kan volhouden. Hij heeft meer agenten nodig om coffeeshops te kunnen sluiten en tegelijkertijd overlast op straat tegen te gaan. Krijgt Hoes geen extra agenten, dan overweegt hij de coffeeshops met rust te laten.

Een woordvoerder van Hoes zegt dat gemeente, politie en Openbaar Ministerie om de tafel zitten om een plan te maken. Ze bekijken onder meer hoeveel en wat voor agenten er nodig zijn. Het plan moet op korte termijn gereed zijn.

De coffeeshops in Maastricht verkopen sinds begin mei weer wiet aan drugstoeristen, terwijl dit eigenlijk niet is toegestaan. De shops besloten daartoe naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going. Hoes had volgens de rechter de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Wanneer Opstelten naar Maastricht gaat, is volgens een woordvoerder nog niet bekend.