FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 mei 2013

Bandentestrel duurt voort

Ook daags na de Grand Prix van Monaco is niet de zege van Nico Rosberg maar de bandentest die zijn team Mercedes in Barcelona uitvoerde het gesprek van de dag in de Formule 1. Duidelijk is dat er nog veel mist hangt rond de door Pirelli geïnitieerde test.

Vorige maand voerde Mercedes na afloop van de Grand Prix van Spanje een bandentest van 1.000 kilometer uit met de huidige Formule 1-bolide. Volgens de Duitse renstal en bandenfabrikant Pirelli is het helemaal via de regels verlopen en heeft autosportfederatie FIA bij monde van directeur Charlie Whiting toestemming verleend. Er zou zelfs een FIA-afgevaardigde bij aanwezig zijn geweest.

Gisteren gaf de FIA juist een verklaring uit waarin stond dat er nooit formeel toestemming voor een test gevraagd is. Vorig jaar werd al in een aan de teams gerichte e-mail benadrukt dat de kans op toestemming klein was. Ook werd hierin gemeld dat alle teams gelijk behandeld moesten worden en er alleen met unanieme instemming van alle teams een bandentest plaats kon vinden.

Ondanks de duidelijke regels zou er toch toestemming voor de test in Barcelona zijn gekomen. Mercedes-directeur Niki Lauda stelt dat Red Bull Racing ook gevraagd is om deel te nemen, maar dat de Oostenrijkse renstal niet wilde. Teambaas Christian Horner bevestigde dat verhaal, omdat het tegen de regels zou zijn die stellen dat er gedurende het seizoen vrijwel niet met de huidige auto's getest mag worden.

Tegenover Autosport gaf Horner meer uitleg. Hij stelde dat Pirelli vorig jaar al eens voorstelde om met een huidige bolide te testen, maar dat hij dat afgewezen heeft, omdat dit tegen de regels was. Daarom werd er als compromis gekozen voor de Renault F1-bolide uit 2010 die voor bandentests gebruikt kon worden.

Red Bull heeft daarom net als Ferrari in Monaco protest aangetekend tegen de test die plaatsgevonden heeft. Ferrari heeft bij monde van teambaas Stefano Domenicali laten weten dat het gedaan is om duidelijkheid in de regels te scheppen. De Italiaanse renstal is openlijk voorstander van meer testen gedurende het seizoen, terwijl de andere renstallen deze plannen afschieten.

Door het protest van Red Bull en Ferrari moet de FIA de zaak nu tot op de bodem uit gaan zoeken. Het hof van arbitrage zal over de kwestie een oordeel moeten vellen. Onduidelijk is wanneer er een oordeel zal zijn en wat er besloten zal gaan worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Vijanden uit Sonic- en Megaman-universum ontmoeten elkaar in strip

In een universum... Hier ver, ver vandaan... Oeps! Verkeerde verhaal! Voor de laatste uitgave van de Worlds Collide Crossover, een Archie Comics-evenement, werken Sonic en Megaman samen om varianten van vijanden uit Sonics universum te verslaan.

Knucklesman, Rosewoman en Shadowman, er zijn maar twee kwaadaardige gozers die hiermee op de proppen kunnen komen. Dr. Wily en Dr. Eggman combineren hun krachten om robotversies van Sonic-personages te creëren. In Sonic The Hedgehog 249 zie je deze robots terug, vanaf aankomende woensdag.

Hoffenheim blijft in Bundesliga

TSG Hoffenheim voetbalt ook volgend seizoen in de Bundesliga. De ploeg van trainer Markus Gisdol was in de play-offs om promotie/degradatie over twee duels te sterk voor FC Kaiserslautern. Vier dagen na de 3-1 thuiszege trok Hoffenheim ook in het Fritz-Walter Stadion aan het langste eind: 1-2.

Bij Hoffenheim staat de Nederlander Edson Braafheid onder contract. De verdediger werd dit seizoen verhuurd aan FC Twente, maar na de zomer meldt hij zich in principe weer gewoon bij zijn Duitse werkgever. Bij degradatie was een transfer de meest logische optie geweest.

Hoffenheim ontsnapte op de laatste speeldag van het reguliere seizoen aan directe degradatie door verrassend de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund met 2-1 te winnen. Kaiserslautern was in de tweede divisie als derde geëindigd, achter de gepromoveerde clubs Hertha BSC en Eintracht Braunsweig. Greuther Fürth en Fortuna Düsseldorf zijn gedegradeerd.

Brand op cruiseschip

Het cruiseschip Grandeur of the Seas van Royal Caribbean is maandag na een brand aan boord op eigen kracht bij Freeport in de Bahama's aangekomen. De bemanning wist de brand zelf te blussen en niemand is gewond geraakt.

Het schip heeft 2224 passagiers en 796 bemanningsleden aan boord. Volgens de rederij hebben de meeste publieke ruimtes op het schip geen schade opgelopen en hebben de stroomvoorziening, voortstuwing en communicatiesystemen steeds zonder haperen gewerkt.

De brand deed zich maandagochtend vroeg voor. De oorzaak is nog niet bekend. De Amerikaanse kustwacht en de Nationale Raad voor Transportveiligheid stellen een onderzoek in.

Eerder dit jaar had een ander cruiseschip, de Triumph van Carnival, in de Golf van Mexico te maken met brand in de machinekamer. Door het uitvallen van de stroomvoorziening moesten duizenden passagiers koud eten en smerige omstandigheden verduren terwijl het schip naar een Amerikaanse haven werd gesleept.

'Koning schreef brief aan moeder van broertjes'

Koning Willem-Alexander heeft een brief geschreven aan de moeder van de overleden broertjes Ruben en Julian. Ook premier Mark Rutte (VVD) en commissaris van de koning Roel Robbertsen (CDA) brachten per brief hun medeleven over. Dat meldt een woordvoerder van de familie aan RTV Utrecht.

De twee broertjes zijn maandag begraven in Zeist. Enkele honderden mensen woonden de begrafenis bij. De kisten met daarin de lichamen van de kinderen van 7 en 9 jaar werden met een legervoertuig naar de begraafplaats in Zeist gebracht.

De lichamen van de broertjes werden vorige week zondag gevonden in een duiker in Cothen. Zo'n twee weken eerder werd het lichaam van hun vader gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd in een recreatiegebied bij Doorn. Na de vondst van het lichaam van de vader volgden grootschalige zoektochten naar de twee jongetjes.

PSY getrakteerd op Italiaans fluitconcert

PSY is keihard uitgefloten tijdens een optreden in de pauze van voetbalwedstrijd AS Roma - Lazio Roma in Italië. De Zuid-Koreaanse rapper werd uitgejoeld tijdens het zingen van zijn wereldhit Gangnam Style.

Organisatoren zetten de muziek harder maar het fluiten bleef duidelijk hoorbaar, zo wordt duidelijk uit een filmpje op YouTube. Na afloop bedankte PSY zijn publiek desalniettemin. Waarom hij werd uitgejouwd, is niet duidelijk.

Vulkaan in Chili op uitbarsten

De Chileense autoriteiten hebben maandag gewaarschuwd dat de vulkaan Copahue aan de grens met Argentinië op uitbarsten staat. Minister voor binnenlandse zaken en veiligheid Andres Chadwick heeft de gedwongen evacuatie aangekondigd van iedereen binnen een straal van 25 kilometer, in totaal 460 gezinnen of 2240 mensen. "De evacuatie is verplicht; het is niet vrijwillig", zei de minister.

De Chileense rampendienst zegt dat zware regenval de evacuatie kan bemoeilijken.

De 2965 meter hoge vulkaan ligt in de Andes. De autoriteiten in Argentinië hebben ook alarm geslagen, maar gaan nog niet over tot een evacuatie.

De Copahue begon in december as en gas uit te spuwen. De laatste grote eruptie van de vulkaan deed zich voor in 1992. In 2002 was de vulkaan ook zeer actief.

Vroeg uit de veren

Natuurlijk kan ik ook gewoon bij de eerste wekker meteen uit bed gaan en het rustig aan doen. Aan de andere kant is het wel erg lekker om zo vroeg nog even tien of twintig minuten te blijven liggen 'snoozen'. Ik zet standaard drie wekkers op mijn iPhone. De eerste druk ik uit terwijl ik nog lig te slapen. De tweede staat een halfuur later mét 'snooze'. Die hoor ik wél. Normaal gesproken dan. Vervolgens is er nog een 'noodwekker' die op de uiterste tijd staat. Die zet ik al uit voordat die afgaat.

Jupiler League groeit naar twintig clubs

De Jupiler League wordt uitgebreid van zestien naar twintig clubs. Dat is de uitkomst van een overleg maandag tussen de KNVB en de verenigingen uit de Eerste Divisie. De bedoeling is dat er volgend seizoen twee beloftenteams en twee amateurteams toetreden. Na twee jaar zal de nieuwe opzet worden geëvalueerd.

Vorige week zorgde de Coöperatie Eerste Divisie (CED) voor de nodige ophef door op verzoek van tv-producent Fox akkoord te gaan met het instromen van twee beloftenteams in de Jupiler League. Dat zou ten koste gaan van de door de KNVB beoogde doorstroming vanuit de Topklasse. In het voorstel van een divisie met twintig clubs bleken alle partijen zich te kunnen vinden.

Bert van Oostveen is blij met de gevonden oplossing. "Het is in het belang van het gehele betaald voetbal zonder meer een positief gegeven dat we consensus hebben kunnen bereiken vanavond", zegt de directeur betaald voetbal van de KNVB. "We zullen er gezamenlijk hard aan werken om dit zo spoedig mogelijk te kunnen bekrachtigen."

Door de faillissementen van AGOVV en Veendam slonk het aantal clubs in de Jupiler League afgelopen seizoen naar zestien. Amateurkampioenen Katwijk en Achilles'29 en de beloften van Ajax en FC Twente hebben de beste papieren om dat gat op te vullen en tot het betaald voetbal toe te treden.

[RG] Berdych struikelt over Monfils

Gaël Monfils heeft in de eerste ronde van Roland Garros voor een verrassing gezorgd. De Fransman knokte zich tot enthousiasme van het publiek langs Tomas Berdych, de nummer vijf van de plaatsingslijst: 7-6 (8), 6-4, 6-7 (3), 6-7 (4) en 7-5. Berdych bereikte in 2010 op het gravel in Parijs nog de halve finale.

Monfils was twee jaar geleden de nummer zeven van de wereld, maar is inmiddels weggezakt naar de 81e plaats. Tegen Berdych plaatste hij op 5-5 de beslissende break om de wedstrijd vervolgens uit te serveren.

Maria Sharapova liet er in de eerste ronde geen gras over groeien. De titelverdedigster, als tweede geplaatst, leverde tegen Su-Wei Hsieh slechts drie games in: 6-2 en 6-1.

Videla stierf op de pot

De vroegere Argentijnse juntaleider Jorge Videla is niet in zijn slaap in zijn bed in zijn gevangeniscel overleden, zoals eerder op basis van een eerste verklaring van de gevangenis en een woordvoerster van de gevangenen is gemeld.

In het officiële overlijdensrapport dat later openbaar is gemaakt staat dat Videla op 17 mei levenloos werd aangetroffen op het toilet en dat om 08.25 uur de dood werd vastgesteld.

Videla regeerde van 1976 tot 1981, onder een militaire dictatuur die nog tot 1983 duurde. Volgens mensenrechtengroepen zijn in die periode dertigduizend mensen vermoord. In 2010 werd Videla tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Ouya unboxing-foto's

De kleine Android-console Ouya, die via Kickstarter gefinancierd is, zit op dit moment midden in zijn verschepingsfase. FOK!games moet nog even wachten aangezien het niet bekend is wanneer onze console verstuurd wordt, maar FOK!ker Tain heeft zijn unit wel al binnen.

Onderstaande foto's komen dan ook van Tain en laten zien wat er in de doos zit. Je kunt duidelijk zien dat de Ouya-console zelf erg klein is en gebruikmaakt van een externe adapter. De HDMI-kabel waarmee je je Ouya aansluit op je tv wordt direct meegeleverd.

Koningspaar en Beatrix schrijven bedankbrief

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben maandag een open brief geschreven waarin zij de Nederlandse bevolking bedanken voor de gelukwensen die zij rond de troonswisseling op 30 april hebben ontvangen. De brief is te lezen op de website van het koninklijk huis.

"De afgelopen maanden hebben wij rond de troonswisseling talloze gelukwensen en dankbetuigingen mogen ontvangen. Wij zijn heel dankbaar voor al deze felicitaties en blijken van waardering", schrijven Willem-Alexander, Máxima en Beatrix in de brief.

"De grote aantallen maken individuele beantwoording helaas onhaalbaar, maar langs deze weg willen we laten weten hoezeer wij uw brieven, kaarten, e-mails en postpakketten op prijs hebben gesteld."

[EK<21] Ola John baalt, maar richt zich op EK

Op clubniveau ging dit seizoen alles mis bij Ola John. De aanvaller van Benfica wil nu alles achter zich laten en zich richten op Jong Oranje.

Zijn club Benfica verloor in twee weken tijd liefst drie prijzen. De titel in de Portugese competitie ontglipte Benfica, het verloor de Europa League-finale van Chelsea en ook in de bekerfinale ging het mis.

"Ik baal natuurlijk van wat de laatste twee weken is gebeurd, maar ik moet de knop snel omzetten. Ik focus me nu op het EK", vertelde de aanvaller bij het trainingsveld in Lisse aan diverse media.

John bereidt zich met Jong Oranje voor op het Europees Kampioenschap in Israël. Dat wordt gespeeld van 5 tot en met 18 juni. De ploeg heeft het in de groepsfase al zwaar met Spanje, Duitsland en Rusland als tegenstanders.

Lippi adviseert Juve: "Neem topspits"

Marcelo Lippi denkt dat Juventus dit seizoen pech had dat de ploeg Bayern München redelijk vroeg in de Champions League tegenkwam. Bayern München kroonde zich zaterdag tot Europa's beste, maar Juventus zit niet ver van dat niveau, oordeelt Marcelo Lippi.

"Ze hadden de pech dat ze Bayern vroeg tegenkwamen en dat zij ook op hun best waren", aldus de oud-bondscoach van Italië. Op weg naar de finale schakelde Bayern de Italianen uit in de kwartfinale.

Lippi denkt dat Juventus best kan meekomen op het niveau van Bayern, maar dan moet er wel een aanvaller aan de selectie worden toegevoegd. "Juve heeft een topspits nodig om echt iets te winnen in Europa." Naar verluidt staan er enkele grote namen op de verlangenlijst van Juve, waaronder Stevan Jovetic en Gonzalo Higuaín.

Daarnaast had de oud-trainer van onder meer Sampdoria en Juventus mooie woorden over voor Bayern. "Deze ploeg heeft verdiend gewonnen. Ze zijn hier gekomen door kwaliteit, klasse en ervaring. Als ze ook nog de beker winnen kan het niet beter. Het zal voor Guardiola nog een hele klus worden."

Menno Buch maakt programma vanuit tbs-kliniek

Menno Buch gaat een programma maken vanuit een tbs-kliniek. De presentator, die momenteel op tv is met de serie Buch in de Bajes, gaat vier maanden in een kliniek zitten.

"Daar heeft heel Nederland namelijk ook een mening over, De Telegraaf voorop", zegt de 61-jarige Buch in de VARA-gids. "Terwijl regeringen van heinde en verre komen om te zien hoe wij dat doen hier. Het kost namelijk bakken met geld, maar het werkt."

"Het zou een ramp zijn als we alle serieverkrachters in een reguliere gevangenis zouden opsluiten", vindt Buch. "Als die er namelijk na twintig jaar uitkomen zijn ze nog tien keer erger geworden." Wanneer het programma op televisie komt, is nog niet bekend.

New York introduceert leenfietsen

Na lang wachten kunnen mensen in New York eindelijk gebruik maken van leenfietsen. Burgemeester Michael Bloomberg noemde de introductie van de leenfietsen maandag een 'overwinning' voor zowel inwoners van de stad als toeristen.

Het Citi Bike-programma wordt door private partijen gefinancierd. Op 330 locaties in Manhattan en Brooklyn staan zesduizend fietsen klaar om bereden te worden. Er zijn al plannen om het project uit te breiden.

Tot dusver hebben meer dan negenduizend mensen zich ingeschreven voor een abonnement op de fietsen. Een jaarabonnement kost 95 dollar. Vanaf 2 juni kan ook iedereen voor iets minder dan tien dollar per dag een fiets huren.

