Hogeschool sluit sociëteit na knokpartij

De Hogeschool van Amsterdam heeft studentensociëteit De Lax per direct gesloten. Dat heeft het college van bestuur laten weten aan de besturen van De Lax en studentenvereniging ASVL. Aanleiding is de zogenoemde Koud Pils Dag, waarop dinsdag tientallen dronken studenten met elkaar op de vuist gingen, meldt de hogeschool vrijdag. Vorig jaar en in 2010 vonden vergelijkbare incidenten plaats.

De politie moest ingrijpen om de orde te herstellen in gebouw De Leeuwenburg aan de Weesperzijde. Het hogeschoolbestuur zegt veel belang aan studentenverenigingen te hechten, maar tolereert geen wangedrag binnen de hogeschool.

De Lax is tot nader order gesloten. Alle geplande activiteiten van de ASVL worden geschrapt, ook op andere locaties van de hogeschool. De Lax en ASVL krijgen de kans om te bewijzen wel in staat te zijn de orde te handhaven.

Er komt een 'commissie van wijzen' van oud-ASVL-leden, die gaan helpen bij het opstellen van een vertrouwenwekkend plan. De sociëteit gaat pas weer open als het hogeschoolbestuur voldoende vertrouwen heeft in de aanpak.