'Windows 8 zorgt voor daling pc-verkopen'

In het eerste kwartaal van 2013 zijn wereldwijd 76,3 miljoen pc's verkocht, een daling van 13,9% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit is gemeten door het globale marketingbedrijf International Data Corporation.

Dit is de grootste daling in een kwartaal sinds 1994, toen men begon met het bijhouden van verkopen. Het suggereert dat de pc-verkopen het lastig hebben door alternatieven zoals tablets. De analisten van IDC hadden een daling van 7,7% verwacht.

Bob O’Donnell van IDC zegt in een statement: "Op dit moment, helaas, lijkt het erop dat de release van Windows 8 niet alleen heeft gefaald om een positieve boost aan de pc-markt te geven, maar juist de markt vertraagd heeft. Terwijl sommige consumenten de nieuwe formfactors en touch-mogelijkheden van Windows 8 waarderen, hebben de radicale veranderingen in de user interface, het verwijderen van de vertrouwde start-knop en de kosten die erbij komen om touch-functionaliteit te gebruiken, de pc een minder aantrekkelijk alternatief gemaakt ten gunste van tablets en andere concurrerende apparaten. Microsoft zal een aantal zeer moeilijke beslissingen moeten maken als het wil helpen de pc-markt nieuw leven in te blazen."

Een van die beslissingen wordt het uitbrengen van de kleinere Windows Surface. Deze tablet komt in een formaat van zeven inch. De eerder uitgekomen modellen van tien inch werden matig ontvangen door de consument en Microsoft wil er alles aan doen om een aandeel in de tabletmarkt te krijgen.

Windows 8