De eerste diefstal is al een feit. Toen een deel van de fietsen zondagavond werd uitgeladen in Manhattan ging een vrouw er met een van de donkerblauwe tweewielers vandoor.

'Meulensteen wijst FC Twente af'

René Meulensteen heeft een aanbod van FC Twente afgewezen. De Nederlander is klaar bij Manchester United als assistent-trainer. De 49-jarige Meulensteen maakte maandag bekend dat hij stopt bij Manchester United na het afscheid van Sir Alex Ferguson. De nieuwe trainer van United, David Moyes, neemt namelijk zijn eigen technische staf mee.

FC Twente zou Meulensteen een contract van een jaar hebben geboden om hoofdtrainer te worden. Maar volgens The Daily Mail heeft Meulensteen die aanbieding afgeslagen. Hij zou bij Twente hoofdtrainer kunnen worden, om Alfred Schreuder de kans te geven zijn papieren te halen.

Meulensteen, al sinds 2001 actief bij Manchester United, zou bij die club mogen blijven als hoofd opleidingen. Hij beraadt zich nog over dat aanbod.

Bussemaker stuurt studenten kaartje terug

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) heeft een kaart teruggeschreven nadat zij zelf duizenden ansichtkaarten kreeg van studenten. Studentenvakbond LSVb had leden opgeroepen om een kaart te sturen aan 'lieve Jet' om zorgen te uiten over onder meer het sociaal leenstelsel.

"Bedankt voor je kaartje. Erg vervelend dat je je zorgen maakt over je toekomst", schrijft Bussemaker op de kaart, die zij maandag aan de LSVb heeft overhandigd. "Ik hoop dat ik je kan geruststellen. Want natuurlijk mag je studeren, als je dat wilt en kunt. Graag zelfs."

De minister legt uit dat de overheid jaarlijks gemiddeld zesduizend euro in de opleiding van een student steekt. Ook stelt ze dat afgestudeerden in het hoger onderwijs later gemiddeld twee keer zoveel verdienen als mensen die niet hebben gestudeerd. "Daarom is het heel redelijk dat je ook zelf investeert in je eigen toekomst."

Het sociaal leenstelsel, dat Bussemaker wil invoeren, houdt in dat de basisbeurs vanaf 2014 geleend moet worden. Pas als studenten na hun studie genoeg verdienen moet de lening worden terugbetaald.

Jantje Smit krijgt miniversie van zichzelf

Jan Smit heeft maandag het eerste beeldje dat een miniversie van hemzelf voorstelt ontvangen uit handen van André van Duin. "Het is een pocketformaat. Ik vind het ontzettend leuk dat je mij gewoon mee kunt nemen", zei de zanger tegen RTL Boulevard.

Nieuwe leden van de TROS krijgen het Jan Smit-beeldje cadeau. Ook van andere Nederlandstalige artiesten, onder wie André Rieu en Nick en Simon, worden beeldjes gemaakt. "Er zijn veel Nederlanders die van oer-Hollandse muziek houden", zegt Gerard Baars, programmaleider van de TROS. "Daarom hebben we dit concept bedacht. Iedereen die lid wordt, krijgt een levensecht beeldje van een favoriete artiest."

Square Enix vernieuwt Final Fantasy Agito-registratie

Square Enix heeft onlangs een trademark-registratie voor Final Fantasy Agito aangevraagd. Final Fantasy Agito lijkt van naam erg op de in 2006 aangekondigde Final Fantasy Agito XIII. Deze game is halverwege de productie hernoemd naar Final Fantasy: Type 0 en is in Japan in 2011 uitgebracht. Fans wachten al jaren op een aankondiging voor een Engelstalige versie.

Samen met de onlangs ontdekte cv van een vertrouwde vertaler van Square Enix die Final Fantasy: Type 0 als project aangeeft, geeft dit gamers hoop op een langverwachte vertaling. Zal deze E3 dan eindelijk de game wereldwijd worden aangekondigd? Square Enix-fans gaan het druk hebben met zowel deze game als de onlangs aangekondigde Bravely Default voor Nintendo 3DS.

Final Fantasy: Type 0

Nasri wil niet meer de idioot zijn van Frankrijk

Samir Nasri is na een jaar afwezigheid terug bij de Franse nationale ploeg. En dat geeft de middenvelder een goed gevoel. De 25-jarige middenvelder van Manchester City werd sinds het EK 2012 niet meer opgeroepen voor het Franse team. Hij werd door de Franse bond een jaar geschorst vanwege wangedrag.

"Het doet me goed om terug te zijn", vertelde hij aan L'Équipe. "De Franse ploeg is belangrijk voor mij en ik ben erg blij dat ik er weer bij ben. Het was mooi dat ik van Franck Ribéry en Mathieu Valbuena sms'jes kreeg na mijn selectie."

Nasri toonde wangedrag binnen de groep, maar had ook fysiek geweld gebruikt tegen een journalist. Hij wil nu een nieuw imago opbouwen. "Ik wil laten zien dat ik niet de idioot ben die de sfeer in de groep verpest." Frankrijk oefent op 5 juni tegen Uruguay en vier dagen later tegen Brazilië.

[EK<21] Depay wil zich bewijzen bij Jong Oranje

Memphis Depay heeft veel concurrentie bij Jong Oranje op het EK 2013. De PSV-aanvaller is strijdlustig. De 19-jarige Depay moet onder meer strijden met Benfica-speler Ola John om de plek van linksbuiten.

"Ik ga op de training laten zien dat ik er ook ben. Ik geef honderd procent en sta klaar als de trainer me nodig heeft", zei hij maandag tegen diverse media na de training in Lisse.

Tegen Australië vrijdag (3-1 winst, red.) stond hij als een van de weinigen negentig minuten op het veld. "Het was voor mij wel even wennen om negentig minuten te spelen, dat heb ik lang niet gedaan. Positief was dat ik het in ieder geval kon belopen."

"Al met al heb ik er een dubbel gevoel aan over gehouden. In de eerste helft liet ik goede dingen zien, na rust een paar slechte. Maar ik sta er helemaal klaar voor als het moet. Hopelijk kan ik het dan laten zien."

Ex Kluivert onder gearresteerden Hollands netwerk

Angela van Hulten, de ex van Patrick Kluivert, is een van de tien verdachten die zijn aangehouden in verband met een grootschalig onderzoek naar een Nederlandse misdaadorganisatie. Dat bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandagavond.

Van Hulten heeft naar verluidt een relatie met Danny K., die als een van de hoofdverdachten geldt in de zaak. Ze zou zwanger van hem zijn. Van Hulten heeft ook al drie kinderen met Kluivert.

In totaal werden maandag zeven mannen en drie vrouwen opgepakt, onder wie ook de bekende topcrimineel Willem Holleeder. De tien worden verdacht van deelname aan een misdaadorganisatie die zich vermoedelijk sinds 2009 bezighield met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs.

Schalke profiteert van CL-winst Bayern

Schalke 04 is op meerdere vlakken blij met de Champions League-winst van Bayern München. Zo won Bayern bijvoorbeeld van Schalkes aartsrivaal Borussia Dortmund. Maar ook op financieel vlak is de prijzenregen van Bayern München een opsteker voor de club uit Gelsenkirchen.

En dat is volledig te danken aan de transfer van doelman Manuel Neuer in 2011 van Schalke 04 naar Bayern. Niet alleen ontving Schalke een transfersom van 22 miljoen euro, ook krijgt de club een bonus bij elke prijs die Bayern pakt.

Het bonusbedrag is volgens Voetbal International inmiddels opgelopen tot zeven cijfers. En dat kan komende zaterdag nog hoger worden als Bayern de finale van de DFB Pokal wint van VfB Stuttgart.

Lijkenpikkerij goed voor vier jaar cel

Drie Poolse mannen die vorig jaar in Duitsland een busje stalen met twaalf lijken in kisten achterin zijn maandag in Polen veroordeeld tot celstraffen van twee tot vier jaar. De drie waren zich niet bewust van de vracht toen ze het busje stalen. Een vierde verdachte is elf maanden cel opgelegd. Een vijfde verdachte is nog voortvluchtig.

Het busje werd in oktober gestolen in Hoppegarten, een buitenwijk van Berlijn. De lichamen waren bestemd voor een crematorium. Twee weken na de diefstal werden de kisten - inclusief inhoud - teruggevonden in een bebost gebied in het westen van Polen. De dieven hadden ze daar gedumpt.

De mannen kunnen nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Ploumen: zorg om persvrijheid Oeganda

Nederland is 'bezorgd' over de gedwongen sluiting van twee onafhankelijke kranten en twee radiostations in Oeganda. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) heeft die boodschap overgebracht aan bewindspersonen in het Oost-Afrikaanse land. Ploumen was zondag en maandag op werkbezoek in Oeganda.

De Oegandese politie bezet sinds vorige week maandag de redactielokalen van Oeganda's belangrijkste onafhankelijke krant, Daily Monitor en van tabloid Red Pepper. Ook zijn twee aan Daily Monitor gelieerde radiozenders uit de lucht gehaald.

De media werden belaagd nadat ze hadden bericht over een brief van een topgeneraal die stelt dat er mogelijk plannen zijn voor de liquidatie van topfunctionarissen die gekant zijn tegen het voornemen van president Yoweri Museveni om zijn zoon klaar te stomen als zijn opvolger. Museveni, een voormalige junglestrijder, is aan de macht sinds 1986.

Ploumen heeft tijdens 'openhartige en directe' gesprekken met diverse ministers en met Museveni de mensenrechtensituatie in Oeganda aan de orde gesteld, zei ze na afloop tegen Novum Nieuws. "Ik heb benadrukt hoe belangrijk de rule of law is. Daar dragen wij aan bij."

Nederland steunt als donorland de verbetering van de justitiesector en de rechtsorde in Oeganda. Ook helpt Nederland op het terrein van voedselzekerheid. In totaal gaat er dit jaar 27,9 miljoen euro aan bilateraal ontwikkelingsgeld naar Oeganda.

Ploumen sprak, behalve met Museveni, met onder anderen de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie. Ploumen wil niet zeggen hoe er gereageerd werd op de Nederlandse zorgen over de persvrijheid in Oeganda. Dreigen met het opschorten van donorgelden is volgens Ploumen niet aan de orde. "Het is belangrijk om betrokken te blijven."

Oeganda stond de afgelopen jaren bekend om zijn verhoudingsgewijs grote persvrijheid, ook al heeft het bewind eerder media tijdelijk gesloten wegens hun kritische berichtgeving. Aanstaande donderdag dient een rechtszaak waarin Daily Monitor haar sluiting aanvecht.

Deventer loopt uit voor huldiging Eagles

Ruim tienduizend mensen hebben maandagavond in Deventer de promotie van Go Ahead Eagles naar de Eredivisie gevierd. De Brink in de binnenstad stroomde vol om de selectie van trainer Erik ten Hag toe te juichen. Voordat de ploeg op het plein arriveerde, werd in een open bus een rondrit door de stad gemaakt.

De spelers werden op het podium op de Brink toegesproken door burgemeester Andries Heidema. Hij beloonde de club met de zilveren legpenning van de stad. Het officiële feest duurt nog tot ongeveer 21 uur.

De politie van Deventer had belangstellenden eerder op de dag geadviseerd om tijdig naar het plein te komen, omdat er anders mogelijk geen plaats meer zou zijn. Via Twitter meldt de politie dat vooralsnog alles op rolletjes verloopt.

Go Ahead keert door de overwinning van zondag in de play-offs na zeventien jaar terug in de Eredivisie. Het aantal Overijsselse clubs op het hoogste niveau komt daarmee op vier, het hoogste aantal in ruim vijftig jaar.

Tiende verdachte opgepakt voor moord Londen

De Britse politie heeft maandag in Londen een tiende verdachte opgepakt in het onderzoek naar de moord vorige week op een 25-jarige soldaat. Het gaat om een 50-jarige man, die verdacht wordt van samenzwering tot moord. Verdere bijzonderheden gaf de politie niet.

Van de tien verdachten zijn er vier weer op vrije voeten gesteld. De twee vermoedelijke moordenaars liggen gewond in verschillende ziekenhuizen; vier andere verdachten zitten vast in een politiebureau.

De 25-jarige soldaat Lee Rigby werd woensdag in de omgeving van de Woolwich-kazerne opzettelijk aangereden met een auto en vervolgens met messen omgebracht. De daders lieten zich door omstanders filmen en een van hen legde politieke verklaringen af en dreigde met meer geweld. Hij is geïdentificeerd als Michael Adebolajo, een geradicaliseerde moslim.

De moord heeft geleid tot een toename van uitingen van haat tegen moslims, waaronder geweld en vernielingen. Naar een moskee in Grimsby in Noord-Engeland werden zondagnacht benzinebommen gegooid. Het vuur kon worden gedoofd en niemand raakte gewond. In verband met de brandstichting hield de politie twee verdachten aan.

Ongeveer duizend aanhangers van een extreemrechtse groep hielden maandag een mars door het centrum van Londen om tegen de moord te protesteren. Op verschillende plaatsen kwam het tot botsingen met antifascistische betogers.

Sektarische aanslagen kosten tientallen levens

Een reeks aanslagen met autobommen heeft maandag in en rond Bagdad aan zeker 57 mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Dat hebben bronnen bij de Iraakse autoriteiten gezegd.

De aanslagen vonden vooral plaats in de sjiitische delen van de Iraakse hoofdstad. De meeste slachtoffers vielen in de oostelijke buurt Habibiya. Twee autobommen eisten twaalf levens. In Al-Maalif gingen twee bommen vlak na elkaar af. Zes mensen werden gedood. Een uur eerder kwamen vijf mensen om bij een explosie op de drukke Sadounstraat in het centrum van de hoofdstad. Aan de Sadounstraat liggen veel klinieken, apotheken en winkels. Een autobom in het noordelijke Sabi al-Boor kostte aan acht burgers het leven.

In het oosten van Bagdad ging een bom autobom af terwijl de politie zat te wachten op de explosievenopruimingsdienst. Een burger kwam hierbij om. Een andere aanslag in het oosten van de stad eiste vijf levens. In de wijk Bayaa was een markt het doelwit van een aanslag. Zes mensen lieten het leven. Bij de drie overige aanslagen kwamen nog eens twaalf mensen om.

De verantwoordelijkheid is vooralsnog niet opgeëist, maar de aanslagen lijken het werk te zijn van de Iraakse tak van Al-Qaida.

[RG] Haase in vier sets langs De Schepper

Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De Haagse tennisser was in vier sets te sterk voor de Fransman Kenny de Schepper: 6-4, 7-6 (3), 2-6 en 6-3. Hij moet zich nu opmaken voor een confrontatie met de Pool Jerzy Janowicz (21) of de Spanjaard Albert Ramos.

Vorige maand in Marokko won Haase al van De Schepper en op het gravel in Parijs deed hij dat nog eens dunnetjes over. In de tweede set maakte de Nederlander een einde aan een reeks van zeventien verloren tiebreaks op rij. Na het verlies van de derde set leek de nummer 66 van de wereld even in de problemen te komen, maar direct daarna maakte hij alsnog een einde aan de illusies van de Fransman (ATP-91).

Haase volgt het goede voorbeeld van Igor Sijsling, die maandagmiddag Jürgen Melzer in drie sets aan de kant schoof. Thiemo de Bakker komt tegen Stanislas Wawrinka dinsdag pas in actie. Het vrouwentoernooi werd zondag door het verlies van Arantxa Rus en Kiki Bertens al van de Nederlandse inbreng ontdaan. De afgelopen twee jaar drong Haase in Parijs eveneens door tot de tweede ronde. Dat bleek beide keren het eindstation.

Crystal Palace laatste promovendus in Engeland

Crystal Palace keert na acht jaar afwezigheid terug in de Premier League. De Londense club dwong promotie af door in de finale van de play-offs na verlenging met 1-0 te winnen van Watford. Cardiff City en Hull City waren als nummers één en twee van de Championship eerder al zeker van promotie.

De confrontatie op Wembley tussen Watford en Crystal Palace, de nummers drie en vijf van het reguliere seizoen, leverde in de eerste negentig minuten geen doelpunt op. Een benutte strafschop van invaller Kevin Phillips in de eerste helft van de verlenging gaf uiteindelijk de doorslag in het voordeel van de ploeg van trainer Ian Holloway.

Crystal Palace promoveerde in 2004 voor het laatst naar het hoogste Engelse niveau. Dat avontuur duurde toen slechts één seizoen.

