Hogeschool onder toezicht

Artez hogeschool voor de kunsten is door de Onderwijsinspectie onder verscherpt toezicht geplaatst. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie maandag. De inspectie kreeg 'signalen van een zorgelijke situatie' bij de vestiging in Enschede en besloot donderdag het toezicht te verscherpen.

Waar deze 'zorgen' over gaan kon de woordvoerder niet zeggen. "Dinsdag gaan we in gesprek met de raad van toezicht van de hogeschool. Dan krijgen zij de kans hun visie te geven op de signalen die wij hebben gekregen." Aan de hand van dit gesprek wordt duidelijk hoelang het toezicht zal gelden en welke vervolgstappen genomen worden.

Artez geeft maandagmiddag een persconferentie over de kwestie, laat een woordvoerder weten. Op de locatie in Enschede is het conservatorium en de academie voor art & design van de hogeschool gevestigd. Artez heeft daarnaast nog vestigingen in Zwolle en Arnhem.

De raad van toezicht stuurt maandag het college van bestuur naar huis vanwege 'een onwerkbare situatie' op de school, meldt NRC Handelsblad. De bestuursleden zouden niet langer kunnen samenwerken met de rest van het management van de school.

Volgens voorzitter van de raad voor toezicht Gerrit Grotenhuis zou het toeval zijn dat de school nu ook onder verscherpt toezicht is gezet. "Het college heeft adequaat gehandeld toen deze feiten aan het licht kwamen", zegt hij tegen de krant.