Meer sportblessures bij kinderen

Het aantal sportblessures bij kinderen tussen de 9 en 12 jaar is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2006 raakten nog 130 duizend kinderen geblesseerd, in 2011 steeg dit aantal naar 230 duizend. Dat blijkt uit een enquête van VeiligheidNL.

De stijging wordt deels verklaard doordat kinderen meer uren sporten. Maar ook als daar rekening mee wordt gehouden is nog een flinke stijging zichtbaar.

De meeste kinderen raken geblesseerd bij voetbal en tijdens de gymles op school. Ook het aantal kinderen dat met een sportblessure naar de spoedafdeling van een ziekenhuis moest, is toegenomen. In 2011 ging dat om 29 duizend gevallen, bijna tachtig per dag.

De oorzaak van de toename van het aantal sportblessures bij kinderen is volgens VeiligheidNL dat de 9- tot 12-jarigen minder bewegen. Het aantal kinderen dat voldoet aan de bewegingsnorm is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd. Ook zijn de motorische vaardigheden van kinderen steeds slechter, concludeert Veiligheid.nl op basis van onderzoek van het VUmc.