[Confed. Cup] Spanje neemt Casillas en Torres mee

Bondscoach van Spanje Vicente del Bosque heeft Real Madrid-doelman Iker Casillias opgeroepen voor het Spaanse elftal voor de Confederations Cup, terwijl hij onder José Mourinho sinds januari niet meer in actie is gekomen voor De Koninklijke. Diego López die wel onder de lat staat in Madrid mag in Spanje blijven. Del Bosque voor onder de palen ook José Manuel Reina en Víctor Valdés geselecteerd.

Ook Fernando Torres mag zich in Brazilië weer bewijzen. De spits van Chelsea zit ook bij de voorlopige 26-koppige selectie. De 101-voudig international, zat voor het laatst bij de selectie in oktober vorig jaar. Sindsdien kreeg Álvaro Negredo de voorkeur van Del Bosque. Negredo is er helemaal niet bij want Roberto Soldado is opgeroepen.

Linksback Nacho Monreal die net weer blessurevrij is mag zeer waarschijnlijk ook zijn koffers pakken want hij kreeg ook een uitnodiging. Er zullen nog drie spelers moeten afvallen. David de Gea en Isco behoren niet tot de selectie. Beiden zijn met Jong Spanje mee voor het EK-onder 21 in Israël. In de groepsfase zullen ze Jong Oranje treffen.

Spanje oefent op 8 juni nog tegen Haïti en begint vervolgens op 16 juni aan de Confederations Cup. Het land begint de groepsfase op tegen Uruguay. Later volgen duels met Tahiti (20 juni) en Nigeria (23 juni).

De voorlopige Spaanse selectie

Doel: Iker Casillas (Real Madrid), José Manuel Reina (Liverpool, Eng) en Víctor Valdés (Barcelona).

Verdediging: Jordi Alba (Barcelona), Raúl Albiol, Álvaro Arbeloa (beiden Real Madrid), César Azpilicueta (Chelsea, Eng), Javi García (Manchester City, Eng), Nacho Monreal (Arsenal, Eng), Gerard Piqué (Barcelona) en Sergio Ramos (Real Madrid).

Middenveld: Xabi Alonso (Real Madrid), Beñat (Real Betis), Sergio Busquets (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal, Eng), Andrés Iniesta (Barcelona), Javi Martínez (Bayern München) en Xavi (Barcelona).

Aanval: Cesc Fabregas (Barcelona), Juan Mata (Chelsea, Eng), Jesús Navas (Sevilla), Pedro (Barcelona), David Silva (Manchester City, Eng), Roberto Soldado (Valencia), Fernando Torres (Chelsea, Eng) en David Villa (Barcelona).

'Nieuwe quest in Final Fantasy IX'

Zocht je nog een reden om de klassieker Final Fantasy IX te herspelen of voor het eerst er aan te beginnen? Misschien kan onderstaand filmpje je helpen. Er is namelijk een nieuwe sidequest ontdekt in de game.

De quest zat er al altijd in maar slechts enkele mensen wisten van het bestaan af. Toen iemand toevallig de quest ontdekt had en hier een forumtopic op Gamefaqs over opende bleek de quest heel veel minder bekend dan gedacht. Bekijk hieronder de quest voor de mensen die de moeite niet willen doen, hij is namelijk pas te vinden op disc vier van het spel.

VVD-jongeren willen xtc in winkels

De jongerenafdeling van de VVD in Amsterdam vindt dat xtc in coffeeshops en in smartshops verkrijgbaar moet zijn. Volgens de JOVD Amsterdam kan het reguleren van de verkoop voor veiliger gebruik zorgen. De Amsterdamse GroenLinks-fractie pleitte vorige week ook voor de verkoop van de partydrug in winkels.

"Bij harddrugs denken we automatisch aan dealers, verslaafden en veelplegers", zegt voorzitter van de JOVD in Amsterdam Chris-Jan Kamminga. "Maar die vlieger gaat allang niet meer op: xtc is een vrij onschuldige drug die vooral op feestjes en festivals wordt gebruikt. De overlast die xtc veroorzaakt is miniem."

De jonge liberalen vinden dat de VVD is doorgeschoten in het bestrijden van harddrugs. "Reguleren werkt beter dan repressief handhaven. Het is treurig om te zien dat GroenLinks-raadslid Marco de Goede dat inzicht wel toont, terwijl onze liberale moederpartij verlangt naar een drugsdrooglegging", zegt Kamminga.

Rotterdammers maken duikspel via inzameling

Het Rotterdamse gamebedrijf Vertigo Games wil 75 duizend dollar inzamelen om een online duikspel te financieren. Het spel laat gamers gezamenlijk virtueel duiken en het ondersteunt het gebruik van de virtualrealitybril Oculus Rift. World of Diving is in de maak voor Mac en pc's die draaien op Windows en Linux.

Het bedrijf zamelt geld in via de crowdfundingsite indiegogo.com. Met nog 37 dagen op de teller heeft het bedrijf ruim 2700 dollar opgehaald. "Het aantrekken van 75 duizend dollar ontwikkelkapitaal is een noodzaak voor ons", geeft een woordvoerder van het bedrijf aan. Vertigo Games wil het spel het liefst in eigen beheer maken zonder tussenkomst van een uitgever.

De keuze van Vertigo Games om zelfstandig een game te maken, staat niet op zichzelf. Steeds meer studio's kiezen er voor zelf een game te maken en uit te geven. Op die manier behouden ze creatieve vrijheid.

Zo werkt Triumph Studios uit Delft aan een strategiespel en bracht Abbey Games deze maand het strategiespel Reus uit voor pc. De mogelijkheid games te distribueren via populaire online diensten als Steam, GOG en Gamersgate speelt een belangrijke rol bij het maken van deze keuze.


Rotterdammers maken duikspel via inzameling (Foto: Novum)

Apple weigert seks-e-boek om tepel

Apple weigert de Nederlandse vertaling van de erotische boekenreeks Tachtig dagen van Vina Jackson aan te bieden als e-boek, omdat het bedrijf de omslag van de elektronische uitgave ongepast vindt. Uitgeverij Prometheus weigert de omslag van het Nederlandse e-boek aan te passen.

Volgens een woordvoerster van Prometheus valt Apple over een tepel die op de afbeelding te zien is. "In Engeland verkoopt Apple de reeks wel als e-boek. Daar is de omslag iets minder expliciet. Wij vinden de omslag prima kunnen en houden die zo." Het Nederlandse e-boek is wel via andere elektronische winkelketens zoals bol.com te koop.

Vina Jackson is het pseudoniem van twee bekende schrijvers die voor het eerst en anoniem samenwerken. Promotheus zet de boekenreeks in de markt als de opvolger van de erotische bestseller-reeks Vijftig tinten. In Europa zijn al meer dan een miljoen boeken van Tachtig dagen verkocht.

Recent had Heleen van Royen problemen met Apple, omdat ze haar roman De Hartsvriendin verwijst naar pornografische websites. Na overleg met haar uitgeverij ging Apple overstag.

Apple weigert e-boek Tachtig dagen om tepel
Apple weigert e-boek Tachtig dagen om tepel (Foto: ANP)

Kamervoorzitter onthult VOC-monument in Australië

Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) heeft maandag samen met de gouverneur van Queensland een monument onthuld in Mapoon bij Weipa, in het noorden van Australië. Dat is in de buurt van de plaats waar in 1606 de eerste ontmoeting plaatsvond tussen de inheemse bevolking van Australië en de Europeanen.

In dat jaar bereikte het VOC-schip de Duyfken het noorden van Queensland en kwam de bemanning onder leiding van Willem Janszoon in contact met de inheemse bevolking. Deze ontmoeting is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste ontmoeting op Australisch grondgebied tussen Europeanen en de oorspronkelijke bevolking van Australië.

Het maandag onthulde monument, het First Contact Memorial, vloeit voort uit het bezoek dat een Nederlandse parlementaire delegatie in 2006 aan Australië bracht om de 400-jarige band tussen beide landen te herdenken. In Weipa deed De Graafs voorganger Yvonne Timmerman-Buck (CDA) het voorstel om een permanent monument op te richten dat deze eerste ontmoeting markeert.

De Eerste en Tweede Kamer droegen daaraan financieel bij, evenals onder meer de Mapoon Aboriginal Shire Council, de regering van Queensland en enkele bedrijven. Bij de onthulling waren ook Aboriginals aanwezig. De Graaf noemde het monument een mijlpaal in de verhouding tussen beide landen.

Ruben en Julian begraven

De broertjes Ruben en Julian zijn maandag begraven in Zeist. Enkele honderden mensen woonden de begrafenis bij. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Zeist.

Veel klasgenootjes van de vermoorde broers waren aanwezig op de begrafenis. In de toespraken, onder meer van leraressen van Ruben en Julian, de directeur van hun school en burgemeester van Zeist Koos Janssen, was veel aandacht voor de aanwezige kinderen.

De kisten met daarin de lichamen van de kinderen van 7 en 9 jaar werden met een legervoertuig naar de begraafplaats in Zeist gebracht. Daar begon om 14.30 uur de dienst.

De lichamen van de broertjes werden vorige week zondag gevonden in een duiker in Cothen. Zo'n twee weken eerder werd het lichaam van hun vader gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd in een recreatiegebied bij Doorn. Na de vondst van het lichaam van de vader volgden grootschalige zoektochten naar de twee jongetjes.

Kosovaren boos om arrestaties

Duizenden etnische Albanezen hebben maandag in de Kosovaarse hoofdstad Pristina geprotesteerd tegen de arrestatie van zes mannen op verdenking van oorlogsmisdaden. De zes werden vorige week opgepakt door de Kosovaarse politie en ambtenaren van de EU-missie in Kosovo, EULEX.

Onder de verdachten zijn onder meer de Kosovaarse ambassadeur in Albanië, burgemeester van Skenderaj Sami Lushtaku en een lijfwacht van premier Hashim Thaci. De zes zijn hangende het onderzoek onder huisarrest geplaatst.

De betogers droegen maandag portretten van de zes met zich mee en scandeerden leuzen tegen de EU-missie in Kosovo.

Youp en Jochem gaan samen

De impresariaten van Youp van 't Hek en Jochem Myjer gaan samenwerken. Hekwerk Theaterprodukties en De Rust Zelve Management gaan per 1 september verder onder de naam Hekwerk Theaterprodukties, maakten de twee maandag bekend.

Van 't Hek gaat overigens niet met zijn collega het toneel op. "Jochem Myjer en ik gaan samen. Niet op toneel. Wel op kantoor. Twee weten meer dan één", twittert hij.

Bij Hekwerk Theaterprodukties zijn naast Van 't Hek artiesten als Kasper van Kooten, Henry van Loon en Klaas van der Eerden ondergebracht. De Rust Zelve voert het management over zowel Myjer als beeldend kunstenaar Casper Faassen.

[RG] Vader Tomic toegang geweigerd

De vader van tennisser Bernard Tomic mag op Roland Garros geen wedstrijden bekijken. De organisatie van het toernooi weigert hem de toegang, omdat hij wordt verdacht van het mishandelen van de trainingspartner van zijn zoon. Tomic speelt dinsdag zijn eerste partij in Parijs.

John Tomic mocht al niet meer als coach aanwezig zijn bij wedstrijden. In Parijs mag hij daarnaast ook niet als toeschouwer naar binnen.

Beveiligers hebben instructies gekregen om John Tomic, coach van zijn zoon, buiten de hekken te houden. "Ons toernooicomité heeft om problemen op Roland Garros te voorkomen besloten dat Bernards vader niet binnen wordt gelaten", legt de Franse tennisbond uit. "Bernard, zijn zaakwaarnemer en de ATP zijn enkele dagen geleden door ons geïnformeerd. Het ticketverkoopkantoor en de toegangspoorten hebben instructies gekregen."

De zaak tegen John Tomic is door een rechtbank in Madrid tot oktober uitgesteld. Hij wordt ervan verdacht de trainingspartner, Thomas Drouet, een kopstoot te hebben gegeven in de Spaanse hoofdstad. Zijn zoon speelde die week het masterstoernooi daar.

Jahanbakhsh op weg naar N.E.C.

N.E.C. Nijmegen heeft met de Iraanse club SC Damash een mondeling akkoord gesloten over het aantrekken van de aanvaller Alireza Jahanbakhsh. Dat meldt de club maandag. Mits de medische keuring en de visumaanvraag geen problemen opleveren, speelt de vleugelaanvaller volgend seizoen in Nijmegen.

Ook moet de tewerkstellingsvergunning nog geregeld worden. De 19-jarig Jahanbakhsh speelt sinds 2011 voor Damash, dat uitkomt op het hoogste niveau in Iran. N.E.C. komt met meer informatie als de transfer daadwerkelijk wordt voltooid.

[RG] Nadal na moeizaam begin naar tweede ronde

Rafael Nadal is maandag met de nodige moeite doorgedrongen tot de tweede ronde op Roland Garros. De zevenvoudig winnaar verloor tegen Daniel Brands de eerste set. De tiebreak in de tweede set bleek de ommekeer: 4-6, 7-6 (5), 6-4 en 6-3.

Nadal raakte eind vorig jaar geblesseerd en viel zelfs buiten de mondiale top vier. Dit jaar is de Spanjaard ijzersterk aan het seizoen begonnen en won hij zes toernooien, waarvan vijf op zijn favoriete ondergrond gravel. In Parijs is hij de titelverdediger.

Nadals landgenoot Nicolas Almagro was met 6-4, 4-6, 6-3 en 6-3 te sterk voor de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer. Almagro is de nummer elf van de plaatsingslijst.

Bij de vrouwen kon de Britse hoop Laura Robson weinig tegenstand bieden tegen Caroline Wozniacki (10): 6-3 en 6-2. Varvara Lepchenko bereikte net als de Deense de tweede ronde door Mirjana Lucic-Baroni met 6-1 en 6-2 van de baan te slaan.

Utrechtse krakers dinsdag voorgeleid

De tien krakers die zaterdag zijn aangehouden bij de ontruiming van de Ubicapanden in Utrecht worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze worden verdacht van openlijk geweld tegen personen en goederen, zo laat het Openbaar Ministerie maandag weten.

De rechter-commissaris beslist of de krakers langer worden vastgehouden. Op 4 juni vindt de snelrechtzitting plaats.

Van de vernielingen die zijn aangericht zijn al meerdere aangiften binnen. Wie schade heeft geleden, kan proberen deze te verhalen door zich als benadeelde partij te voegen in de strafrechtelijke procedure, zegt het OM.

De politie wilde het pand vrijdagavond ontruimen, maar de krakers bleken zich te hebben voorbereid, onder meer door zich vast te ketenen. Op straat was een stapel banden in brand gezet. Toen brandweermannen de brand wilden blussen, werden ze vanuit het kraakpand bekogeld.

Geen borgtocht voor dreigers in vliegtuig

De twee mannen die vorige week zouden hebben gedreigd een Pakistaans vliegtuig op te blazen boven Groot-Brittannië komen niet op borgtocht vrij. Dat heeft een Britse rechter maandag bepaald.

De 30-jarige Tayyab Subhani en de 41-jarige Mohammed Safdar werden vrijdag gearresteerd nadat het toestel van Pakistan International Airlines onder begeleiding van een Typhoon-straaljager was geland. De twee worden ervan beticht de veiligheid van een vliegtuig in gevaar te hebben gebracht.

De twee zeiden maandag niets tijdens hun voorgeleiding. Hun advocaten zeiden wel dat hun cliënten de aanklacht ontkennen. Naar verwachting moeten de twee 5 augustus opnieuw voor de rechter verschijnen.

Holleeder geen hoofdverdachte in Hollands netwerk

Willem Holleeder is geen hoofdverdachte in het grootschalige onderzoek naar een Nederlandse misdaadorganisatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. In totaal zijn tien verdachten aangehouden: zeven mannen en drie vrouwen.

Een 48-jarige man uit Beverwijk, vermoedelijk de sportschoolhouder Dick Vrij, en een 43-jarige man zonder vast woonadres, waarschijnlijk de crimineel Danny K., worden door justitie als voornaamste verdachten gezien. K. werd door een arrestatieteam aangehouden in een luxe penthouse in Hilversum.

De politie deed maandagochtend huiszoeking in onder meer Beverwijk, Hilversum en Amsterdam. Het gaat om woningen, twee sportscholen, een aantal andere bedrijfspanden en enkele safeloketten bij banken. De arrestanten worden verdacht van deelname aan een misdaadorganisatie die zich vermoedelijk sinds 2009 bezighield met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs.

