Honderden scholieren staken om ontslag leraren

Enkele honderden scholieren van het Sint-Maartenscollege in Maastricht hebben woensdagmiddag actiegevoerd omdat ze boos zijn dat vijftien docenten en vijf man ondersteunend personeel hun baan verliezen. Dat laat voorzitter Lotte Savelberg van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weten.

Op het schoolplein vond een demonstratie plaats waar nagenoeg alle zevenhonderd leerlingen van de middelbare school aan meededen. Ook waren er leerkrachten en scholieren van andere scholen in de buurt op de actie afgekomen. Verschillende docenten die hun baan kwijtraken namen het woord. Volgens Savelberg was sprake van een positieve sfeer.

Volgens het LAKS, dat de actie ondersteunt, worden de scholieren gedupeerd door 'falend schoolbeleid'. De leraren worden weggewerkt in verband met teruglopende leerlingaantallen en bezuinigingen. Daardoor neemt de keuzevrijheid in schoolvakken af, zo stelt de organisatie. Ook worden klassen steeds groter. "De school kan op deze manier niet garant staan voor goed onderwijs", aldus Savelberg.

De leerlingen van de Limburgse school zijn woensdag lesvrij. Of de staking donderdag en vrijdag verdergaat, kon Savelberg nog niet zeggen. Het Sint-Maartenscollege kon woensdag niet direct reageren.