Het gaat om een zogenoemd Hollands netwerk, dat grotendeels bestaat uit mensen van Nederlandse afkomst. Zulke netwerken spelen volgens justitie een belangrijke rol in de georganiseerde misdaad in Nederland. "Het gaat om criminele organisaties die geworteld zijn in de Nederlandse onderwereld en daarbinnen beeldbepalend zijn", stelt het OM in een persbericht.

De ruim veertig doorzoekingen werden uitgevoerd door meer dan 450 rechercheurs, onder leiding van vijf rechters-commissarissen en dertien officieren van justitie. Zij werden bijgestaan door zogeheten advanced search teams van defensie. De militairen zochten met speciale apparatuur naar verborgen plaatsen.

Bij de actie is beslag gelegd op drie vuurwapens, zo'n honderd dure horloges, gepantserde auto's en enkele tonnen aan contant geld. Ook is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie. Een deel daarvan lag op verborgen plaatsen.

Acht invallen vonden plaats in woningen en kantoren in Amersfoort, Rijnsburg, Breda en in de Amsterdamse diamantbeurs. Dit onderzoek richt zich op twee ondernemers die via hun exclusieve horlogehandel vermoedelijk betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld.

De verdachten worden deze week voorgeleid.

'Gran Turismo 6-beelden uitgelekt'

Er zijn gameplaybeelden van Gran Turismo 6 uitgelekt op het internet. Het YouTube-kanaal GTPlanet beweert de eerste beelden te hebben van de baan Autumn Ring uit het spel. Het is nog niet bevestigd dat dit ook daadwerkelijk beelden zijn uit de game.

Mocht dit wel het geval zijn dan is dit de eerste blik op de daadwerkelijke gameplay. Eerder is wel al een conceptvideo uitgebracht. Gran Turismo 6 komt in november uit op PlayStation 3. Het is nog niet bekend of de racegame ook uitkomt op PlayStation 4.

Glazen Huis volgend jaar in Haarlem, Heerlen volgt

Het Glazen Huis van 3FM strijkt volgend jaar neer in Haarlem. Een jaar later volgt Heerlen, zo maakte de zendermanager van 3FM, Wilbert Mutsaers, maandag bekend. "We zijn erg gelukkig met de samenwerking met Haarlem en Heerlen voor 3FM Serious Request."

Het huis, waarin dj's van de radiozender zich zonder eten zes dagen laten opsluiten om geld op te halen voor een goed doel, is volgend jaar te vinden op de Grote Markt in Haarlem. In Heerlen is voor het Pancratiusplein gekozen als locatie. De provincies Noord-Holland en Limburg worden hiermee voor het eerst aangedaan tijdens de actie van 3FM.

Eind dit jaar is het Glazen Huis in Leeuwarden te vinden. Binnenkort wordt bekendgemaakt voor welke 'stille ramp' dit jaar aandacht wordt gevraagd. Met de editie in Enschede, eind vorig jaar, werd bijna 12,3 miljoen euro opgehaald.

Coalitie Israël kraakt door dienstplicht

De Israëlische regeringscoalitie dreigt in elkaar te storten als ze er niet in slaagt om de militaire dienstplicht te hervormen en een eind te maken aan vrijstelling voor ultraorthodoxe joden. Dat heeft de leider van Yesh Atid en minister van financiën Yair Lapid maandag gezegd. Een bespreking van een commissie die de taak heeft gekregen de regels onder de loep te nemen liep op niets uit.

Iedere Israëliër is dienstplichtig, maar jaarlijks krijgen duizenden ultraorthodoxe joden die studeren aan Torah-scholen vrijstelling. Zij houden vol dat de dienstplicht in strijd is met hun strikte religieuze levensstijl. Israëliërs die geen vrijstelling krijgen vinden het systeem oneerlijk.

Lapids partij zwoer bij de parlementsverkiezingen in januari een eind te maken aan het systeem en wil dat ook ultraorthodoxe joden 'de last delen'. "De last zal eerlijk worden verdeeld of deze regering zal uiteenvallen", waarschuwde Lapid maandag.

Xbox One-lekker gaat los bij eventuele arrestatie

Er dreigt allerlei geheime informatie over de Xbox One het internet op geslingerd te worden. Daarmee dreigt in ieder geval de Australiër Dan Henry die bekend staat onder de naam SuperDaE. De man die eerder twee Xbox One Development Kits aanbood via Ebay zegt dit te doen op het moment dat hij gearresteerd wordt.

Sinds zijn Ebay-avontuur is zijn huis al eens doorzocht door de FBI en de Australische autoriteiten. Al maanden wacht hij op wat er verder staat te gebeuren met zijn persoon. Hij had gezegd dat als hij vandaag wordt gearresteerd, wat zijn persoonlijke verwachting was, hij alle informatie vrij zou geven die hij over de Xbox One bezit.

Als hij maandagavond Australische tijd niet kon inloggen op zijn ftp-server zou deze via Twitter het IP-adres, de inlognaam en het wachtwoord de wereld in sturen. Hiermee kan iedereen die dat wil dan via alleen-lezenbestanden alle informatie inzien.

Inmiddels is hij opgepakt en weer vrijgelaten op borgtocht, echter niet op beschuldiging van computercriminaliteit. Waar hij wel van wordt beschuldigd wil de Australische politie niet vertellen. SuperDaE heeft aangegeven zijn dreigement vandaag niet ten uitvoer te brengen, maar sluit niet uit dat het op een later moment alsnog gaat gebeuren.

Vrouw valt in armen postbode

Een 23-jarige Duitse postbode heeft waarschijnlijk het leven van een vrouw gered die van de tweede verdieping van een appartement viel, door haar met zijn handen op te vangen. "De val had dodelijk kunnen zijn", meldde een woordvoerder van de politie maandag.

De postbode merkte de 32-jarige vrouw bij toeval op toen hij haar zag hangen aan de balustrade van een balkon in het Duitse Geilenkirchen, vlak bij de Nederlandse grens. Het is nog onbekend hoe de vrouw in die gevaarlijke situatie verzeild was geraakt.

De vrouw is zwaargewond. Ook de postbode is gewond geraakt, maar hij mocht na een kort verblijf het ziekenhuis verlaten.

Vrouw valt van tweehoog in armen postbode
Vrouw valt van tweehoog in armen postbode (Foto: ANP)

Vleeskeuring-programma naakte vrouw naar Nederland

Het van oorsprong Deense programma Blachman is hoogstwaarschijnlijk binnenkort in Nederland te zien. Stepping Stone laat weten de rechten te hebben gekocht om het programma, waarin een naakte vrouw door mannen wordt gekeurd, in Nederland te mogen produceren.

Het productiehuis laat weten dat het nog niet is verkocht aan een zender. "Daar zijn we druk mee bezig."

In het Deense programma Blachman velt presentator Thomas Blachman samen met een gast zijn oordeel over een blote vrouw die voor hem staat. Er wordt gesproken over het vrouwelijk lichaam en de rol van de man. Het programma kreeg veel kritiek te verduren omdat het seksistisch zou zijn.

'Gebruik seksslavinnen in WOII onvergeeflijk'

De vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden tot prostitutie verdienen excuses en het is onvergeeflijk. Dat zei Toru Hashimoto, de burgemeester van het Japanse Osaka maandag tijdens een persconferentie.

In China en Zuid-Korea, waar veel van de seksslavinnen vandaan kwamen, ontstond twee weken geleden ophef over uitspraken van diezelfde Hashimoto. Hij zei toen dat Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog de afleiding van prostituees nodig hadden om de discipline te bewaren. Hij zei ook dat er geen bewijs was dat het Japanse leger vrouwen dwong tot prostitutie.

Ook Nederlandse meisjes en vrouwen uit de voormalig Nederlandse kolonie Nederlands-Indië, nu Indonesië, werden gebruikt als seksslavinnen. In 2001 erkende het Tokio-tribunaal in Den Haag dat vele duizenden vrouwen zijn misbruikt.

'Gebruik seksslavinnen in WOII onvergeeflijk'
'Gebruik seksslavinnen in WOII onvergeeflijk' (Foto: ANP)

Duitsers tonen piemel in Tilburg

Twee Duitsers die het nodig vonden om hun geslachtsdeel te tonen terwijl ze door Tilburg reden zijn maandag aangehouden. Al eerder had de auto van de mannen de aandacht getrokken, aangezien ze schreeuwend rondreden door de wijk Stokhasselt. Dat meldt de politie.

De mannen die zijn opgepakt zijn twee broers van 21 en 16 jaar oud. In de auto zaten ook nog drie andere Duitsers. De twee schennisplegers zijn aangehouden.

Wat de mannen bezielden om zich zo te misdragen is onduidelijk.

Engeland en Wales organiseren WK cricket in 2019

Engeland en Wales organiseren in 2019 het WK cricket. De tien deelnemers spelen hun wedstrijden in tien verschillende stadions. Dat laat de gezamenlijke cricketbond van beide landen maandag weten.

Engeland was in 1999 voor het laatst gastheer. India, dat het WK twee jaar geleden samen met Bangladesh en Sri Lanka organiseerde, is de regerend wereldkampioen. Australië en Nieuw-Zeeland zijn over twee jaar de gastheren.

Düsseldorf neemt afscheid van trainer na degradatie

Norbert Meier is niet langer trainer van Fortuna Düsseldorf. De twee partijen zijn met wederzijdse instemming uit elkaar gegaan, meldt de club. Meier degradeerde dit seizoen met Düsseldorf, nadat hij de club eerder van het derde naar het eerste niveau had geloodst.

Meier werd in 2008 aangesteld en leidde de ploeg een jaar later naar de eerste divisie. Na vorig jaar naar de Bundesliga te zijn gepromoveerd werd de equipe dit seizoen zeventiende. Wie Meier opvolgt is nog niet bekend.

[RG] Tsonga en Lopez door in Parijs

Jo-Wilfried Tsonga heeft maandag de tweede ronde van Roland Garros bereikt. De als zesde ingeschaalde Fransman had weinig moeite met de Slowaak Aljaz Bedene: 6-2, 6-2 en 6-3.

Feliciano Lopez sloeg zich ook een ronde verder. De Spanjaard maakte er met zijn landgenoot Marcel Granollers (31) een marathonpartij van: 7-5, 2-6, 6-4, 4-6 en 6-4. Het duel moest zondag nog onderbroken worden omdat de twee mannen het te laat maakten.

Radek Stepanek ging onderuit. De Tsjech verloor drie tiebreaks op rij tegen Nick Kyrgios uit Australië: 7-6 (5), 7-6 (8) en 7-6 (11). Bij de vrouwen won de Duitse Julia Görges (24) met 7-6 (8) en 6-0 van Zuzana Kucova.

Luzon volgt Rednic op als trainer Standard Luik

Guy Luzon is aangesteld als nieuwe trainer van Standard Luik. De Israëliër neemt het stokje over van Mircea Rednic en heeft een eenjarig contract getekend. Dat liet voorzitter Roland Duchâtelet maandag weten op een persconferentie.

Rednic was eerder dit seizoen de ontslagen Ron Jans opgevolgd. Hij deed het uitstekend en leidde de ploeg naar Europees voetbal. Toch heeft Standard besloten zijn contract niet te verlengen.

Luzon was de laatste drie jaar bondscoach van Jong Israël. De oud-speler van Maccabi Petah Tikva had daarvoor onder meer Bnei Yehuda en Hapoel Tel Aviv onder zijn leiding.

Rafael van der Vaart deelt liefdesfoto met Sabia

Rafael van der Vaart komt openlijk uit voor zijn liefde voor Sabia Boulahrouz. De 30-jarige voetballer, die in scheiding ligt met Sylvie, twitterde een foto van zichzelf en zijn nieuwe liefde.

"Gezellig gegeten bij Okura Hotel", schreef Van der Vaart bij de foto, waarop hij gearmd met Sabia zit. Zijn zoon Damian steekt op de achtergrond zijn duim omhoog.

Rafael en Sylvie maakten begin januari bekend te gaan scheiden. Sabia werd regelmatig aan de zijde van Sylvie gespot, totdat begin vorige maand bekend werd dat ze een relatie heeft met de ex van haar beste vriendin. Sylvie heeft inmiddels een nieuwe liefde gevonden in een Franse zakenman.

Steven de Jong verfilmt leven Man Bijt Hond-boer

Steven de Jong werkt aan een korte film over het leven van Frans Zwaagstra. De boer uit het Friese Zwaagwesteinde is bekend van het tv-programma Man Bijt Hond. "Hij maakt zoveel mee en ik heb een van zijn verhalen vertaald naar een scenario", vertelt de regisseur aan Novum Nieuws. Zwaagstra speelt zichzelf in de film, die twintig minuten duurt.

De Jong ontmoette de Friese boer voor zijn romantische komedie Leve Boerenliefde, die nu in de bioscopen draait. "Het is een heel excentrieke man die vijftig jaar terug in de tijd leeft", vertelt De Jong. "En als hij vertelt over de avonturen die hij meemaakt, hang ik aan zijn lippen."

De 47-jarige boer is wars van moderne technieken en runt zijn boerderij op een ouderwetse manier. Zwaagstra is vrijgezel. Hij bekende aan De Jong dat hij wel een vriendinnetje zou willen, maar dat zijn leefwijze vrouwen afschrikt.

Tatum Dagelet, die de hoofdrol speelt in Leve Boerenliefde, ging meteen aan de slag voor de boer. "Tatum hoorde dat en maakte meteen een profiel aan op een datingsite voor Frans en hij had de eerste dag al vijf, zes reacties", aldus De Jong. "Daar gaat de korte film over." Hij werkt momenteel aan de montage. "Als ik daarmee klaar ben, ga ik kijken of ik er geen tv-serie van zou kunnen maken."

Het acteren gaat Zwaagstra prima af. "Dat pakte hij in Leve Boerenliefde al fantastisch op", vindt De Jong. "Veel mensen vragen zich ook af of hij iedereen in de maling neemt of dat hij daadwerkelijk zo leeft, maar ik ben een paar keer bij hem thuis geweest en het is echt zo."

Naast de korte film werkt De Jong aan twee speelfilms. De regisseur wil een film maken over de tijd dat Radio Veronica als piratenzender vanuit zee uitzond. Daarnaast is hij bezig met de verfilming van het boek Stuk van Judith Visser. "Daarvoor verwacht ik volgende maand acteurs aan te kunnen nemen."


Steven de Jong verfilmt leven Man Bijt Hond-boer (Foto: Novum)

Dijsselbloem vindt beloning top ING te hoog

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt dat beloning van de top van ING omlaag kan. Volgens de minister is het 'niet meer dan logisch' dat de salarissen aan de top worden versoberd, gezien de problemen in de financiële sector. Dat schrijft de minister maandag aan de Tweede Kamer.

De bank en verzekeraar gaf zelf in maart nog aan te twijfelen over de 'relatief lage' salarissen van de topmensen. Daardoor kan het aantrekken van ervaren en gekwalificeerde mensen in het geding komen. ING zei tegelijkertijd trots te zijn op zijn 'leidende positie' in het matigen van de topinkomens.

ING schafte vorig jaar voor de gewone bankmedewerkers de bonussen af. Die extraatjes konden oplopen tot achttien procent van het vaste salaris. In ruil voor die afschaffing zien de bankiers in drie jaar tijd hun vaste salaris met negen procent stijgen. Vijf procent van de medewerkers kan nog wel in aanmerking komen voor een bonus.

Minister Dijsselbloem riep eerder al op tot een versobering van de arbeidsvoorwaarden in de banksector. Volgens de minister mag van deze mensen een offer worden gevraagd, omdat door de miljarden euro's aan staatssteun veel banen behouden zijn gebleven.

Eerder op maandag meldde Het Financieele Dagblad dat bedrijven die hun hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas hebben staan, in vijf jaar tijd 18,5 procent van de banen hebben geschrapt. Onder deze bedrijven zijn naast banken ook accountantskantoren en advocatenkantoren.

Topman Jan Hommen staat al sinds 2008 op de nullijn, met een vast salaris van 1,35 miljoen euro. De hele raad van bestuur krijgt sinds die tijd ook geen bonus meer uitgekeerd. De bank matigde de lonen onder meer vanwege de tien miljard euro staatssteun die ING op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 kreeg. Daarnaast is de maatschappelijke kritiek op de hoge banksalarissen sinds de kredietcrisis toegenomen.

De raad van commissarissen uitte in het jaarverslag over vorig jaar nog zijn twijfel op de achterblijvende salarissen. "Op de lange termijn is die situatie niet houdbaar." Het bedrijf benadrukte daarbij dat er nog geen concrete loonsverhogingen op stapel staan. De opvolger van Hommen, Ralph Hamers, gaat minder verdienen dan zijn voorganger. De nieuwe topman, die in oktober begint, krijgt een vast salaris van 1,27 miljoen euro.

Roemenen vast in zaak Visser en Severein

Twee Roemenen van 47 en 60 jaar zijn in de Spaanse stad Valencia opgepakt in verband met de dood van de vermiste Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Dat melden Spaanse media. In verband met de zaak zitten nu drie mensen vast. Zaterdag pakte de politie in de plaats Murcia al een 36-jarige man uit Spanje op.

Op zo'n twaalf kilometer van Murcia, in Alquerías, werden zondag twee lichamen gevonden. De Nederlandse politie liet maandag weten ervan uit te gaan dat het om het sinds 13 mei vermiste Nederlandse stel gaat. Volgens de Spaanse krant El País, die zich baseert op bronnen bij de politie, zijn Visser en Severein door geweld om het leven gekomen. Bronnen bij de politie verklaarden tegenover het dagblad dat het echtpaar begraven was. De politie wist de lichamen desalniettemin met speurhonden op te sporen.

De Spaanse autoriteiten hebben eerder al gezegd dat het onderzoek voorlopig 'geheim' blijft. Bronnen zeiden echter dat de verdachten banden hebben met de georganiseerde misdaad in Oost-Europa.

De 35-jarige Ingrid Visser en de 57-jarige Lodewijk Severein waren in Spanje voor vruchtbaarheidsbehandelingen. De twee werden dinsdag 14 mei voor het laatst gezien door personeel van het hotel in Murcia waar zij verbleven.

Antiracismewet splijtzwam Griekse regering

De Griekse coalitieregering is ernstig verdeeld over een wet die racisme moet tegengaan. De leiders van de coalitiepartijen komen maandag bij elkaar in een poging een oplossing te vinden.

De conservatieven, die een meerderheid hebben in het Griekse parlement, zijn het niet eens met de linkse en centrumlinkse partijen. De nieuwe antiracismewet beoogt het aanzetten tot racistische daden strafbaar te stellen. Ook het ontkennen van de misdaden van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog moet strafbaar worden.

Onderminister van binnenlandse zaken Haralambos Athanasiou meent dat de strijd tegen racisme geen nieuwe wet vereist. Volgens hem volstaat het om bestaande wetten aan te passen.

Mensenrechtenorganisaties, die zich grote zorgen maken over de toename van het aantal racistisch gemotiveerde aanvallen op immigranten en de stijgende populariteit van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, steunen het wetsvoorstel.

Vliegtuigje gecrasht in Arnemuiden

Een klein vliegtuig is maandagochtend neergestort bij een camping in Arnemuiden. Twee inzittenden zijn op eigen gelegenheid uit het toestel geklommen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland. Ze hebben lichte schrammen opgelopen en worden nagekeken door ambulancepersoneel.

Het incident vond rond 10.45 uur plaats op een bouwplaats aan de Calandweg, nabij camping De Witte Raaf. Getuigen zagen dat het vliegtuigje met pruttelende motor opsteeg en een poging deed om een noodlanding te maken, waarbij het toestel crashte. De brandweer wist te voorkomen dat de lekkende brandstoftank vlam vatte.

Het toestel was een lesvliegtuigje dat werd bestuurd door een 40-jarige vrouw uit Goes. Haar instructeur was een 57-jarige man uit dezelfde woonplaats.

Dieprode cijfers voor Lotus F1 Team

Het Lotus F1 Team heeft vorig seizoen het grootste verlies uit de historie van de autosport geleden, zo meldt The Daily Telegraph. Volgens journalist Christian Sylt is er door het afhaken van sponsors een verlies van 63 miljoen euro geleden.

De inkomsten vielen mede door het wegvallen van de naamgever van het team Lotus Cars terug tot ruim 108 miljoen euro. De uitgaven stegen naar 171 miljoen euro. Voor een groot deel was dit te danken aan het aantrekken van nieuwe werknemers en de komst van oud-wereldkampioen Kimi Räikkönen die veel beter presteerde dan op voorhand verwacht werd. The Iceman zag hierdoor flink wat euro's op zijn bankrekening bijgeschreven worden.

De vraag is hoe lang hij bij Lotus zal blijven, omdat zijn contract nog niet verlengd is en de Fin in de concrete belangstelling van Red Bull Racing lijkt te staan. Ook de toekomst van teamgenoot Romain Grosjean lijkt ongewis te zijn. Hij crashte afgelopen weekend in Monaco meerdere malen en kreeg als gevolg van het uit de race torpederen van Daniel Ricciardo tien plaatsen gridstraf voor de race in Canada.

Plasterk wil DigiD spookburgers intrekken

Ongeveer honderdduizend spookburgers raken hun DigiD kwijt. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer over de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

Het gaat om personen die te boek staan als VOW (Vertrokken Onbekend Waarheen) en van wie wordt aangenomen dat ze zijn vertrokken naar het buitenland. Eind 2012 ging het om 427.000 personen. Van ongeveer honderdduizend van hen zijn er echter signalen dat ze toch in Nederland zijn. "Deze mensen hebben er wellicht baat bij om onder de radar te blijven, bijvoorbeeld om geen verkeersboetes te betalen", schrijft Plasterk.

Een werkgroep is bezig om deze mensen weer boven water te krijgen. "Een van de maatregelen die wordt voorbereid is dat de DigiD's van deze personen kunnen worden opgeheven." Hiermee is een extra maatregel beschikbaar om hen de toegang tot de digitale overheid te ontzeggen, aldus de minister.

Plasterk wil verder dat DigiD's ook worden ingetrokken in het geval van afwijkende patronen bij de inschrijving in de GBA en 'opvallende aanvraag- en gebruikspatronen' van DigiD's. Dat moet onder meer fraude met toeslagen tegengaan.

Bejaarde maakt skydive om achterkleinkind te helpen

Een 87-jarige Amerikaan heeft afgelopen weekeinde een skydive gemaakt. De veteraan uit de Tweede Wereldoorlog sprong uit het vliegtuig om aandacht te vragen voor zijn zieke achterkleinkind, de tien maanden oude Julian Couch.

Clarence Turner uit Fairfield, in de Amerikaanse staat Ohio, maakte de sprong zaterdag samen met een instructeur. Zijn achterkleinkind heeft een ernstige longziekte en moet mogelijk een transplantatie ondergaan. De kleine Julian ligt in Columbus in een ziekenhuis. Zijn overgrootvader hoopt op meer publiciteit, waardoor de kans op een donor toeneemt.

Turner sprong twee jaar geleden ook al eens uit een vliegtuig. Hij wilde, net als tijdens zijn diensttijd, het gevoel van een vrije val en het terugkeren op aarde opnieuw ervaren. Turner heeft al gezegd dat hij ook nog eens een parachutesprong wil maken.

Tom Cruise laat thriller Guy Ritchie schieten

Tom Cruise laat de hoofdrol in de film The Man From U.N.C.L.E. van Guy Ritchie schieten. Cruise moet zich concentreren op de productie van Mission: Impossible 5, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De opnamen van de actiefilm zijn vervroegd naar eind dit jaar, waardoor Cruise The Man From U.N.C.L.E. niet meer haalt.

Armie Hammer is nog wel aan de film verbonden. Ritchie moet nu hard op zoek naar een nieuwe hoofdrolspeler voor zijn thriller, die is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren zestig. The Man From U.N.C.L.E. gaat over een Russische, Hammer, en een Amerikaanse spion die samen moeten werken.

De casting van The Man From U.N.C.L.E. begon in 2011 en gaat niet van een leien dakje. Steven Soderbergh zou de thriller regisseren en had verregaande onderhandelingen met George Clooney, Bradley Cooper en Channing Tatum, die allemaal bedankten voor de eer. Nadat Soderbergh er de brui aan gaf, werd Ritchie gevraagd voor de regie.

De 50-jarige Cruise zou zijn stunts in Mission: Impossible - Ghost Protocol uit 2011 in het vijfde deel willen overtreffen. Met de productie van de vierde film heeft Cruise zich ook stevig bemoeid. Mission: Impossible 5 moet in 2015 uitkomen.


Tom Cruise laat thriller Guy Ritchie schieten (Foto: Novum)

Bullock heeft 'ruimteseks' met Clooney

Sandra Bullock en George Clooney hebben voor hun nieuwe film enkele bizarre seksscènes moeten opnemen. De twee spelen de hoofdrol in de sciencefictionthriller Gravity, over twee astronauten die tijdens een ruimtereis het contact met de aarde verliezen. "Er zit zoveel ruimteseks in deze film", grapt de actrice.

"Het gaat een stuk trager dan in het normale leven vanwege het ontbreken van zwaartekracht", gaat Bullock verder tegenover entertainmentprogramma Access Hollywood. "Het duurt van begin tot eind zeker 45 minuten, dus het publiek kan zomaar gaan dommelen. Maar het slot, de climax is fantastisch."

Gravity verschijnt dit najaar in de Nederlandse bioscopen.


Bullock heeft 'ruimteseks' met Clooney (Foto: Novum)

Alle helden op een rij in League of Legend-trailer

League of Legends is één van de meest gespeelde pc-spellen van deze tijd. Toch is gamestudio Riot Games nog altijd op zoek naar nieuwe spelers. Om spelers voor deze multiplayer online battle arena warm te krijgen heeft de studio een cinematic trailer uitgebracht.

Naast de trailer, waarin zo'n beetje alle helden van het spel voorbij komen, heeft Riot Games ook een making of-video uitgebracht. Op deze manier krijg je ook nog eens een idee hoe een dergelijke cinematic gemaakt wordt.

'Jos van Rey blijft in politiek'

De van corruptie verdachte politicus Jos van Rey (VVD) doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Dat zegt de vicefractievoorzitter van de VVD in Roermond Jan Puper maandag in het Algemeen Dagblad. "Jos van Rey doet mee met de verkiezingen, is het niet voor de VVD, omdat het bestuur dat niet wil, dan voor een eigen partij. Hij gaat zijn werk afmaken."

Volgens Puper is Van Rey in Roermond nog steeds de onbetwiste leider. "Jos is bij ons koning, keizer én admiraal. Mensen willen volgend jaar op hem kunnen stemmen." Van Rey zou goed zijn voor zeven tot acht zetels, schat Puper.

De teruggetreden wethouder Van Rey zou de Limburgse plaats nog steeds besturen, maar dan vanuit huis. "Mensen en bedrijven weten Jos nou eenmaal te vinden met hun problemen en voorstellen. Hij spreekt die mensen en wij sluizen die informatie als VVD-fractie weer door naar het college", stelt Puper in het AD. "Je houdt Jos niet zomaar tegen."

De 68-jarige Van Rey werd enkele weken geleden door de plaatselijke VVD voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Na een storm van kritiek besloot het lokale partijbestuur het besluit op te schorten. Een aantal leden van de VVD in Roermond dient maandagavond daarom een motie van wantrouwen in tegen dat partijbestuur. Ze spreken van 'wanbestuur' en een 'beschamende' vertoning.

Naar aanleiding van de affaire rond Van Rey diende dit weekeinde een groep VVD'ers tijdens het partijcongres een motie in waardoor VVD'ers die worden verdacht van een strafbaar feit worden geschorst. Deze motie haalde het echter niet. Wel is besloten dat VVD-politici voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen.

Werkstraf voor plunderen politiekas

Een oud-penningmeester van de personeelsvereniging van de politie Friesland moet tweehonderd uur werkstraf uitvoeren wegens verduistering van ruim zeventienduizend euro. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde maandag ook dat hij dat bedrag terug moet betalen. De 47-jarige Leeuwarder werd verder veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens verduistering en valsheid in geschrifte

Om het bedrog te verdoezelen vervalste de penningmeester jarenlang de financiële overzichten van de personeelsclub. De man is zeventien jaar lang als ict'er in dienst geweest bij de Friese politie. Nadat de fraude aan het licht was gekomen, werd hij de laan uitgestuurd. Dat ontslag vecht de Leeuwarder aan.

Het graaigedrag kwam aan het licht toen de voorzitter begin 2012 ontdekte dat de penningmeester contracten met telecomproviders had afgesloten op naam van personeelsvereniging De Bysjager, oud-Fries voor veldwachter of koddebeier. De Leeuwarder werd in 2006 geconfronteerd met een aantal sterfgevallen in zijn naaste omgeving, waardoor hij in een depressie belandde.

Toen hij ook nog meende dat hij aan leukemie leed, vond hij dat het tijd was om aan zichzelf te denken. Achteraf dacht hij dat hij door de psychische klachten en de voorgeschreven medicijnen volledig de weg was kwijtgeraakt. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

KPN start met 4G-dekking Rotterdam

Het 4G-netwerk van KPN is nu ook beschikbaar in Rotterdam. Vanaf maandag kunnen consumenten en bedrijven bij KPN en dochter Hi in de Maasstad een abonnement afsluiten voor het snellere mobiele internet, meldt het telecombedrijf. Na Amsterdam en Den Haag is Rotterdam de derde stad die met 4G is uitgerust.

De uitrol van het 4G-netwerk ligt volgens een woordvoerder op schema. KPN verwacht dat halverwege dit jaar meer dan vijftig procent van de Nederlanders over 4G kan beschikken. Uiterlijk volgend jaar zomer is het snelle internet landelijk beschikbaar.

Lang niet alle mobiele telefoons zijn geschikt voor het nieuwe netwerk. Meest in het oog springend zijn de iPhones, die de frequentie van het KPN 4G-netwerk niet ondersteunen. De telecomprovider ziet dit als een probleem dat Apple moet oplossen. Een aantal modellen van Samsung, Nokia en HTC is wel geschikt.

KPN kocht de 4G-frequenties afgelopen najaar voor 1,3 miljard euro. Ook Vodafone, T-Mobile en Tele2 deden mee aan deze veiling. Vodafone zegt in de zomer met de uitrol van 4G te beginnen, T-Mobile volgt in het najaar. Bij Tele2 duurt het in ieder geval tot volgend jaar, omdat het bedrijf als enige nieuwe zendmasten moet bouwen.

Will Smith voedt kinderen op als krijger

Will Smith heeft opvoedkundige redenen om zijn kinderen in de schijnwerpers te zetten. "In mijn hoofd ben ik een krijger en leer ik mijn zoon hoe hij moet jagen", vertelt de acteur. "En hoe zou ik mijn zoon anders moeten leren jagen, dan hem mee te nemen naar interviews en laten zien wat mijn baan inhoudt?"

Smith en zijn vrouw Jada Pinkett Smith betrekken hun 14-jarige zoon Jaden en 12-jarige dochter Willow vollop in hun carrière. Jaden Smith is binnenkort naast zijn vader te zien in de actiefilm After Earth. Willow heeft een platencontract bij Jay-Z en Smiths zoon Trey uit een eerder huwelijk is een dj.

De 44-jarige Smith ziet zijn gezin als een familiebedrijf. "Iedereen werkt samen en zo scheppen wij een band, communiceren wij en eten wij." De acteur is zelf streng opgevoed door zijn vader, die piloot was. "Het grote verschil is dat ik mijn kinderen niet wil beschouwen als bezit", aldus Smith. "Wij helpen hen met hun levens, maar zij zijn niet ons eigendom."

In After Earth speelt Jaden Smith een leerling-militair die in de voetsporen van zijn vader, de rol van Will, probeert te treden. De sciencefictionfilm speelt zich af in de verre toekomst, als de aarde onbewoonbaar is geworden en de mensen naar een andere planeet zijn verhuisd. De film draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen.


Will Smith voedt kinderen op als krijger (Foto: Novum)

Vleesfraudeverdachte Selten op vrije voeten

De directeur en naamgever van de Noord-Brabantse failliete vleesverwerker Willy Selten is weer op vrije voeten. Selten werd donderdag aangehouden voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees en zaterdagavond na verhoor op vrije voeten gesteld, meldt een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag.

Selten is nog steeds verdachte in de zaak. Volgens het OM was het echter niet langer noodzakelijk Selten nog langer vast te houden. De plaatsvervangend directeur van Selten werd dinsdag al aangehouden. Hij kwam donderdag vrij.

De directeur en zijn plaatsvervanger worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Het bedrijf heeft in 2011 en 2012 volgens justitie driehonderd ton paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland ontvangen. In de administratie is het paardenvlees verwerkt als rundvlees, zou volgens justitie blijken uit onderzoek.

Uit de administratie blijkt verder dat het bedrijf alleen rundvlees verkocht. De driehonderd ton paardenvlees is verdwenen. De bestemming van het vlees is onduidelijk.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit riep begin april vijftig miljoen kilo vlees terug dat bij Selten vandaan kwam. Het rundvlees is mogelijk vermengd met paardenvlees.

'Koningsdag' toegevoegd aan Dikke van Dale

Dat Koningsdag voortaan in Nederland wordt gevierd, is al een paar maanden bekend. Nu is het woord ook opgenomen in het online woordenboek van de Dikke van Dale, liet Van Dale Uitgevers maandag weten. Andere woorden die zijn toegevoegd aan het woordenboek zijn bijvoorbeeld religiestress en onderwaterhypotheek.

Het is niet de eerste keer dat de uitgeverij het online woordaanbod uitbreidt. Van Dale probeert zo de 'actuele woordenschat' van Nederlanders bij te houden.

Voor de vertaalwoordenboeken wordt ook gelet op ontwikkelingen in het buitenland. Wie de digitale Van Dale doorzoekt op de term 'mariage pour tous', krijgt de uitleg dat Fransen met dit eufemisme doelen op het homohuwelijk, dat sinds kort mogelijk is in Frankrijk.

Weinig jongeren proberen tabak te kopen

Slechts negen procent van de jongeren onder de 16 jaar probeert sigaretten te kopen. De naleving van de huidige leeftijdsgrens is daarmee hoog, schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) in antwoord op Kamervragen van Pia Dijkstra (D66).

De bewindsman bevestigt dat de afgelopen jaren steeds minder is gecontroleerd op de verkoop van sigaretten aan jongeren onder de 16 jaar. Vorig jaar werden zo'n negenhonderd controles uitgevoerd, tegenover bijna negenduizend in 2010. De jaren daarvoor varieerde het aantal controles tussen de twee- en de vijfduizend.

Reden voor de afname was de handhaving van het rookverbod in de horeca, dat prioriteit had en extra controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vergde. Niettemin krijgt de handhaving van de leeftijdgrens vanaf volgend jaar weer prioriteit. Van Rijn schreef begin deze maand al aan de Kamer dat er een speciaal 'tabaksteam' komt, dat onder meer de leeftijdsgrens zal controleren.

Het kabinet kondigde eerder al aan dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak omhooggaat van 16 naar 18 jaar. Van Rijn is het niet met Dijkstra eens dat de verhoging geen zin heeft, aangezien de huidige grens 'niet eens gehandhaafd kan worden'. Volgens de bewindsman heeft de verhoging wel degelijk zin. Niet alleen houdt een meerderheid van de jongeren zich aan de wet, ook wordt hiermee een duidelijke boodschap afgegeven.

"Het verhogen van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak versterkt de al ingezette verandering in de sociale norm ten aanzien van roken", schrijft Van Rijn. "Niet-roken wordt steeds meer de norm."

Reactor in Tihange op 2 juni weer draaiend

Reactor nummer 2 van de kerncentrale in het Belgische Tihange, zo'n 45 kilometer ten zuidoosten van Maastricht, wordt 2 juni weer operationeel. De reactor werd bijna een jaar geleden stilgelegd omdat bij controle haarscheurtjes in de reactorkuip waren aangetroffen.

Eenzelfde euvel leidde tot de stillegging van een reactor in Doel, bij Antwerpen. Ook deze is naar verwachting op 2 juni weer volop in bedrijf. Dit melden de Belgische media maandag.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zette tien dagen geleden het licht op groen voor de heropstart van de reactoren in Tihange en Doel.

[EK<21] Hoesen vervangt Locadia bij Jong Oranje

Ajacied Danny Hoesen vervangt Jürgen Locadia bij Jong Oranje. De PSV-spits heeft zich met liesklachten afgemeld bij bondscoach Cor Pot, meldt de KNVB. In de oefenwedstrijd tegen Australië van afgelopen vrijdag merkte de aanvaller dat hij niet voluit kon gaan.

De 22-jarige Hoesen meldt zich maandagavond in het trainingskamp in Sassenheim. Ola John, die zondag de Portugese bekerfinale verloor met Benfica, sluit zich dan ook aan. Dinsdag vliegt de 23-koppige selectie naar Israël. Jong Oranje speelt daar komende maand het EK. In de groepsfase zijn Duitsland, Spanje en Rusland de tegenstanders.

Olifant moet slagtanden missen na moord

Een olifant in een opvangcentrum in de Thaise stad Ayutthaya moet een deel van zijn slagtanden missen. Omdat het dier iemand heeft doodgetrapt hebben de medewerkers van het centrum een vijfde van zijn slagtanden afgeslepen, in de hoop daarmee ongeluk af te wenden. In Thailand geloven veel mensen dat de geest van een persoon die door een olifant wordt gedood in de slagtanden van het dier achterblijft.

De 27-jarige olifant vertrapte zaterdag een vrouw die samen met haar man een bezoek bracht aan het opvangcentrum. Dat gebeurde na de officiële openingstijden van het centrum, toen er geen oppassers aanwezig waren. De man raakte gewond toen hij zijn vrouw te hulp schoot.

Ben Affleck krijgt eredoctoraat

Ben Affleck heeft een eredoctoraat gekregen van de universiteit Brown in Providence in de Amerikaanse staat Rhode Island. De 40-jarige Oscarwinnaar mag zich eredoctor in de schone kunsten noemen.

Twee jaar geleden werd Jack Nicholson nog eredoctor van de Universiteit in Providence. Ook Robert Redford ontving de eer van Amerikaanse universiteit. Affleck won eerder dit jaar een Oscar voor Beste Film voor zijn politieke thriller Argo.


Ben Affleck krijgt eredoctoraat (Foto: Novum)

VVV-Venlo stapt over op kunstgras

VVV-Venlo speelt vanaf volgend seizoen op kunstgras. Begin juli ligt de nieuwe mat er in De Koel, meldt de onlangs gedegradeerde club.

Algemeen directeur Hans Soentjens zegt dat VVV genoodzaakt was het speelveld rigoureus aan te pakken. "De barre weersomstandigheden van de afgelopen maanden kwamen de kwaliteit van ons grasveld niet ten goede."

"Omdat we na de winterstop in korte tijd tweemaal het veld sneeuw- en ijsvrij moesten maken en het aansluitend lang koud en donker bleef, kreeg het veld geen enkele tijd om te herstellen. Die problemen pakken we nu aan met onze keuze voor een kunstgrasveld."

VVV is niet de eerste Nederlands club die overstapt op kunstgras. In de Eredivisie spelen komend seizoen Heracles Almelo, SC Cambuur en PEC Zwolle op een kunstmat.

Zaakwaarnemer Lewandowksi bevestigt Bayern-transfer

Robert Lewandowski maakt de overstap naar Bayern München. Zijn zaakwaarnemer Cezary Kucharski bevestigde maandag op het Poolse TV-kanaal TVN24 dat de Borussia Dortmund-spits naar München vertrekt. De twee Champions Leaguefinalisten zijn volgens hem nog in gesprek.

Kucharski zei dat Lewandowski 'nieuwsgierig is om een nieuwe club en een nieuw leven te leren kennen'. Bayern-coach Jupp Heynckes hintte zaterdag al op het aantrekken van Lewandowski. De Poolse aanvaller wilde na de door Bayern gewonnen Champions Leaguefinale niets kwijt over een transfer.

De 24-jarige Lewandowski vond dit seizoen 24 keer het net in 31 Bundesligaduels. Daarnaast schakelde hij in de Champions League met vier goals eigenhandig Real Madrid uit.

Everton vervolgt carrière in Saudi-Arabië

Heracles Almelo-aanvaller Everton vertrekt komende zomer naar Al-Nassr in Saudi-Arabië. Hoelang hij zich aan zijn nieuwe club heeft verbonden is nog onbekend, meldt Heracles maandag. De 29-jarige Everton groeide de laatste zeven jaar uit tot topschutter van de Heraclieden met zeventig doelpunten in 218 wedstrijden.

De Braziliaan liet eerder al weten na dit seizoen een nieuw avontuur aan te willen gaan. Bij Al-Nassr komt hij onder meer voormalig Ajax- en Feyenoord-spits Angelos Charisteas tegen. Everton begon zijn loopbaan in eigen land bij Gremio Barueri.

[RG] Sijsling slaat zich naar tweede ronde

Igor Sijsling heeft voor het eerst in zijn tennisloopbaan de tweede ronde van Roland Garros weten te halen. De Nederlander versloeg in Parijs de Oostenrijker Jurgen Melzer met 6-4, 6-3 en 6-2.

Sijsling neemt het in de tweede ronde op tegen Tommy Robredo. De Spanjaard, als 32e geplaatst, was met 6-3, 6-2 en 6-1 te sterk voor Jürgen Zopp. Robredo en Sijsling treffen elkaar voor het eerst.

FOK!filmtips van de dag: The Constant Gardener

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Wallace en zijn slimme hond Gromit moeten besluiten waar ze dit jaar gaan picknicken. Omdat Wallace verzot is op kaas en hun voorraad op is, besluiten ze op reis naar de maan te gaan. Want iedereen weet dat de maan van kaas is gemaakt. Met een zelfgebouwde raket en een grote eetlust vertrekken ze naar de maan. Eenmaal daar aangekomen krijgen ze het echter aan de stok met een robot die hun aanwezigheid niet op prijs stelt.

Animatiefilmer Nick Park kreeg in hetzelfde jaar twee Oscarnominaties in de categorie Beste Korte Film. Eentje voor A Grand Day Out en eentje voor Creature Comforts. Met die laatste ging hij voor goud. Te zien om 14.30 uur op BBC1.

Komedie over Jamaicaanse atleten die besluiten aan de Olympische Winterspelen van Calgary mee te doen. Ze vormen een bobsleeteam en oefenen op hun zonnige eiland. Ze zullen de strijd aangaan en de wereld laten zien dat ze best serieus genomen mogen worden. Cool Runnings is te zien om 14.55 uur op BBC2.

Malcolm is laaiend enthousiast als zijn stiefzoon Trent wordt toegelaten tot een goede universiteit. Alleen heeft de puberale jongen andere ambities, waar zijn stiefvader het niet mee eens is. Trent wil namelijk een carrière beginnen als rapper. Wanneer Malcolm hem bezoekt om de toekomst te bespreken, is hij per toeval getuige van een moord. Het bewijsmateriaal is verstopt op een kunstacademie voor meisjes. Verkleed als Big Momma en de forse scholiere Charmaine, gaan vader en zoon undercover op zoek naar informatie die de moordenaar achter tralies kan doen verdwijnen. Big Mommas: Like Father, Like Son is te zien om 20.30 uur op SBS6.

Komiek Martin Lawrence trok voor dit derde deel in de Big Momma-reeks opnieuw zijn fatsuit aan. Zijn tegenspeler Brandon T. Jackson was eerder als rapper te zien in de komedie Tropic Thunder.

In een verafgelegen gebied in het noorden van Kenia wordt de gedreven activiste Tessa Quayle, vertolkt door Rachel Weisz, op brute wijze vermoord. Haar compagnon is nergens te bekennen en alles wijst op een 'crime passionel'. Niemand verwacht dat Tessa's echtgenoot, de zachtaardige en introverte diplomaat Justin, gespeeld door Ralph Fiennes, zich met de zaak gaat bemoeien. Maar aangezet door spijt en de geruchten rond het overspel, is hij vastbesloten de naam van zijn vrouw te zuiveren van alle blaam en haar werk af te maken. Tessa was bezig een reeks smerige praktijken aan het daglicht te brengen en Justin jaagt over twee continenten op zoek naar de waarheid. Hij ontdekt een omvangrijk complot dat al heel wat onschuldige mensen van het leven heeft beroofd.  The Constant Gardener is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Arrestaties na betoging homohuwelijk Parijs

Meer dan 350 mensen zijn aangehouden wegens de ongeregeldheden na de grote demonstratie zondag tegen het homohuwelijk in Parijs. Dat heeft minister Manuel Valls van Binnenlandse Zaken maandagochtend voor de Franse televisie gezegd.

De minister zei dat het om "individuen gaat die als gevaarlijk worden beschouwd". Eerder zei Valls dat extreem rechtse groeperingen achter het geweld zaten. Zeker vier agenten, een fotograaf en een betoger raakten gewond. De belangrijkste rellen waren op de Esplanade des Invalides op de linkeroever van de Seine in het zevende arrondissement.

Ruim 350 arrestaties na betoging homohuwelijk
Ruim 350 arrestaties na betoging homohuwelijk (Foto: ANP)

Stormtrooper gearresteerd in Japan

Gisteren hebben er in Japan een tweetal wel heel bijzondere arrestaties plaatsgevonden. De politie kon het idee van een gewapende Stormtrooper en een man in zijn ondergoed niet echt waarderen, zeker nadat er eerder een tweet online verscheen van een mogelijke aanslag.

"Om 12.00 uur op 26 mei 2013 zal ik mensen vermoorden op Sapporo Station," was de letterlijk vertaalde tweet die door Twitteraar @vmlvlltl met gebruikersnaam 'Phantom Slasher Notice' was geplaatst.

Hoewel het bericht snel door de admins van Twitter werd verwijderd, was het al te laat en werd het bericht meerdere keren geretweet. Toen er gisteren ineens een Stormtrooper met een getrokken laser blaster verscheen op het station was er toch paniek, maar aangezien de politie al paraat stond kon de man snel ingerekend worden.

Even later kwam er nog een melding binnen waaruit bleek dat er ook een man in zijn ondergoed was gesignaleerd op hetzelfde station. Echter, nog voordat er foto's gemaakt konden worden was ook deze man al gearresteerd en afgevoerd. 

StormTrooper

Football Manager 2014 voor Mac, Windows en Linux

Football Manager 2014 is in de maak voor Mac en pc's die draaien op Windows en Linux. Dat heeft studiobaas Miles Jacobson van Sports Interactive bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de gamestudio zijn managementreeks maakt voor Linux. Eerdere delen verschenen wel al voor PlayStation Portable en Xbox 360.

Dat Sports Interactive zijn spel nu ook geschikt maakt voor het besturingssysteem Linux komt niet uit de lucht vallen. Steeds meer gamebedrijven, vooral onafhankelijke studio's, omarmen het gratis besturingssysteem. Ook Unity heeft zijn software, waarmee games gemaakt worden, compatibel gemaakt met Linux.

Valve, dat eigenaar is van het online distributiesysteem Steam, biedt sinds februari spellen aan voor Linux. Topman Gabe Newell van Valve noemde Windows 8, het nieuwe pc-besturingssysteem van Microsoft, 'een doodsteek voor computerspellen'.


Football Manager 2014 voor Mac, Windows en Linux

[Upd] 'Willem Holleeder opgepakt'

Bij een operatie tegen de georganiseerde misdaad is een aantal bekende criminelen opgepakt. In Hilversum en Beverwijk zijn maandagochtend invallen gedaan. Dat meldt de NOS op basis van bronnen.

In Beverwijk worden twee sportscholen doorzocht, in Hilversum gaat het om een penthouse. Een van de sportscholen zou in bezit zijn van een man die eerder topcrimineel Willem Holleeder op een terras in het gezicht sloeg. Holleeder liep daarbij een gebroken kaak op. De man, Dick Vrij, zou ook lid zijn van de nieuwe motorclub No Surrender.

Update 12.27 uur
Willem Holleeder zou ook tussen de opgepakte criminelen zitten die werden opgepakt in een groot onderzoek naar georganiseerde misdaad, waaronder witwassen. Dat melden bronnen rond het onderzoek. Wat precies de verdenking is tegen de 'topcrimineel', is nog niet duidelijk. 

Schuil en Nummerdor door tot Rio 2016

Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor zullen eind dit jaar toch niet stoppen, zo hebben ze aan NUsport laten weten. In plaats daarvan gaan ze in ieder geval door tot de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Vorig jaar na de medailleloze Spelen van Londen zei de inmiddels 40-jarige Schuil nog dat het na 2013 mooi geweest was. Nu denkt hij er toch anders over. "We willen in ieder geval doorspelen zolang we het volhouden en het nog leuk vinden. We hadden na Londen allebei het gevoel dat we het even rustig aan moesten doen en iets later aan dit seizoen zouden beginnen. Maar eigenlijk ben ik al vrij snel weer gaan trainen. Ik moest ook wel doortrainen, als ik nog iets zou willen. Reinder keert eind deze week terug van vakantie en dan kunnen we er weer vol tegenaan."

Schuil en Nummerdor zullen over twee weken bij de Grand Slam in Scheveningen voor het eerst dit seizoen actie komen. Hoge verwachtingen heeft het door Casper Groenhuijzen nog niet, omdat ze een trainingsachterstand hebben en het wedstrijdritme ontbreekt.

Politie Zweden op zoek naar relschoppers

De Zweedse politie is met man en macht op zoek naar de relschoppers die afgelopen week de voorsteden van Stockholm onveilig maakten. Volgens de politie zijn er door de relschoppers rond de 220 strafbare feiten gepleegd. Er werden onder andere auto's in brand gestoken en er werd brand gesticht bij scholen.

Volgens politiewoordvoerder Kjell Lindgren zijn inmiddels rond de zestig mensen opgepakt. Zij worden verdacht van meerdere strafbare feiten. Uit het politieonderzoek naar de rellen is gebleken dat niet alleen relschoppende tieners, maar ook ervaren criminelen bij de brandstichtingen en vernielingen betrokken waren. Ook werd de politie bekogeld met stenen.

In de achterstandswijken van Stockholm was het de hele week raak. De onrust brak vorige week zondag uit toen jongeren de straat op gingen uit woede over het doodschieten van een man door de politie. Het betreft een man van 69 die op 13 mei in Husby door agenten werd doodgeschoten toen hij een mes trok. De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten.

Square Enix wil openheid over gameproductie

Game-uitgever Square Enix wil meer openheid tijdens de productie van een game. Kijkend naar crowdfundinginitiatieven als Indiegogo en Kickstarter en de openheid van onafhankelijke gameontwikkelaars denkt topman Yosuke Matsuda dat de uitgever van Final Fantasy, Tomb Raider en Hitman ook die kant op moet.

"We leven niet langer in een tijd waarin we consumenten volledig in het duister kunnen laten tasten over een product", stelt Matsuda in gesprek met investeerders. Door te kijken naar de manier waarop onafhankelijke ontwikkelaars met hun publiek omgaan, denkt de topman games te maken die beter aansluiten bij de wensen van de fans.

Met deze nieuwe insteek uit Matsuda kritiek op de huidige werkwijze van zijn werkgever. Op dit moment zijn games al enige tijd in productie alvorens ze worden aangekondigd. Daarna wordt maar mondjesmaat over de spellen gesproken tot het moment dat ze bijna in de winkel liggen.

Square Enix kreeg in het afgelopen boekjaar, dat eind maart afliep, een verlies van omgerekend 105 miljoen euro te verwerken. De actiegames Tomb Raider en Hitman Absolution verkochten niet naar de hoge verwachtingen van de uitgever. Door het productieproces te moderniseren denkt Matsuda meer verkoopsucces te kunnen boeken.


Square Enix wil openheid over gameproductie

'PS4 ook beveiligd tegen doorverkoop'

PlayStation 4 beschikt over een beveiliging die de verkoop van tweedehands games moet tegengaan. Dat beweert de Amerikaanse journalist Geoff Keighley in het webprogramma Bonus Round. Sony heeft niets officieel naar buiten gebracht. Concurrent Microsoft staat doorverkoop toe, maar wil die markt naar verluidt controleren.

Vorige week onthulde Microsoft de Xbox One, een spelcomputer die het doorverkopen van spellen tegengaat met een unieke spelcode die gekoppeld wordt aan een gebruikersprofiel. Voor PS4 zou een soortgelijk systeem in de maak zijn.

De journalist benadrukt dat de Xbox One van Microsoft en de PlayStation 4 van Sony een gelijksoortige beveiliging moeten hebben. Volgens hem zouden game-uitgevers als Electronic Arts en Activision het gebruik van twee compleet verschillende beveiligingssystemen niet accepteren.

Officieel heeft Sony nog niets naar buiten gebracht over de wijze waarop het bedrijf denkt zijn spelcomputer te beveiligen. De PlayStation 4 en de Xbox One moeten eind dit jaar in de winkel liggen. Hoeveel de spelcomputers of de bijbehorende spellen moeten kosten, is nog niet bekend.


'PS4 ook beveiligd tegen doorverkoop' 

Van Ginkel bovenaan lijstje Chelsea

Marco van Ginkel staat in de belangstelling van Chelsea. De 20-jarige middenvelder van Vitesse moet de eerste zomeraankoop worden van Jose Mourinho, weet Goal.com.

Van Ginkel viel het afgelopen seizoen in positieve zin op in het shirt van Vitesse. Bondscoach Louis van Gaal liet hem in november vorig jaar zelfs debuteren in het Nederlands elftal. Het goede spel van Van Ginkel is ook in Londen niet onopgemerkt gebleven. Waar Vitesse de laatste jaren de vruchten plukte van de nauwe samenwerking met Chelsea, zijn het nu de Londenaren die willen profiteren.

Van Ginkel moet de eerste aankoop van Mourinho worden. De Portugese coach is nog niet officieel aangesteld bij The Blues, maar bekend is inmiddels dat hij voor vier seizoenen zal tekenen. Hij heeft de toezegging gekregen om aan een nieuw team te bouwen. De prioriteit ligt in de centrale achterhoede, het middenveld en de punt van de aanval.

Ook Ajax heeft serieuze interesse in Van Ginkel. De Amsterdammers zien in de speler van Jong Oranje de ideale opvolger voor Siem de Jong, die zo goed als zeker vertrekt uit Amsterdam. "We hebben Marco gepolst en hij wil dolgraag naar Ajax", zei directeur voetbalzaken Marc Overmars eerder al in De Telegraaf.

Toch is het niet aannemelijk dat Van Ginkel Arnhem verlaat voor Amsterdam. "Ze zeggen daar: ‘We verkopen niet aan Ajax. Wij bepalen’. Ik reken er niet op dat Marco deze zomer naar Ajax komt”, aldus Overmars.

"Ik heb nog een tweejarig contract bij Vitesse", zegt Van Ginkel zelf over zijn situatie tegenover Voetbal International. "Dat is wat nu telt. Natuurlijk weet je nooit hoe het loopt in de voetballerij. Vooralsnog lig ik nog even vast. Ik wil elk jaar Europees voetbal spelen. Dat hebben we gelukkig met Vitesse ook gehaald. Ik ga even op vakantie, dan naar Israël en dan zal er al dan niet iets gaan spelen."

[Upd] Massa heeft alleen pijnlijke nek

Evenals op zaterdag crashte Felipe Massa zondag in Sainte Devote. Gelijk na het incident kreeg de Braziliaan een brace om alvorens naar het ziekenhuis te gaan.

Het incident leek vrij identiek. Eerst raakte hij aan het einde van het rechte stuk links de vangrail en schoof vervolgens hard rechtsaf de bandenstapel in. Gisteren gaf Ferrari vrij snel na de klap aan dat het een rijdersfout was. Wat vandaag de oorzaak was is nog niet bekend.

Update 11.08 uur
Na diverse checks mocht Massa al snel het ziekenhuis verlaten. De Braziliaan heeft dus alleen een pijnlijke nek overgehouden aan zijn klappers dit weekend.

Opvolgster trekt minder kijkers dan Eva Jinek

Janneke Willemse heeft zondagochtend 271 duizend kijkers weten te boeien in WNL Op Zondag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De presentatrice kon haar voorgangster Eva Jinek niet overtreffen. Jinek, die vorige week door WNL aan de kant is gezet, trok vorige week nog 286 duizend kijkers.

Willemse, die zondag liet weten dat haar debuut 'iets te stijfjes' verliep, werd vorige week aangewezen als de opvolgster van Jinek. Ze wordt afwisselend bijgestaan door Charles Groenhuijsen en Paul Jansen van De Telegraaf.

Jinek maakte eerder bekend in juli over te stappen naar de KRO, waarop WNL op zoek ging naar vervanging. Jinek liet weten 'verbijsterd' te zijn doordat ze de laatste paar afleveringen van Eva Jinek Op Zondag, dat is omgedoopt tot WNL Op Zondag, niet mag presenteren.

Het achtuurjournaal trok zondag verreweg de meeste kijkers, hier stemden 2,3 miljoen mensen op af. Het spelprogramma Eén tegen 100 was goed voor een tweede plek met bijna 1,8 miljoen kijkers. De top drie wordt compleet gemaakt door Studio Sport, waar 1,4 miljoen mensen voor thuis bleven.

Sauber puntloos huiswaarts

Kimi Raikkonen verschalkte Nico Hülkenberg in de slotfase. Hierdoor heeft de Duitser geen punten mee kunnen nemen uit Monaco.

We konden vandaag geen wonderen verwachten. We kwamen gewoon snelheid te kort. Ik startte in tegenstelling tot de meeste andere coureurs bij de herstart op de zachte banden en aan het begin leek dat een goede keuze”, sprak de ex A1GP-coureur. “Na nog een safety car-periode kwamen ze echter niet meer tot leven en vooral de achterbanden sleten behoorlijk snel. Ik kon de stalen band zien zitten na het uitstappen, dus het is ook niet zo raar dat de snelheid er niet meer was. Het is jammer, want anders hadden we een punt gepakt.

Esteban Gutierrez had een vrij kleurloze race in Monaco en ging van de negentiende startplek naar de dertiende stek aan de finish. “De eerste safety car verpestte onze strategie. Het was daarna vooral heel belangrijk om de auto heel te houden en aan de finish te brengen, aangezien punten bijna onmogelijk waren. Ik plaatste nog wel een paar aanvallen, maar we komen gewoon topsnelheid te kort. Ik moet ook aan mezelf werken, zodat ik beter om kan gaan met de veranderende omstandigheden zoals we dit weekend in de kwalificatie hadden.

RTV Oost: Douglas vier jaar naar Rusland

Douglas Franco Teixeira verlaat FC Twente waarschijnlijk voor Rusland. Volgens RTV Oost heeft de verdediger bijna een akkoord met een Russische club.

Het zou gaan om Kuban Krasnodar, waar hij een vierjarig contract kan tekenen. Douglas heeft een aflopende verbintenis bij FC Twente en kan dus transfervrij vertrekken. De Braziliaan staat sinds 2007 onder contract bij de Tukkers.

Er zou ook interesse vanuit Engeland en Italië zijn voor de verdediger, die de laatste weken genoegen moet nemen met een reserverol in Enschede.

Douglas werd met FC Twente kampioen van Nederland en won de KNVB Beker. Hij heeft inmiddels een Nederlands paspoort.

Mclaren-coureurs geven visie op race

McLaren had een zeer enerverende race in Monaco. Jenson Button kwam als zesde over de finish, Sergio Perez haalde diverse mensen in maar viel uit na een botsing met Kimi Raikkonen.

Mijn openingsronden waren goed en ik wist Sutil in te halen, waarna ik Alonso ook probeerde aan te vallen. Ik raakte hem en lette toen niet goed op, waardoor Sergio bij het uitkomen van de tunnel een goede actie op me wist in te zetten. Na de herstart kon Sutil mij in de hairpin inhalen, waar ik een beetje verbaasd over was, aangezien het mij eerder niet bij Alonso was gelukt! Een paar ronden voor het einde raakten Sergio en Raikkonen elkaar, waarna er plots allerlei gevechten ontstonden. In Rascasse greep ik de kans en pakte ik Fernando, om zo zesde te worden,” aldus de Britse ex-wereldkampioen.

Ik had een goede race en wist de hele middag al wat inhaalacties te plaatsen. Ik ben echter van mening dat Kimi me niet genoeg ruimte gaf toen ik hem bij het uitkomen van de tunnel wilde inhalen. Ik werd daardoor tegen de muur gedrukt, wat heel jammer is. Natuurlijk is elke actie in Monaco risicovol, maar je moet elkaar wel ruimte geven. Het resultaat was dat mijn remschijven kapot waren en mijn remmen oververhit raakten. Daardoor viel ik uiteindelijk uit. Het was heel frustrerend,” sprak de Mexicaan.

Op Sport 1 had Tom Coronel tijdens de uitzending geen goed woord over voor de inhaalacties van Perez.

Sammer: "Robben blijft zeker bij Bayern"

Arjen Robben zou volgens Duitse media op de nominatie staan om te vertrekken bij Bayern München nu Pep Guardiola vanaf de zomer trainer wordt bij de Beierse club. Onzin, stelt sportdirecteur Matthias Sammer daags na de gewonnen Champions League-finale tegen Borussia Dortmund, waarin Robben vlak voor tijd de winnende treffer maakte.

"In Duitsland zijn zoveel onzinverhalen geschreven het afgelopen jaar. Ook dit hoort daarbij. Hij heeft nog twee jaar contract bij ons en is komend jaar speler van Bayern. Dat is zeker", tekende De Telegraaf op uit de mond van Sammer.

Het vastleggen van Mario Götze van Borussia Dortmund werd gezien als een voorteken voor het vertrek van Robben. Sammer wil daar echter niets van weten en spreekt zijn waardering uit voor de Nederlander.

"Arjen is een grote speler en voor zijn carrière is dit van enorme betekenis. Je bent pas echt een grote kampioen, als je ook een internationale titel achter je naam hebt staan. Bayern heeft deze titel aan hem te danken. Arjen heeft natuurlijk veel tegenslag gehad in zijn loopbaan, maar ditmaal was hij een echte ‘champion’."

[Upd] Lichamen volleybalster en vriend gevonden

De lichamen van volleybalster Ingrid Visser en haar vriend zijn zojuist gevonden. Dat melden Spaanse media vandaag.

Het tweetal zou slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Twee verdachten zouden zijn opgepakt.

De politie wil de vondst Visser en Lodewijk nog niet bevestigen. Visser heeft voor Nederland 514 interlands gespeeld, een absoluut record.

Update 8.50 uur:
Inmiddels is er meer bekend over de vondst van de lichamen. Visser en haar vriend zijn door geweld om het leven gebracht. Hierna werden de lijken begraven in de buurt van de stad Murcia met het doel ontdekking te voorkomen.

De familie weet echter nog van niets. "We hebben het ook in de media gelezen", zo laat een woordvoerder van de familie weten. "We beschikken verder niet over informatie. Het is voor ons daarom heel moeilijk om nu te reageren."

Update 10.30 uur:
De Spaanse politie heeft zojuist bevestigd dat er twee lijken zijn gevonden in een citroenboomgaard naast een huis aan de Serafín de Alba-straat in Alquerías, ongeveer 12 kilometer van Murcia. "Zij zijn beiden behoorlijk lang", aldus de Spaanse politie. "Dat geeft een goede indicatie dat het om de twee vermisten gaat, maar definitieve vaststelling van hun identiteit moet op basis van DNA-onderzoek geschieden."

De lichamen zijn op het oog echter onherkenbaar, maar 'het heeft er alle schijn van dat zij het zijn'. De nabestaanden zijn afgelopen nacht gebeld met het bericht dat er twee lichamen zijn gevonden. Dat het daadwerkelijk om Visser en haar vriend gaat is nog altijd niet bekend, maar de mededeling is 'als een hele harde klap aangekomen'.

'Baankans met populaire mbo-opleiding gering'

Meer dan de helft van de tien populairste mbo-opleidingen geven weinig kans op een baan. Dat blijkt uit een maandag verschenen inventarisatie van FNV Jong.

"De kans op werk is sinds 2011 voor populaire opleidingen opnieuw slechter geworden. Toch zijn er meer studenten ingestroomd en zijn de opleidingen populairder geworden", stelt de vakbond. Volgens FNV volgen ongeveer 72.000 jongeren een opleiding met minder dan 40 procent kans op werk in de desbetreffende sector.

De bond pleit voor onder meer het beperken van de instroom. "De toenemende jeugdwerkloosheid vraagt om een breed scala aan maatregelen. Het goed opleiden van jongeren voor kansrijke beroepen is daar één van", aldus de jongerenvakbond.

Aantal mannen met WW bijna verdubbeld

Het aantal mannen dat een WW-uitkering ontvangt, kwam aan het einde van vorig jaar uit op 190 duizend. Vijf jaar eerder waren dat er nog 101 duizend. De toename van het aantal WW-uitkeringen was kleiner onder vrouwen, van 91 duizend in 2007 naar 151 duizend vorig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal werden eind 2012 ruim anderhalf keer zo veel WW-uitkeringen verstrekt, zo'n 340 duizend. De meeste WW-uitkeringen gingen naar werklozen tussen de 45 en 55 jaar. Vijf jaar eerder bestond de grootste groep nog uit mensen van 55 tot 65 jaar. Mede door het inkorten van de maximale duur van de WW nam het aandeel van deze groep af tot 25 procent.

Bij allochtonen van niet-westerse herkomst is het juist de groep tot 45 jaar die eind 2012 de meeste WW-uitkeringen kreeg. Dit hangt onder meer samen met de leeftijdsopbouw van deze bevolkingsgroep. Eind 2012 werden ruim veertienduizend WW-uitkeringen verstrekt aan niet-westerse allochtonen van 35 tot 45 jaar.

Minder babysterfte in Nederland

Het aantal baby's dat rond de geboorte sterft daalt in Nederland. Stierven in 2004 nog 10,5 op de duizend baby's voor, tijdens of vlak na de geboorte, in 2010 was dit teruggelopen tot negen per duizend. Dat blijkt uit een onderzoek van een Europees onderzoek naar perinatale sterfte.

Van de 29 Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen scoort Nederland nog altijd zeer matig. In 2004 stond Nederland derde van onderen, zes jaar later scoorden er vijf landen slechter.

Onder perinatale sterfte wordt verstaan het totale aantal kinderen dat na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer wordt geboren en voor, tijdens of in de eerste vier weken na de geboorte overlijdt. De verbetering van de situatie in Nederland is het resultaat van intensievere samenwerking tussen betrokken beroepsgroepen. Ook neemt het aantal rokende zwangeren af en zijn er minder tienerzwangerschappen.

'Verkooppraktijken Apple onderzocht door Brussel'

De Europese Commissie onderzoekt of Apple op oneerlijke wijze aanbieders van telecomdiensten en andere partijen onder druk heeft gezet om zijn iPhone aan de man te brengen. Het Amerikaanse technologieconcern zou hen hebben gedwongen andere telefoons niet te verkopen of tegen ongunstige prijzen.

Dat schrijft zakenkrant Financial Times maandag. Het inleidende onderzoek zou zijn begonnen na klachten van aanbieders van mobiele diensten. Of er een formeel onderzoek volgt, is nog onduidelijk.

Brussel stuurde de telecombedrijven een vragenlijst van negen pagina's. Daarin wordt onder meer gevraagd of Apple technische of contractuele beperkingen hanteerde op de iPhone 5 waardoor die telefoon niet gebruikt kan worden op het 4G-netwerk in Europa. De bedrijven hebben tot 17 juni om de vragen te beantwoorden.

'Brussel onderzoekt verkooppraktijken Apple'
'Brussel onderzoekt verkooppraktijken Apple' (Foto: ANP)

Tante Angelina Jolie overleden aan borstkanker

De tante van Angelina Jolie is zondag overleden aan borstkanker. Debbie Martin stierf op 61-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Californië, twee weken nadat Jolie bekendmaakte dat ze haar borsten preventief heeft laten amputeren.

De man van Martin vertelt dat zijn vrouw net als Jolie het gen had dat de kans op borst- en eierstokkanker verhoogt. Debbie Martin was de jongere zus van de moeder van Jolie, Marcheline Bertrand, die in 2007 overleed aan eierstokkanker.

Jolie maakte twee weken geleden bekend dat bij haar de kans op borstkanker op 87 procent werd geschat en de kans op eierstokkanker op vijftig procent. Toen ze dit nieuws eerder dit jaar te horen kreeg, besloot ze de kans op de ziektes zo klein mogelijk te maken en haar borsten te laten verwijderen. "Ik besloot bij de borsten te beginnen omdat het risico op borstkanker hoger is dan het risico op eierstokkanker."

Nibali stijgt naar tweede plek in World Tour

Girowinnaar Vincenzo Nibali is met achttien plekken gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van de UCI World Tour. De Italiaanse renner van Astana veroverde zondag de roze trui. Fabian Cancellara neemt nog steeds de koppositie in.

Peter Sagan zakte een plek en staat nu derde. Carlos Betancur werd vijfde in de Giro en steeg met stip. Hij verruilt de elfde voor de vierde plaats. Datzelfde geldt voor Michele Scarponi die als vierde eindigde. Hij steeg acht plekken en staat nu achtste.

Mark Cavendish maakte de grootste sprong. Het Engelse sprintfenomeen won vijf etappes in de Giro en steeg van de 65e naar de 26e plek. De Pool Przemyslaw Niemiec eindigde op de zesde plek in de Italiaanse ronde en verruilde plek 51 voor plek negentien.

Beste Nederlander is nog altijd Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling) op de 21e plek. Hij gaf wel drie plaatsen toe. Zijn ploeggenoot Wilco Kelderman zakte van de 22e naar de 24e plek.

Tekenen van herstel na stamceltherapie

Een van de eerste proeven waarbij mensen worden behandeld met stamcellen uit hun eigen lichaam levert mogelijk goede resultaten op. Negen patiënten die zijn getroffen door een beroerte krijgen in de Schotse stad Glasgow stamcellen geïnjecteerd in beschadigde delen van hun hersenen.

Vijf van hen zijn tijdens de behandeling vooruitgegaan, meldde de BBC maandag.

"Er zijn patiënten bij die nu hun vingers kunnen bewegen terwijl ze meerdere jaren compleet verlamd waren", vertelt professor Keith Muir, die de patiënten behandelt. Anderen konden weer zelfstandig door hun huis lopen, terwijl ze dat eerder niet zonder hulp konden.

Het is wel nog veel te vroeg om te claimen dat de resultaten te danken zijn aan de stamceltherapie, waarschuwt de onderzoeker. "Maar het zou vreemd zijn als het allemaal een kwestie van toeval en placebo-effecten is." Alle betrokkenen kregen langer dan een halfjaar voor het begin van de behandeling een beroerte. Over het algemeen wordt aangenomen dat het grootste deel van het herstel in die periode moet plaatsvinden.

Tekenen van herstel na stamceltherapie
Tekenen van herstel na stamceltherapie (Foto: ANP)

Iwata speelt Balloon Fight

Bij GameCenter CX, een gameshow op de Japanse televisie, worden klassieke games gespeeld door komediant Shinya Arino. In één van de recente afleveringen kreeg Arino een bijzondere gast: Satoru Iwata, CEO van Nintendo. 

Tijdens het bezoek worden wat zaken besproken als hoe Iwata bij Nintendo terecht is gekomen en gaan ze samen Balloon Fight spelen. Dat deze NES-klassieker vrij pittig is blijkt als zelfs Iwata niet het gestelde doel van 20 ballonnen haalt. Bekijk de video hieronder.

[NBA] Heat op voorsprong tegen Pacers

De basketballers van Miami Heat lijken hard op weg naar de finale van de Amerikaanse NBA. De kampioen van vorig seizoen zette zondag (plaatselijke tijd) een belangrijke stap door in de halve finales van de play-offs Indiana Pacers met 114-96 te verslaan en daarmee een voorsprong van 2-1 te nemen in de best-of-seven.

Sterspeler LeBron James maakte 22 punten voor Miami, Dwyane Wade noteerde 18 punten. Ook Udonis Haslem (17) en Chris Bosh (15) hadden een stevige bijdrage in de afgetekende overwinning. Het vierde duel tussen beide ploegen is dinsdag. De winnaar plaatst zich voor de finale en mag zich de kampioen noemen van de Eastern Conference.

'Faillissementen in zorg nemen komende jaren toe'

Het aantal faillissementen in de zorg zal de komende jaren toenemen, doordat zorginstellingen niet goed zijn voorbereid op de marktwerking. Ook zijn meer reorganisaties te verwachten, met name in de jeugdzorg. Dat stelt accountantskantoor BDO maandag na een onderzoek naar de sector.

Volgens BDO is veertig procent van de zorginstellingen nog niet goed voorbereid op de toenemende marktwerking. Zo nemen bedrijven beslissingen zonder goed te weten wat hun klanten eigenlijk willen. Ook heeft achttien procent van de zorginstellingen niet genoeg financiële buffer. Bij de jeugdzorg heeft BDO zelfs twijfels over de buffers van vier op de tien instellingen.

BDO noemt de situatie bij de jeugdzorg zorgwekkend. Veel provincies hebben de afgelopen jaren het aanleggen van buffers bij de jeugdzorginstellingen aan banden gelegd. Door de toenemende marktwerking zullen de prijzen echter onder druk komen te staan, terwijl een groot deel van de kosten, zoals lonen en huisvesting vaststaat. BDO verwacht dan ook dat reorganisaties op korte termijn bij veel jeugdzorginstellingen onontkoombaar zijn.

Verpleegkundige bekent schuld aan dood elf ouderen

Een Australische verpleegkundige heeft maandag bekend de dood van elf ouderen te hebben veroorzaakt door brand te stichten in het verpleeghuis waar zij verbleven. Roger Dean verklaarde zich ook schuldig aan de verwondingen die acht andere ouderen bij de brand in 2011 hebben opgelopen.

Dean stichtte de brand enkele uren nadat de politie langs was geweest om hem te ondervragen over diefstallen die zich in het tehuis in Quakers Hill in New South Wales hadden voorgedaan.

De 37-jarige Dean verscheen destijds op de televisie met een heldenverhaal over de brand en zijn pogingen om de bewoners van het tehuis uit de vlammen te redden.

Zwaar busongeluk in Mexico

Een busongeluk in de Mexicaanse deelstaat Hidalgo heeft aan zeker zestien mensen het leven gekost. Negentien passagiers raakten gewond.

De bus kreeg een klapband, waarna de chauffeur de macht over het stuur verloor en het voertuig van de weg raakte en over de kop sloeg. Het ongeluk voltrok zich zondagmiddag.

De bus was met toeristen op de terugweg naar Mexico-Stad van een weekendtripje naar de bronnen van Santa Maria Amajac.

Meer sportblessures bij kinderen

Het aantal sportblessures bij kinderen tussen de 9 en 12 jaar is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2006 raakten nog 130 duizend kinderen geblesseerd, in 2011 steeg dit aantal naar 230 duizend. Dat blijkt uit een enquête van VeiligheidNL.

De stijging wordt deels verklaard doordat kinderen meer uren sporten. Maar ook als daar rekening mee wordt gehouden is nog een flinke stijging zichtbaar.

De meeste kinderen raken geblesseerd bij voetbal en tijdens de gymles op school. Ook het aantal kinderen dat met een sportblessure naar de spoedafdeling van een ziekenhuis moest, is toegenomen. In 2011 ging dat om 29 duizend gevallen, bijna tachtig per dag.

De oorzaak van de toename van het aantal sportblessures bij kinderen is volgens VeiligheidNL dat de 9- tot 12-jarigen minder bewegen. Het aantal kinderen dat voldoet aan de bewegingsnorm is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd. Ook zijn de motorische vaardigheden van kinderen steeds slechter, concludeert Veiligheid.nl op basis van onderzoek van het VUmc.

Patty Brard nam wraak met schoonspringprogramma

Patty Brard wilde met haar verschijning in Sterren Springen wraak nemen. Voordat ze in het programma van de duikplank ging, was ze door SBS aan de kant gezet. "Achteraf besef ik pas dat er toen een revanchegevoel in me was gevaren", vertelt de presentatrice in De Telegraaf.

"Ik ging er helemaal voor, wilde ze laten zien hoe je kijkcijfers haalt", vertelt de 58-jarige Brard. "Ik trainde me gek en ondanks verschoven nekwervels, pijnlijke enkels en suizende oren stond ik er steeds. En als ik een brace moest dragen, was hij wel afgezet met pailletten. Televisie is showbizz nietwaar?"

Brard doet inmiddels klussen voor RTL en ze keert ook zo nu en dan terug bij SBS. "Ik zit nu overal. Ik vind wat ik voor RTL 5 doe, met die make-unders, een fantastisch concept. En ik heb me suf gelachen met Loretta bij Koffietijd voor RTL 4", aldus Brard. "De kijkcijfers waren die twee dagen met honderdduizend gestegen. Ik doe verder vast een keer in de week Shownieuws bij SBS. Ook dat voelt als thuis."

Patty geeft toe dat ze zich wel aan één zender wil binden. "Het tv-seizoen is bijna afgelopen. Er zijn heel wat mensen met contracten die misschien wel niet verlengd zullen worden. En aan mij wordt getrokken. Het is een comfortabele positie. Ik ben benieuwd."

Xbox One krijgt regiocode

Microsoft heeft aangekondigd dat Xbox One net als zijn voorganger een regiocode zal bevatten. Dit zou te maken hebben met het feit dat Microsoft wil dat hun games voldoen aan de landspecifieke eisen net zoals de muziek- en filmindustrie dat zou doen.

Er zijn ook games voor Xbox 360 die geen regiorestrictie hebben. Microsoft koos ervoor om uitgevers zelf te laten bepalen of zij dit toepasten op de games of niet. PlayStation 3 is wel regiovrij, op Persona 4 Arena na. Sony heeft nog niet bekendgemaakt of PlayStation 4 ook zonder regiorestrictie komt.

xbox one

FOK! wat een weer... Even wat beter.

Goeiemorgen! Feitelijk hebben we gisteren nog geluk gehad. Het was zeker geen prachtig weer, maar alleen in Limburg viel er nog enige tijd regen. Tegelijkertijd kwam in vrijwel heel Duitsland de regen met bakken uit de lucht, dus ja, hier ' viel het wel mee'. Vandaag zien we zowaar eens een positieve kant van deze trieste lente.

Toch wil ik voor vanmiddag een slag om de arm houden, want in het oosten van het land begint de dag bewolkt en het is nog even de vraag of al die wolkenvelden wel zullen oplossen. Elders in het land zijn er in de ochtend al perioden met zon en langs de kust kan het wel eens helemaal zonnig gaan worden. Het blijft waarschijnlijk overal droog. De temperaturen zijn prima en liggen tussen de 16 en 19 graden. Aan het strand misschien iets lager door een zwakke zeewind. Elders staat er over het algemeen maar een zwakke tot matige wind uit een westelijke richting.

Prachtig weer was het gisteren in een strook van Engeland naar Zuid-Frankrijk met bijvoorbeeld ook in Londen ruim 20 graden. In Spanje was het ook warm, maar onstonden er in de middag onweersbuien. Veel buien ook in het oosten van Europa. Zweden en Noorwegen waren dan weer zonnig en lekker warm en daar is het echt een stuk beter dan in onze omgeving. Als klap op de vuurpijl onweerde het ook in Texas met in San Antonio maar liefst 250 millimeter regen in 24 uur. Alsjeblieft.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mooiweer1
Bij qltel in Goch was het afgelopen vrijdag prachtig weer.

Mooiweer2
Toch was de atmosfeer behoorlijk in beweging...

mooiweer3
We zien hier wat Cirrus en Kleine Cumuluswolkjes. Dit onder invloed van een depressie die over Engeland trok en in het westen voor stevige buien zorgde.

"Friends" anno 1941

Het verhaal van de grootste Duitse productie over WO2 tot nu toe, is simpel. Vijf vrienden van rond de twintig jaar oud wonen al hun hele leven in dezelfde buurt. Hoewel ze veel van elkaar verschillen zijn ze altijd bij elkaar en er voor elkaar. De eerste vriendengroep die me te binnen schoot was, zoals de titel doet vermoeden, Friends – maar dan niet in New York, maar Berlijn, met jeugd die niet eind-sixties werd geboren, maar begin twenties.

Tabakverbod jeugd zinloos zonder controle

De verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar heeft geen zin zolang de handhaving "niets voorstelt". Dat stelt de Stichting Rookpreventie Jeugd, bekend van de website tabaknee.nl.

De anti-tabaksorganisatie heeft er geen vertrouwen in dat verkopers zich uit eigen beweging aan de regels houden. Ze pleit voor het beperken van de verkoop tot speciaalzaken en het invoeren van elektronische systemen voor een waterdichte leeftijdscontrole.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het volgens de stichting zo druk met het controleren van het rookverbod in de horeca, dat het aantal leeftijdscontroles in supermarkten en tabakszaken is gekelderd.

Rosberg erg blij na zege

Vandaag won Nico Rosberg zijn tweede Grand Prix ooit. Het is exact dertig jaar nadat zijn vader Keke won in Monaco.

Dit is de plek waar ik ben opgegroeid en naar school ben gegaan, het is mijn thuisrace. Om hier te winnen is ontzettend speciaal. Mijn start was eigenlijk verschrikkelijk en Lewis en Sebastian kwamen erg dichtbij. Daarna was het een kwestie van het controleren van mijn snelheid. De auto was geweldig en de banden hielden het ook goed vol. Het team heeft de auto in dat opzicht enorm weten te verbeteren sinds Barcelona,” aldus de Mercedes-coureur.

De laatste paar races stonden we wel op pole, maar verloren we het telkens in de race. Dat is ook waar ik deze race aan dacht. Ik dacht eigenlijk niet aan mijn vader,” aldus de Duitse Fin. "Het is geweldig om te zien hoeveel we ons in korte tijd hebben verbeterd.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.